Bıçak Sanatı - Forum

En kısıtlı imkanlar ile bıçağı nasıl yapardınız?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Bu gün sıfırdan başlıyor olsanız, araç gereciniz kıt ancak zamanınız bol olsa, basit el aletleri kullanarak, elektrikli aletlerin çok çok kısıtlı kullanımı ile bir bıçağı nasıl yapardınız? Tercihen bıçak yada sap malzemelerini çevreden bulup aletler yerine alet bile olmayan şeyler kullanarak anlatabiliyorsanız makbuldür.

Birden çok tipte bıçağın yapımını da anlatmak serbesttir.
« Son Düzenleme: 11 Ağustos 2010, 08:58:45 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: En kısıtlı imkanlar ile bıçağı nasıl yapardınız?
« Yanıtla #1 : 10 Ağustos 2010, 20:28:22 »
Olabilecek en kısıtlı imkanda nasıl yapardım diye kendime sorduğumda gerekecek aletler ve iş sırası şöyle:

Basit bir fan, bir su borusu ve iki üç tuğla ile yapılmış bir kömür ocağı.

Hurdacıdan çıkma bir parça ağır demir objeden yapılmış örs ve bir çekiç.

Bir balıksırtı büyük eğe.
Bir sıcak keski.

Bir marangoz işkencesi.

Birkaç parca zımpara kağıdı.

Bir el matkabı..

Bir kova.

Bir hoparlör mıknatısı...
Birkaç 10'luk çivi (perçin niyetine), biraz epoksi (hırdavatçılardaki en ucuzlarından)
Bir parça hurda takım çeliği (ne olduğu pek önemli değil, eski bir eğe, testere parçası filan olabilir)

Tüm gerekenler bunlar....

İş sırası:
Takım çeliği kömür oçakta kızdırılarak dövülür, istenen şekil ve kalınlığa gelinceye kadar, sıcak keski ile fazlalıklar yine örs üzerinde kesilir. Döverek ağız açısı kabaca verilir. Düşük ısılarda yavaş bir şekilde çalışarak hafif çekiçleme ile tüm profil kaba çekiç izlerinden arındırılır, derin oyuk vs kalmayıncaya, şekil son halini alıncaya ve ağız açıları olabildiğince simetrik oluncaya kadar sabırla hafif çekiçlemeyle devam edilir ki zımpara ve eğe işi azalsın...

Bu hali kömürde yavaş soğumaya terk edilerek yumuşatılır. Sonra bıçağın üstündeki tufal tabakası yumuşasın diye sulandırılmış tuz ruhunda birkaç saat bekletilir. İyice yıkanan bıçak işkence ile sağlam bir masaya-tezgaha tutturulur ve eğe ile önce profili düzeltilir, ardından düz alanlarında ve taşlama eğiminde temizlik ve son haline getirme çalışması yapılır. 40 kum kaba zımpara ile eğe çizikleri yok edilir, el matkabıyla gereken perçin delikleri delinir. 80 ve 120 kum ile perdah yapıldıktan sonra önce ocakta normalizasyon işlemi ardından su verme işlemi yapılır. Gerektiği ölçüde ya yağ ya su ya da tuzlu su kullanılabilir. Aynı eğe ile sertleşip sertleşmediği kontrol edilir. Ardından basit bir ev tipi fırında 180 - 200 derece civarında 1-2 saat bekletilerek menevişlenir. Yine 120 kum zımpara ile oluşmuş tufal tabakası temizlenir, bundan önce eğer oluşmuş tufal tabakası kalın ise yine tuzruhunda bekletme yapılabilir. Sonra en azında 220 kuma kadar perdah yapılır (açkılama). Kabza malzemesini basit bir testere ile kesip perçin delikleri delinir, kabza malzemesinin en öne gelecek yerini iyice zımparalanır, birbirine eşitlenir. Kabza yerine yerleştirilir epoksi ile yapıştırılır, perçinler yerleştirilip isteniyorsa şişirilmesi için çekiçlenir. Epoksi donunca eğe ile kabza kaba şekli verilir, zımpara ile eğe izleri temizlenir.

Hepsi bu kadar  ;D

Kipmen Sanat web sitesi

ahayaloglu

• 379
  • Ahmet / 1961 / B rh +
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #2 : 10 Ağustos 2010, 21:23:25 »
Emre bey anlatmış ama bende kendi çalışmamı anlatmak istiyorum. Şu an il dışı görevde olduğumdan vakit boşa geçmesin diye uğraşım şöyle.

