Bıçak Sanatı - Forum

BıçakLar - 32 Kısım Tekmili Birden

ali rıza

• 1066
  • geçtiğimiz yüzyılın insanı - 1983
  • Meslek: Eczacı Kalfası
  • Yer: SAKARYA
Ynt: Bıçak'Larım . biraz da saat :) ( 32 KISIM TEKMİLİ BİRDEN )
« Yanıtla #540 : 05 Eylül 2011, 11:02:31 »
emin abi sürmene olayından bir ağzım yandı ki anlatsam tüm forum bana nasıl güler bilemiyorum deme sürmene deme ;)
İki Kişilikliyim İkiside Canavar

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #541 : 05 Eylül 2011, 11:22:04 »
Tek bir çakı/bıçak olsa sorusu için Leatherman dedim ben. Zaten günlük olarak yanımda leatherman'in en küçük boyunu taşıyorum. Pense ve tornavida kullanma ihtiyacım o kadar çok ki... Leatherman yanında kullandığım ufak Buck da çok iş görüyor ama tek bir çakım olsa yine uygun bir Leatherman alıp bununla hem işte, hem günün geri kalanında, hem de doğada idare etmeye çalışırdım.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #542 : 05 Eylül 2011, 11:23:28 »
Emin sürmene bıçakları şu anda Fransız xxx plaka çeliğinden üretiliyor, ki TV de  röportajlarda mır mır mır diye söyleyip (ha ? ne dedi anlamadım ,, nee ??? ) sanki söylemiyorlar çeliği.. meslek sırrı falanmıdır acaba ? diye düşünüyorm  8)
(bilen varsa buraya yazarsa seviniriz)...

...............

Sürmene bıçağı hakkındaki bu makaleyi okumadan evvel Sürmene Bıçağı'nın ne olduğunu bilmek gerekir. Sürmene Bıçağı tüm dünyada ün salmış, Evliya Çelebi'den Atatürk'e kadar pek çok önemli şahsiyetin bahsettiği kaliteli bıçaklardır.

Peki neden Sürmene bıçağı'da Trabzon bıçağı değil? Sürmene bıçağının tarihi nedir?

Sürmene'deki bıçakçılık aslında çok çok eskilere uzanmakta. Bir rivayete göre tarihten önce 1000 yıllarına kadar uzanmaktadır. Evliya Çelebi (1611-1682) seyehatnamesinde gemilerini Sürmene Yeniay limanında tamir ettirdiklerini, kesici aletlerini de Sürmene'de tamir ettiklerini belirtmiştir. Sürmene'de bıçağın imal edilmesinde bölgedeki maden kaynaklarının zengin olmasının payı elbette büyüktür. Ayrıca bıçağa su verme işi öncelerden yunus yağı kullanılarak yapılıyordu. O dönemlerde yunus avcılığı serbestti ve Sürmene'de yunus avcılığı oldukça popüler bir gelir kaynağıydı. Özellikle Rum bıçak ustaları yunus yağını kullanarak muhteşem bıçaklar üretiyorlardı.

Yakın tarihte ise Sürmene bıçağının gelişmesi için çok önemli bir olay sözkonusu olmuştur. İstiklal harbinden önce Sürmene'yi işgal eden Ruslar bir daha Sürmene'yi terk etmeyecekmiş gibi Sürmene içine iskeleye gelen gemilerin mallarını içerlere taşımak için raylı vagon sistemi kurdular. Oldukça külfetli ve zahmetli bir iş olan raylı sistemi Ruslar çok kısa bir sürede Sürmene'de kurdular ve çalıştırmaya başladılar. Tabi ki herşey umdukları gibi olmadı ve "geldikleri gibi gittiler". Raylı sistem bir müddet daha kullanıldıktan sonra rayların ve vagonların demirleri bıçakçı ustalar tarafından satın alındı. Bu  vagon demirlerinin bıçak yapımında kullanılmasıyla bıçakcılık çok gelişti.
.............................

Şimdiki Sürmene Bıçakları el yapımı mıdır?

