Arkadaşlar, tüm yazılanlar için teşekkür ederim, sağolun, varolun.
Sefa hocam, sağ tarafta 4 ayrı açı var. Bunları kaçar derece aldınız? Açıları belirlemeye ağızdan mı başladınız? Sol taraftaki içbükeylik bıçağın tam genişliğine yayılıyor mu? Buradaki içbükey kazıma(Talaş Kaldırma) miktarını göz kararı mı alıyorsunuz?
Bıçak bu arada inanılmaz güzel olmuş, ellerinize sağlık.
Selamlar.
Yücel, bu açılara önce ağızdan başlıyorum, yaklaşık 20 derecelik bir açıyla ilk kesici kısmı açıyorum, neredeyse bir kaç sürtmede zaten ağız açılmış oluyor. Ardından diğer üç açıyı da belli bir ölçüye bağlı kalmaksızın, belli sayıdaki sürtmelerle veriyorum. Her bir turdaki açıyı gittikçe daraltıyorum. Sol taraftaki iç bükeylik ise, belli bir yay aslında. Bu başlıkta daha önce de yazmıştım, bu yay tam genişliğe yayılıyor. Çapı 110cm olan bir daire yayı. Talaş kaldırma göz kararı değil aslında, yüzeyi sıyırdığınız hava çeliğinin formu bıçağın yüzeyine tam öpüştüğünde işlem bitmiş oluyor. Bu nedenle eklediğim detay fotoğraflarda, bir kare ön kısımdan bir kare de arka kısımdan çektim.
hocam ellerine sağlık. her açıdan senin olduğu belli olan bir iş. ben teknik kısmından ziyade bu işi baştan sona el ile yapma niyetini merak ediyorum. daha temiz bir iş çıkartmak için mi, işi zamana yayıp hazzı arttırmak için mi yoksa eskiden bu işler nasıl yapılıyormuş'u daha iyi anlamak için mi elle uğraşmayı tercih ediyorsun. yoksa tüm bunların hepsi için mi 
bir önceki bıçağın kılıfı da vardı yanılmıyorsam, bunun kılıfı ne alemde acaba? 
Emin aslında hepsi. Şimdi bu bıçağın arka tarafındaki eğim için zaten elle çalışmak gerekiyor, geriye de diğer yüz ve taşlama açısı kalıyor ki bu kısmı da eğeyle açmak zaten çok uzun süren bir iş değil, bant zımpara bir tek burada kullanılabilir ona da ne gerek var diye düşündüm. Ayrıca elde yapılan işler daha titiz ilerliyor, anlık olarak hızdan kaynaklı hatalara yol açmıyor, iş daha uzun sürüyor. Hepsinden önemlisi size düşünme için bol bol zaman bırakıyor, en azından anlık fikir değiştirmelerinde işlemi bir başka yola doğru evirebiliyorsunuz. Uzun zamandır işleri elde yapıyorum aslında, eğer aklımda yanlış kalmadıysa, öncesinde de vardı
r ama kılıç işinden sonra hiç makina kullanmadım. Herkese de tavsiye ederim, sizi daha özgür kılar ve makinaya bağımlılıktan kurtarır.
Bir önceki işe kılıf yapmıştım, bunda kararsız kaldım. Bu mutfakta hizmet edecek, bu nedenle pek taşınmayacak. Bu nedenle pek gerekmediğini düşündüm, ama kullanımda gerekirse bir kılıf yaparım nasıl olsa.