Bıçak Sanatı - Forum

ÇİFT FANLI KÖMÜR OCAĞI

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
ÇİFT FANLI KÖMÜR OCAĞI
« : 25 Temmuz 2010, 14:34:37 »
arkadaşlar,

tatili fırsat bilip, uzun süredir bitirmeye çaşıltığım kömür ocağımıda bitirdim

ilk fan ile dövme sıcaklıklarında çalışılırken, ikinci fan kaynak işlemlerinde ve damascus yapımında çok yararlı oluyor. ikinci fanın çalışması ile gelen havanın siddeti ısının çok güzel bir şekilde yükselmesine fırsat sunuyor ve verimli bir yanma ile kömür yakımında tasarruf sağlıyor.

ayrıca ocağın içindeki tuğların çıkartılıp yerlerinin değiştirilmesi suretiyle ocak farlı genişliklere ve işlemlere uygun hale gelebiliyor.

burada kısa bir videosu var, bilginize...

http://www.vimeo.com/13601026

« Son Düzenleme: 25 Temmuz 2010, 15:36:02 Gönderen: gökhan bakla »

Ynt: ÇİFT FANLI KÖMÜR OCAĞI
« Yanıtla #1 : 25 Temmuz 2010, 15:27:46 »
Eline sağlık Gökhan, Damascus çalışmalarında ikinci fan çok işlevsel olmuştur eminim. Teşekkürler

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #2 : 25 Temmuz 2010, 15:42:01 »
sağol hocam,

tek bir fanla çalışırken kaynak sıcaklığına ulaşmak için çok fazla zaman ve kömür gidiyordu. artık sektirmeden her şekilde kaynak sıcaklığına ulaşabiliyorum hatta ayarı kaçırırsam çeliğin erime riski de var. geçende yaptığım san-mai tarzı bir kütüğün ilk ısıtma esnasında bir tarafı iyice erimişti...

« Yanıtla #3 : 25 Temmuz 2010, 16:35:37 »
Kömür olarak ne kullanıyorsun?

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #4 : 25 Temmuz 2010, 17:02:38 »
odun kömürü kullanıyorum,
ama ilk başta sadece odun yakarak işe başlıyorum fırın belirli bir sıcaklığa ulaştıktan sonra odun kömürünü ekliyorum. hani fırını ısıtırken boşa kömür harcamayayım diye..

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #5 : 25 Temmuz 2010, 20:55:34 »
ikinci vites veya turbo gibi birşey olmuş bu?
komurle ilgili olarak küçük bir oneride bulunmak isterim. ocak kaynagı ve sanmai yapacagın kömürleri ayrı olarak hazırlarsan çok verimli çalışırsın. bu tur işlemler için kömürleri onceden küçültmek faydalı oluyor. 2-3 küp şeker büyüklüğünde onceden parçalarsan bu aşamalarda ou kullanırsın. boş durmayıp çalıştıgını görmek mutlu etti beni . darısı bana.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #6 : 25 Temmuz 2010, 23:11:55 »
bende turbo diyorum zaten :D

biliyorum durukan bende ocağa koymadan önce çok büyükleri biraz ufalıyorum ve tozundan almamaya gayret ediyorum ;)

nebil özköksal

• 79
  • Meslek: emekli
  • Yer: izmir
« Yanıtla #7 : 22 Ağustos 2010, 13:45:09 »
Kok kömürü bu tür ocaklarda kullanılmazmı?

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #8 : 22 Ağustos 2010, 16:03:41 »
tabi ki bu ocakta kok kömürü de kullanılabilir.

zaten sanayideki demircilerin kullandığı taş kömürü dedikleri bir kömür vardır ve pek çok usta da odun kömürü değil bunu kullanır. sadece demir dövecekseniz çok iyi bir seçenek olsa da işin içine çelik girince durum değişir.
bizim gibi çeliklerle çalışan birine, bu taş kömürünü tavsiye edemem zira içeriğindeki kükürt bizim kullandığımız çelikleri olumsuz etkileyeceğinden pekte bizim işimize uygun bir yakıt değil.

« Yanıtla #9 : 22 Ağustos 2010, 19:24:44 »
tabi ki bu ocakta kok kömürü de kullanılabilir.

zaten sanayideki demircilerin kullandığı taş kömürü dedikleri bir kömür vardır ve pek çok usta da odun kömürü değil bunu kullanır. sadece demir dövecekseniz çok iyi bir seçenek olsa da işin içine çelik girince durum değişir.
bizim gibi çeliklerle çalışan birine, bu taş kömürünü tavsiye edemem zira içeriğindeki kükürt bizim kullandığımız çelikleri olumsuz etkileyeceğinden pekte bizim işimize uygun bir yakıt değil.

Taş kömürü konusunda kesinlikle haklısın Ustam, ama yine de elde başka seçenek yoksa kısa tavlarda kullanılabilir. Kok kömürü çok uygun bir seçenek, küllenip küllerinin etrafa saçılmnaması temiz çalışmayı sağlıyor. Gözlemime göre odun kömüründen farkedilir derecede kalorisi yüksek doğal olarak bu da tavlamada geçen zamanı epeyce kısaltıyor. Curufu da birbirine yapışıp tek bir seferde çıkarıldığından ocakta küllenme gibi bir durum yaşanmıyor.

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #10 : 22 Ağustos 2010, 23:26:37 »
Bende bir ocak yapmayı düşünüyordum. Bu bilgiler çok işime yarayacak. Ellerinize sağlık.
 Sormak istediğim kullanılan fanın gücü. Bir saç kurutma makinesi motoru yeterli gelir mi ?

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #11 : 23 Ağustos 2010, 11:28:00 »
Videoyu izlediyseniz görmüşsünüzdür, bende iki tane fan var,

Biri;  1,5 kw trifaze bir motor, çok devirli değil ama ben bildim bileli çalışır ve saatlerce çalışsa da bir sorun çıkarmaz.  :2up

İkincisi; iki farklı devri olan eski bir blander motoru, buna saçtan bir pervane yaptım ve önüne de birde bir davlumbaz uydurup alüminyum boruya geçirdim. Çok devirli olduğu için diğer trifazeden daha fazla hava üfleyebiliyor ve işin garibi 1,5 saat kesintisiz çalıştırmama rağmen çok ısınmadı.( beni şaşırtan bir performansa sahip ) Ama ömrü ne olur bilemem ???

Küçük bir ocakta saç kurutma makinesi iş görebilir ama bu pekte uzun vadeli bir çözüm olmayacaktır. Yaptığınız ocağa başlı olarak yeterli havayı verebilen bir fan seçmelisiniz zira gelen havanın kuvvetine bağlı olarak elde edilen sıcaklıkta daha kaliteli oluyor. Aslında bu yaptığım ocakta bunun kanıtıdır.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #12 : 23 Ağustos 2010, 12:12:58 »
Videoyu izlediyseniz görmüşsünüzdür, bende iki tane fan var,

Biri;  1,5 kw trifaze bir motor, çok devirli değil ama ben bildim bileli çalışır ve saatlerce çalışsa da bir sorun çıkarmaz.  :2up

İkincisi; iki farklı devri olan eski bir blander motoru, buna saçtan bir pervane yaptım ve önüne de birde bir davlumbaz uydurup alüminyum boruya geçirdim. Çok devirli olduğu için diğer trifazeden daha fazla hava üfleyebiliyor ve işin garibi 1,5 saat kesintisiz çalıştırmama rağmen çok ısınmadı.( beni şaşırtan bir performansa sahip ) Ama ömrü ne olur bilemem ???

Küçük bir ocakta saç kurutma makinesi iş görebilir ama bu pekte uzun vadeli bir çözüm olmayacaktır. Yaptığınız ocağa başlı olarak yeterli havayı verebilen bir fan seçmelisiniz zira gelen havanın kuvvetine bağlı olarak elde edilen sıcaklıkta daha kaliteli oluyor. Aslında bu yaptığım ocakta bunun kanıtıdır.

Açıkçası bir hobi bıçakçısı için iş görür. Benim ocağımda 2 yıl bir saç kurutma makinesi çalışmıştı. Odun kömürü ile rahatlıkla eritme derecelerine çıkabiliyordum...

Kipmen Sanat web sitesi

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #13 : 23 Ağustos 2010, 21:28:39 »
Yeni yeni sıcaklıkla çalışacak, ilk kez ocak yapacak biri için yeterli olacak o zaman. Teşekkür ederim cevaplar için.

drezin

• **
  • 52
  • Meslek: kamu
  • Yer: ankara
« Yanıtla #14 : 22 Eylül 2010, 16:20:42 »
[a href=http://urlal.com/dqqf][img src=http://i1009.hizliresim.com/2010/9/22/2021.jpg]http://[/a]

yapacağım denemeler için bende bir ocak tasarladım ama uygulamaya geçmeden başarısızlık ihtimallerini azaltmak için fikir almak istiyorum. ekli resimdeki gibi elimde boyu 50 genişliği 30 cm civarında mangalım var. altında iki adet hava deliği var. içine taş koyup mangal kömürüyle yakmayı düşünüyorum. yine elimde bir adet saç kurutma var hava kaynağı olarakta bunu kullanmak istiyorum. sorum hava kaynağını mangalın altındaki iki adet hava deliğine dağıtarakmı bağlayayım yoksa tek hava girişine bağlayıp iknci hava girişine küllük bağlasam dahamı iyi olur. havanın bir yerden girip bir yerden çıkması ocak ısısını etkilermi? ikinci sorum hava deliği olarak sadece fırının ağzı yeterli olurmu üste 3 tane 2 cm çapında delik açmayı düşündüm? birde bu tip ocaklarda hiç deneme bile yapmamış birisi fırının sıcaklığını 3-4 dakika nasıl sabit tutar. fanı kapatıp fırının ağzını ve üstündeki delikleri kapatarakmı?

http://i1009.hizliresim.com/2010/9/22/2021.jpg

« Son Düzenleme: 22 Eylül 2010, 18:26:14 Gönderen: emrekipmen »

FANUC

• *
  • 1
  • Meslek: otomasyon
  • Yer: zonguldak
« Yanıtla #15 : 09 Ekim 2010, 12:52:56 »
Merhaba arkadaşlar ben bıçak ustası veya elime bir demir parçası alıp tavlayıp işlemiş biri değilim. Konu çok güzel ilgimi çekti ve bilmediğimden size birkaç sorum olacak.

Neden fırınlarınız kapalı değil ve bacası yok bunlar bir verim sorunu oluşturmuyormu ? Ortama yayılan atık gazlar sağlık sorun yaratmıyormu? Bu işin böyle olması proses gereğimi.

Fikrim fırın kapalı olmalı bacası olmalı hatta mümkünse reküperatörlü (havayı ısıtmaya yarayan ve içinden münavebe ile sıcak gaz geçirilerek içindeki tuğlaları ısıtılan, daha da sonra hava geçirilmek suretiyle fırına verilecek havayı ısıtmaya yarayan sistemdir.)

Herkese iyi çalışmalar. Çalışmanız Çok güzel bir çalışma

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #16 : 09 Ekim 2010, 15:20:05 »
Kapalı bir ortamda, yakılan ateşteki kömür bir tek havanın kuvvetli olduğu noktada değil fırının her yerinde yanar, açık bir ocakta ise sadece havanın kuvvetli bir şekilde basınç uyguladığı noktada yanar, yanlardaki kömürler yanmaz, bu da kömürün daha verimli yanmasını sağlar.

Bir diğer noktada dövme esnasında ocağın bir açılıp bir kapanmasıdır. Yani ateş arada bir kendi haline bırakılır. Kapalı bir ocakta böyle bir işlem yaparsanız kömür açık bir ocakta olduğundan daha çabuk yanar ve biter.

Bu fırınların kapalı değil de acık olmasının nedenlerini daha fazlada sayılabiliriz,

•   ocağa konulacak parçanın büyüklüğü veya küçüklüğü kapalı bir ocakta sorun teşkil eder
•   küçük bir parça için küçük bir ateş, büyük parça içinde büyük ateş yakılabilmesi
•   ısınan parçanın usta tarafından gözlemlenme gerekliliği
•   kapalı bir ocağın geç ısınıp zaman bakımından ustayı bekletmesi.
 vb.

Baca olayında haklısınız ama bu işi yapanların çoğunun ocağının üzerinde davlumbazı vardır yada ateşin yandığı mekan çok kapalı değildir. Kullanılan odun kömürü de öyle çok fazla duman üreten bir yakıt olmadığından çok büyük tehlike teşkil etmez.

Tabii uyarmakta yarar var kapılı alanlarda ocak yakmamak gerektiğini de tekrar hatırlatalım…!!! 
« Son Düzenleme: 09 Ekim 2010, 15:21:50 Gönderen: gökhan bakla »

ercantunc

• *
  • 12
  • Meslek: fabrika işçisi
  • Yer: eskişehir
« Yanıtla #17 : 06 Ocak 2014, 01:57:08 »
öncelikle hayırlı geceler .
 açık fırında nasıl bir malzeme kullanmak daha doğrusu etrafını çevirmek için ateş tuğlası yada dahafarklı bir malzeme kullanmak mı iyi olur biraz malzeme hakkında bilgi alabilir miyim ?

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #18 : 06 Ocak 2014, 11:31:33 »
Ateş tuğlası, hem temini konusunda da sıkıntı çekmezsiniz.
Basit ve kullanışlı bir ocak tipi belirleyip ocağın içini yani ateşle direk temas edecek yerlerini de ateş tuğlası ile kaplarsanız işinizi görecektir. ;)

ercantunc

• *
  • 12
  • Meslek: fabrika işçisi
  • Yer: eskişehir
« Yanıtla #19 : 06 Ocak 2014, 12:22:44 »
teşekkürler tuğlaları örerken normal çimento mu kullandınız yoksa farklı bir malzememi ?