Bıçak Sanatı - Forum

Örs

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Örs
« : 24 Aralık 2009, 13:22:30 »
Örs olarak elinizde ne var? Hazır bir örsünüz var mı? Yoksa onun yerine nasıl bir çözüm buldunuz?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Örs
« Yanıtla #1 : 24 Aralık 2009, 14:06:10 »
Bendeki emektar 75 kiloluk bir örs, İzmirden almıştım 7 yıl önce.
Ayrıca dövme atölyemin dışında talaşlı üretim atölyemin dışında da kendi yaptığım, kalın bir "I beam"dan yaptığım bir örs var. 3 Ayak koydum, bir tarafına da üst çenesini kestiğim bir işkence kaynakladım. Uzunca levhaları sabitlemek için ya da birşeyi preslemek için ideal oluyor...

Kipmen Sanat web sitesi

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #2 : 24 Aralık 2009, 18:46:35 »
arkadaşlar profesyonel olarak demircilik malzemeleri bulmak zor. bulduğun malzemede genelde çok pahalı oluyor.

allahtan köyde dededen kalma bir örsüm var, örsün detaylı bir fotoğrafını bulamadım ama genel olarak benim çalıştığım mekan burasıydı...

silivrideki dükkanda da ustanın kendinin yaptığı bir örs var.

« Son Düzenleme: 18 Ocak 2010, 19:31:55 Gönderen: gökhan bakla »

« Yanıtla #3 : 24 Aralık 2009, 19:46:44 »
En şanslı benim galiba, bölümde 5 tane örs var hepsi Skoda ( zamanın çekoslovak yapımı ) hepsi eski ( doğal olarak zamanın getirdiği bir teknik değerde) ve hepsi orijinal platformuyla beraber, platform hariç 250 kg cık ;)

Ejder

• 152
« Yanıtla #4 : 24 Aralık 2009, 21:02:51 »

Örsün, bu kadar bulunması zor ve pahalı bir alet olduğunu bilmiyordum.Demircilik, denince ilk aklıma gelen obje örstür, benim için.Ülkemizde mi acaba bu durum geçerli ? ::)
Şu fotoğraflara baksanıza hiç de öyle bulunmaz hint kumaşına benzemiyor  :D  :D

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #5 : 24 Aralık 2009, 21:34:49 »
Kanca'nın dövme bir örsü var ama fiyatını cümlede kullanmayayım. Perpa'da da bir örs görmüştüm daha ucuzdu ama dökümdü maalesef.

Ben DES'teki bir mekandan 15-20 kiloluk bir parça almıştım onu kullanıyorum. Düz bir parça ama zaten mekanımda bir şeyleri çekiçlemekten gürültüden dolayı olabildiğince çekindiğimden o kadarı bile pek gerekmiyor.

Şimdi olsa hurdacılardan hangilerinde kalıp parçaları olduğunu biliyorum. Belki onlardan alabilirim. Herhalde kalıptan iyi örs olur... Di mi? ::)
Namık Kemal
Instagram'da ben

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #6 : 24 Aralık 2009, 23:59:10 »
çok emel bir konunun acıldıgı için teşekkür ederim. gerçekten günümüzde adam gibi ors bulmak kolay değil. benimgordüğüm eniyi ors sefada idi. bende gorece iyi bir ors kullanmaktayım. gerçi 3 ors var ayrı zamnlarda kullandıgım. ama yeniler için soylemeliyim ors darbenin kuvvetini emebilecek büyüklükte olmalı...

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #7 : 25 Aralık 2009, 00:06:33 »
Ayrıca darbeyi emebilmesi için küçük bir örs de olsa doğru yerleştirilmişse oldukça başarılı olabilir. Gördüğüm kadarıyla en rahat çalışılan örsler byük ağaç kütüklerinin üstündekiler. Elime düzgün bir tane geçse benimkini de kütüğe sabitleyeceğim, çok çınlama yapıyor ve bazen fena geri tepiyor. Bendeki de kaliteli dövme bir örs ama örsü sabitlediğim sıralarda çok acemiydim, şimdi olsa çok daha farklı yerleştirirdim, zemini daha güçlü betondan yapardım. Şimdi en azında kütük bulabilirsem yere tam basmasını ve darbeyi emebilmesini sağlayabileceğimi düşünüyorum. Ama gönül istemez miydi Sefa'nın kullandığı gibi 250 kiloluk bir canavarla çalışmayı :)

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #8 : 25 Aralık 2009, 00:45:43 »
Genel olarak kaliteli örslerin hemen hepsi dövme değil dökme çelikten yapılır, iç kısımları yumuşak, yüzey kısmı da oldukça serttir( darbe sönümlemesi amaçlı). Dökmesi yapılan örsler döküm dinlendirmesi amaçlı araziye çamurun, yağmurun, yazın ve kışın bağrına bırakılıp 8-12 yıl dinlenme süreci geçirmesi beklenir. Dinlenmesi yaptırılmayan örsler çok çabuk çatlar, kenarlarında kopmalar olur vs. Belki fiyatların pahalı olmasının bir nedeni bu olabilir, düşünsenize adam yaptığı işi neredeyse 10 yıl sonra paraya çevirebiliyor ;)
« Son Düzenleme: 25 Aralık 2009, 01:28:25 Gönderen: sefa çabuk »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #9 : 25 Aralık 2009, 01:23:33 »
Sefa çok ilginç bir bilgi, teşekkürler. Aynen iyi bir ağaç yumrusu taciri gibi, elindekini ancak çok yıllar sonra satabiliyor. Hoş bir bilgi. Eee ne zaman bulat örs döküyoruz o zaman  ::) Acaip iyi darbe kaldırabileceğini sanıyorum öyle bir örsün... Ama baya büyük bir kalıba, potaya, vince ve oldukça büyük bir fırına ihtiyaç olacak...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #10 : 25 Aralık 2009, 01:30:56 »
Eee ne zaman bulat örs döküyoruz o zaman  ::) Ama baya büyük bir kalıba, potaya, vince ve oldukça büyük bir fırına ihtiyaç olacak...

