Bıçak Sanatı - Forum

deri tabaklama

sururi

• 67
  • Meslek: ogretmen
  • Yer: samanyolu galaksisi-dunya
deri tabaklama
« : 23 Aralık 2012, 16:21:11 »
okurken bicak kilifina takildim ben, yani benim istedigim yumusak bir deri ama olsun,
deri tabaklamayi bilen deneyen varmi?
 ben bi tane denedim ama hava muhalefeti nedeniyle yazin devam edecem
mogollarin yontemini kullandim ama tecrube olamyinca pek olmadi.burda sordum yogurdu deterjanla karistirip golgede bekletiyorlar,sonra citiliyorlar,boyle iki uc kere yapip sonra, ayrani kaynatip 2 gun bekletiyorlar(adina boz diyolar mogolcada) o mayalanip eksiyor boylece, sonra deriyi bu cok kotu kokan  bozun icinde iki gun bekletip sonra yikiyorlar yumusacik bembeyaz tabaklanmis deri oluyor.
internette arastirdim krom tuzlari gibi seyler var bu iki haftalik meseleyi iki saate indiriyor ama kimyasal iste sagliga zarar cevreye zarar.
ve ben ustam, gozlerinle yakilasi bifr siire basladim...

tarpoon

• 4739
Ynt: deri tabaklama
« Yanıtla #1 : 23 Aralık 2012, 22:44:10 »
ve bıçaklarada zararlı   ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

travego

• *
  • 20
  • Meslek: Ziraat Mühendisi
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #2 : 25 Aralık 2012, 04:53:31 »
Deri tabaklamada şimdi kullanılıyormu bilmiyorum ama zırnık kullanılıyormuş."Zırnık koklatmam" deyiminde bahsedildiği gibi hakikaten çok pis kokan bir şey zırnık.Zırnığın daha çok bilinen diğer adı da hamamotu.

Günümüzde hamamotu veya yan ürünü olan hamamotu yağı kozmetikte tüy dökücü olarak kullanılmaktadır.Şahsi tecrübem sadece tüyleri değil kıllarıda dökmektedir.Bir miktar hamamotu su ile akışkan olmayacak şekilde karıştırılıp tahta bir spatula ile(Ben abeslang kullandım.Abeslang doktorların ağız muayenesi yaparken kullandıkları dile bastırma çubuğudur.Medikalcilerden 100 tanesi maksimum 5-10 TL civarı bir fiyatla satılmaktadır.) ince bir tabaka halinde sürülür ve kuruduktan sonra su ile durulanır.Teninizin ince olduğu bölgelerde yanma yapar yada vücudunuz ters bir reaksiyon gösterebilir.Bu sebeple önce küçük bir alanda test yapmakta fayda var.

Hamamotunu temin edebileceğiniz yerler şifalıbitki satan işyerleridir ama buralarda 200-300 gr için 3 TL civarı bir ücret isteniyordu en son aldığımda.Yüklü miktarda alacaksanız Hamamotunun en ucuz satıldığı Yer Şanlıurfaymış.Yanlış hatırlamıyorsam Kg fiyatı 1 TL.

Sevgi ve saygılarımla.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #3 : 25 Aralık 2012, 11:07:25 »
"Cenupta Türkmen Oymakları" adlı kitapta eskilerin uyguladığı bazı yöntemleri bulabilirsiniz.

http://urun.gittigidiyor.com/kitap-dergiler/cenupta-turkmen-oymaklari-1-2-ali-riza-yalman-49567295#product-information
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #4 : 25 Aralık 2012, 11:08:07 »
Bu yöntemlerden galiba adı "ey" olanı mı işimize daha çok geleşcek gibiydi ne?
Namık Kemal
Instagram'da ben

sururi

• 67
« Yanıtla #5 : 25 Aralık 2012, 14:28:50 »
birde dunyada en kalite deri fasta isliyorlarmis, kucuk havuzlar var icine su ve guvercin pisligi
(tr de kopek kullaniyorlar diye duymustum demekki guvercininki daha kalite )  koyup iki gun bekletiyorlar
(kokuyu bosver dusunmeyin)  sonra adam beline kadar giriyo o pisligin icine karistira karistira derileri koyuyo bekletio...