Öncelikle malzemeler:
1 adet kaba yuvarlak eğe  - 1 adet yuvarlak motorcu eğesi   -  1adet kaba ve 1 adet ince lama eğe  - 1 takım saatçi eğesi - 1 takım hırdavatçıdan alınma elmas eğe takımı - İstanbuldan sipariş verilen 2  adet kazancı mengenesi  -  60, 100, 180, 220, 320 ve 400 kum zımpara yaprakları -  1 det kalın ve 1 adet ince markör kalem - 1 adet ucuzundan kumpas - 1 adet Çin işi küçük tezgah mengenesi (Emanet alındı)

Öncelikle gelirken Emre bey'in çekiliş sonucu yolladığı bıçak malzemesi ve Eylem bey'den aldığım çelik lamayı yanıma aldım. Buraya geldiğimde sıcak demir işi yapan Ali AYDIN ve yardımcısı Yüksel bey ile tanıştım. Sağolsunlar kendileri araba makasından bir parçayı ısıtıp şahmerdanda dövüp 3,5 mm kalınlığa getirdiler. Hemen 1 adet karambit ve 1 adet necker çizerek kestirdim. Ondan sonra eğe ile çalışmaya başladım. Ağız açılarını ve genel şekillerini verdim. Kaba temizlik ve 180 kum zımpara ile elimden geldiği gözümün gördüğünce zımparaladım. Yarın yada öbür gün suyunu vereceğim.  Ağız suyunu suda verdikten sonra kalanı yağda sertleştirmeyi düşünüyorum. Sap malzemeside buralarda bol bulunan ceviz ağacından olacak. Cevizi ne ile renklendirmemi tavsiye edersiniz? Malum bu kısa zaman diliminde tik yağı bulamam. Bu arada Eylem bey'den aldığım lama dan special ops dedikleri tipte bir adet bıçağın kaba kesme işini tamamladım. Eğe ile fazlalıkların alınması ve  ağız açısı işi kaldı.

Bu arada tren rayından sıcak dövme yolu ile lama yapıp bir iki model daha çıkarmayı da kafama koydum. Fotograf makinam ne yazık ki yok. Cep telefonu ile çekiyorum ama aktarma kablosunu unutmuşum maalesef. Döndüğümde bıçaklarımın resimlerini ve çalışma fotograflarımı inşallah buraya eklerim.
Bu arada herkese hayırlı Ramazanlar..
« Son Düzenleme: 10 Ağustos 2010, 21:26:13 Gönderen: ahayaloglu »
You lie, we die.

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #3 : 10 Ağustos 2010, 23:03:51 »
bir C mengene , kursunkalem , ince disli 30 cm bir tesviyeci egesi , demir testeresi , kibrit , biraz odun , sac kurutma makinesi , bir kova su ile - zimpara kullanmadan - bir ok ucu yapmisligim var. Su verilmis bir  satiri bozmustum , iki tam gun surmustu. Kama tarzi bir orta sirt bile yapabilmistim . Ama bu gun duzgun bir seyin  az malzeme ile cikarilabilecegine inanmiyorum. Daha dogrusu , o kadar emek verip sonradan begenmeyecegim bir seyin ortaya cikmasini istemiyorum." Bu kadar imkan ile ancak bu olurdu" diye dusunmek de bana tatmin edici gelmiyor. Galiba ben bu islerin adami degilim. Ben isi CNC tezgahlarina kadar goturebilecek siniftan sayilirim, bununla da ovunuyor degilim..velhasil ben basit malzeme , cok emek isini - utanarak soyluyorum - yapamiyorum.  Yetenek meselesi arkadas , bende yok , naapiim .,,,
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #4 : 11 Ağustos 2010, 08:06:45 »
profili guzel cıkarabilmek için demir testeresi, mengene veya işkence, kaba ege-lama, ince ege-lama, epoksi, çeşitli boy zımparalar..... (tabi sıcak dovme yapacaksak iş biraz detaylanabilir.)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #5 : 11 Ağustos 2010, 09:11:49 »
Açtığım bu konuda tek gerçek yanıtı yada en doğrusunu bulmak gibi bir amaç yok. :)

Forumda git gide daha zor soruların yanıtları aranmaya başladı. Bu da bence forumda bilgi bakımından bir dengesizlik oluşturuyor. En basit soruların yanıtını bulmak sanki zorlarına göre daha güç...

Bu konuda amacım
 - Başlangıcı henüz yapmaya çalışanlara,
 - elinde pek de malze olmayanlara,
 - bütçesi dar olanlara,
 - meydan okuma güdüsüyle kendini zora koşanlara,
 - makinesiz bir şeylerin başarılamayacağından korkanlara
örnekler toparlamak.

Şu an için de gayet güzel gidiyor. Birden fazla örnek vermeniz de makbuldür bu arada....
« Son Düzenleme: 11 Ağustos 2010, 09:16:34 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #6 : 11 Ağustos 2010, 10:37:20 »
Benden ilk tarif geliyor:

Bu bir testere lamasından yada bir önceden su verilmiş benzer parçadan bıçak yapmaya dair.

Bunun için
 - lamanın kendisi,
 - bir el çarkı yada (şanslıysanız) zımpara motoru
 - zımpara kağıdı. (Eğer tek bir zımpara kağıdı seçmem gerekse 220 derim. Tabii başlangıçta sabır ve sonda da taktik ile iş görüyor.)
 - Bıçağın ağzını daldırabilecek kadar derin bir su kabı ve su.
 - ağaç parçalamak ve yontmak için yeterince büyük bir çakı, bıçak yada keser
 - ağacı perdahlamak için kırık cam parçası
 - sap için bir odun parçası. Bilekten daha ince olmayan bir meşe odunu parçası olabilir. Yeni kesitiğiniz bir ahlat yada kızılcık dalı olabilir. Hatta böyle yaş olursa daha da ince bir dal iş görebilir. Esasen kalınlık çatlamaya karşı gerekecek en az kalınlık olmalıdır.
 - bir bez parçası. fanila boyunda bir parça iş görür.

Hazırlık ve unutulmaması gerekenler:

Taşlamaya başlamadan evvel su kabınızı güvenli ve yakın bir yere koyun. Buna bıçağı daldırmak basit olmalıdır.

Çalışırken lamanızı taşlarken taşladığınız yeri hep elinizle kontrol edin. Fazla ısındığı anda suya daldırıp soğutun. Eğer bıçak taşlarken ıslaksa zaten buharlaşmasından ne kadar ısındığını kavrayabilirsiniz.

İşe koyulalım...

Böyle bir malzemeye sap için belki hiç delik açamayabilirsiniz o yüzden eğer parça üzerinde zaten bir yerlerde bir delik varsa tasarımı ona göre yapın. Yada delik delmeyi önce bir deneyin, olmuyorsa sapı pırazvana şeklinde yapmanız gerekecek. Ben bu anlatımda delik delemediğimizi ve malzeme üzerinde uygun bir delik bulamadığımızı varsayayım.

Önce bıçağı yapacağınız lamayı alıp bu parça üzerinde en az taşlama yaparak bıçağı nasıl üretebileceğinize bakın. Bıçağı lamanın bir ucuna bitiştirin. Lamanın öteki ucunu çark ile zımparalayarak kesmeye başlayın. Bir noktadan sonra incelen lamayı şansınız var ise kırarak zaman da kazanabilirsiniz. Yalnız kıracağınız çeliği bir beze sarın ki bir parça fırlayıp kazaya yol açmasın.

Parçanızı ufalttıktan sonra taşlayarak bıçağın ana hatlarını oluşturun. Bunu söylemesi kolay, yapması sıkıcıdır. Ben bir kere el çarkı ile bir kere de zımpara motoru ile bu işi yaptım. Bıçağın ucunu şekillendirme işini hemen yapmayın önce pırazvanayı oluşturun. Sapı çakarken sivri bir uç problem çıkaracaktır.

Pırazvana, eğelerin kuyruğu gibi uca doğru tatlı bir açıyla daralmalıdır. Ucu da ahşaba çivi gibi girebilecek biçimde olmalıdır.

Pırazvana hazır olunca bunu elimizdeki sap malzemesine çakmalıyız. Ahşabı bundan sonra sap olacak boya ufaltacağız çünkü böyle kalın bir ahşap prazvanayı çakarken daha zor kırılacaktır.

Pırazvanayı ortalıkta ne varsa onunla çakın. Keser varsa zaten bir şey aramanıza gerek yok.  :) Yoksa en kötü ihtimalle odundan tutup yere vura vura çakarsınız.  >:D

Eğer bunu da yaptıysanız bundan sonrasını haydi haydi yaparsınız.  ;D

Bundan sonra sapı yontarak elle tulacak biçime getirin. Konforunuz için de cam ile perdahlamaya girişin.

Aslında sistire denen nesne de bu kırık cam parçasının metalden yapılma eşidir. Hatta sistirelemek de eskiden bu anlattığım şekilde yapılırmış. Bu gün yapılan şeyin sadece adıdır sistirelemek.

Sapa çok fazla zaman ayırmayın. İş bitince elinizi metal tozundan temizleyip bir sapı daha perdahlayabilirisiniz.

Bundan sonra bıçağın ucunun da hatlarını oluşturun.

Taşlama açısını oluşturacak şekilde zımparalamanızı yapın. Önerim scandi denilen tek açılı taşlama yapmanızdır.

Bundan sonra zımpara kağıdınızı düz bir yüzeye yayıp bıçağın ağzını zımparalayak taşlama izlerini temizlemeye ve bıçağı bilemeye başlayın. Zımpara kağıdı bu işlem sırasında gitgide körelip incelecektir. Bu kısımlar en son bileme, parlatma kısmında işinizi göreceğinden bı kısımları koparıp atmayın.

En sonlarda artık kılağı oluşacaktır. Bu kılağıyı bıçağın art arda her iki yüzünü zımparalaya zımparalaya almaya çalışın. Benim tercihim bıcağı kesme yönünde ilerletmek, çevirip diğer tarafı yine kesme yönünde ilerletmektir.

En son olarak bıçağı metal tozundan arındırın, ellerinizi yıkayıp kurulayın ve ahşabı bir kez daha perdahlayın.

Yaş ağaç kullandıysanız bunu ateşte sertleştirebilirsiniz. Bu sırada bıçağı ıslak bir bez ile sararak bıçağın suyunun kaçmasını engellediğiniz gibi elinizi de hem yanmaktan hem de kesilmekten korursunuz.
« Son Düzenleme: 11 Ağustos 2010, 10:42:57 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

halis ESEN

• 201
  • Meslek: elektronik--- iktisat
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #7 : 12 Ağustos 2010, 03:00:21 »
selam.
ustam  yukarıda  su verdikten sonra ev fırınında 200 derecede  1
2 saat  menevişleyin   demişsiniz. sertleştirilmiş çelik  200  derece fırında   kalırsa   suyu kaçmazmı  ??  sertliği  ni  kaybetmezmi ?    bir  tekstil  bıçağına  delik açmak  amacıyla  mutfak  ocağında   ısıtmıştım  yumuşadı  . tekrar birkaç defa   kor  halinde ısıtıp  suya  sokmama  rağmen  serteştiremedim   . menevişleme   çeliğe  nasıl bir  katkı sağlıyor ? teşekkürler..

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #8 : 12 Ağustos 2010, 09:58:00 »
Bıçak su verildikten sonra mutlaka menevişlenir. Bunun nedeni cam gibi kırılgan olmasıdır tam sertleşmiş çeliğin. İnanın yere düşürseniz param parça oluyor (meneviş için bıçağı fırına koyarken düşürdüğüm olmuştu bir kere, 4 eşit parçaya bölünmüştü sadece 60-70 santimden yere düşmeyle). Meneviş işlemi bize kontrollü yumuşatma imkanı verir, fazla olan sertliği alır esneklik olarak bıçağa ekleriz. Bunun bir ayarı var, ancak hiç bir bıçağı 200 dereceye ısıtınca yumuşamaz. Yumuşaması için çeliğine göre çok daha yükseklere çıkmalısınız. Tahmin ediyorum ki siz 700 derece veya üzerine çıkmışsınız...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #9 : 13 Nisan 2011, 21:54:15 »
Hortla konu, hortla!
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #10 : 13 Nisan 2011, 22:13:52 »
Hortla konu, hortla!

İyi de niye ki?  :D

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #11 : 13 Nisan 2011, 22:26:55 »
Ben bu konuyu daha şimdi gördüm iyi mi ??? kaçırmışım demekki.
Madem çok basit şekilde olacak, bir parça sertleşebilen çelik, biraz kömür, yelpaze ve bir çekiç. Temel olarak bunlar yeter. İşlem bittikten sonra sürtecek bir taş olursa hele değme gitsin ;)

bejdal

• **
  • 73
    • www.bejdal.ucoz.com
  • Meslek: grafiker
  • Yer: 5İVA8
« Yanıtla #12 : 15 Nisan 2011, 00:53:33 »
Bende yaptığım bir bıçağın öyküsünü anlatmak istiyorum. Görsel pek yok sadece fotoğraf çekildiğimde arkada şans eseri kadraja  giren bıçağım.
Öncelikle bir bıçak namlusuna uygun bir planla kama formu verdim. demir testeresi ile 2 aya yakın kesme ve eğeleme işlemi yaptım. uygun formu çıkardım. yalnız bodrumda çalıştığım için komşularla papaz olduk. daha sonra alimunyum bir su terazisini heç ederek :) sap ve kın yaptım alimunyumu kesmek benim için çelikten sonra çok kolay geldi onuda 1 ayda yaptım. Yaptıktan sonra dengesi gayet iyi olduğu için bir kaç atış yaptım iyide saplanıoyordu. son atışı yaptığımda ucundan 2, 3 cm kadar kırıldı tekrardan ucunu düzelti verdim. :( Sonra duvara astım epey durdu daha sonrada şark köşesi için abime hediye ettim.

kullandığım malzemeler
demir testeresi
Eğe
işgence
çark
Turgut Uzundağ, bejdal                                             g®afiker & designer
5İVa8                                                                                               2©11

ugurcan_20

• 1232
  • Uğurcan Köylü 1995
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #13 : 15 Nisan 2011, 01:00:45 »
Öyle bir durumda benim kullanacağım aletler;

-Kalın dişli lama eğe
-İnce dişli yarım yuvarlak eğe
-Çin işi döner tablalı bir mengene
-Demir testeresi
-Matkap
-Mangal

Aslında bu malzemeler şu an kullandığım malzemeler  :))

Saygılar...

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #14 : 15 Nisan 2011, 09:26:53 »
Öncelikle bir bıçak namlusuna uygun bir planla kama formu verdim. demir testeresi ile 2 aya yakın kesme ve eğeleme işlemi yaptım. uygun formu çıkardım.

Çeliği yumuşatmadan çalıştınız diye anlıyorum ???...
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

bejdal

• **
  • 73
    • www.bejdal.ucoz.com
  • Meslek: grafiker
  • Yer: 5İVA8
« Yanıtla #15 : 15 Nisan 2011, 21:50:10 »

evet çok zor oldu birde bu parlak çeliklerden di
Turgut Uzundağ, bejdal                                             g®afiker & designer
5İVa8                                                                                               2©11

« Yanıtla #16 : 15 Nisan 2011, 21:58:25 »

evet çok zor oldu birde bu parlak çeliklerden di
??? ???

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #17 : 15 Nisan 2011, 23:33:04 »
benden beterlerıde varmış ;D  sabrınız için sızı kutlarım..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

zemahser

• *
  • 4
  • Meslek: Memur
  • Yer: Erzincan
« Yanıtla #18 : 12 Aralık 2016, 11:38:33 »
Konuyu bende hortlatayim :) ben arazide oldugum varsayimi ile hareket ederek cevap vereyim malzemelerimiz bir adet cekic, bir adet celik cubuk yada lama sulu susuz olmasi farketmez ve birde ates. İlk olarak bir miktar odunu kapali bir haznede yakarak yada etrafini sivayarak komur elde ediyoruz, daha sonra elde ettigimiz komuru ocagimizda yakiyoruz fan olarak agac kabuklarindan yada ince tahta bulabiliyorsak pervane sekilli  bir aparat yaparak atesi korukluyoruz isittigimiz celige cekicimizle duz bir kaya parcasi uzerinde bicak formunu vererek cekicle agzi incelte bildigimiz kadar inceltiyoruz ve suyunu veriyoruz daha sonra tekrar komur ocaginda normalizasyonunu yaparak bi tas parcasi veya kayada bileylemesini yaparak isimizi bitiriyoruz. Sap olayina gelince illa bir bicagin ahsap,kemik yada farkli kabzelerinin olmasina gerek yok doverken sap kismina dokunmadigimizda celik cubugun yada lamanin kalan kismi bize sap olarak yetecektir. Kagit kessin kil kessin bir bicak olmaz ama arazide bizim isimizi gorur(korunma-yemek-barinma) saygilar

Aytunç Ayper(itunch)

• 351
  • itunch
  • Meslek: Elektrik-Elektronik & Mekanik Kalibrasyon ve Ölçüm.
« Yanıtla #19 : 12 Aralık 2016, 21:34:57 »
Ben olsaydım,
1) Makas çeliği yada eğe
2) Çivi
3) Kuru ağaç
4) Düz bir kaya parçası yada taş parçası
5) Dere kumu
6) Mangal ve kömür
7) Su yada At idrarı :))

Bu listeyle yapabileceğimi sanıyorum...
Aytunç Ayper (itunch)