Bıçak Sanatı - Forum

TÜRKİYE içi çelik tedariği

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
Ynt: TÜRKİYE içi çelik tedariği
« Yanıtla #80 : 23 Eylül 2014, 20:19:12 »
Bant zımparadan önce şahmerdan ve propan ocak yapmaya kalkışmak lazımmış. İstanbulda apartman hayatında nereye koyup çelik döveceksek... Türkiyede nerede kullanılıyorsa artık bu da civa çeliği gibi plakası olmayan bir çelik anlaşılan.

Mil olarak denk gelmiş Özgür abiye zamanında belki hala bulunabilir ama dövülür mü derseniz ?  ::)
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

yasin

• 842
  • yasin er
  • Meslek: memur
  • Yer: ankara
« Yanıtla #81 : 23 Eylül 2014, 21:13:52 »
Bu civa çeliğinin lamasının takipçisi ve taliplisiyim yokmudur piyasa da hep mil şeklinde mi bulunuyor.
Hatasız kul olmaz hatamla sev beni.

ASK

• 988
  • alicevik 1984
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #82 : 23 Eylül 2014, 22:18:28 »
Malesef :-[
Derdi dünya olanın,dünya kadar derdi olur.

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #83 : 23 Eylül 2014, 22:35:06 »
Mil olarak denk gelmiş Özgür abiye zamanında belki hala bulunabilir ama dövülür mü derseniz ?  ::)

osman dövülür dövülmesinede zorlamaya gerek yok bence :) yakında lamasınıda buluruz hayırlısı ile
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #84 : 23 Eylül 2014, 22:36:26 »
Bu civa çeliğinin lamasının takipçisi ve taliplisiyim yokmudur piyasa da hep mil şeklinde mi bulunuyor.

civa çeliği malesef hep mil olarak var piyasada aynı rulman çeliği gibi
alıp döveceksiniz peşinden yumşatma gerilim giderme v.s
gecen 12 kg civa 12 kg 52100 dövdük şimdi yumşuyorlar :)

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #85 : 23 Eylül 2014, 22:40:48 »
osman dövülür dövülmesinede zorlamaya gerek yok bence :) yakında lamasınıda buluruz hayırlısı ile
Yok abi benim bir çabam yok arkadaşlar çok meraklı o yüzden yazdım hatta paslanabilir çeliklere artık mesafeliyim bile diyebilirim.  :)
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #86 : 24 Eylül 2014, 08:23:08 »
Yok abi benim bir çabam yok arkadaşlar çok meraklı o yüzden yazdım hatta paslanabilir çeliklere artık mesafeliyim bile diyebilirim.  :)

osman paslanır çelik bakım ister ama iyi keser :) yahu paslanmaz çelik bu yüzyılda bulundu ondan önce yoktu :)
bendede bir karbon çeliği hastalığımı başladı .
birde şu varki levhadan malzeme kesip bıçak yapmak elbette daha kolay düz bir yüzey hızlı bir işlem
mil alıyorsun dövüyorsun yumşatma ve normalizasyon derken bir dünya zahmet sonra profil ve suverme akabinde güzel birşeyler cıkıyor başından sonuna kadar emek vermek iyidir.
daha bir değerli oluyor :)

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #87 : 25 Eylül 2014, 18:36:25 »
Emre ustanın çok kullandığı ve öve öve bitiremediği RWL34 gibi bir çelik vardı. İşlenmesi çok kolaymış ndiyer çeliklere nazaran.

Bu çeliğin bulunabilirliği ve fiyatı nedir

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #88 : 25 Eylül 2014, 18:39:25 »
Emre ustanın çok kullandığı ve öve öve bitiremediği RWL34 gibi bir çelik vardı. İşlenmesi çok kolaymış ndiyer çeliklere nazaran.

Bulunabilirlik M390 gibi
Fiyat pahalı hatta M390dan daha pahalı
M390 varken aramaya gerek var mı?
« Son Düzenleme: 25 Eylül 2014, 18:42:24 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
« Yanıtla #89 : 25 Eylül 2014, 18:42:33 »

M390 gibi pahalı hatta daha pahalı M390 varken aramaya gerek var mı?

O kadar pahalı ise benden uzak olsun. Sadece sormak istedim

O paralarla en alasından bir bant zımpara yapar d2,d3 gibi çeliklerle çalışırım. Bence gayet güzel çelik

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #90 : 25 Eylül 2014, 18:48:33 »
O kadar pahalı ise benden uzak olsun. Sadece sormak istedim
O paralarla en alasından bir bant zımpara yapar d2,d3 gibi çeliklerle çalışırım. Bence gayet güzel çelik
Bu işi kazanç için yapıyorsan pekte önemi yok bakınız Emre usta ne demiş

" Yani 15 lira tutmuş, 30 lira tutmuş maliyet biyerden sonra çok da önemli olmamaya başlıyor, sonuçta olabildiğince mükemmel bir iş çikarmaya çalışıyorsanız maliyet kısmını dert etmemeyi öğreniyorsunuz, ham maliyetin içine iş gücünü koyunca çünkü tüm büyükmiş gibi görünen malzeme maliyetleri birden devede kulak haline dönüşüyor."

İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
« Yanıtla #91 : 25 Eylül 2014, 20:39:29 »
Yok be Türkiye şartlarında bu işten para kazanmak çok zor. Burda  birçok insan t5 ten yapılma paslanmaz bir bıçağı cıva çeliğinden yapılma bir bıçağa tercih eder. Çünkü paslanmaz. Çeliğin niteliklerini kimse sormuyor

Ben bir şeyi yapmaktan zevk alan bir insanım. Önemli olan yaparken geçirdiğim zaman ve harcadığım emek.
Bitirdiğim bıçakların çoğu mutfakta bayanların ellerinde canlarına okunuyor hepsi de paslanır. Bazılarını da hediye ettim.

merter

• 374
  • Meslek: elk teknikeri
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #92 : 26 Eylül 2014, 01:37:52 »
Yusuf mutfaktada  paslanan çelik kullanılmaz ki be güzel kardeşim :) T7 konik lamalardan yap beğenilir emin ol.Ama onlarında ağzı pek dayanmıyor ya.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #93 : 26 Eylül 2014, 02:07:40 »
Yusuf mutfaktada  paslanan çelik kullanılmaz ki be güzel kardeşim :) T7 konik lamalardan yap beğenilir emin ol.Ama onlarında ağzı pek dayanmıyor ya.

Ama bilemesi kolay. Türk tüketicisi kolay bilemeyi ağız dayanımına tercih ediyor. Bunda etken kasaplar galiba. Bıçak alacak kişi kasaba danışıyor, o da kendine göre en iyi bıçağı tavsiye ediyor. Sırf bu yüzden, çelikten saymadığım ( :) ) T7 Mo malzemeli kasap bıçaklarından Özgür Ustaya sipariş verdim. Çünkü bıçağı kullanacak kişi biraderim ve o bıçak keskin olsun olmasın masata çalar bir defa. Kasaptan öyle öğrenmiş....
« Son Düzenleme: 26 Eylül 2014, 02:17:53 Gönderen: mustafaünal »

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #94 : 26 Eylül 2014, 08:26:52 »
t-5 t-7 bu çelikler hafife alınacak çelikler değil arkadaşlar piyasada bula bileceğiniz en iyi paslanmazlar şu an için
t-5 mov bu çelik 1.4116 dır  ve agız dayanımı gayet iyidir
t-7 440 a olarak bilinsede içeriğindeki krom molibidenyum ve vanadyumdan ötürü agız dayanımı iyiidir.
kafamızda kalmış olan olguların nedeni imalat yapan bazı kişilerin adam gibi suyunu vermemesinden dolayı oluşmaktadır.
 kasaplar ve mezbacılar  bıçaklarını 55-57 hrc arası istrer meslek gereği ve doğrusuda budur.dam bu bıçağı her dk kulanır ve agız körelmeye başlayınca masatla bileyler ve devam eder