bu arada hamam otu dediniz  yuzdeki sakal fazlaliklari icin kullanabilir miyiz?
zarari olurmu? kalici mi?

travego

• *
  • 20
  • Meslek: Ziraat Mühendisi
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #6 : 25 Aralık 2012, 14:46:20 »
birde dunyada en kalite deri fasta isliyorlarmis, kucuk havuzlar var icine su ve guvercin pisligi
(tr de kopek kullaniyorlar diye duymustum demekki guvercininki daha kalite )  koyup iki gun bekletiyorlar
(kokuyu bosver dusunmeyin)  sonra adam beline kadar giriyo o pisligin icine karistira karistira derileri koyuyo bekletio...

bu arada hamam otu dediniz  yuzdeki sakal fazlaliklari icin kullanabilir miyiz?
zarari olurmu? kalici mi?

Yüz söz konusu olduğunda ne epilatör ne hamamotu yüzde kullanılmıyor.Hatta hamamotunun vücutta kullanılmasının bile çok tehlikeli olduğunu öğrendikten sonra ben de kullanmamaya karar verdim.Hamamotu adının aksine bir bitki değildir arsenik ve kükürt karışımıdır.Solunması tehlikelidir dikkatli kullanılmalıdır.Vücuttaki tüyleri ve kılları döktüğü doğrudur ama kalıcı değildir.Epilatör ise benim arkadaşımın yüzünü tabiri caizse oymuştu.Hamamotu yağı yeni piyasaya sürülen bir ürün onu araştırmadım onu araştırabilirsiniz ama hamamotu bitki olmadığı için yağınında bitkisel bir ürün olmayacağını tahmin etmekteyim.Size tavsiyem imkanınız varsa yüzünüz için lazer epilasyon yaptırmanızdır.Linkten hamamotu ile ilgili yazıyı ve haberi okuyabilirsiniz.
http://www.zargana.org/2012/09/hamam-otu-aldatmacas-ve-zararlar.html

sururi

• 67
« Yanıtla #7 : 25 Aralık 2012, 14:54:35 »
eyvallah sagolun.ama ustad simdi kitabi nerden bulcaz?
yani burda masallah herkes hayatta kalmayi,demir dovmeyi issiz bi adaya duserse yanina alacagi 3 seyi biliyo.
yaani deri tabaklamayi da bilmezse issiz bir adada dokuma atolyesimi acacaz   :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #8 : 25 Aralık 2012, 15:53:39 »
Bahsettiğim kitap bende var ancak kitap uzakta kaldı. Bir süre beklemeniz lazım
Namık Kemal
Instagram'da ben

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #9 : 25 Aralık 2012, 16:41:10 »
Newyork'ta Kizilderili Muzesinde ogrendigim bir yontem var kizilderili akrabalarimiz deriyi hayvanin beyiniyle birlikte kaynatip kasnağa gerip kurutuyorlar  daha sonra resimlerinide koyabilirim ama deri inanilmaz yumusak oluyor orada dokunabilmek icin bir numunede vardi.Bildigimiz suet deri yumusakligi hatta kadife kivaminda bir deri oluyor.
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Kaya

• 2867
« Yanıtla #10 : 25 Aralık 2012, 16:42:40 »
Bu arada akraba dedim cunku gunumuzde kullandigimiz 120 den fazla ortak kelime kullaniyoruz

sururi

• 67
« Yanıtla #11 : 25 Aralık 2012, 18:15:19 »
hocam bende simdi bicak kilifindaki yazilari okurken ingilizce bir yaziya denkgeldim ve tabaklamayi(brain tanning) arastirdim dediginiz yontemi buldum,ama soyle bir problem var.benim burda yogurtla yaptigim tam yuzde yuz olmadi cunku boz yapmadim ben ::) isime gelmedi durust olmak gerekirse,ve birde bu kaynatmayi  yaptigimiz zaman deride hic organik parca  kalmayacakmi yani?