Yukarıda saydığımız ustaların yakın akrabaları, komşuları kısmen de olsa bu sanatı icra etmeye devam etmektedirler. Lakin üretmekte olduğu bıçak sayıları oldukça azdır. Sürmene bıçağının seri üretimi ise yine yukarıda saydığımız üstadların yakın akrabaları tarafından kurulan iki firma ile sağlanmaktadır. SÜRBİSA ve SÜRDÖVBİSA. Bıçakcılık ailesinden gelen firma sahipleri dünyanın dört bir yanından yoğun talep edilen Sürmene bıçaklarını üretmektedirler. Orjinal Sürmene bıçağı dendiği zaman aklımıza gelen bıçaklar bu iki firmanın üretmiş olduğu bıçaklardır. Tabiki bu bıçaklar eskisi gibi ray demirlerinden değil Fransız çeliğinden imal edilmektedir ve seri üretimdirler. El yapımı bıçak veya çakı üretimi ise az da olsa halen devam etmektedir. Sitemizde yer alan geyik boynuzu Sürmene çaksısı, damalı Sürmene çakısı, metalik Sürmene çakısı, işlemeli sarı Sürmene bıçağı el yapımı Sürmene çakılarının nadide örneklerindendir. Bu çakılardan günde en fazla 2-3 tane üretilmektedir. Ustalarının giderek yaşlandığı ve sanatın devam etme tehlikesi altında kaldığı günümüzde bu ürünler özel bir antika değerini şimdiden almaktadır.

alıntı:
http://www.yerelmarket.com/Suumlrmene-biccedilagi039nin-sahtesi-nasil-anlasilir,AR-5.html
« Son Düzenleme: 05 Eylül 2011, 11:58:24 Gönderen: mehmet kişisi »
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
« Yanıtla #543 : 05 Eylül 2011, 11:54:18 »
Bu arada yazıyı okuduysanız, Yunus Yağını kullanarak muhteşem bıçak yapılıyormuş zamanında ?  8)
nasıldır bu iş, su verme işi falan mı acaba , (yağda) ?
« Son Düzenleme: 05 Eylül 2011, 12:09:03 Gönderen: mehmet kişisi »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #544 : 05 Eylül 2011, 12:55:20 »
Bu arada yazıyı okuduysanız, Yunus Yağını kullanarak muhteşem bıçak yapılıyormuş zamanında ?  8)
nasıldır bu iş, su verme işi falan mı acaba , (yağda) ?
  :D

Bu tek çakı olsaydı ne olurdu sorusuna cevabım maalesef şıklarda yok.
Sade bişey olsa: Ray Laconico çakıları çok hoşuma gidiyor.

Ancak gönlümde yatan, hiç yanımdan ayırmayacağım bir şaheser olması olurdu. Mesela Owen Wood'un çakılarına bayılıyorum:

Şıklardan, yapım kalitesi, teknik desteği, kullanılan çeliği vs. ile Spyderco'ları, özellikle CPM 3V veya ZDP versiyonlarından birini alırdım...

Kipmen Sanat web sitesi

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
« Yanıtla #545 : 05 Eylül 2011, 13:02:28 »
biz de cebimizde taşıyacağımız , çıkarıp çıkarıp bakacağımız tek çakıyı sen yap diye bekliyoruz Emre  >:D

Gelecek te bir gün Gelecek   C:-)
« Son Düzenleme: 05 Eylül 2011, 13:32:34 Gönderen: mehmet kişisi »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #546 : 05 Eylül 2011, 14:06:10 »
Umarım gerçekten içime sinen bir deneme ilerde yapabilirsem, bir model çıkarma gibi bir gayem var  ;). Ancak ufak da olsa bir frezemin olması lazım önce, bir de satıh taşlamam oldu mu tam anlamıyla istediğim tip bir üretim yapabilirim. Ancak karadüzen yapamam, öncelikle kullanıcıya hayat boyu garantisini verebilmem lazım...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #547 : 05 Eylül 2011, 14:12:17 »
Ben atölyeye uğrayamıyorum bile, seninki de dert mi? :)
Namık Kemal
Instagram'da ben

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
« Yanıtla #548 : 05 Eylül 2011, 20:29:33 »
............öncelikle kullanıcıya hayat boyu garantisini verebilmem lazım...

Çin malı tabir uyduruk bıçaklar da ömür boyu garanti veriyor Emre...  :)

...tabii bıçağın ömrü kadar....  :))

... :)) :)) :))

Ben atölyeye uğrayamıyorum bile, seninki de dert mi? :)

Aaaaaaaah ah, Atolyem  :(
« Son Düzenleme: 05 Eylül 2011, 20:33:15 Gönderen: mehmet kişisi »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #549 : 05 Eylül 2011, 20:33:20 »
Ömür boyu b.ktan çalışma, kötü bilenme ve hızlı körelme garantisi.  >:D
Namık Kemal
Instagram'da ben

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
« Yanıtla #550 : 05 Eylül 2011, 20:38:01 »
Ömür boyu b.ktan çalışma, kötü bilenme ve hızlı körelme garantisi.  >:D

:)) :)) :))

Uçup giden paralar garantisi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #551 : 05 Eylül 2011, 21:47:00 »
Bereket ki tezgahtan alınca fazla uçup gitmiyor paralar. Geçende Polonya pazarından 10'a aldığım bir Çin çakısını İstiklal'de 30-35'e gördüm. Markalı ürünler satan tükkanlarda müşteri kendini şartlandırınca fiyat ucuz geliyor ama aslında biraz bakınınca insan çok daha ucuza bulabiliyor.
Namık Kemal
Instagram'da ben

ali rıza

• 1066
  • geçtiğimiz yüzyılın insanı - 1983
  • Meslek: Eczacı Kalfası
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #552 : 06 Eylül 2011, 11:21:16 »
opinelll ;) tek geçiyorum artık hemide karbon olanı :D
İki Kişilikliyim İkiside Canavar

berdohan

• Mr. Bilge ERDOHAN (47)
  • 581
  • Meslek: Elektronik Müh.
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #553 : 06 Eylül 2011, 15:19:09 »
Emin sürmene bıçakları şu anda Fransız xxx plaka çeliğinden üretiliyor, ki TV de  röportajlarda mır mır mır diye söyleyip (ha ? ne dedi anlamadım ,, nee ??? ) sanki söylemiyorlar çeliği.. meslek sırrı falanmıdır acaba ? diye düşünüyorm  8)
(bilen varsa buraya yazarsa seviniriz)...

...............

Sürmene bıçağı hakkındaki bu makaleyi okumadan evvel Sürmene Bıçağı'nın ne olduğunu bilmek gerekir. Sürmene Bıçağı tüm dünyada ün salmış, Evliya Çelebi'den Atatürk'e kadar pek çok önemli şahsiyetin bahsettiği kaliteli bıçaklardır.

Peki neden Sürmene bıçağı'da Trabzon bıçağı değil? Sürmene bıçağının tarihi nedir?

Sürmene'deki bıçakçılık aslında çok çok eskilere uzanmakta. Bir rivayete göre tarihten önce 1000 yıllarına kadar uzanmaktadır. Evliya Çelebi (1611-1682) seyehatnamesinde gemilerini Sürmene Yeniay limanında tamir ettirdiklerini, kesici aletlerini de Sürmene'de tamir ettiklerini belirtmiştir. Sürmene'de bıçağın imal edilmesinde bölgedeki maden kaynaklarının zengin olmasının payı elbette büyüktür. Ayrıca bıçağa su verme işi öncelerden yunus yağı kullanılarak yapılıyordu. O dönemlerde yunus avcılığı serbestti ve Sürmene'de yunus avcılığı oldukça popüler bir gelir kaynağıydı. Özellikle Rum bıçak ustaları yunus yağını kullanarak muhteşem bıçaklar üretiyorlardı.

Yakın tarihte ise Sürmene bıçağının gelişmesi için çok önemli bir olay sözkonusu olmuştur. İstiklal harbinden önce Sürmene'yi işgal eden Ruslar bir daha Sürmene'yi terk etmeyecekmiş gibi Sürmene içine iskeleye gelen gemilerin mallarını içerlere taşımak için raylı vagon sistemi kurdular. Oldukça külfetli ve zahmetli bir iş olan raylı sistemi Ruslar çok kısa bir sürede Sürmene'de kurdular ve çalıştırmaya başladılar. Tabi ki herşey umdukları gibi olmadı ve "geldikleri gibi gittiler". Raylı sistem bir müddet daha kullanıldıktan sonra rayların ve vagonların demirleri bıçakçı ustalar tarafından satın alındı. Bu  vagon demirlerinin bıçak yapımında kullanılmasıyla bıçakcılık çok gelişti.
.............................

Şimdiki Sürmene Bıçakları el yapımı mıdır?

