İlgili gümrük mevzuatı burada.
http://www.gumrukticaret.gov.tr/altsayfa/icerik/82/179/posta-hizli-kargo-esyasi-muafiyeti.htmlÖzetlemek gerekirse 75 €'nun altı, 30 kg'ı geçmiyorsa ve ticari mal değilse gümrükten muaf.
75 € ile 1500 € arasında ise %18 kdv ödüyorsunuz.
Ancak dikkat edilecek bir şey var. Eğer gümrük ödenecekse (yani 75€'nun üstü ise) DHL ile kapınıza kadar gelen malzemeden, DHL gümrükte uğraştığı için bir ücret talep ediyor (yanlış hatırlamıyorsam paket başına 65 ya da 85 TL olsa gerek).
Bunun bir istisnası var. Yola Almanya'dan DHL ile çıkıp Türkiye'ye girdikten sonra PTT ile gelen kargolarda DHL gümrüğe girse bile masraf almıyor. (Bu kargo sisteminin adını bilmiyorum)
Almanya'daki bir firmadan 3 defada toplam 1600€'u bulan alışveriş yaptım. En büyük paket 650 € civarındaydı. Paketler DHL ile Almanya'dan yola çıktı. Türkiye'ye gelince paketi PTT devraldı. Verdikleri takip numarasıyla internetten paketlerin yerini takip ettim. İzmir'e gelip de "Gümrükten çıktı" ibaresini görünce bildirim beklemeden gidip PTT gümrükten teslim aldım. İşlem bir kaç dakika sürdü, %18 kdv 'yi verdim paketi teslim aldım. Hiç birinde sorun çıkmadı. İşin güzel tarafı Satıcı firma AB'nin dışına çıkan satışlarda % 19 olan Almanya KDV'sini düşüyordu. Liste fiyatından %19 düşüldü, % 18 eklendi. Yani malları bir Alman'dan %1 daha ucuza satın almış oldum.