??? ??? başkaca da "büyük" bir sürü şeye ihtiyaç var( taşlama tezgahı gibi)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #11 : 25 Aralık 2009, 01:37:15 »
Hehehe, yok ben benim küçük spiralle temizlerim usta sorun diil. Zaten işim bittiğinde anca örs 10 yıl dinlenmiş olur  :))

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #12 : 25 Aralık 2009, 01:38:11 »
haa yaparken de dinlensin diyorsun yani :)) :))

Ejder

• 152
« Yanıtla #13 : 25 Aralık 2009, 01:52:05 »
Sizi dinlemek ( pardon okumak ) çok zevkli gerçekten   :)
Sefa Usta, dövme çelikten örs yapılabileceğini aklıma getirmezdim.Dövme çelikten yapılan örstede bu dinlendirme süresi gerekli mi ? 
Birde dövme derken, bu işi bireysel çabasıyla yapabilir mi bir insan ::)
« Son Düzenleme: 25 Aralık 2009, 01:56:11 Gönderen: Ejder »

« Yanıtla #14 : 25 Aralık 2009, 02:00:53 »
dövme çelikten örs yapılıyor ancak bunlar daha çok küçük örsler ( tesviyeci, saatçi ya da ayakkabıcı örsleri ) dövme işleminde basınç çok yüksek olduğundan dinlenme ya da bekleme sürecine gerek yok, oysa dökme çeliklerde yapının iri olması iç, dış yüzeyler arasında çok şiddetli sıcaklık farkları olması ve oluşması muhtemel dentritlerlerin yapı içerisinde yerleşmesi açısından bekleme gerekiyor.

« Yanıtla #15 : 25 Aralık 2009, 02:04:46 »
Birde dövme derken, bu işi bireysel çabasıyla yapabilir mi bir insan ::)
teorik olarak mümkün ama pratikte çok büyük bir parçayı nasıl tavlar şekillendirirsiniz?, ocak, çalışma ve ardından yüzey sertleştirmesi sorunlarını çözebilirseniz olur, tüm yapı serleşirse çekiç yüzeyden tavşan gibi seker, ciddi bilek hasarlarına yol açar vs.

durukan

• 774
« Yanıtla #16 : 25 Aralık 2009, 08:50:47 »
orslerin tamamına yakınının dah ayumşak ve tok malzemeden sadece en üstündeki dovme yuzeyinin yüksek karbonlu malzemeden yapıldıgını biliyorum.  bu durumda sorun cozülmüş oluyor.  oyle degilmi. ancak standart ingiliz orsunu yanısıra küp şeekilli orslerde var bir de japonların kılıç dovdukleri daha  küçük orslerde mevcut.  temel olarak orsle ilgili bir kaç test var. ornegin çelik bir bilyeyi yüksekten bırakınca  % 70 olarak geri sıçraması gerekiyor. daha fazla sönümlemelerde dovme işlemi ekstradan zorlaşmakta.  birde ya orsun yada baglı bulunan sistemin cekiç darbelerini emebilecek agırlakta olması lazım.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #17 : 25 Aralık 2009, 09:26:23 »
Dövme örs ne kadar büyük olabilir sorusuna yanıt olarak Kanca örslere ait aşağıdaki bilgiler faydalı olabilir:

En büyüğü 75 kg imiş. Ben şahsen 35'liğe hatta 20'liğe bile razı olurum.
Namık Kemal
Instagram'da ben

durukan

• 774
« Yanıtla #18 : 28 Aralık 2009, 00:03:01 »
arkadaşlar hazır yeri gelmişken örs ün uygun sertlikte olup olmadıgını anlamak için geliştirilmiş basit bir test standartından bahsetmek isterim. yaklaşık 2.5 cm çaplı çelik bir bilye (ideal olarak rulman bilyesi ) 25 cm yukardan bırakılır. bilyenin ilk sıçrayışta bırakılma yüksekliğinin %75-90 ına sıçraması beklenir. tabi yüzeyin hasarından ve bilyenin sertliğinden etkilenecegi için bir kaç değişik yerden test etmek daha ideal olacaktır. 

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #19 : 28 Aralık 2009, 17:00:27 »
Örs kullandığım parça bu.

Bu da dedemin örsü. Bunun bana intikal etmediğini üzülerek söylemek durumundayım. Demek ki daha iyisini almam gerekiyor.  :)

« Son Düzenleme: 28 Aralık 2009, 22:43:57 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben