Bıçak Sanatı - Forum

Kıskaç - kısaç

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Kıskaç - kısaç
« : 24 Aralık 2009, 13:58:12 »
Kıskaç
Demircilik araçları ortada kolay bulunmuyor. Piyasada tesviyeci çekicinden başkasını bile bulmak zor iken hazır bir kıskaç bulmak olası değil diye düşünür oldum.

Kıskaç ihtiyacına dair gördüğüm yaygın yaklaşımlar şunlar:

• Demir bir çubuktan istenilen şekilde kıskaç yapıp kullanmak
  • Pense kullanmak
  • Kilitli pense kullanmak

Forumlarda kilitli pense kullananmanın yaygın olduğunu görünce ben de denedim. Buna normal pense gibi hakim olamadığımı görünce kullanmaktan vazgeçtim tabii.

Bir ara danalya denilen bir pense türünü de denedim ama danalyanın ağzı ile metali tutamadım. Tavsiye etmeyeyim.

Danalya

Siz kıskaç olarak ne kullanıyorsunuz? Sıfırdan yapanınız yada başka bir el aletini kaynak vb. yöntemle kıskaça döndüreniniz var mı?

İzeltaş'ın Amerikan pensesi diye bir ürünü var. Bu tipte bir pense işe yarar mı?

Amerikan pensesi

Kıskaç yapımı hakkında bulduklarım:

http://www.anvilfire.com/iForge/tutor/tongs/top_index.htm

http://www.blksmth.com/tong_article.htm

http://www.instructables.com/id/Make-steel-Forging-Tongs/

« Son Düzenleme: 06 Nisan 2017, 20:49:03 Gönderen: Eylem Cengiz »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Kıskaç
« Yanıtla #1 : 24 Aralık 2009, 16:55:04 »
Demircilik dersi olsa, ilk proje olarak ben olsam demirci maşası yapma ödevi verirdim  ;)

Yapım sırasında fazla bir pense kullanımına da ihtiyaç yok genelde uzun çubuk veya mil ile çalışılır. Aynen

Benimki yakın geçmişte mefta oldu, bikaç tane yapmam lazım, fazla bir deneyim gerektirmiyor, bir iki kere başarısız olabiliyorsun ama sonra istediğin ölçüde maşa yapabilir hale gelirsin. Hem uzatma, hem kıvırma hem de sıcak delme konusunda güzel bir antreman  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #2 : 24 Aralık 2009, 18:57:41 »
bende birkaç tane var, yalnız bulamıyorsanız ve yapamıyorsanız çok basit bir tavsiyem var.

parçayı döverken size yetecek uzunlukta bir demir parçasına kaynatın. ( tabii elektrik kaynağınız varsa.) birkaç küçük punta size yetecektir daha sonrada kesip temizleyin...

demir pensesinin yerini tutmasada yokluğunu çok aratmaz  ;) ama uzun vadede demircilik ile uğraşacaksanız kıskaç şart...
« Son Düzenleme: 24 Aralık 2009, 19:34:23 Gönderen: Gökhan BAKLA »

« Yanıtla #3 : 24 Aralık 2009, 19:39:50 »
Düzeltmekte yarar var kıskaç ya da maşa demeyelim de isterseniz "Kısaç" diyelim, önceden okullarda sıcak demircilik uygulamasının yoğun olduğu zamanlarda kısaçlar dövdürürdük ama şimdi yapmıyoruz, çünkü müfredat uygun değil. Kısaç yapmak zor bir iş değil, Eylem zaten kabaca vermiş yöntemi, bulabilirsem ayrıntılı dövmede işlem sırasını foruma koyarım. Tavsiyem daha çok Gökhanın dediği gibi dövme işleminde parçaya çubuk kaynaklayıp kullanın , hem daha pratik hemde kaza olasılığı daha az.
« Son Düzenleme: 25 Aralık 2009, 00:46:16 Gönderen: sefa çabuk »

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #4 : 25 Aralık 2009, 00:02:00 »
gelecek donem planlarım arasında kısaç var. umarım adım adım fotograflayıp formda paylaşabiiliirm.

durukan

• 774
« Yanıtla #5 : 01 Ocak 2010, 22:25:31 »
arkadaşlar kullandıgım kısacın kırılması üzerine kendime bir kısaç yapmaya çalıştım. ellimde başka işler de oldugundan iki arada bir derede bunu yapabildim.  birkaç çeşit daha aklımda var ama bakalım ne zaman kısmet olacak. gerçi bu sefer aceleden adım adım fotograflıyamadım ama gelecek sefere umarım forumumuz adına fotograflayacağım

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #6 : 01 Ocak 2010, 22:28:21 »
Durukan, bence çok rahat tutuşu var gibi görünüyor. Teşekkürler paylaştığın için  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

durukan

• 774
« Yanıtla #7 : 01 Ocak 2010, 22:55:41 »
 evet emre. tutuşu gerçekten rahat oldu. hatta umdugumdan daha kullanışlı.  bugun bir adet kendim için demirci çekici bir adet kısaç bir adet bıçak dövdüm aralarda da diğer iki bıçaga ve gecenlerde dövdüğüm tomahawk benzeri el baltasın şekil verdim. akşam eve gittiğimde  yorgunluktan kilidi açamadım desem inanırmısın.?