sururi

• 67
« Yanıtla #12 : 25 Aralık 2012, 18:33:23 »
eger beyin bulamazsan bi duzine yumurta sarisida is gorur diyo..
 bi yaz gelsin bu beyin yonteminide deneyeceim nasipse. o zamana kadar sabredin  :)
tabi sicaklarda yasayan varsa yapabilir guzel olur.

sururi

• 67
« Yanıtla #13 : 25 Aralık 2012, 18:34:09 »

« Yanıtla #14 : 25 Aralık 2012, 19:58:31 »
"Cenupta Türkmen Oymakları" adlı kitapta eskilerin uyguladığı bazı yöntemleri bulabilirsiniz.

http://urun.gittigidiyor.com/kitap-dergiler/cenupta-turkmen-oymaklari-1-2-ali-riza-yalman-49567295#product-information
Bu kitabın sende olmasına nedense hiç şaşırmadım, keşke sonraki ciltleri de çıksaydı demişimdir yıllarca :(

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #15 : 25 Aralık 2012, 20:59:58 »
Zamanında babam almış.  8)
Namık Kemal
Instagram'da ben

Kaya

• 2867
« Yanıtla #16 : 26 Aralık 2012, 03:39:29 »
Deriyi uzerinde hic bir sey kalmayincaya kadar raspalaman gerekiyor.Herhangi bir organik madde tabaklamada %100 basarisizlik demek diye biliyorum.hatta ozel bicaklarida var deriyi kazima islemi icin

sururi

• 67
« Yanıtla #17 : 26 Aralık 2012, 08:00:39 »
hocam raspalamak ne demek bilmiyom ama benimkini kaziya kaziya incecik ettim ama hala icim rahat degildi sanki olmamis gibi diye.cahillik basa bela be...
ama bu beyinle tabaklamakta cok hosuma gitti iki gundur acaip heyecanliyim banyoda devam etsem mi diye dusunuyom resmen.
yalniz beyinde beklettikten sonra deriyi citiliyor muyuz ? o beyini cikartiyor muyuz? yoksa direk dumanliyor muyuz o kismi aciklamamislar.saygilar..

sururi

• 67
« Yanıtla #18 : 27 Aralık 2012, 06:26:14 »
sa. babaerenler dun ilk denememi yaptim mutfakta konserve kutusunun icine biraz su ve yumurta sarisini hafif lapa oluncya kadar pisirdikten sonra elimdeki yaptigim deriden ufak bir parca koydum
(tabi o kadar sicak olunca deri rulo oldu birden :-[ neyse biraz zor oldu ama rulonun icine koydum yumurtayi hayirlisi bakalim ne olacak.deriyi zaten tabaklamistim(zimparayla  ;D) ama yinede etkisini gorebilirim birazcik. )
sonuc; 1.deriye beyin veya yumurtayi koymadan derinin gerdirilmis olmasi gerekiyor( rulo olmasindan kacinmak icin)
            2.veyahut lapanin beklemesi ve o kadar sicak olmamasi gerekiyor.

sururi

• 67
« Yanıtla #19 : 31 Aralık 2012, 20:38:28 »
tekrar sa. gecen tekrar arastirirken fiyatlar agzimi ucuklatti yahu, en kolay yontemlerden biri bu beyinle tabaklama ve dogal tabaklanmis bir sigir derisi 994 dolar diyordu,baska hicbir islem gormemis bir deri bu fiyata...
bu arada benim deri meftah..
alinan ders: tabaklama esnasinda mesgul olmayacaksin mumkunse hafta sonuna dekgetirmek lazim,isin ciktiginda deriyi oylece birakip gidince ertesi gune
yumsacik olmasini bekledigin hafif yumsak derinin tas gibi olmasi sasirtmayacak  ??? :) :( :-[

bu arada bendeki gaz hala bitmedi yarin (hava -20 burda) yazin tabaklamaya basladigim deriyi cikarip tekrar elden gecirmeyi dusunuyom. 8)
« Son Düzenleme: 31 Aralık 2012, 20:41:31 Gönderen: sururi »