Bıçak Sanatı - Forum

TÜRKİYE içi çelik tedariği

HALİL İBRAHİM

• 264
  • Meslek: Metalurji Malzeme
  • Yer: HATAY
Ynt: TÜRKİYE içi çelik tedariği
« Yanıtla #160 : 14 Aralık 2014, 23:46:25 »
D2 zor bir çelik aslında ısıl işlemi normal şartlarda yapılabilecek bir çelik değil, mangal iş yapmaz, oksijensiz ortam, gerilim giderme, sabit sıcaklık vs.. gibi bir çok şey ister.. Isıl işlem sonrası normal havada soğuması yeterli olsa da daha hızlı soğutulması (Alüminyum plaka + basınçlı hava yardımıyla) kromun karbid ve martensit yapılardaki dağılımını olumlu yönde etkileyeceğinden paslanmaya karşı dirençli bir çelik haline getirir. Sadece bununla da bitmez martensit yapının tam kıvamına gelmesi için sıfırın altında müdahale ister. ardından menevişleme ister.. İster de ister.. Fakat bulunabilirlik açısından günümüz şartlarında eskiye nazaran daha kolay temin ediliyor. Çeşitli ebatlarda da lamalar bahsi geçen sitede mevcut zaten. Hangi çeliği seçerseniz seçin öyle ya da böyle bir yerden başlanacak her şekilde.. Araştırmanızı iyi yapın derim, forum bulunmaz bir nimet zaten.. Yapılan her yanlış; size büyük bir tecrübe kazandıracak.. İlk seferde olacak diye bir şey yok, belki de çok güzel bir iş çıkacak, zamanla anlaşılacak bir konu.. Kolay gelsin  8)

GökHan35

• **
  • 50
  • Meslek: Memur
  • Yer: izmir
« Yanıtla #161 : 15 Aralık 2014, 12:55:54 »
İlginize teşekkür ediyorum dün siparişi verdim inşaallah bir kaç güne gelecek yanlız büyük bir korkum var sormayı unuttum bu çelik su çeliğimi yoksa yağ falan mı nasıl sertleştircem ben bu çeliği :( iyi haberinizi bekliyorum :) inşaallah sudur

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #162 : 15 Aralık 2014, 13:03:43 »
D2 çelik profesyonel ısıl işlem isteyen bir çeliktir.Ev tipi mangalda su verme bu çelikte işe yaramaz ısıl işlem merkezleri yada forumda yardımcı olan ustalara gönderip sulatacaksınız.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #163 : 15 Aralık 2014, 13:04:25 »
İlginize teşekkür ediyorum dün siparişi verdim inşaallah bir kaç güne gelecek yanlız büyük bir korkum var sormayı unuttum bu çelik su çeliğimi yoksa yağ falan mı nasıl sertleştircem ben bu çeliği :( iyi haberinizi bekliyorum :) inşaallah sudur

"Su çeliği" değildir, suda sertleştirilmez. Isıl işlem sıcaklığı 1040 dereceler civarı ve ısıl işlem esnasında oksijenden izole edilmeli. O nedenle ısıl işlemini büyük ihtimalle siz yapamazsınız. Profesyonel ısıl işlemciye gönderin.

GökHan35

• **
  • 50
« Yanıtla #164 : 15 Aralık 2014, 15:37:58 »
Peki ustam iptal mi edeyim siparişi başka bir çelik mi bulayım tavsiye edeceğiniz çelik ve satış noktası varmıdır benim için

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #165 : 15 Aralık 2014, 15:42:54 »
D2 çeliği çok güzel bir çelik iptal etmeyin siz profillerinizi hazırlayıp ısıl işlem öncesi kısmına kadar gelin su verme işi halledilir.Forumda Taner Salar usta ısıl işlem hizmeti sunuyor.
« Son Düzenleme: 15 Aralık 2014, 15:48:00 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

CihadKılınç

• 206
  • Meslek: İtfaiyeci
  • Yer: İstanbul / Çekmeköy
« Yanıtla #166 : 15 Aralık 2014, 15:48:56 »
Peki ustam iptal mi edeyim siparişi başka bir çelik mi bulayım tavsiye edeceğiniz çelik ve satış noktası varmıdır benim için
Kafa karıştırmaya gerek yok kardeşim. Çelik eline ulaştığında bir profil seç ve çeliğin üzerine çiz. Daha sonra bu profili etrafını kırpıp törpüleyerek çıkar. Daha sonra bir konu açıp ustalarımızın fikirlerini alırsın, kafana takılan soruları sorar, adım adım ilk bıçağını bitirirsin. Yazdığım kadar basit olmayacağını unutma, bu sitede bir çok kişi ilk bıçağını d2 den yaptı. Bunlardan biri de neden siz olmayasınız ? Isıl işlemi de siteden bir ustamıza ücreti mukabilinde yaptırabilirsiniz. Oldu bitti, hayırlı uğurlu olsun   ;)
Alet işler, el övünür.

GökHan35

• **
  • 50
« Yanıtla #167 : 15 Aralık 2014, 15:52:09 »
Teşekkür ederim eksik olmayın ozaman en azında. Dövme için antrenman olur artık :)

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #168 : 15 Aralık 2014, 15:56:18 »
Teşekkür ederim eksik olmayın ozaman en azında. Dövme için antrenman olur artık :)
Dövme ??? D2 çelik dövülmez dövülürse hayır gelmez.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #169 : 15 Aralık 2014, 16:19:32 »

D2 Dövülmez. Mangalda su verilmez.

Kırpacak, profili çıkartacak, zımparalayacak, ağız açacak ve su vermeye göndereceksiniz.

