Bıçak Sanatı - Forum

köy bıçaklarım

vural

• 211
  • Meslek: cam filmi
  • Yer: istanbul
köy bıçaklarım
« : 22 Kasım 2012, 19:21:58 »
memlekette demircimizden aldığım bıçaklar.görsel ve teknik açıdan fazla bir özelliği olmasada köyde yaşayanların vazgeçilmezleri:)şu an kılıf yapılmayı bekliyorlar.iki ayrı demircinin eseri.bu görünüşleri hoşuma gittiğinden ne zımparayla düzelttim nede parlattım.

vural

• 211
Ynt: köy bıçaklarım
« Yanıtla #1 : 22 Kasım 2012, 19:24:38 »
resim eklemeyi unutmuşum :D

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #2 : 22 Kasım 2012, 19:28:21 »
Biraz daha büyük resim yok mu? Resim çok ufak.

vural

• 211
« Yanıtla #3 : 22 Kasım 2012, 19:42:21 »
cep telefonu ile çektim akşam ayarlar  bir daha denerim ama göreceğiniz tek fark bıçak üzerindeki işçilik hataları.

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #4 : 22 Kasım 2012, 20:06:21 »
memleket neresi?
ya da nereden aldınız, hangi şehir hangi köye ait yerel bıçaklar bunlar..?
biraz bilgi ve mümkünse de büyük foto lütfen.   :)

.
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

vural

• 211
« Yanıtla #5 : 22 Kasım 2012, 20:34:13 »
kastamonu pınarbaşılıyım.2 demircimiz var makastan yapılıyor bunlar.saplarda  manda boynuzu standarttır.küçük olanın görüntüsü güzel ama kolay bükülüyor büyük olan gayet sağlam ağzıda güzel o ustayı sonradan tanıdım. muhtemelen o ay tek bıçak alan benim.ama bir daha gittiğimde tekrar alacağım.bir ara daire testereden 5tane bıçak ve ahşap kın yapmıştım .bowie tarzını  ve çeliği bilmediklerinden beğenmişlerdi.meraklı olduğumu bildiklerinden ne zaman gitsem git dükkanda sana göre birşey varmı derler bende 1 tane alır çıkarım.tahmin edeceğiniz gibi pek rağbet görmüyor 15 20tllik fiyatlara rağmen(ben 10tlye almıştım)  :(  her köy evinde bunların büyükleri var ocağın yanında odun kesmede kullanılır .aslında onlar daha hoşuma gibiyor çünki çok eskiler evladiyelik evlerin demirbaşı.eski ustalar sap kısmını kuyruğa doğru inceltir.yani örneğin 5 mm den 1 mm ye inceltiyor .eski olduğunu ordan anlıyorsunuz yenilerde öyle bir sekil yok. aslında 1 tane vermişlerdi bana 35cmlik ama çoğu bıçağım gibi kaptırdım. bunlar kalan son ikisi birde ufak nacağım var.ve her usta mutlaka odun kesmek için büyük pala  bile alacak olsan 2 veya 3 çizgi(kan oluğu diyorlar)çeker .sanırım desen olsun diye gerçekten güzel gözüküyor :)

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
« Yanıtla #6 : 22 Kasım 2012, 20:47:34 »

kastamonu pınarbaşılıyım.2 demircimiz var .............................
.....................ve her usta mutlaka odun kesmek için büyük pala  bile alacak olsan 2 veya 3 çizgi(kan oluğu diyorlar)çeker .sanırım desen olsun diye gerçekten güzel gözüküyor :)

:)

belki de bir zamanlar savaş bıçağı kılıcı yapmış ustaların torunları,
gelenek olmuşçasına, anenevi olarak atadan görme, neden olduğunu bile bilmeden yapıyorlardır bu olukları...
belki de diyorum yine de...

.