Yukarıda saydığımız ustaların yakın akrabaları, komşuları kısmen de olsa bu sanatı icra etmeye devam etmektedirler. Lakin üretmekte olduğu bıçak sayıları oldukça azdır. Sürmene bıçağının seri üretimi ise yine yukarıda saydığımız üstadların yakın akrabaları tarafından kurulan iki firma ile sağlanmaktadır. SÜRBİSA ve SÜRDÖVBİSA. Bıçakcılık ailesinden gelen firma sahipleri dünyanın dört bir yanından yoğun talep edilen Sürmene bıçaklarını üretmektedirler. Orjinal Sürmene bıçağı dendiği zaman aklımıza gelen bıçaklar bu iki firmanın üretmiş olduğu bıçaklardır. Tabiki bu bıçaklar eskisi gibi ray demirlerinden değil Fransız çeliğinden imal edilmektedir ve seri üretimdirler. El yapımı bıçak veya çakı üretimi ise az da olsa halen devam etmektedir. Sitemizde yer alan geyik boynuzu Sürmene çaksısı, damalı Sürmene çakısı, metalik Sürmene çakısı, işlemeli sarı Sürmene bıçağı el yapımı Sürmene çakılarının nadide örneklerindendir. Bu çakılardan günde en fazla 2-3 tane üretilmektedir. Ustalarının giderek yaşlandığı ve sanatın devam etme tehlikesi altında kaldığı günümüzde bu ürünler özel bir antika değerini şimdiden almaktadır.

alıntı:
http://www.yerelmarket.com/Suumlrmene-biccedilagi039nin-sahtesi-nasil-anlasilir,AR-5.html
Sitede bıçakların 1095 paslanmaz kararmaz çelikten yapıldığı yazıyor. 1095 paslanmaz mıdır?
Tecrübe dünyanın en pahalı şeyidir.
Bilge ERDOHAN

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #554 : 06 Eylül 2011, 15:23:38 »
Bilge, bizim bıçakçılık anlayışımız Türkiye'de maalesef metalurjiden bihaber. Fransız çeliği lafı, veya paslanmaz karbon çeliği denmesi bir yana bir de bunlar var. İnternetten veya kulaktan duyuyorlar 1095 diye bir çelik çok seviilen bir çelik diye, 440A (Diğer adı ile Fransız çeliği :D )  ile çakıyı yapıp sonra da paslanmaz 1095 diye yutturmaya çalışıyorlar. Bunun tercümesi sadece cahillik değildir, ahlaksızlık ve dolandırıcılıktır aynı zamanda  >:(

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #555 : 06 Eylül 2011, 15:31:57 »
Bu arada, http://www.yerelmarket.com/Surmene-Turk-Cakisi,PR-85.html
Eğer TSE bunlara standart belirlemişse belli bir çelik kullanımı içindir, bu çelik nedir belli değil. TSE damgası taşıdığına göre iki ihtimal var:
1: Ya bunlar suç işliyor, TSE belgesi olmadığı halde damga basıyorlar
2: Paslanmaz 1095 diye bir çelik olamayacağından dolayı TSE'nin verdiği belgede kullanılan paslanmaz çelik kullanılmasına rağmen pazarlamasını bu şekilde yapıyorlar, yani yine suç işliyorlar..

Her şekilde suç işleniyor...

Kipmen Sanat web sitesi

berdohan

• Mr. Bilge ERDOHAN (47)
  • 581
  • Meslek: Elektronik Müh.
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #556 : 06 Eylül 2011, 17:09:46 »
Bu arada, http://www.yerelmarket.com/Surmene-Turk-Cakisi,PR-85.html
Eğer TSE bunlara standart belirlemişse belli bir çelik kullanımı içindir, bu çelik nedir belli değil. TSE damgası taşıdığına göre iki ihtimal var:
1: Ya bunlar suç işliyor, TSE belgesi olmadığı halde damga basıyorlar
2: Paslanmaz 1095 diye bir çelik olamayacağından dolayı TSE'nin verdiği belgede kullanılan paslanmaz çelik kullanılmasına rağmen pazarlamasını bu şekilde yapıyorlar, yani yine suç işliyorlar..

Her şekilde suç işleniyor...
TSE de çalışan arkadaşlar var. Bi onlara ulaşmaya çalışayım. Bilgi edinebilirsem paylaşırım.
Tecrübe dünyanın en pahalı şeyidir.
Bilge ERDOHAN

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
« Yanıtla #557 : 12 Eylül 2011, 21:48:38 »
çoban model cırcırlı, tırtırlı kuyruksuz espada 

çoban sülü  :P
adını böyle koydum neden bilmem,
sokakta tezgahta buldum , sapı bişey ağacından, çeliği de ne üdüğü belirsiz olunca meraktan aldım, bakalım geçinebilecekmiyiz..

« Son Düzenleme: 23 Ekim 2011, 17:07:16 Gönderen: mehmet kişisi »

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #558 : 12 Eylül 2011, 22:08:46 »
O tezgahta başka varsa ben talibim Mehmet  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
« Yanıtla #559 : 12 Eylül 2011, 22:10:44 »
O tezgahta başka varsa ben talibim Mehmet  ;)

tamamdır Taner, tezgah şantiyeye yakın. yarın bakarım sana da.