Bıçak Sanatı - Forum

1095- Av bıçağı - hamon

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
1095- Av bıçağı - hamon
« : 15 Ağustos 2010, 18:13:54 »
Selamlar,

Son zamanlarda kendimi kızağa çekmiştim, biraz da bu Bodrum'un dayanılmaz sıcaklarından mecburen böyle oldu. Bu arada yine de bişeyler yaptım aslında.

Av bıçağını bitirmek de bu arada oldu. Aslında 2-3 hafta önce bitirmiştim ama kılıfı bitmediğinden burada paylaşmamıştım. Bugün yarın kılıf bitecek gibi göründüğünden bıçağı koyayım dedim. Tabii biraz da bu bıçağa talip arkadaşın haklı baskısıyla  ;)

Aşağıda gördüğünüz kocaman metal parçası Ahmet Bey'in benim için bulduğu güzelim pik demir külçesi. Balçağın ön kısmının hamonun üstüne tekabül eden asit aşındırılmış bölgesine benzer olmasını istemiştim, ayrıca balçakta paslanmaz malzeme kullanmak istemedim.

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
Ynt: 1095- Av bıçağı - hamon
« Yanıtla #1 : 15 Ağustos 2010, 18:18:01 »
Bu geçme balçağın kabzaya sabitlenmesi için düşey pinlerle kabzaya tutturmaya karar verdim. Ön tarafını da asit ile aşındırdım. Gerçekten hoş bir antik havası oldu ön tarafın...

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #2 : 15 Ağustos 2010, 18:21:34 »
Kabza için Akçaağaç yumrusu kullandım, tabii stabilize... Perçinler ve kayış tüpü 304 paslanmaz.
Hepsi bu kadar şimdilik. Yakında kılıfı da bitince buraya eklerim resimleri.

Kipmen Sanat web sitesi

Berke Boyacı

« Yanıtla #3 : 15 Ağustos 2010, 20:47:29 »
Usta eline sağlık.Değerlendirmek bana düşmez ama mükkemmel...

ahayaloglu

• 379
  • Ahmet / 1961 / B rh +
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #4 : 15 Ağustos 2010, 23:43:52 »
Emre bey, balçağı sabitlemek için geçme bölgesine herhangi bir sabitleyici kimyasal kullandınızmı? Balçağın yüzünü ne cins bir asitle aşındırdınız? Bu arada elinize sağlık çok güzel olmuş.
İyi günler..
You lie, we die.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #5 : 16 Ağustos 2010, 03:56:32 »
Ahmet Bey,
DSC-04408 nolu fotodaki epoksiyi kullanıyorum. Hem çok güçlü hem de nerdeyse çelik renginde donduğunda..
Balçağı %20'lik Nitrik asit solusyonunda 1 dakika kadar bekleyyim sonra en ince zımpara tozu ile ovaladım. Malzemenin yapısından dolayı kristal yapısı küresel, bunlar nokta nokta ortaya çıktı...

Aslında tam istediğim gibi olmadı bıçak maalesef, biraz acemiliğime geldi, öncelikle hamon amaçladığımdan daha düz oldu. Geçme balçağı ilk kez denediğim için bıçağın ricassosunu da ayarlayamadım, bu yüzden ricasso sadece 4-5 milim genişlikte kaldı. Gerçi bıçak tipi için ricassonun geniş olması çok bişey ifade etmiyor ama amaçladığımın dışında olması biraz canımı sıktı.
Bu arada şu geçme balçak olayı frezesiz gerçekten çok zor ayarlaması. Sizin de önünüzde böyle bir iş var, aman sabır diliyorum... Pik demir ve demir cevherleri için bir kez daha teşekkür ederim ayrıca....

Kipmen Sanat web sitesi

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #6 : 16 Ağustos 2010, 08:43:55 »
Ellerine sağlık Emre.
Artık sahibi böyle bir bıçağa sahip olduğu için keyfle kullansın diyorum..  :2up

av bıçağı tamamlandı şimdi sırada hançer var herhalde? C:-)
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #7 : 16 Ağustos 2010, 10:02:34 »
 :2up Eline sağlık

Sahibi güle güle eskitir inşallah.

Hamon güzel olmuş, güzel de çıkarmışsın ortaya.

Malzeme seçimin çok güzel, Her bir parça diğerleri ile yine uyum içinde. Hem biçim hem de renk olarak.

Bıçağın boyu kaç cm?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

muraterkut

• 1119
  • Murat E. Köroğlu / 1969
  • Meslek: muhasebe
  • Yer: samsun
« Yanıtla #8 : 16 Ağustos 2010, 10:11:32 »
Mehmet bey sahibi tahmin ediyorum büyük bir keyifle kullanacaktır, av sezonu da başladı ki deymeyin keyfine  :2up
girdim ilim meclisine, eyledim kıldım talep
dediler ilim geride, illa edep illa edep.....

