Kapalı bir ortamda, yakılan ateşteki kömür bir tek havanın kuvvetli olduğu noktada değil fırının her yerinde yanar, açık bir ocakta ise sadece havanın kuvvetli bir şekilde basınç uyguladığı noktada yanar, yanlardaki kömürler yanmaz, bu da kömürün daha verimli yanmasını sağlar.
Bir diğer noktada dövme esnasında ocağın bir açılıp bir kapanmasıdır. Yani ateş arada bir kendi haline bırakılır. Kapalı bir ocakta böyle bir işlem yaparsanız kömür açık bir ocakta olduğundan daha çabuk yanar ve biter.
Bu fırınların kapalı değil de acık olmasının nedenlerini daha fazlada sayılabiliriz,
• ocağa konulacak parçanın büyüklüğü veya küçüklüğü kapalı bir ocakta sorun teşkil eder
• küçük bir parça için küçük bir ateş, büyük parça içinde büyük ateş yakılabilmesi
• ısınan parçanın usta tarafından gözlemlenme gerekliliği
• kapalı bir ocağın geç ısınıp zaman bakımından ustayı bekletmesi.
vb.
Baca olayında haklısınız ama bu işi yapanların çoğunun ocağının üzerinde davlumbazı vardır yada ateşin yandığı mekan çok kapalı değildir. Kullanılan odun kömürü de öyle çok fazla duman üreten bir yakıt olmadığından çok büyük tehlike teşkil etmez.
Tabii uyarmakta yarar var kapılı alanlarda ocak yakmamak gerektiğini de tekrar hatırlatalım…!!!