Bıçak Sanatı - Forum

TÜRKİYE içi çelik tedariği

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
TÜRKİYE içi çelik tedariği
« : 16 Ocak 2013, 13:34:26 »
Arkadaşlar merhaba

yaklaşık olarak 3 yıldır türkiye de ve avrupada celik aramakta bir hayli zamanımı harcamış olmamdan dolayı sizleri bir konu hakkında bilgilendirmek isterim.

Karbon çelikleri :
bu konuda satınalmak istediğiniz karbon çeliğinin memleketimizde enfazla 1070 veya ck75 ini bulursunuz ck 75 ise coğu tedarikçide sulu ve hazır olarak bulunur  1095 elimde levha var diyen olursa pekte inanmanızı tavsiye etmem türkiyeye bir kaç üretici 1095 veya ck101 olarak getirmekte ve bu ürünleride büyük firmalar kulanmaktadır. size ben bu malzemeyi getiririm diyen olursada (cok cok yakın ilişkiniz olan bir şahız değilse ) en az 20 ton sipariş vermeniz gerekmektedir. ikinci secenekse ck101 olarak 1,5 ton palet getiren var  ;)

hafif alaşımlı karbon çeliği (levha)

bu çeliklerden piyasada birkaç kişide mevcut olup en aşağı 100 kg veriyorlar oda rulodan cıkma oluyor ve malzemenin maliyeti malesef 2000 tl yi buluyor
birkaç arkadaşda 2mm olarak malzeme var fakat sulu.

hafif alaşım karbon çelikleri mil

bu malzemelerden piyasada cokca bulacaklarınız
O-1,O-2,civa çeliği ve 52100 dür  karbonlarda en fazla 1060 a kadar vardır oda tedarikçinin elinde eskiden kaldı ise (dövülebilir çaplarda 15-30mm )

soğuk iş takım çelikleri
bu malzemeleri hemen hemen her büyük firmada levha olarak bulabilirsiniz bulacagınız levhayıda tedarikçi malesef 1-2 bıcaklık için kesip vermez elinde parca kaldıysa onu değerlendirir.lama olarak en iceleri 6mm kalınlıktadır
levha olarak bulacağınız kaliteler
1,2379-1,2080-1,3343 dür malesef 

paslanmaz çelikler

bu tarz bıcaklık malzemeler Türkiyede bulacağınız en yüksek kalite 1,4112 dir buda 440b dir her tedarikçide bulunmaz türkiyede stok olarak 1 tedarikçi tutar
diğer 2-3 tedarikçi şipariş üzerine getirir minumum 750 kg dir
stok olan tedarikçinin elinde en fazla 3,3veya 3,5mm kalınlıkta malzeme bulunur
elimde 440c (1,4125) var diyen arkadaşlara da sormanızı tavsiye ediyorum hangi firma için getirdiniz ? işte bu can alıcı noktadır
Türkiyemizde bir kaç bıcak üreticisi hari kimse bu çeliği kullanmaz
endüstriyel bıcak üreticileride enfazla 2mm olarak alırlar ve kendi üretimlerinde kulanırlar.
440c de minum şipariş 750 kg dir ancak ve ancak tedarikçi bir başka müşterisine belli bir kalınlıkta yaptırtıyorsa aynı kalınlıkta işinşize gelirse ek olarak sizde şipariş açabilir bununda size maliyeti 200-250 kg gibi olacaktır .

çelik alacağınız firma zaten güvenilir ve isim yapmış bir firma ise analiz raporunu istediğinizde size direkt olarak raporu fakslayacaktır ve bu raporda sıra nosu v.s vardır levha olarak aldığınız malzemeyide iyi düşünerek alınız

şu an için alacağını en iyi paslanmaz 1,4109 dur malesef

herkesi aydınlatmak isterim bu konuda cok zaman harcadım malesef.

saygılarımla,

« Son Düzenleme: 16 Ocak 2013, 14:38:42 Gönderen: deserteagle »
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: TÜRKİYE içi çelik tedariği
« Yanıtla #1 : 16 Ocak 2013, 14:08:13 »
Şu malzeme bilgisi ve tedariği konusunda en çok güvendiğim kişi olarak böyle bir bilgi verdiğin için teşekkürler. Bu işe yeni başlayıp da çelik arayan kişiler için çok faydalı olacaktır bu yazı.  O kadar emek harcayıp yanlış çelikle çalışmak sıkıntılı bir durum olur. Isıl işlem konusunda da sıkıntı olur diye düşünüyorum.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #2 : 16 Ocak 2013, 14:38:09 »
Eline sağlık Özgür.

Bana bahsedince içeriği anlamamıştım. Çok yararlı bir anlatım olmuş. Çok teşekkürler.

Haddim olmayarak bir iki ufak tashih yapıyorum. Umarım sorun olmaz.
« Son Düzenleme: 16 Ocak 2013, 14:40:34 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #3 : 16 Ocak 2013, 14:50:45 »
eline sağlık güzel anlatım :) çeliği bulmak dert bulsan almak dert az miktar satmam bunu ben kesmem bir sürü bahane  :-[
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #4 : 16 Ocak 2013, 15:21:53 »
"Bahane" demek çok da doğru değil. Bir plakadan bir iki bıçaklık parça kesmesini istemek ya da olmayan bir çelikten tek bir plaka üret demek, bir otomobil galerisine gidip ben sadece otomobilin sol kapısını istiyorum demek gibi bir şey.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #5 : 16 Ocak 2013, 15:27:02 »
esasen çelik tedarikçileri bu malzemeleri parça halinde ellerinde tutmaktansa plaka olarak satmayı tercih ederler
çünkü size kesecekleri birkaç parçalık bıcaklık parcadan sonra geriye kalan malzemeyi kimseye satamazlar

siz isz olun sorduğunuz herşeye vardiyen arkadaşlara pek güvenmeyin

türkiyedeki çelik tedarikçilerinin isimlerinide tek tek yazmak isterdim lakin benim muhabbet içerisinde olduğum arkadaşlar malesef sadece plaka bazlı veya tonajlı çalışmaktadır.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #6 : 16 Ocak 2013, 15:46:17 »
"Bahane" demek çok da doğru değil. Bir plakadan bir iki bıçaklık parça kesmesini istemek ya da olmayan bir çelikten tek bir plaka üret demek, bir otomobil galerisine gidip ben sadece otomobilin sol kapısını istiyorum demek gibi bir şey.
hepsi için demek doğru değil ama yaşadığım birkaç olayda burada kasıt var demeden edemedim. 7-8 mm 2080 buldum parçalar halinde plaka değildi(parçalar 100cmx20cm civarı) bir parçayı kesebilirmisiniz dedim yok dedi kesim işlemi yapmayın bölmeden  alabilir miyim dedim yok dedi.Bu adam tipimi mi beğenmedi ondan mı satmadı arkadaş demekten alamadım kendimi adamın işi vardı desem 20 dkdır dışarıda oturup sigara içiyordu
« Son Düzenleme: 16 Ocak 2013, 15:49:12 Gönderen: yersen135 »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #7 : 16 Ocak 2013, 15:58:30 »
Ayni durum Almanya icinde mevcut bende burada celik almak istedigimde  ya min.500 kg  soruyorlar. Yada bu isi ticaret icin yapan kimselerden almak zorundasiniz  o zamanda odemeyi cm/euro olarak ödemek zorundasiniz .Celik isi dünyanin bulmasi cok sıkıntılı islerinden biri Özgür bu anlamda Allah sana sabirlar versin ...
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

« Yanıtla #8 : 16 Ocak 2013, 16:44:10 »
Yazı güzel olmuş, bilgilendirme için teşekkürler Özgür. Satıcılardan parça kestirmek neredeyse imkansızdır, işlerinin doğası gereği buna yanaşmamaları da gayet normaldir. Bu nedenledir ki yurt dışı piyasasında sadece bıçaklık malzeme satan adresler var. Onlarda toptan alıp, parça parça satıyorlar sonuç olarak.

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #9 : 16 Ocak 2013, 16:47:23 »
Yazı güzel olmuş, bilgilendirme için teşekkürler Özgür. Satıcılardan parça kestirmek neredeyse imkansızdır, işlerinin doğası gereği buna yanaşmamaları da gayet normaldir. Bu nedenledir ki yurt dışı piyasasında sadece bıçaklık malzeme satan adresler var. Onlarda toptan alıp, parça parça satıyorlar sonuç olarak.

eyvallah ustadım inşallah ilerliyen dönemde birileri bir bıcak malzemesi tedarik sitesi açar  ;)

« Yanıtla #10 : 16 Ocak 2013, 16:52:20 »

eyvallah ustadım inşallah ilerliyen dönemde birileri bir bıcak malzemesi tedarik sitesi açar  ;)
İçimden bir ses bana da "açarlar" diyor  ;)

damascus

• 1467
  • Hakan / 1986 / Kırıkkale/Bandırma
  • Yer: BANDIRMA...
« Yanıtla #11 : 16 Ocak 2013, 18:30:24 »
Damascus ne zaman gelir abi... :D :D :D

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #12 : 16 Ocak 2013, 18:36:29 »
Damascus ne zaman gelir abi... :D :D :D

esasen bu yazıyı arkadaşlarımızın malzeme konusundaki duruşlarını ve malzemelerin nasıl temin edebilecekleri ve memlekette bulunacak en kolay çelikleri beyan etmek için yazdım ziyadesi ile bir çok arkadaşımızın bin bir hevesle yapmaya çalıştıkları ve sonundada aldığı malzemenin farklı cıkması durumunda yaşadığı hayal kırıklığını cok iyi biliyorum

Damascus olayına gelince  haydi onada cevap vereyim ben paslanmaz damascus peşindeyim bir iki kaynak bulduk allahın izni ile ama malesef duygusallıktan ötürü birşey yapamıyoruz
normal karbon çelikleri içinse onuda bulduk sayılır kütük halinde ekmek gibi keser keser yaparız paramız olursa eğer ama kalite cok yüksek kulanılan celiklerde ayrı güzel  ;)

aliata

• 998
  • Meslek: elk.
  • Yer: ankara
« Yanıtla #13 : 19 Ocak 2013, 17:36:49 »
      Bizleri aydınlattığın için çok teşekkürler.

samet bayraktar

• 101
  • Meslek: mobilya satışı
  • Yer: ankara
« Yanıtla #14 : 20 Ocak 2013, 11:21:13 »
gerçekten çok güzel bir konu sezgintaydan 1.4125 diye aldığım çelik 1.4110 çıktık özgür usta uyarmıştı zaten ama almış bulunduk  :( en azından ibret oldu. resmen hayal kırıklığı. binbir hevesle amatör bıçak yapmaya çalışan biri olarak çok üzüldüm. bu konu iyi olmuş en azından diğer arkadaşlar için aydınlatıcı olur.
demir tava gelir ; kömür biter.
akıl başa gelir ; ömür biter ... !

Karbonçelik

• *
  • 7
  • Meslek: Karbonlu yaylık sulu ve susuz çelik satış..
  • Yer: İstanbul /anadolu
« Yanıtla #15 : 18 Şubat 2013, 15:17:29 »
Evet haklısın bu soyledin konularda ama istenilen ebat ve ölçülerde karbonlu malzeme ithal edilir. 1ci kalite ve istediğiniz karbon değerinde...
www.kcb.com.tr

Ayrıntılı bilgi için sitemize ve irtibat telefonumuza başvurabilirsiniz....

Karbon çelik bant sanayi ticaret ve limited şirketi Tel : (0216)5617902-03

böriteçine

• *
  • 6
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Mühendisi, Dr.
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #16 : 18 Temmuz 2013, 11:36:44 »
Merhabalar,

Türkiye içerisinde özellikle Uddeholm (ASSAB) bu konuda çelik tedariği ettiğini biliyorum.

Bu arada ben sitenizde yeniyim. Demircilik aile mesleği her ne kadar şimdi olmasa da, kendim de metalurji ve malzeme mühendisiyim. Bir arakadaşım vasıtasıyla bu işe her geçen gün merak sardım. Zaten doğa tutkunuyum, deniz kestanesi yakalamak, soymak doğada bıçağın ne kadar önemli olduğunu bana gösterdi. Aynı arkadaşım Elmax diye bir malzemden söz etti, kendisi 4 adet yapmış paslanmaz ve 62 - 63 HRc'ye kadar çıkabiliyor. Biliyorsunuz paslanmazların o sertlikte korozyon dirençleri düşer. Bir bakmakta fayda var gibime geliyor. Bir de Böhler'in de kimi özel ürünleri bu iş için ideal gibi ama sordum oldukça pahalıymış  ???

http://www.uddeholm.com/knife.htm

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #17 : 18 Temmuz 2013, 12:07:08 »
Merhabalar,

Türkiye içerisinde özellikle Uddeholm (ASSAB) bu konuda çelik tedariği ettiğini biliyorum.

Bu arada ben sitenizde yeniyim. Demircilik aile mesleği her ne kadar şimdi olmasa da, kendim de metalurji ve malzeme mühendisiyim. Bir arakadaşım vasıtasıyla bu işe her geçen gün merak sardım. Zaten doğa tutkunuyum, deniz kestanesi yakalamak, soymak doğada bıçağın ne kadar önemli olduğunu bana gösterdi. Aynı arkadaşım Elmax diye bir malzemden söz etti, kendisi 4 adet yapmış paslanmaz ve 62 - 63 HRc'ye kadar çıkabiliyor. Biliyorsunuz paslanmazların o sertlikte korozyon dirençleri düşer. Bir bakmakta fayda var gibime geliyor. Bir de Böhler'in de kimi özel ürünleri bu iş için ideal gibi ama sordum oldukça pahalıymış  ???

http://www.uddeholm.com/knife.htm

sn. börteçine  elmax böhler ile ortak üretim yapmaktadır  elmax m390 ile aynı çelik sayılır.
fakat fiyat konusunda böhler daha ucuzdur
en son elmax için fiyat sorduğumda 80 euro gibi bir fiyat belirmişti
levha olarak bulamamıştık.
arkadaşınız levha olarakmı bulmuştur ? fiyatları nedir?

böriteçine

• *
  • 6
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Mühendisi, Dr.
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #18 : 18 Temmuz 2013, 12:17:17 »

sn. börteçine  elmax böhler ile ortak üretim yapmaktadır  elmax m390 ile aynı çelik sayılır.
fakat fiyat konusunda böhler daha ucuzdur
en son elmax için fiyat sorduğumda 80 euro gibi bir fiyat belirmişti
levha olarak bulamamıştık.
arkadaşınız levha olarakmı bulmuştur ? fiyatları nedir?
[/quote]

Benim bildiğim işin aslı zaten aynı firmalar yani en azından bazı tesisleri ortak. Örneğin her ikisinin de tozları Avusturya üretimi internette (bladesforums.com) şöyle bir ibare gördüm: "Elmax a bit tougher a bit finer grained" tabiki bilemiyorum incelemek lazım.

Arkadaşım plaka halinde aldı ve 60 euro civarı bir şey ödedi tam ölçü ve fiyatı öğrenip paylaşırım.

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #19 : 18 Temmuz 2013, 12:58:07 »
eyvallah fiyat olarak uldeholm böhlerden malesef pahallı kalıyor oda avusturyadan direkt olarak malzeme türkiyeye gelmediğinden birkaç el değişitiriyor
ve elmax için assab firmasına muhtac durumda kalıyorsunuz

ama ziyadesi ile ihtiyac sahigi arkadaşlar varsa ve teslim süresi uygunsa güzel bir paylaşımdır.
uldeholm birde karbon çeliği gönderse ne güzel olur.