Ankara da zaman zaman olduğu gibi Atatürk Kültür Merkezinde illerin kültürel ve yöresel ürünlerinin tanıtıldığı fuar vardı bu haftada Trabzon günleri var idi cumartesi günü gittim, en çok gitme sebebm ve ilgi alanım sürmene bıçakları oldu, av ve kasap bıçağı olarak kullanılan birde bıçak satın aldım çeliği dövme çelik , çünki SÜRDÖVBISA Firması üretimi görünüyordu. Ve 35 Tl fiyat vardı.
Bıçağın çeliğinin üzeri reklam tabelası gibi her şeyi laserle yazmışlar bana göre hiç de hoş olmamış bıçak çok al benili ve güzel, namlu uzunluğu 13 cm, sapı gül ağacı ,namlu et kalınlığı 3mm kumpasla ölçmedim kabaca ölçtüm ama sanki 3 mm yi de geçiyor gibi. Keskinliği mükemmel ötesi bendeki boranın serdar kılıç bıçağı bile bu kadar keskin değil bora bunun yanında kör bıçak gibi kalıyor.
Namlu üzerinde yazılanlar;
SÜRDÖVBISA
SÜRMENE DÖVME BIÇAK SANAYİ LTD.ŞTİ.
T7 MO Cr:14 Cb: 0,70
MADE IN TURKEY
Şimdi siz üstad arkadaşlara sormak isterim;
1- Dövme çelik bu şekilde 35 TL ye olurmu, gerçi yerinden üretimden aracısız olarak tanıtım ve reklam için yansıtılmış. Sorduğumda da cevap bu idi.
2- Boranın serdar kılıç bıçağı namlu boyu 10 cm, sapı vengi ahşap,et kalınlığı yine 3-3,5 mm ve dövme çelik de değil, ama fiyatı 150 TL .
3- Sürmene dövme bıçak 35 tl neden bu fiyat farkı, kalite farklılığı nerede.
4- Üzerindeki laserle işlenmiş reklamsı yazılar bu bıçağın değerini artırımı azaltırmı sanki doğallığını bozmuşlar gibi.
5- Bu yazıları namlu üzerinden silmek gerekirmi, bir başka deyişle değermi, silmek istersek üstadlar nasıl silineceği hakkında yol gösterebilirmi.
Çünki bıçak çok keskin ve albenisi olan bir bıçak (gerçi kişiye göre de değişir ) ama sanki carbon oranı fazla gibi, yani paslanma özelliğide var sanki.
Üstad ve deneyimli arkadaşların yorumlarını bekliyorum.
Saygılarımla…
resim eklemede zorlanıyorum, aldığım ürünün çektiğim resimlerini akşam evde bir daha deneyeceğim, ama şimdilik link vereyim.
http://www.surdovbisa.com/ahsap-surmene-bicaklari/Bu linkdeki namlu üzerindeki kodu 61035 olan üründür.