Bıçak Sanatı - Forum

Ynt: bileyleme sorunu

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« : 17 Ocak 2013, 12:46:36 »
Konu sapınca bölmek ve taşımak durumunda kaldım.

Bu mesajların ilk yeri budur:
http://www.bicaksanati.com/forum/degisiklikler-yeni-fikirler/bileyleme-sorunu/

evet bıleme cok onemlı .helekı beım cakılarım sureklı kıl kesme duseyınde keskın olmalı bunun ıcınde spayderco porselen bıleme tası kullanıyorum alırken bırdefa paraya kıyıcaksınız ama bı omur kırmadıgınız taktırde ısınızı gorucek kaltede daha oncede bıcok tas almıstım gırıt vs ama hıcbırı  spaydercoyla kıyaslanamaz
« Son Düzenleme: 22 Ocak 2013, 10:57:49 Gönderen: deserteagle »

yabantass

• **
  • 163
  • Meslek: müzisyen
  • Yer: İstanbul
Ynt: Ynt: bileyleme sorunu
« Yanıtla #1 : 17 Ocak 2013, 13:19:22 »
ben de bugünlerde bu bileme işini kökten çözecek bir çözüm arıyorum. sanırım lansky sistemini tercih edeceğim zira elimdeki değişik bıçaklar, değişik açılar vs tek bir yöntemle halledilmiyor. bir bıçakta işe yarayan yöntem diğerinde problem çıkarıyor. en önemli konu ise ağızda sabit bir açı tutturmak. internette bir çok kaynaktan okudum ancak buradaki arkadaşların lansky sistem hakkındaki  fikirlerini de almak isterim. muadili ya da alternatifleri nedir? bilgisi ve deneyimi olan varsa ve paylaşırsa sevinirim.
cesaret keskin bıçak, tedbir ise onun kılıfıdır...

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #2 : 17 Ocak 2013, 13:40:09 »
lansky iyi bir cözüm olabilir benimde kendi yaptigim bir aparatim var en son mikro aciyi vermek icin kullaniyorum ama konu aparat olunca size edgepal öneririm wicked edge de yüksek bir standart sagliyor ama ben yinede edge pal alirdim
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #3 : 18 Ocak 2013, 13:00:22 »
SPYDERCO BİLEYLEME SETİ 204MF hocam bu urunu bi incele derım ben cok aradım turkiyede bulamadım turkiye italatcısı meydan av ama onlardada yok nette vidoları var bı ıncele bıcak uclarındakı kırılmaları duzelte bılırsınız testere agızlı bıcak ve cakıları dahı bılıye bılırsınız ben amazondan sparıs vermeyı dusunuyorum

tufan

• 1180
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: kırklareli/ lüleburgaz
« Yanıtla #4 : 18 Ocak 2013, 17:51:52 »
ben de bugünlerde bu bileme işini kökten çözecek bir çözüm arıyorum. sanırım lansky sistemini tercih edeceğim zira elimdeki değişik bıçaklar, değişik açılar vs tek bir yöntemle halledilmiyor. bir bıçakta işe yarayan yöntem diğerinde problem çıkarıyor. en önemli konu ise ağızda sabit bir açı tutturmak. internette bir çok kaynaktan okudum ancak buradaki arkadaşların lansky sistem hakkındaki  fikirlerini de almak isterim. muadili ya da alternatifleri nedir? bilgisi ve deneyimi olan varsa ve paylaşırsa sevinirim.

Evet lansky çok iyi bir tercih bende beşli set var sana tavsiye edeceğim eğer alacaksan beşli set ilave olarakta diamond uç alabilirsin veya komple diamond set alabilirsin. Bir adet deri masat tedarik ettiğin zaman bileme işi tamamdır.
Eğer bir örs isen kendini sabit tut,eğer bir çekiç isen zamanında vur. ( G.Herbert)

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
« Yanıtla #5 : 18 Ocak 2013, 18:29:48 »
Bence kaliteli bi masat da işinizi görür...

