Bıçak Sanatı - Forum

Bant zimpara ile bileme sorulari

selimthedream

• *
  • 43
  • Meslek: Saha İzleme Yetkilisi
  • Yer: Pendik, İstanbul
Bant zimpara ile bileme sorulari
« : 16 Kasım 2012, 00:47:13 »
Arkadaslar herkese selamlar.  Bir sure once yogun bir sekilde sitenizi takip ediyordum ve bircok tavsiyenizi elimden geldigi kadar uygulamaya calistim. Daha sonra belimden yasadigim problemler nedeni ile en buyuk zevklerimden birisi olan bileme konusundan uzak kaldim (hosuma gidiyor ama cok iyi sonuclar almadigimi da biliyorum)

Daha iyi sonuclar almak adina bugun kucuk bir bant zimpara satin aldim, tas ve bant olacak sekilde. Tasi 150mm, zimpara da 50x686mm.  Bant zimpara sonrasinda kullanmak icin Girit tasi da aldim. Ayrica elimde 600-2000 arasi zimpara kagitlari da mevcut son parlatma islemi icin belki kullanmak isteyebilirim diye.

Asil sormak istedigim konu bant zimpara hangi degerlerde en mantikli olur benim icin?  Aklimdan gecen cok zarar gormus cok problemli bicaklara baslamak icin 100 sonra 320 ve 600'luk olarak 3 set dusundum. Almadan once sizlere danismak istedim. Tavsiyelerinize acigim. 100'luk cok mu az gelir sonucta bicak yapmayacagim sadece bileyecegim. 320'den baslamak mi daha dogru olur? 100-600 arasi degerlerde yaptirabilirim.  Mumkunse bir degerde alarak baslamak istiyorum zamanla digerlerini de ekleyebilirim. 

Yapmak istediklerimi anlatmaya calistim her turlu yorumlariniz ve tavsiyeleriniz beni son derece mutlu edecektir. Simdiden tesekkur ederim.

tarpoon

• 4739
Ynt: Bant zimpara ile bileme sorulari
« Yanıtla #1 : 16 Kasım 2012, 09:27:52 »
girit yani kum değerlerınden bahsedıyorsanız ben 400 ve 600/800  kullanıyorum sonrasını taşta bıtırıyorum.  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #2 : 16 Kasım 2012, 12:47:46 »
Bileme için 100 kum kullanmayın. 320 veya 400 den başlayarak bileyin.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

SEA WORLD

• *
  • 18
  • Meslek: makina
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #3 : 09 Aralık 2012, 20:35:58 »
ısıl işlemde başına dert açacak olup iyi bir kenar keskinliği ve dayanıklılığı elde edemeyebilirisin.

« Yanıtla #4 : 09 Aralık 2012, 20:46:40 »
ısıl işlemde başına dert açacak olup iyi bir kenar keskinliği ve dayanıklılığı elde edemeyebilirisin.
Zımpara kalınlıklarını sormuş arkadaş. Yazdığınızı biraz açarmısınız?

SEA WORLD

• *
  • 18
  • Meslek: makina
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #5 : 09 Aralık 2012, 21:31:12 »
bant zımpara yüksek devirli olduğu için sürtünmede oluşacak ısı çeliğin mikro yapısının bozulmasına neden olacağı için ısıl işlem şartlarını tam sağlasanız bile istediğiniz sertliği elde edemeyebilirsiniz. uygun devir 150-200 d/d olmalı ayrıca en az 400 kum taş ile bileme başlamalı su yerine yağ kullanmalı

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #6 : 09 Aralık 2012, 21:39:15 »
bant zımpara yüksek devirli olduğu için sürtünmede oluşacak ısı çeliğin mikro yapısının bozulmasına neden olacağı için ısıl işlem şartlarını tam sağlasanız bile istediğiniz sertliği elde edemeyebilirsiniz. uygun devir 150-200 d/d olmalı ayrıca en az 400 kum taş ile bileme başlamalı su yerine yağ kullanmalı
Arkadaşım 150-200 devirle bileme tamamda oda yağla değil suyla yağ kayganlık sağlayacağından sürtünmeyi engeller.ama imalat yaparsan sanırım bir bıçağın ağzını açman günler sürebilir
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

selimthedream

• *
  • 43
  • Meslek: Saha İzleme Yetkilisi
  • Yer: Pendik, İstanbul
« Yanıtla #7 : 10 Aralık 2012, 12:03:52 »
Arkadaslar tekrar saolun bilgiler icin. 

Su an itibari ile elimde 220, 400 ve 800 grit zimpara bantlari mevcut ve bunlarla yaptigim bilemeden de gayet iyi sonuclar aldim.  Isinma problemi yasadigim bir gercek onu da cok uzun sure zimpara uzerinde tutmayip bolca bicagi islatarak gidermeye calisiyorum.  Bu sekilde 11 tane bicak biledim hepsinde gayet iyi sonuclar aldim, sol kolumda kil kalmadi nerdeyse, ama bicagin sapina yakin olan bolumde yaklasik 1 santimlik olan bir alanin sol tarafinda problem yasiyorum.  Bu da bendeki makineden kaynaklaniyor.  Bicagin sapi makinenin koruma demirine carpiyor ve zimparaya dokunmasini engelliyor.  Aksam bahsettigim konu ile ilgili fotograf eklemeye calisacagim bu problemi de cozersem super olacak. 

Simdi tek ihtiyacim son islem icin yuksek grit, 3000+, bir bileme tasi.

Benim yaptiklarim ve aklimdakiler bunlar.  Her zaman tavsiyelerinize ve yorumlariniza acigim.  Cok tesekkur ederim.

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
« Yanıtla #8 : 10 Aralık 2012, 16:11:01 »
Arkadaslar tekrar saolun bilgiler icin. 

Su an itibari ile elimde 220, 400 ve 800 grit zimpara bantlari mevcut ve bunlarla yaptigim bilemeden de gayet iyi sonuclar aldim.  Isinma problemi yasadigim bir gercek onu da cok uzun sure zimpara uzerinde tutmayip bolca bicagi islatarak gidermeye calisiyorum.  Bu sekilde 11 tane bicak biledim hepsinde gayet iyi sonuclar aldim, sol kolumda kil kalmadi nerdeyse, ama bicagin sapina yakin olan bolumde yaklasik 1 santimlik olan bir alanin sol tarafinda problem yasiyorum.  Bu da bendeki makineden kaynaklaniyor.  Bicagin sapi makinenin koruma demirine carpiyor ve zimparaya dokunmasini engelliyor.  Aksam bahsettigim konu ile ilgili fotograf eklemeye calisacagim bu problemi de cozersem super olacak. 

Simdi tek ihtiyacim son islem icin yuksek grit, 3000+, bir bileme tasi.

Benim yaptiklarim ve aklimdakiler bunlar.  Her zaman tavsiyelerinize ve yorumlariniza acigim.  Cok tesekkur ederim.
Sık sık suya sokacaksın kova en yakın yerinde olacak bant düzgün akmazdır o yüzden sapa yaklaşamazdırsın zımpara kenara taşmayacak aksi halde bir tarafa yaklaşamaz diyer tarafta ise sapa dokunursun saygılar

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
« Yanıtla #9 : 10 Aralık 2012, 16:52:46 »
Bahsi geçen sorun bant zımparanın kafa kısmı, iki tekerleğin arasında bulunan tabla kısmına paralel olmasından kaynaklanıyordur Mehmet abi. 

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
« Yanıtla #10 : 10 Aralık 2012, 18:21:45 »
Doğrudur murat bir sıkıntısı var