60-61 hrc bir bıçak verdiniz bir müddet sonra köreldi kasap arkadaş işigücü bırakıp bıçak bileylemeye giderse aç kalır :)

yasin

• 842
  • yasin er
  • Yer: ankara
« Yanıtla #95 : 26 Eylül 2014, 08:36:43 »
İşi bilmeyen ben dahil herkez kolay bileylenen ve çok keskin olan bıçağı sever bide parası ucuz olsun ister ama bu sadece gündelik kullanım da olan mutfak bıçakları için geçerli. Av bıçağı, çakı gibi kişiye özel bıçaklarda öncelik gösterişli olması pahalı olması ve kimsede olmaması hele çeliğide özel olup kimsenin duymadığı zor ulaşılan bir çelikse tadından yenmez (damascus, m390 gibi) o zaman daha çok ilgi çeker ve namın yürür.  ^-^ koleksiyonerler ve hastaları hariç çoğu insan özel bıçakları hava atmak ve gösteriş için alır  :( sanat ve emek gözardı edilir. Ama artık burası eski türkiye değil bu işe para yatıranların sayısı bir hayli arttı el yapımı bıçak dedimiydi akan sular duruyor, biliçli alıcılar ve özel üretim yaptırmak isteyenler bir hayli fazla ve bu kişiler kalite çelik istiyorlar, yabancı ülkelerde satışta olan bıçak modellerini çelikleri ni ve fiyatlarını çok iyi biliyorlar. Pahalı çelikten üretilen pahalı bıçakların pazarlaması bence daha kolay.
Hatasız kul olmaz hatamla sev beni.

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #96 : 26 Eylül 2014, 09:02:17 »
Piyasada Fransız çeliği deyip geçiyorlar, T5 ve T7 lerin üreticisi hangi firmadır, bonpertuis ? Bonpertuis'in sitesinde hiç bir bilgi, datasheet vs yok. Bu iki çeliğin olması gereken ısıl işlemi nasıldır ?

t-5 t-7 bu çelikler hafife alınacak çelikler değil arkadaşlar piyasada bula bileceğiniz en iyi paslanmazlar şu an için
t-5 mov bu çelik 1.4116 dır  ve agız dayanımı gayet iyidir
t-7 440 a olarak bilinsede içeriğindeki krom molibidenyum ve vanadyumdan ötürü agız dayanımı iyiidir.
kafamızda kalmış olan olguların nedeni imalat yapan bazı kişilerin adam gibi suyunu vermemesinden dolayı oluşmaktadır.
 kasaplar ve mezbacılar  bıçaklarını 55-57 hrc arası istrer meslek gereği ve doğrusuda budur.dam bu bıçağı her dk kulanır ve agız körelmeye başlayınca masatla bileyler ve devam eder

60-61 hrc bir bıçak verdiniz bir müddet sonra köreldi kasap arkadaş işigücü bırakıp bıçak bileylemeye giderse aç kalır :)
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

merter

• 374
  • Meslek: elk teknikeri
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #97 : 26 Eylül 2014, 19:27:15 »

Burada ısıl işlem tablosu var.Aynı siteden çelik siparişide verebilirsiniz lama olarak. http://www.asctextile.com/isil-islem-TR.html
  T7 den kaç tane bıçak yaptınız bilmiyorum ama hiçte yabana atılacak bir çelik değil arkadaşlar.Özgür ustanın epeyce bıçak yaptığı bir çelik.Mutfakta gayet iyidir, iyi keser ama ağzı dayanımı bir d2 nin yanından geçmez.Mutfaktada buna gerek yok sonuçta.İllaki daha iyileri var ama Özgür ustanın dediği gibi piyasada bolca bulabileceğiniz bir malzeme.
 Çok uzattım. kısacası t7 den bıçak yapın. :)

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #98 : 26 Eylül 2014, 19:38:05 »
Siz benim "Kargadan başka kuş, D2 ve M390'dan başka çelik tanımam!" dediğime aldırmayın. O işin latifesi. :)

Çelik kullanılacak yere ve kullanıcıya göre seçilir en başta. Ayrıca ustanın da o çelikte uzmanlaşmış olması gerekiyor.

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #99 : 01 Ekim 2014, 17:47:39 »
bu arada S90v yani 420V olan çeliğe ben pahallı dedim sözümü geri alıyorum 60eoru +kdv fiyat iyiymiş
ats 34 lama ararken gözüm ilişti
200 küsür gramlık s90v 39 eoru +%19 vergi +nakliye = 90euronun üstü       ;)
sitenin linki

http://www.frank-wojtinowski.com/messer/index_01.htm