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #6 : 18 Ocak 2013, 21:48:10 »
 Hocam lansky bileme setini nerden temin edebiliriz  fiyati nedir bi link varsa yollayabilirmisiniz

tufan

• 1180
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: kırklareli/ lüleburgaz
« Yanıtla #7 : 18 Ocak 2013, 21:55:37 »
Ebay dan almıştım ama hangi satıcı hatırlamıyorum iki sene oldu
Eğer bir örs isen kendini sabit tut,eğer bir çekiç isen zamanında vur. ( G.Herbert)

Doğukan

• 232
  • Meslek: İşletme
  • Yer: İstanbul / Antalya
« Yanıtla #8 : 21 Ocak 2013, 15:57:22 »
Merhaba arkadaşlar,

Bileme konusunda bazı deneyimlerimi paylaşmak isterim. Bıçak merakım bileme ile başladı ve hiç bıçak üretimi ile uğraşmadan yaklaşık 5 senedir sürekli bıçak bilemekteyim. Yukarıda bahsettiğiniz hemen her ürünü ve diğerlerini denedim. Bahsettiğiniz gibi lansky başlangıç için iyi sonuç alabileceğiniz bir ürün ancak bazı handikapları vardır. Öncelikle çok büyük bıçaklarda ve uç kıvrımı dik bıçaklarda sorun yaşarsınız. Küçük çakılar için verimli olur. Kıvrım açıyı değiştirdiğinden bıçağın ağzına doğru olan kıvrım bu sistemlerde biledikçe daha geniş bir ağız bırakır ve hem bu ağzı açmaya çalışırken çok çabuk taşı yer hemde bıçağı estetik olarak bozarsınız. Ayrıca bu sistemde önceden belirlenmiş 4 sabit açıya mahkumsunuzdur. Bıçağınızın mevcut ağzı bir kaç derece dahi farklı olsa bunu mevcut açılara uydurmanız gerekeceğinden başta baya bi uğraştırabilir kalın taşlarda. Bu sistemleri kullanırken önemli olan sabırla bıçak ağzının her iki yanınıda eşit bileyerek devam etmektir (5 sürtme 1 tarafa, 5 sürtme diğer tarafa) bi tarafı bitiriyim diğerine geçeyim derseniz düzgün bir V ağızdansa bir tarafı daha geniş bir tarafı daha dik bir açı ile sonlanır işiniz. Bu sistemde çeşitli taş seçenekleri bulunmaktadır. Elmas taşları tercih edin. Biraz çabuk bitmelerine rağmen hızlı iş görürler ve taşın oyulma problemi ortadan kalkar. Doğal taşlı modellerde yumuşak ( coarse) tŞlar çok çabuk oyulur ve bu taşları düzlemeye çalışsanız dahi taş kalınlığı sert taşlara göre farklılık göstereceğinden açı yine değişir ve sonuçlar zayıflar. Lanskynin yaptığı bu sistemi almayı düşünüyorsanız mutlaka ekstra satılan metal ayak aparatınıda (8$) alın, işiniz enaz 2 misli rahatlar. Bu sistemin aynısının benzerini birçok firma yapmaktadır. Bunlardan bazıları smith, dmt, vs.... Hepsi aynı işi yapan benzer setlerdir. Şahsen ben bu sistemde en iyi sonucu lansky ayaklı aparatı ile  dmt setinin elmas taşları ile aldım.

Dediğim gibi bu setleri daha çok 9 10 cmye kadar olan bıçak ağızlarında deneyin ve olabildiğince az uç kıvrımı olsun. Tanto bıçaklarınızı bu sistemde denemeyin derim.

Spyderco ya gelince bu setede benzer birkaç marka birden aynı şeyi üretir. Basit olarak önceden belirlenmiş V şeklinde duran çubuklara bıçağınızı dik sürersiniz. Bu sistem yeni bir ağız açmak, vs için değilde masat atmak gibi, deriye sürmek gibi bir işlem olarak algılanmalıdır. Seramikler kaliteli ve hızlıdır ancak temiz tutulmaları zordur. Seramikler bir kez çelik tozu ile dolmaya ve kararmaya başladımı işlevlerinide aynı oranda yitirmeye başlarlar.

Bunun haricinde cebinizde taşıyabileceğiniz boyda bazı aparatlar vardır. Bir tarafı karbit bir tarafı seramik, eski mutfaklarımızda bıçağımızı arasına sürttüğümüz tekerlek metalli aparatlar mantığında çalışırlar. Bunlardan mutlaka uzak durun. Bunlar ancak çok acil müdahale için kamp çantanızda bulunabilecek aparaklardır.

Yukarıdaki tüm bu aparatların kralı edge pro'dur. Hepsinden pahalıdır ancak bu ligde mükemmel sonuç veren tek aparattır. Hem büyük hem küçük hem tanto hem kıvrımlı her bıçakta sonuç verir. Tabi şunu atlamıyim hem yukarıdaki hem bu aletin bir öğrenme süreci vardır. Dikkat edilip antreman yapıldığında çok daha iyi sonuçlar almaya başlarsınız. Artık yavaş yavaş taşın sürtmesinden titreşiminden sesinden ne yaptığınızın dahada farlkında olursunuz. Söz konusu setleri kullanma ile ikgili youtube da sayısız yönlendirici video bulabilirsiniz. Edge pronun bir avantajıda dünyanın en iyi üretilen taşlarının bu alet için özel kesilmişleri bulunmaktadır. Bunlarında en kralı shapton pro ve chosera taşlardır. D2 çeliği ne kadar hızlı aşındırdığına şaşırırsınız bu taşların. Edge pro taşlar inceldikçe kalınlık farkı açı problemini kapatan ve taşlar arası açı farkını düzeltmeye yarayan ekstra bir aparatada sahiptir.

Gelelim benim fikrime. Yıllarınızı verseniz bu aletlere benim gibi, gerçek bir beceri sahibi olamazsınız. Sadece bu aletlerde ustalaşmış olursunuz ve bu aletler yanınızda değil veya taşları eksilmiş bitmiş ise hiçbir beceriniz kalmadı demektir. Gerçek beceri elle bilemekten geçer. Alırsınız bir su taşı seyi yine shapton pro veya naniwa veya chosera gibi ve elle manuel bilemeye başlarsınız. Bunu bir öğrendinizmi çeliği aşındırabilecek herhangi düz yüzeyde traş edebilecek bıçağı bileyebilirsiniz. Elle bilemenin diğer bir avantajı ise sadece son ağızı değil bıçağın yanağınıda periyodik olarak taşa yatırıp inceltebilmenizdir. Şayet sadece son ağzı sürekli aynı açıda bilediğinizde git gide daha yüksek açılı bir ağız olmaya başlar yani Vnin kolları gitgide yanlara doğru genişler. Manuel bilemede önce bıçağın yanağı inceltilip daha sonra asıl ağız açılır. Bu ağzı bir kaçkere biledikten sonra yine yanak bilenir ve bu şekilde bu problemde ortadan kalkar. Sizin gibi bıçakları ustalıkla üreten kişiler için bu manuel bilemeyi öğrenmek hem kolay olacak, hem gerçek bir beceri ve hem en ucuz yöntemdir.

Çok hızlı bir özet olduğundan pek birşey anlatamamış olabilirim ancak hem bu aparatlarla ilgili hem manuel bileme ile ilgili herhangi sorunuzu yanıtlamaktan mutluluk duyarım...

puukko

• 166
  • Meslek: İnsaat muhendisi
  • Yer: Özgür / Bursa
« Yanıtla #9 : 21 Ocak 2013, 19:59:54 »
Doğukan Bey çok iyi ozetlemişsiniz, teşekkürler.

Doğukan

• 232
« Yanıtla #10 : 21 Ocak 2013, 20:39:05 »
Eğer lansky sete karar verecek iseniz Türkiye'de şu benzeri mevcuttur ve daha fazla açı seçeneğine sahiptir...

http://www.savutlardenizshop.com/?urun-415-OMER-BICAK-BiLEME-SETi.html

bu setin yanında gelen taşlar ile ilgili herhangi bilgi verilmiyor (elmasmı, doğal su taşımı? vs) ancak yanında her ne gelirse gelsin işinizi görecektir... Seçiminiz bu set olur ise kullanımı ile ilgili bazı detaylı bilgileri paylaşmak isterim...

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #11 : 21 Ocak 2013, 23:04:51 »
Bileyleme konusunda çok iyi olmayan biri olarak fikir sunmam ne kadar doğru olur bilmem ama sağolsun Soytürk kardeşin gönderdiği taş ile bilediğim bıçak çok rahat kıl kesiyor. Tabi sadece taşı tek başına kullanmıyorum. Taştan sonra Seramik masat ve ondan sonra da deri masatta bitiriyorum.
Soytürk kardeşin gönderdiği taştan kabaca bahsedecek olursam 500 grit değerinde. Grit değeri düşük ama oldukça sert bir taş. Elime D2 ve HSS ler ulaştıktan sonra denemeler yapıp daha detaylı paylaşımlarda bulunacağım. Kısacası iyi bir taş ve deri masat tek başına yeterlidir diye düşünüyorum.

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #12 : 22 Ocak 2013, 00:21:09 »
Doğukan Arkadasim söylediklerinize hak vermemek mümkün degil ben on senedir bicak bileme isine kafa yormaktayim hepsine küçük bir hazine ödediğim bir sürü ekipmanim var.Yerinde her ekipmani ayri bir aparatla kullanmak gerekiyor. Naniwa benim en favori tasim ama yumusak sürekli bakim gerektiriyor.elmas olarak ezelap te kullaniyorum.Sert inatci rende celiklerinde yumusak celik plaka uzeri toz kullaniyorum.bileyleme hadisesi bir ömür bitiriyor zaman almamasi için insan daha kisa süren işlemleri benimsiyor.ben kullanici olarak gobekli bileyleme seviyorum.celige göre verdiğiniz göbeğe kendiniz karar veriyorsunuz
Selamlar
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #13 : 22 Ocak 2013, 12:17:42 »
dogukan abı merhaba bu edge pro  yu nasıl temın edebılırım vidosunu ızledım hayran kaldım dogrusu ben genellıkle kıvrımlı agızlara sahıp cakıları pek tercıh etmıyorum bu alet cok ısıme yarıycak

Doğukan

• 232
« Yanıtla #14 : 22 Ocak 2013, 12:29:26 »
Elle bilediğiniz bıçaklardan tatmin oluyorsanız bence yeterince iyisiniz demektir ) Bu arada bende çok iyi olduğumu iddia etmiyorum lütfen yanlış anlaşılmasın; henüz kendi bilediğim hiçbir bıçağı yeterli bulmuyorum, hayalimdeki keskinliğe erişmiş değilim ;) Malzemelere gelince size katılıyorum... Normal şartlar altında her bıçak için bir kaba birde ince taş yeterlidir. Taş markalarına göre aşınma derecesi ve grit rakamı farklılık gösterebilir ancak genel konuşursak 120-320 grit arası taşlar çok kaba ve ancak yeni açıda bir ağız oluşturulması veya hasarlı bıçakların tamiratında kullanılan taşlar, 600-1000 arası medium diyebileceğimiz normal şartlarda asıl başlanılması gereken taşlar, 2000 ve üstü ise ince ve parlatmada kullanılan taşlardır. Normal şartlarda bir 600 ve 2000 seti veya 800/4000 seti veya hatta düz bir kaldırım taşı ile gazete küpürü dahi sonuç için yeterlidir (sonuncuyu tavsiye etmem tabi). Çoğu zaman bilemeye ilgi duranlar malzeme seçimi ile aşırı zaman harcıyor, ancak asıl olan tekniktir.  Sabit açıda eşit bir ağız oluşturduktan sonra birde strop etmeniz yeterli olacaktır. Şahsen ben deri kullanmayı bıraktım. Sebebi çok esnek olması ve ağzı yuvarlamasıdır. Deriden geçirir kolunuza sürersiniz ve kıl adeta tık diye atar, ancak bıçağınızın  ağzına parmaklarınızı sürdüğünüzde kaygan olduğunu hissedersiniz. Bu sebepten kullanılsa dahi birkaç geçişte bırakılması daha kafidir bana göre.. Ben bu son birkaç geçiş için gazete küpürünü azıcık ıslatıp son kullandığım ince taşın üzerine yapıştırıyorum. Bu şekilde esnemeyen ve harika sonuç veren bir stroplama (türkçesini bilmiyorum) zemini oluşuyor. Kullandığım en son taşın 16000grit olmasına rağmen bu şekilde daha tatmin oluyorum...