Ejder

• 152
« Yanıtla #8 : 01 Ocak 2010, 23:07:54 »

gecenlerde dövdüğüm tomahawk benzeri el baltasın şekil verdim.
Durukan Usta, bu el baltasını bizlerle paylaşırmısınız....   O:-)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #9 : 01 Ocak 2010, 23:21:13 »
evet emre. tutuşu gerçekten rahat oldu. hatta umdugumdan daha kullanışlı.  bugun bir adet kendim için demirci çekici bir adet kısaç bir adet bıçak dövdüm aralarda da diğer iki bıçaga ve gecenlerde dövdüğüm tomahawk benzeri el baltasın şekil verdim. akşam eve gittiğimde  yorgunluktan kilidi açamadım desem inanırmısın.?

İnanmaz mıyım baba? Örs başından kaynaklanan yorgunluğun üstüne de daha keyifli bir yorgunluk yoktur hani  ;) Kafa tamamen boşalmış, stres filan herşey akıp gitmiş gibi....

Ejder'e katılıyorum, bir ara bir sürü şeylerden zaman bulursan gerçekten yapım aşamasındaki bu eserlerini görmek çok tatlı olurdu  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #10 : 02 Ocak 2010, 01:24:15 »
ocak başı çalışmanın mutluluğu inanılmaz, Ustam kısaç çok güzel olmuş eline sağlık, baltayı da görmek isteriz.

durukan

• 774
« Yanıtla #11 : 02 Ocak 2010, 19:37:20 »
arkadaşlar belli bir süre sonra adım adım kısaç, tomahawk, çekiç yapımını, anlatmaya çalışagım. ama şimdilik siz aşagıdaki fotolarla idare ediverin.

durukan

• 774
« Yanıtla #12 : 02 Ocak 2010, 19:43:23 »
tabi siz kibarlıgınızdan birşey soylemezsiniz ben baştan soyleyeyim sapın gececegi yerde tamamen geleneksel yontemlerle açıldı. yani çeşitl boy zımbalarla ve çekiçlenerek. dolayısı ile biraz asimetrik oldu :). sonrasında düzelttim bir parça ama bazı hatalar tamamen düzeltilemiyor.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #13 : 02 Ocak 2010, 19:48:07 »
durukan daha önce hiç böyle bir balta yaptın mı?
yada zımbayla bu kadar kalın bir çeliğe delik açtın mı? bence ilk denemelerde mukemmeli yakalamak çok zor.  :'(

evet biraz yamuk ama son gördüğüm halinden çok daha güzel görünüyor. :2up

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #14 : 02 Ocak 2010, 19:53:11 »
Bence de çok güzel görünüyor. Eline sağlık Durukan....

Açıkçası ben bir kazma yapma girişiminde delik olayında bunalmıştım. Balta işine onun için hiç girişmemiştim. Ancak sonra öğrendim ki genelde baltayı iki yarıyı bir çubuğun etrafına kıvırıp ocak kaynağıyla kaynaklıyorlar, eh bu durumda tabii delik mükemmel olur :)
Bu arada sanırım balta hiç deneyemeyeceğim, yaptığım ocakta giriş deliğini çok küçük yapmışım galiba  :'( 

Kipmen Sanat web sitesi

durukan

• 774
« Yanıtla #15 : 02 Ocak 2010, 23:37:07 »
evet bir keresinde kendime bir çekiç yapmıştım onun için delik acmıştım ama bu ikinci. belkide  demircilik sayfasında bununla ilgilide bir başlık hazırlarız... :)

« Yanıtla #16 : 03 Ocak 2010, 01:10:12 »
Durukan bence çok güzel görünüyor, ben çok beğendim. Deliği çok önemseme bence o da güzel görünüyor. Biraz ukalalık yapayım, aslında delik zımbayla delindikten sonra işin henüz bir kısmı bitmiş oluyor, ya da yol açılmış oluyor diyelim, işin devamının düzgün olmasını çeşitli ölçülerdeki malafalar sağlıyor, yani sadece zımba kullanıp deliğin düzgün olmasını beklerseniz, ya olur, ya olmaz. Bu nedenle sıcak işle uğraşacak arkadaşların çeşitli çaplarda hafif konik malafalara gereksinimi var, malafa kullanmanın iki yararı var, birincisi, zımbanın açtığı deliği genişletmek, ikincisi, genişlemiş delik içerisine soğuk yerleştirip sıcak olan dış kısımdan eşit olmayan yuvarlak kesiti eşit hale getirebilmek.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #17 : 03 Ocak 2010, 02:24:06 »
Sefa usta, malafa konusu ilginç aslında, kendimiz milden yapamaz mıyız? Ya da Örsün boynuzu düzgünse işe yaramaz mı?

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #18 : 03 Ocak 2010, 17:48:21 »
Elbette herkes kendisi yapabilir, milden de gayet güzel olur. Eğer istenirse ( özellikle balta için) ücgen profilli malafada yapılabilir, yada değişik profillerde..

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #19 : 04 Ocak 2010, 00:30:45 »
Düzeltmekte yarar var kıskaç ya da maşa demeyelim de isterseniz "Kısaç" diyelim,
...

Düzeltilebilecek bir yanlış bulunmadığını söylemek durumundayım. Her ne kadar kimi yörelerde kısaç diye de kullanılsa(*) ve mesleki eğitim dokümanlarına kısaç diye geçmiş de olsa kıskaç yanlış bir kullanım değil, özellikle en genel olarak kabul gören ismidir bu aracın. Yazım kılavuzu da bu nedenle "kıskaç"a yer verirken "kısaç"ı içermez.

Tabii ben yine de uzman görüşü alıp bu savımı doğrulattıktan sonra yazıyorum.

Sürç-ü lisan ettiysem affola.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben