Bıçak Sanatı - Forum

EDC 2

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
    • ma | d tasarım ve danışmanlık (sadece iletişim bilgileri)
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir, Konak
Ynt: EDC 2
« Yanıtla #60 : 14 Kasım 2012, 21:07:09 »
Ben de, ben de beğendim. Bir ağabeyim var böyle oturaklı, güçlü görünen formları pek beğenir "uff amma da kotuz olmuş" der. Tam kotuz böyle birşey herhalde?
Bu arada benim eğe EDC de 153mm ama eşek arısı iğnesi hissi veriyor elime alınca. Sanki tam güzel olacakmış malzeme kısa kalmış gibi. Galiba EDC yapınca enden biraz takviye iyi gibi. Bu arada her aklıma gelene konu açmak gereksiz geliyor (yanılıyırsam uyarın) o yüzden konu içinde sorayım. Bu EDC konusu aklıma yakın. Az miktarda CK75 ve bir bıçaklık Eğe var sondası tıss. Biraz araştırdım malzeme ne bulurum diye şöyle bir tablo oluştu. (Toz malzeme ve özel alaşımlara buşlaşmadım hiç anlamam diye):
A2
D2
D6
O1
bunlardan kalıp hurdası olarak bir arkadaşımdan alabilirim gibi görünüyor. Hepsi mevcut anlamında değil, onun için erişilebilir ve kullanılan malzemeler. Zaman içinde tedarik için sipariş edilebilir ama hem yüksek miktarlar gerekli. Malzeme kalınlıkları standar değil zaten çoğu levha değil lama. Yorum yapan olursa sevinirim. Taner moderatörüm umarım yanlış değildir buraya yazmak.

sıkıntı yok burayada yazabılırsın. veya bu malzemeler işimize yararmı dıye konuda açabılırsın  ;) a2 bılmıyorum ama dığer malzemeleri kap derim ;D
Tamam sağolun.
Sabır bittiğini düşündüğümüz yerde başlar...
Ve bireylere verdiğimiz değerle ters orantılı olabilir ;)

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #61 : 14 Kasım 2012, 21:09:53 »
Deve kemiği Aydın'da bulunuyor. Kesimhanelerden alınabiliniyor. Ama zürafa kemiği ilginç :) Fildişi de çok güzel ama sırf dişinden dolayı hayvanların katledilmesi hoşuma gitmiyor. Hatta kemikte ahşap gibi toprağa gömülerek bekletilme olayı da varmış ama stabilizasyon zorunlu hale geliyormuş. Fosil kemik dedikleri bumu acaba?
Fildişi ifadesinin yanında "fosil" sıfatının kullanılmasının çoğunlukla tepki çekmekten ve hatta kanuni yaptırımdan yırtmak için olduğundan şüphe duyuyorum.

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #62 : 14 Kasım 2012, 21:17:58 »
Fosil kelimesi genel olarak Sibiryada bulunan mamutlara ayit olmasından kaynaklanıyor mamut kemiği ve dişi belli yörelerde ciddi anlamda cok cıktığından oralarda sıkıntı yaratmıyor.

bu arada Murat bey kalıpların hurdalarından bıcak yapmak için ciddi anlamda caba harcamanız gerekmektedir   bunları kesilmesi ayrı birdertolup öncelikle yumşatılması akabindede kesilmesi şartır
D-2 ye gerek yoktur zira piyasadan levha halinde istenilen kalınlıkta bulunur.
A2 cok iyi bir çeliktir her yönü ile piyasadan bulunurluğu vardır kütük halinde olarak
D-6 2080 in wolframlı kardeşidirki onuda 6mm kalınlıkta bulabilirsiniz
O-1 e gelince okadar zahmeti cekmeyin derim mil olarak piyasada var lama olarakta O-2 var işnizi görür  ;)
bu yazdıklarımı ukalalık olarak görmenizi istemem ama o kalıplar zaman ve para kaybıdır
ama tel erezyoncu olan bir arkadaşınız varsa veya sujeti olan kesimde parda almayacaksa uğraşın derim
O-1 den olan kalıbı güzel bir örs olarak kullanabilirsiniz bu işe cok iyi yarıyor

saygılar
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #63 : 14 Kasım 2012, 21:36:25 »
Ne ukalalığı üstadım, şaka yapıyorsunuz herhalde :)
D2 'nin adını duyan bulamadım, orası neresi?!
D6 da kalınlık biraz fazla (Uddeholm stok listelerinde de böyle görünüyor)alıp inceltmek antipatik geldi
O2 lama güzelmiş ısıl işleminin de altından kalkarım gibi
O1 örs de işime gelir ama önce yer lazım
Bu kalıp malzemeleri için konuştuğum arkadaşımın tel erozyonu var. Galiba da 4 aks. Eğer öğle ise ilginç formlar savulun ben geliyorum olacak ;)
Bu arada ben kalıpları veya stok malzemeleri değil onların (kalıpçı arkadaş) işlerinden arta kalanları düşünüyorum zira bila ücret benim olabiliyorlar :D Bu kaynağı toparlayabilirsem beni aşar inşallah da paylaşırız buradan seve seve.
Eğer stok alacaksam onların fiyatları ile toz çelik almak ilerisi için ilginç ama öyle ısıl işlem süreçleri var ki okuyunca bile kafam karıştı.

Saygı benden,

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #64 : 14 Kasım 2012, 22:08:23 »
erezyon vasa ve kesim yaparlarsa A-2 derim stoklanacak çelik olarak
d-2 yi genelde 1,2379 olarak bilirler  d-2 diye sorarsanız bilmeyenler yüzünüze anlamsız bir ifade ile bakar malesef
gerisi kolay zaten
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #65 : 15 Kasım 2012, 22:38:00 »
D2' yi onlar UDDEHOLM SVERKER 21, A2'yi de UDDEHOLM RIGOR olarak görüyorlar kataloglarda.

Bir de vanadis10 diye bir toz çelik var C2.9   Mn0.5   Cr8.0   Mo1.5   V9.8    Si 0.. Katalogta iyi değerler görünüyor ama...fantazi şimdilik bu tip şeyler. Kilometre saatinden otomobil beğenmek gibi, benim için.

Osman Güney

• 418
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #66 : 15 Kasım 2012, 23:08:51 »
İnternetimde arıza vardı çok şey kaçırmışım.
Taner usta bu ne zerafet bune işçilik, on numara EDC olmuş.
Ellerine sağlık. ???

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #67 : 16 Kasım 2012, 15:05:53 »
D2' yi onlar UDDEHOLM SVERKER 21, A2'yi de UDDEHOLM RIGOR olarak görüyorlar kataloglarda.

Bir de vanadis10 diye bir toz çelik var C2.9   Mn0.5   Cr8.0   Mo1.5   V9.8    Si 0.. Katalogta iyi değerler görünüyor ama...fantazi şimdilik bu tip şeyler. Kilometre saatinden otomobil beğenmek gibi, benim için.
vanadis10 da güzel sertleşiyormuş tablosunu inceledim ama ısıl işlem karışık daha önce forumda vanadis23ten de bıçaklar yapılmıştı.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #68 : 16 Kasım 2012, 15:19:05 »
vanadis 23 ile yapılmadı. Fiyat ve boyut sıkıntısı çekildiği için s600 ile bıçaklar yapıldı. Çalışması çok kolay bir çelik değil. Özellikle eğe ile yapıyorsanız. Ama sonuçları çok güzel 600 kum zımpara da bile ışıl ışıl. Sertlik zaten çok fazla, istediğini kes. Bence bu s600 ile çok güzel çakılar yapılır.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #69 : 16 Kasım 2012, 16:32:31 »
vanadis 23 ile yapılmadı. Fiyat ve boyut sıkıntısı çekildiği için s600 ile bıçaklar yapıldı. Çalışması çok kolay bir çelik değil. Özellikle eğe ile yapıyorsanız. Ama sonuçları çok güzel 600 kum zımpara da bile ışıl ışıl. Sertlik zaten çok fazla, istediğini kes. Bence bu s600 ile çok güzel çakılar yapılır.
Özgür Abi konuda böhler s600 ile uldeholm vanadis23 ün pek farklı olmadığını söylemişti ve firmaların ortak olduğunu belirtmişti yani çelikler benzer işlenmesi ve ısıl işlemi benzer zaten vanadis23  20mm kalınlıktan başlıyordu(assab firmasında).
« Son Düzenleme: 16 Kasım 2012, 16:34:45 Gönderen: yersen135 »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #70 : 16 Kasım 2012, 16:48:01 »
Aynen kalınlık problemi vardı. Biraz fark var ama fiyat farkına bakarsak s600 çok mantıklı bir tercih. Açıkçası ben s600den çok memnunum. Bıçağı kendim kullanacağım için tasarımını da kendime göre yaptım.
Vanadis 23 = C: 1.28 Cr: 4.20 Mo: 5.0 W:6.4 V:3.1
S600         = C: 0.90 Cr: 4.10 Mo: 5.0 W:6.4 V:1.8   
« Son Düzenleme: 16 Kasım 2012, 17:01:41 Gönderen: s_türk »

Metin Sakin

• 404
  • Meslek: Uzay Mühendisi
  • Yer: İstanbul > Ümraniye
« Yanıtla #71 : 16 Kasım 2012, 17:10:47 »
Bende yeni gördüm şahane olmuş tam ele gelir bu :))
Eliyle çalışan işçidir; eli ve kafasıyla çalışan ustadır; eli, kafası ve gönlüyle çalışan sanatkârdır.

« Yanıtla #72 : 16 Kasım 2012, 17:30:29 »
Tabloya bakınca Vanadis23 ün kompozisyonundaki %0.38 karbon farkı ve % 1.3 Vanadyum farkı bir çok değişikliğe neden olur. Bana kalırsa sertleştirme sonrası ve kullanımda azımsanmayacak fark oluşur.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #73 : 16 Kasım 2012, 17:36:32 »
Mutlaka ikisi arasında fark var tabi. Ama işte malum fiyat farkı bizi buna yönlendirdi. Bir gün vanadis23 denk gelirse çalışmak isterim mutlaka veya fiyatı düşünürsek bıçak için uygun daha iyi çeliklerde çalışırım inşallah.

ibrahim 1969

• 540
  • Yer: ANKARA
« Yanıtla #74 : 19 Kasım 2012, 11:53:22 »
Tabloya bakınca Vanadis23 ün kompozisyonundaki %0.38 karbon farkı ve % 1.3 Vanadyum farkı bir çok değişikliğe neden olur. Bana kalırsa sertleştirme sonrası ve kullanımda azımsanmayacak fark oluşur.
Sefa ustam s600 de 64 hrc yi yakaladım  bıçağın uçuna tırnağımla vurduğumda bir müddet süren çelik tınlamasını alabiliyorum.çok sert bir bıçak oldu.

« Yanıtla #75 : 19 Kasım 2012, 13:25:18 »
Sefa ustam s600 de 64 hrc yi yakaladım  bıçağın uçuna tırnağımla vurduğumda bir müddet süren çelik tınlamasını alabiliyorum.çok sert bir bıçak oldu.
Eline sağlık, en kısa zamanda görmeyi isteriz  :2up Su verme ve menevişlemeyi nasıl yaptığını biraz detaylandırabilirmisin.

ibrahim 1969

• 540
« Yanıtla #76 : 19 Kasım 2012, 14:44:19 »
Hocam su verme işlemi ve menevişlemeyi benim imkanım olmadığı için ostimde bir ısıl işlem merkezinde yaptırmıştım.

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #77 : 21 Kasım 2012, 03:23:40 »
64 Rockwell C mi  ???

ibrahim 1969

• 540
« Yanıtla #78 : 21 Kasım 2012, 09:48:10 »

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #79 : 21 Kasım 2012, 15:59:15 »
S600 çeliğinin alabileceği en düşük sertlik değeri 64HRC. En yüksek 66HRC.