Doğukan

• 232
« Yanıtla #15 : 22 Ocak 2013, 12:39:00 »
Edge pro'yu ben Amerika'dan aldım sağolsun oradaki bir arkadaşım yanında getirdi.. Ne yazıkki Türkiye'de satılmıyor. İnternetten alıcaksın mecbur ve kargolatıcaksın ancak bu son gümrük değişikliklerinden sonra yurtdışından gelen paketlere muamele değişti baya bir tanıdığın varsa sor öğren derim 3 liraya bisey alıp 2 lirada burda yazmasınlar... Ben 260$ ödemiştim ozaman.. Tabi daha sonra ondan fazlasını ekstra temin taşlara ve aksesuarlarına harcadım. Normal şartlarda kargosu sadece 30 40 $ tutar diya düşünüyorum ptt ye ulasan usps kargo ile. Ptt ye ulasan paketlerin gümrük konularıda daha rahat ilerliyor diye biliyorum. Normalde fatura bedelinden kdv ardiye ordino bedelleri vardır ödemen gereken tabi eğer paket takılırsa yok şansın varsa direk gelebilirde kapına... Bu bedellerinin ne olduğunu bir ara sor kötünün kötüsü... Sonra yine bana ulaşırsan sana alman gereken taşlar ve aksesuarlar ile ilgilide bilgi vermek isterim...

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #16 : 22 Ocak 2013, 12:50:02 »
Cok sagolun yanliz yurt disindan kargo yoluyla temin etmek cok riskli geldi bana sonucta verilen mebla yuksek hevesim kursagimda kaldi :'(

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #17 : 22 Ocak 2013, 13:08:52 »
Dogukan abi Ebay yoluyla almak guvenli olurmu acaba valla ruyama giricek bu alet bisekilde almaliyim :-[

Doğukan

• 232
« Yanıtla #18 : 22 Ocak 2013, 13:37:33 »
Ebay yolu ilede alabilirsin ancak satıcının son satışlarını ve memnuniyet oranını kontrol etmeni mutlaka öneririm. Edge pro'nun kendi sayfasında da araştırırsan bu aletin sahteleride olduğunu öğreneceksin... Genel fark bi kere taşları çöptür ve geri kalanıda uyduruk plastik. Bide bu ebay farkını anlayamadım? Oradanda alsan yine kargo ile gelecek paketin ;) amazondan almakla, ebayden almanın veya baska bir güvenli siteden farkı kargo açısından değişmez. Hepsi ya usps ya dhl yada fedex vs ile gönderecek. Yeni uygulama ile tüm bu firmaların kendi içerisinde gümrük kontrolü var hatta ekstra 3 kuruş kazanalım diye kendi gümrük müşavirliklerini kurdu bir çoğu... Gözünü korkutma o kadarda bi hadise değil önemli olan sana maliyeti. Atıyorum ekstra taşları ile 300$ tuttu+40$ kargo paket elinde iyimser olanı. Diyelim gümrüğe takıldı bi 100$ daha veya o rakam ne olacaksa sen önce bi onu öğren bakalım... Haberim olsa benim arkadaş yarın dönüyor bana bi dünya malzeme getirecek sanada isterdik...

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #19 : 22 Ocak 2013, 13:58:15 »
valla eger getıre bılırse size  ucretını hemen ptt yoluyla yollım