Ustura benim de favorim bulmak temin etmek zor.Kullanılmışını bile bulmak olan da fahiş fiyat istiyor..Usturaların güzel benim merak ettiğim kullanıyor musun...Yani traş oluyor musun...
Fahiş fiyat dediğiniz düşürüp kırmadığınız halde bir ömür kullanılabilecek ve toruna dahi bırakılabilecek bir tıraş gereci. Bugün bende 1900'lerin başından kalma ustura bile var, gayet harika tıraş ediyor. Kaldı ki günümüzde sıfır olarak üretilen usturaların da en az 100 dolardan başladığını belirteyim. Kaliteli, artık üretilmeyen, çelik kalitesi çok yüksek, koleksiyon değeri olan ikinci el usturaların yüksek fiyatlı olması gayet doğal. Yine de bugüm eli yüzü düzgün bir elektrikli tıraş makinesinden ucuza satılıyorlar ki tıraşlarının kalitesi kıyaslanamaz bile. Önyargıyla bakmadan önce isimleriyle öne çıkmış klasik marka usturalardan birini edip tıraş kalitesini görmek lazım dye düşünüyorum. Fahiş olan bir şey varsa o da plastik kartuşlardır.
Bence zaten sorun burada başlıyor eski yani antikaların fiyatına lafım yok ama ustura 100 $, bir usturanın maliyeti kaç para ki 100$ satılıyor? Nekadar çelik kullanılıyor ve sapı için nekadarlık malzeme tamamen ticari bence nasıl olsa usturaya düşkün birisi alacağına göre kakala gitsin mantığı başka birşey değil...
Bakın sizin hatanız da burada. "Maliyeti ne kadar ki?" Bu klişe türk mantığından sıyrılmamız gerekiyor, neden mi? İş sadece maliyet mi?
Ustura dediğiniz gereç el yapımı bir gereçtir. Taşlanmasından(ki içbükey taşlaması çok zordur, yılların ustaları için bile ekstra iç bükey usturalar yapılırken arada az olmayan oranlarda parça atılmak zorunda kalınır), bilenmesine, sapının montesinden cilasına, altın kaplamasından, eğe işlerine hepsi elde yapılır. Burada kullanılan metal ya da sap malzemesi değildir önemli olan. Bir ustura baştan sonra pek çok kişinin elinden geçer. Ustura yapılırken kullanılan makinelerin işleme gideri, çalışanlara verilen ücretleri, pazarlama ve nakliye giderlerini geçelim, işin içinde bir de emek var. Adam fabrikada otomasyon bulaşık makinesi üretmiyor ki maliyetine kar koyup sunsun. El işinin olduğu her şeyde fiyat yüksektir. Çünkü el işi maliyetlidir, yavaş ve sınırlı bir üretimdir.
Siz bugün evinize bir yemek masası alacaksanız yapı marketten suntalem hazır imalat masayı 300'e de alabilirsiniz, marangozdan masif ağaçtan 2000 liraya el yapımı da yaptırabilirsiniz. Hazır ürün tesislerde yarınm saatte imal edilir. Marangoz ise o masayı 1 haftada yapar. Elbette ki sizden bir haftalık işçilik parasını isteyecektir.
Size bir başka örnek vereyim ben akademisyen ve enstrüman yapımcısıyım. Şimdi piyasada 100 liraya fabrikasyon keman da var 18000 dolara el yapımı keman da var. Ben kendimden örnek vereyim, "maliyeti ne ki?" düşüncesiyle keman satmamı isteseniz 500 liraya az bir kar koyup satmam lazım size göre. Bir el yapımı kemanın yapımı 2,5-3 ay sürüyor. Şimdi ben 3 ay emek verdiğim kemanı sizin istediğiniz şekilde 750 lira civarına satsam, ben 3 ay 250 lira için çalışmış olacağım. Ben bu kadarcık parayla ne yiyip, ne içeceğim? Evimin, dükkanımın kirasını nasıl vereceğim, faturamı nası ödeyeceğim? Dolayısıyla aylık belirli bir tutar belirleyerek harcadığım süreye oranlayarak maliyetine ekleyeceğim ki emeğimi çıkarabileyim, geçinebileyim. Burada bıçak yapan kişiler o zaman 20 liraya satsınlar 2 hafta uğraşıp yaptıkları bıçakları?
Yani gördüğünüz gibi el emeğinin bir karşılığı olmalı. Ha ustura bir keman yapımı gibi düşük prodüksüyonlu bir gereç değil. Ama yine de "maliyeti ne ki" denebilecek bir seri üretim elektronik eşya da değil..