Bıçak Sanatı - Forum

sonunda ilk bıçak

samet bayraktar

• 101
  • Meslek: mobilya satışı
  • Yer: ankara
sonunda ilk bıçak
« : 21 Aralık 2012, 15:03:21 »
sevgili abiler, ustalar , arkadaşlar foruma üye olalı 3 ay kadar oldu ve sonunda ilk bıçağımı bitirebildim bana idare eder gibi geldi bide siz bakın istedim ilerde daha güzellerini paylaşırım ümidiyle hoşçakalın.   

malzeme : eski eğe
sap : iroko ,sapelli ,meşe     
kalınlık : 5 mm
uzunluk : 28 cm

demir tava gelir ; kömür biter.
akıl başa gelir ; ömür biter ... !

tarpoon

• 4739
Ynt: sonunda ilk bıçak
« Yanıtla #1 : 21 Aralık 2012, 15:12:05 »
olmuş ama   fotoğraflar çok parlak ağız kısmı bellı olmuyor.   kabzenın yuvarlak formu başına iş açabılır .!   
anı bır harekette sert bırsey kesmek istersen helekı bırşeyı delmek gıbı bır gaflette bulunursan  ve o kabzede ıslak ıse buyuk ıhtımal ıle elını hatırı sayılır sekılde kesersın.

mumkunse kabzede oynama yap. parmak oyuğu bıraz yanlardan traşla  vs..

bunun dışında eğeyı sulu olarakmı ısledın..?  veya yumusatıp ısledıysen  su verme ışlemını nasıl yaptın , taşlama nasıl yapıldı kabze yapımı hakkında  kısaca bılgıler verırsen  neler yapıldığını öğrenmıs oluruz ve yenı başlayacak arkadaşlar ıçınde bılgı takvıyesı olur

elıne sağlık  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

samet bayraktar

• 101
« Yanıtla #2 : 21 Aralık 2012, 15:26:48 »
ustam öncelikle değerli yorumların için teşekkürler kabze için söylediğini biraz önce denedim aynen dediğin gibi parmak katili olmuş eğe sulu eski muhtemelen w1 işlemek çok zor oldu 4 adet 686*50 zirkonyum bitirdim 40 lık sıfır taşlama yaptım sap geçme epoksi ile yapıştırdım daha sonra eğe ve zımpara yarmıyla baya  bi uğraştım zaten bi daha sulanmış çelik kullanmam elimde susuz ck 75 d2 ve d3 var onları yapmaya çalışacağım saygılar.

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #3 : 21 Aralık 2012, 17:09:45 »
resimler çok ayrıntılı değil ama yine de şekil itibarıyla çok güzel ellerinize sağlık

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #4 : 21 Aralık 2012, 17:51:53 »
İlk bıçak için iyi bir çalışma olmuş ama taner ustanın dediklerini dikkate al,eğeyi ısıtıp kirecte soğutursan sertliği giderebilirsin daha rahat işlersin ama tekrar su vermen gerekecek
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #5 : 21 Aralık 2012, 17:55:54 »
ilk bıçak için işin altından iyi kalktığını düşünüyorum. kabza formundaki handikapı Taner usta iyice anlatmış zaten. daha detaylı fotoğraflar yüklersen daha verimli eleştiriler getirebilirz. ama bence gayet güzel bir başlangıç. ellerine sağlık.
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

RSM57

• 2640
  • 0532 375 01 99
  • Meslek: Sıcak Dövme
  • Yer: Eyüp/İstanbul
« Yanıtla #6 : 22 Aralık 2012, 08:40:37 »
Çalışma olarak ilk bıçak olması iyi bir emek iyi bir işçilik.yinede cesaretin den dolayı kutluyoru  tebrikler. Fakat yorum için resimler yetersiz.

samet bayraktar

• 101
« Yanıtla #7 : 22 Aralık 2012, 09:51:10 »
taner ustanın uyarısı doğrultusunda biraz değişiklik yaptım yorumlarınızı bekliyorum. saygılar.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #8 : 22 Aralık 2012, 10:32:33 »
tamamdır , senın parmakları kurtardık  :)  ve şimdi daha estetık gözukuyor.
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
    • ma | d tasarım ve danışmanlık (sadece iletişim bilgileri)
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir, Konak
« Yanıtla #9 : 22 Aralık 2012, 11:16:05 »
Eline sağlık. Benim ilk işime göre oldukça daha bıçak  ;)
Sabır bittiğini düşündüğümüz yerde başlar...
Ve bireylere verdiğimiz değerle ters orantılı olabilir ;)

samet bayraktar

• 101
« Yanıtla #10 : 22 Aralık 2012, 11:17:00 »
teşeşkkür ederim ustam ağız konusunda ve genel işçilik konusunda bi yorumun varmıdır acaba.

muraterkut

• 1119
  • Murat E. Köroğlu / 1969
  • Meslek: muhasebe
  • Yer: samsun
« Yanıtla #11 : 22 Aralık 2012, 11:19:47 »
tebrikler, ilk çalışmaya göre hatırı sayılır bir başarı elde etmişsiniz...  :2up
girdim ilim meclisine, eyledim kıldım talep
dediler ilim geride, illa edep illa edep.....