Su verilmiş D2'yi 1 gün keskin sirkede bekletecek, ve tekrardan deli gibi zımparalayacaksınız.

Hala bezmediyseniz ( :) ) sap takacak, bileyeceksiniz.

Bütün bu hengamenin sonunda ağzı kolay kolay körelmeyen, hor kullanıma gelir bir bıçağınız olacak.

Dövme işi civa çeliği ile olur. Demir tüccarlarında çubuk olarak bolca mevcut.

GökHan35

• **
  • 50
« Yanıtla #170 : 15 Aralık 2014, 16:47:36 »
Ustalarım iyide ben nasıl dövcem ozaman en azından şu şu çelik dövülür güzeldir diyebilirmisiniz hevesim kırıldı valla ben bu işe el emeği bunu ben yaptım deyip sergileyebileceğim kullanabileceğim şeyler üretmek için girdim yardımcı olabilirnisiniz ısıl işlem yapılabilecek dövülecek bi çelik nedir

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #171 : 15 Aralık 2014, 16:52:37 »
Yukarıda yazdıklarımı bir yapın da, çelik dövecek mecaliniz kalırsa 2. bıçak için çelik benden!

Söz veriyorum.

m.salih

• 559
  • salih 1983
  • Yer: Erzurum
« Yanıtla #172 : 15 Aralık 2014, 16:58:17 »

D2 Dövülmez. Mangalda su verilmez.

Kırpacak, profili çıkartacak, zımparalayacak, ağız açacak ve su vermeye göndereceksiniz.

Su verilmiş D2'yi 1 gün keskin sirkede bekletecek, ve tekrardan deli gibi zımparalayacaksınız.

Hala bezmediyseniz ( :) ) sap takacak, bileyeceksiniz.

Bütün bu hengamenin sonunda ağzı kolay kolay körelmeyen, hor kullanıma gelir bir bıçağınız olacak.

Dövme işi civa çeliği ile olur. Demir tüccarlarında çubuk olarak bolca mevcut.
[/quote]
mustafa abi siteye üye olduğumda kolay bıçak yapımı yerine bu mesajı görseydim kaçardım herhalde
Bıçak yapabilme ihtimalimi sevdim...

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #173 : 15 Aralık 2014, 17:25:30 »
mustafa abi siteye üye olduğumda kolay bıçak yapımı yerine bu mesajı görseydim kaçardım herhalde

Aslında D2 Ustalar tarafından yeni başlayanlara önerilmiyor. İşlemesi, hem su verme öncesi, hemde sonrası karbon çeliklerine göre zor. Isıl işlemi ayrı bir dert, perdahı ayrı bir dert, bilemesi ayrı bir dert... "Çerkes Kızı" gibi: Çok güzel, fakat çok kaprisli!

Eğer o arkadaş, D2 ile olan "savaşından" sağ çıkarsa ve hala hevesli olursa bu işe, 4-5 çubuk civa çeliği göndereceğim ona.

Döve döve eğlensin.

GökHan35

• **
  • 50
« Yanıtla #174 : 15 Aralık 2014, 17:40:19 »
mustafa ustam benden ondan dedim işte :D böhler beni bayıltır beceremem bu acemlikle açık konuşmak lazım benim harcım değil o bu yüzden bana uygun çelik hangisidir.mesela karbon çeliklerden hangini tavsiye edersiniz ayrıca bu bıcagı malumunuz evde kullanmalık yapmak istiyorum yarın birgün pas olmasın onun  içinde krom  falanda lazım olcak bunun için temini nerden yapcam ben

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #175 : 15 Aralık 2014, 17:42:42 »
Hem paslanmaz olacak hem dövülecek iyimiş bulmasına bulunur ama paslanmaz dövmek bilgi gerektiriyor.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

« Yanıtla #176 : 15 Aralık 2014, 17:43:57 »
mustafa ustam benden ondan dedim işte :D böhler beni bayıltır beceremem bu acemlikle açık konuşmak lazım benim harcım değil o bu yüzden bana uygun çelik hangisidir.mesela karbon çeliklerden hangini tavsiye edersiniz ayrıca bu bıcagı malumunuz evde kullanmalık yapmak istiyorum yarın birgün pas olmasın onun  içinde krom  falanda lazım olcak bunun için temini nerden yapcam ben
Kromu ne yapacaksınız, malzemeye karıştırmayı düşünüyorsanız eğer  ::)  forumu daha epeyce okumanız yararınıza olacak.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #177 : 15 Aralık 2014, 17:50:43 »
Karbon çelikleri paslanır.

Paslanmayan çelikler de genelde dövülmezler. Ayrıca mangalda da pişmezler.

Yani tüm istekleriniz birden karşılanamıyor, öyle bir çelik yok benim bildiğim.

HALİL İBRAHİM

• 264
  • Meslek: Metalurji Malzeme
  • Yer: HATAY
« Yanıtla #178 : 15 Aralık 2014, 17:52:05 »
Eğer o arkadaş, D2 ile olan "savaşından" sağ çıkarsa ve hala hevesli olursa bu işe, 4-5 çubuk civa çeliği göndereceğim ona.

Ayıptır yahu Mustafa Abi, olan var olmayan var bu kadar açık ve aleni de konuşulmaz ki  :-[
Hırsız filan dadanır sonra, karışmam bak  ;D

GökHan35

• **
  • 50
« Yanıtla #179 : 15 Aralık 2014, 17:52:23 »
paslanmazlık için demiştim onu krom olmadan olmaz diyor forumdaki ustalar yazılan yazılardan bunu anladım.dediğiniz zordur bilgi beceri ister kesin orası anladım ancak başka türlü nasıl paslanmazlık kazandırcam ben bıçağa ki