'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

vural

• 211
« Yanıtla #7 : 22 Kasım 2012, 21:02:54 »
normalde çıkartmıyorlar kullanmıyorlar ama bazen köylülerin bellerindeki eski bıçaklara bakıyorum eski olanlarda bir alman mavzer süngüsü esinlenmesi var.cide yapımı birkaç bıçak resmen süngü tarzıydı.şu anki bıçaklarda bana göre kendimi çoban gibi düşündüğümde bıçağımı ateş için odun kesmek yaralı bir hayvanı mundar gitmesin diye kesmek yemek için birşeyler doğramak veya yabani bir hayvan saldırısında kullanmak için kullanırım.sanırım bu bıçaklar o maksatla yapılıyor.

Hakan_41

• *
  • 4
  • Meslek: Güvenlik
« Yanıtla #8 : 26 Ocak 2013, 14:04:35 »
Merhaba
Dostun üstteki bıçak eski İstanbul küllhan beylerinin kullandığı sallamaya benziyor,ama çok güzel eski olmasada eski tatı var...güle güle kullan..

vural

• 211
« Yanıtla #9 : 28 Ocak 2013, 11:51:19 »
iki ayrı ustanın bıçakları stilleride farklı .geçen alttaki bıçakla bir koç butunu 3parçaya ayırdım en ufak bır körelme yada agız dönmesi olmadı .usta hakkını vermiş keşke fazladan alsaydım .

bayrak

• 103
  • birol aslan
  • Meslek: inşaat
« Yanıtla #10 : 19 Şubat 2013, 11:50:00 »
vural arkadaş, bende taşköprülüyüm, kastamonulu bıçak ustaları hepsi farklı şekilde işlemişler demiri,suyunu vermişler görüntüsü pek parlak olmasada hiç körelmeyen bir ağız yapısı var,taşköprüye sınır olan kargı bayat köyünde bıçak ustası bir cemil dayı vardı rahmetli oldu geçen sene yaptığı bıçaklar çok güzeldi hepsi el işçiliği, körüğü harlar şekilendirir, döver ,biler manda boynuzu sap yapar öyle satardı, birde bıçağı sen ne kadar çok para versende bıçaktan anlamayan adama satmazdı,ona benzer bıçaklardan cide bölgesinde yapıldığını biliyorum,emmioğlu cideden evli,orada evlenecek olan kızlara kız babası mutlaka 2 adet kama benzeri bıçak yapıp hediye ediyormuş,el yapımı siyah görünümlü ve çeliği çok güzel ben bilediğim için biliyorum
Yol onun, varlık onun, gerisi hep angarya;
Yüzüstü çok süründün, ayağa kalk, Sakarya! ..

Ismet Guney

• 667
  • 1968
  • Yer: ankara
« Yanıtla #11 : 23 Şubat 2013, 13:11:51 »
Çocuklugumda bizim köyde bulunurdu bu bıçaklardan namlusu kararmış,sap boynuz olurdu.
şimdi malesef bulunmuyor en son bulup aldıklarım sekil aynı gibiydi ama sap plastik,pirinç balcak yoktu.
ahsap kın ise siyah izole bantla yapıstırılmıs.eskiden saç şerit ile sabitlenirdi...
bu yaz nasip olurda gidebilirsem daha cok araştırıp orjinallerini bulmaya çalısacagım.
bu arada bende Çatalzeytinliyim..  selamlar..
Olmuyorsa zorlama, ya hayallerin kırılır ya kalbin. Unutmuş gibi yap Çünkü güzel şeyler; onları hiç beklemediğinde gerçekleşir

vural

• 211
« Yanıtla #12 : 23 Şubat 2013, 21:08:17 »
bizim koy bicaklarinda manda boynuzu standart sap malzemesidir zaten taskopru ve cidenin ustalari iyi diye duydum zaten genelde makastan yapiyolar.tuhaf olan karariyor ama kolay paslanmiyor bu bicaklar .kismet olurda gidersem ozel bir bicak yaptirmak istiyorum.

aliata

• 998
  • Meslek: elk.
  • Yer: ankara
« Yanıtla #13 : 23 Şubat 2013, 21:29:42 »
  Bıçaklar güzel görünüyor.O tarafa gidersem alırım.Paslanması önemli değil yağlanır.