BY1907

• BAHADIR YİĞİT
  • 280
  • Meslek: özel sektör
  • Yer: eskişehir
« Yanıtla #12 : 22 Aralık 2012, 13:49:37 »
emeğinize sağlık. :2up
BY1907 = BAHADIR YİĞİT

samet bayraktar

• 101
« Yanıtla #13 : 22 Aralık 2012, 18:09:49 »
değerli yorumlarınız için teşekkür ederim hepinize bi sonraki daha iyi olacak gibi bir his var içimde hadi bakalım hayırlısı.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #14 : 22 Aralık 2012, 20:13:16 »
teşeşkkür ederim ustam ağız konusunda ve genel işçilik konusunda bi yorumun varmıdır acaba.

herkesın beğendıği model değişik ancak bır ıkı modıfıkasyon yapardım ben olsaydım. 

kabze sankı arka kısımdan bıraz kısalabılır gıbı , namlu oldukça uzun  menevışını tam olarak yapamadıysan  buyuk ıhtımal ıle bıçağını zorlaman gerektığınde kırılacaktır.  namluyu bıraz kısaltabılırsın sureklı soğutarak.   burunun ağız kısmı çok yuvarlak hanı bıçağa kut bır göruntu vermış. ağızda modıfıye yapmasan bıle ucun sırt tarafından burunu bıraz aşağıya doğru eyımlı yapabılırsın.
makınana hakımsen sırta yarım olarak yalancı ağızda yapabılırsın.

bunlar benım beğendığım modellere  göre kafamda canlananlar. umarım   yanlış anlaşılmamıştır.  nette puukko dıye arama yap ve çıkan modellere bır göz gezdır. kabze işini gayet güzel halletmıssın, bence çok güzek pukkolar yapabılırsın.   yaptığın bıçak dırekt gözümde  pukko olarak gözüktü. 
kolay gelsın
« Son Düzenleme: 22 Aralık 2012, 20:15:36 Gönderen: Taner Salar »

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #15 : 22 Aralık 2012, 20:14:10 »
mesela bunlar gıbı  ;)

samet bayraktar

• 101
« Yanıtla #16 : 23 Aralık 2012, 12:13:03 »
ustam tavsiyelerin için teşekkürler ağzı bilerek bu şekilde yaptım yüzme yapabilsin diye meneviş olayına gelince bıçağı mengenede test ettim kırılması mümkün görünmüyor zaten yaklaşık 20 senelik eğeden yaptım toplam boy 28 cm sap 13 namlu 15 cm namluyu 12 cm ye düşüreyimmi. teşekkürler.

« Yanıtla #17 : 23 Aralık 2012, 14:39:29 »
Temel amaç olarak yüzme düşünüyorsanız, bu genişlikteki namluyu 12 cm den de aşağıya alın derim, örneğin 10 cm gibi. Bu boydaki bir bıçak yüzme için çok uygun görünmüyor.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #18 : 23 Aralık 2012, 15:30:41 »
Elinize sağlık. Sap son haliyle güzel olmuş. Namlunun biçimini basit tutmanız ilk bıçak için iyi, güvenli bir tercih olmuş. İlk bıçakta kendini ispat derdine düşmeden fire verilecek çelik miktarını kısıtlı tutarak gitmek ilk adımı tökezlenmeden atabilmek için iyi bir tercih. İlerde daha karmaşık biçimli namlular da yaparsınız.

Yüzme açısından konuşursak bu tasarım yüzme için ideal değil. Yüzmede kısa ve eğri ağızlı bir bıçak daha uygun düşer.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

samet bayraktar

• 101
« Yanıtla #19 : 23 Aralık 2012, 15:35:06 »
teşekkür ederim ustalar ben kombine olsun istemiştim ucuyla yüzme geri kalan kısmıyla kesme ve fleto gibi ama çelik 5 mm fletoya uygun olmadı o zaman ben namluyu kısaltıp ucunuda biraz daha sivriltiyim en doğrusu bu heralde. tekrar sağolun.