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #9 : 16 Ağustos 2010, 11:08:40 »
ilk baştan beri güzel olacağı belliydi, ellerine sağlık emre. :2up

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #10 : 16 Ağustos 2010, 12:10:30 »
Çok sağolun arkadaşlar. Artık yavaş yavaş üretime başladım, sıcaklar gitmedi ama ben çok sıkıldım çalışmamaktan. Klimayı açıp altında çalışıyorum mecburen, o da tehlikeli, şifayı kapacam diye korkuyorum...

Malzeme seçimin çok güzel, Her bir parça diğerleri ile yine uyum içinde. Hem biçim hem de renk olarak.

Bıçağın boyu kaç cm?

Eylem çok sağol, bu uyum meselesi gerçekten beni en zorlayan şey. Günlerce bu konuda düşünüp karar almaya çalışıyorum her bıçakta. Bu tespitin benim için önemliydi...
Boy sanırım kabza 12 - namlu 11.5 santim gibi.. Aslında ölçmemiştim hiç. Birazdan ölçerim..

av bıçağı tamamlandı şimdi sırada hançer var herhalde? C:-)

Hançer ve bir iki tane daha baba projeler var kenarda. Onlar ana çizgide değiller. Aylar belki yıllar sonra bitecek baş yapıt olacaklar umarım. Hançerdeki bazı detay teknikleri daha önce hiç yapmadım ve sırf denemelerle haftalarca çalışmam gerekecek...

Mehmet bey sahibi tahmin ediyorum büyük bir keyifle kullanacaktır, av sezonu da başladı ki deymeyin keyfine  :2up

Av sezonu konusunu bilmiyordum. İyiymiş  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #11 : 16 Ağustos 2010, 16:10:40 »
Hakikaten cok guzel olmus be Emre. Balcaktan sapa gecisi ,elde dremelle filan - hem de freze eklentisi olmadan - yapmissin galiba . Neresinden baksan cok nazik isler var bu bicakta.  Kabza agaclarini o pinlere nasil oturttun ? pinleri balcaga oturtmak icin iki cekic vursan pinler yamulurdu, agaci da bir daha oturtamayabilirdin (agaca  oluk mu actin yoksa ) , agaci pinlere caksan , bu sefer percin delikleri denk gelmeybilirdi. Yapistirmasi desen ayri dert .( cok mu abartiyorum ?)
 Balcak , zaten kendi basina cok zor is , -ama buyuk demirden tek parca kesildigi icin - ilk denemende oturtmussun , valla helal olsun. Ben o koca demiri - oturmayan balcaklar yuzunden - kese kese bitirmistim simdiye kadar
 Agiz ,esit genislikte ve kesintisiz gozukuyor , cok keskin oldugunu dusunuyorum , agzi zimpara makinesinde mi aciyorsun ? kac no zimpara ile aciyorsun? ve serbest elle mi bitiriyorsun ? Zimpara ile agzi actiktan sonra herhangi bir deri perdah filan kullaniyormusun?

Biz de islere bakinca birseyler gorebiliyoruz yani , surec icinde basina neler geldigini tahmin edebiliyoruz . 
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #12 : 16 Ağustos 2010, 20:15:23 »
OFFFFFFFFFF....  :2upHARİKA OLMUŞ USTAM, HARİKA..., SAHİBİNİ ÇOK KISKANDIM DOĞRUSU , GÜLE GÜLE KULLANSIN, ELLERİNE SAĞLIK.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #13 : 17 Ağustos 2010, 01:22:02 »
Sağolun Burak ve Soytürk.

Burak soruların yerinde, ben de baya bir yapmadan önce kafa yordum, ancak kafada çözülmeyen tezgahta çözülüyor.

Hiç zor değildi kabzaya geçen yatay pimler aslında, ahşabı yerleştirip pimlere doğru hafiften çekiçledim, bu ahşapta pimlere denk gelen yerde küçük izler bıraktı, bu delikleri dik açıda delip ahşabı pime geçirdim. Gerçekten zor bir iş değilmiş, ancak yapmadan önce zorlanacağımı sanıyordum, yanılmışım  ;)

En zor iş pik demirden balçak olacak dilimi kesmek oldu, spiralde 3 disk bitti kesene kadar... En sorunsuz iş aslında balçağı hazırlamaktı, ancak yarığı tam olarak bıçağa, bıçaktaki yarığı da balçağa uydurmak ciddi sabır istiyor. tam 7-8 saatlik saatçi eğeleriyle eğeleme işi var, biraz eğele, dene, olana kadar tekrar tekrar deneye deneye yarığı genişlet. Biraz fazla gitse hemen bariz bir aralık oluşurdu, bu yüzden dremel hiç kullanmadım, açıkçası bir dilim daha kesmek istemediğimden hata yaparsam korkusuyla  :D

Açıkçası artık elim alışmış, yaklaşık 20 derecelik bir ağız açısını 1-2 derece hatayla serbest bant zımparada çıkarı veriyorum, sanırım bu iş en fazla 1-2 dakika sürüyor. Ancak sonra elmas biley taşında daha kontrollü düzeltme yapıyorum. 800 kum zımparada en son ağzı verip, 1200 kum elmas ve 4000 civarı ince arkansasta en son ağzı verip, önce gri, sonra mavi, en son pembe polisaj tozu emdirilmiş meşinde masatla bitiriyorum. Saç telini serbest halde ikiye ayıracak kadar keskinleştiğinde bırakıyorum  8)

Kipmen Sanat web sitesi

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #14 : 17 Ağustos 2010, 08:58:18 »
gerçekten güzel ve zevkli bir çalışma olmuş Emre, eline sağlık. ben de şu anda bıçağımı bitiriş aşamasında olduğum için senin şu verdiğin bilgilerini biraz daha derinleştirelim :P

ben 1000 kum atlas su zımparası ile bitirdim bıçağı. sen "1200 kum elmas ve 4000 kum arkansas" şeklinde bir ifade kullanmışsın, bu  zımparaların türü mü budur, adı mı budur, temin etmek için bu isimlerle mi istemek gerekmektedir? ve bu türler(arkansas ve elmas dediğin olay ne ise) sadece bitirişler için kullanılan zımparalar mıdır?

ayrıca, "önce gri, sonra mavi, en son pembe polisaj tozu" dediğin bu tozları yine bu isimlerle mi istyoruz? kuyumculardan mı tedarik ediyoruz? ve bir marka vs. gibi özellikleri de var mı?

sap malzemesinin zımparalanmasını kaç kuma kadar devam ettiriyorsun? zımparalama bittikten sonra sırası ile ne tür cilalar sürüp, ne ile ovalıyorsun:)

ve kılıf... yapacağın kılıfı da detaylı bi şekilde fotoğraflayıp bir derse dönüştürebilirsen...  ??? ;) :2up

tekrar eline sağlık diyorum.
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #15 : 17 Ağustos 2010, 09:59:23 »
...
En zor iş pik demirden balçak olacak dilimi kesmek oldu, spiralde 3 disk bitti kesene kadar...
...

Bana diyenler vardı, bu şerit testereyi yatık kullanıp da ne yapacaksın diye.  >:D Şerit testeren yatık olanlarından olduğunda çalıştırır ve bırakırsın, o uğraşır.  ;)

Senin testere bunu elde kesemez miydi ki?

Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #16 : 17 Ağustos 2010, 10:02:22 »
Emin, ben ağız açmadan bahsediyordum, Elmas dediğim elmas biley taşı, Arkansas dediğim de yağ taşı.

Polisaj pastaları da derinin arkasına sürülüyor, bıçağın son keskinliğini vermek için masat amacıyla. Bunların hepsi hırdavatçıda bulunabilir.

Sap malzemesine genelde birşey sürmem, cilaların verdikleri parlaklığı sevmediğimden genelde. Ahşabın tipine, kabzanın kullanım tipine vs bağlı olarak bitirişim farklı farklı olur hep. Örneğin stabilize ahşapta (bu bıçaktaki gibi) genelde 800 kuma kadar kademeli (önceki kumun çiziklerini yok ederekten) perdah yaparım, zaten bu aşamada ahşabın fügürleri ayan beyan çıkmıştır meydana. Bazen kuru kuruya eski bir kot parçası ile ovalarım... Bazı kabzalarda elden kaymasın diye 400 hatta 220 kumda perdahı bırakırım. Bu kabzanın daha az kaygan olmasını sağlar.

Eğer stabilize ahşap değilse son zımpara sonunda hava kompressörüyle zımpara tozlarını temizleyip tik yağı ile yağlarım. Yağ emilip kuruduktan sonra yaklaşık 5-6 kere yağ sürmeye devam ederim, bu sayede ahşap suya oldukça dayanıklı olur. Ancak yağ tatbiği unutulmasın ahşabın rengini bir ton koyultacaktır. Hatta açık renk diye seçtiğiniz bir ahşap malzemesi son halinde baya koyu bir ahşaba dönüşebilir. Bu yüzden kabzayı yapmadan ve ahşabı seçmeden önce yağlanan ahşabın ne renk olacağını önceden kontrol etmek lazım...

Kılıf bitti bile, sadece boyaması ve son parlatması kaldı bugüne. Fotograflamak aklıma gelmedi, kusura bakma. Bir dahakini dediğin gibi yaparız...

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #17 : 17 Ağustos 2010, 10:06:28 »
Eylem bendeki şerit testere değil de portaband denilen bir tür. Bu makinenin yatık pozisyon kesimi için bir kullanımı yok. Ancak elde kesebiliyorsun, açıkçası haklısın denemedim...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #18 : 17 Ağustos 2010, 10:46:51 »
Benim muhabbetim senin emeğine kıyamamaktan tabii. Üç tane diski duyunca...
Namık Kemal
Instagram'da ben

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #19 : 17 Ağustos 2010, 10:56:24 »
Bir süre önce 8 kiloluk bir pik demiri kesmeye çalışmıştım, % 4 - 5 karbonlu bir çeliği kesmeye çalışmak tam bir eziyet :(. deneyene Allah sabır versin...