Bıçak Sanatı - Forum

Manda boynuzu nasıl işlenir?

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
Ynt: Manda boynuzu nasıl işlenir?
« Yanıtla #20 : 08 Kasım 2012, 09:02:22 »
Geçen sene tıkanan lavabom için bir kimyager abimiz sağolsun 5kg kadar kostik göndermişti. Yalnız bu kostik lavaboda öyle bir sertleşti ki lavaboyu kırmak zorunda kalmıştım. Bildiğimiz taş olmuştu ???

Yani elde hala 2 kg kadar kostik var.
Bunu solüsyon haline  nasıl  getirebiliriz? Oran verebilir misiniz?
Hazırladığımız solüsyonda ne kadar beklet-meliyiz?
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

Abdurrahman

• 346
    • yataganelsanatlari
  • Meslek: emekli
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #21 : 08 Kasım 2012, 16:17:23 »
arkadaşlar hepinize kolay gelsin şu boynuz doğrultma işine bir acıklık getirelim 1.. boynuz kaynatılarak işlenmez bu motod kesinlikle yanlış cünkü kaynayan bonuzun yağı gittiği için işlem yaparken cıtır  cıtır kırılır haaa kolye yapacaksan onu bilmem hizmet amaçlı kullanılacaksa kaynatılmaz çünkü percin yapamazssın kırılır 2.. boynuz toprağa gçmülü olarak bekletilmez çünkü belli bir zamandan sonra bonuzun dışı yani esas kullanacağın kısım deforma olmaya başlar yani cürümeye başlar 3.. kuruması için içindeki beyaz kısmın cıkrılması gerekir  haaa beyaz kısmıylada kurur ama mümkünse güneş görmeyen yerde kuruması tecih nedenidir  4.. pişirmeye veya işlemeye gelince eğer boynuz ateşden nasibini olmassa işlense bile tat vermez işimize yarayacak şekilde kesilmiş parcalar ateş üzerinde orantılı bir şekilde ısıtılarak kısac yardımı ile doğrultma işlemi yapılır ama seri bir şekilde  soğumadan önceden hazıldığımız kalıplar vasıtası ile mengen yardımı ile kalıba alınır ve mangenede soğumaya bırakılır mengenden cıkarılan doğrultuğumuz boynuz su kabına alınır kalan az sıcaklıla eski haline gelmesin diye vede tavlı kalsın işleme sırasında bize esneklik kazandırsın eğer bu işlemleri balkon gibi ikamate acık yerlerde yaparsanız cevreye aşırı şekilde istenmeye bir koku salarsınız buda ko0mşuları rahgatsız edebili dikkatli olunmasında yarar vardır

LCLegend

• Şafak Karslıoğlu
  • 404
  • Meslek: Göz Hekimi
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #22 : 10 Kasım 2012, 00:01:20 »
Geçen sene tıkanan lavabom için bir kimyager abimiz sağolsun 5kg kadar kostik göndermişti. Yalnız bu kostik lavaboda öyle bir sertleşti ki lavaboyu kırmak zorunda kalmıştım. Bildiğimiz taş olmuştu ???

Yani elde hala 2 kg kadar kostik var.
Bunu solüsyon haline  nasıl  getirebiliriz? Oran verebilir misiniz?
Hazırladığımız solüsyonda ne kadar beklet-meliyiz?
Kostik kuvvetli bir alkali. 1 litre suda 40 gr eritirsen 1 molar çözeltin olur. Yanlız bu reaksiyon ekzotermik, yani ısı veren bir reaksiyondur, dikkatli olmak lazımdır. Belki daha iyi ve emniyetli olanı "kül durusu" kullanmaktır. Anadoluda analar, bacılar bilir nasıl yapıldığını. Makbulü de meşe külüdür.  Mutlaka sizinkiler de biliyordur Hüseyin. buna da kostik potas denir, kimyasal formülü KOH dır. Bu kül durusunda boynuzu bir miktar( bunun  bildiğim belli zamanı yok, kontrol etmek lazım) beklettikten sonra prese alırsın, kuruduktan sonra presten çıkartınca düzgün bir plaka elde etmiş olursun.
PRIMUM NON NOCERE

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #23 : 10 Kasım 2012, 00:33:34 »
Gazoz şişesi gibi kimyasallara dayanıklı olacağını düşündüğünüz bir plastik şişeye kostik koymayın. Ben yaptım, pişman oldum. Şişe kırılganlaşıyor ve ortalık kostik oluyor. Ayrıca kostik dökülen zemin de çok kayganlaşıyor. Yani sizi kendi üzerine düşürüp eritip sindirebilecek sinsi bir varlıkmış gibi davranıyor. Hani et yiyen bitki gibi bir şey, aman diyyim.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

LCLegend

• Şafak Karslıoğlu
  • 404
« Yanıtla #24 : 11 Kasım 2012, 18:04:10 »
Bu arada buradaki yazışmalarımızdan mülhem elimde kalan temizlenmemiş tek bir boynuz üzerinde asidin etkisini denedim. Boynuz gerçi bir süredir açıkta bekliyordu ve kokuşma başlamıştı ancak iç kısım daha ayrılmamıştı. Bu boynuzu kemikli kısım içeride kalacak şekilde tuzruhuna ( hidroklorik asit: HCl) batırdım. Bu esnada daha önce sineklerin bırakmış olduğu bir sürü larva ölerek yüzeye çıktı. Yaklaşık yarım saat içinde boynuz kemikten kolaylıkla ayrılacak hale geldi. Dikkatli olmak kaydı ile (ELLERE VE GÖZLERE )  bu metod da boynuz temizlemede kullanılabilir.
PRIMUM NON NOCERE

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #25 : 12 Kasım 2012, 09:10:58 »
Cumartesi mangal yapmıştık. Mangalın külünü değerlendirmemek olmazdı. Her ne kadar hanıma anlatması mesele olsada... Bende ki küçük boynuzu deneye feda edeceğiz nasipse. Başarılı olursa 40 cm lik keçi boynuzları var sırada:)

Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #26 : 13 Kasım 2012, 00:25:59 »
Şafak ustam, bu kül durusu cilde zarar verir mi? Yani çıplak elle kullanmamızda bir sakınca var mı ?

LCLegend

• Şafak Karslıoğlu
  • 404
« Yanıtla #27 : 13 Kasım 2012, 22:09:17 »
Sevgili Hüseyin, küldurusu ele zarar vermez. Hanımlar bununla çamaşır yıkar. Hatta sabun yapımında da kullanılır. Ancak  göze dikkat etmak lazım.
PRIMUM NON NOCERE

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #28 : 14 Kasım 2012, 08:21:59 »
Üstat, ilk denem başarısız oldu.

Mangalın altından aldığım ve 1 litrelik kavanozun 3/2 sini dolduracak kadar külün üzerine usul usul su döküp karıştırdım.  Üste çıkan külleri süzdüm. Tekrar karıştırdım. Aceleciliğimden boynuz parçasını hemen içine salladım. Sabah kontrol ettim tık yok....

Boynuzu hemen içine sallamakla hata mı yaptım acaba?

LCLegend

• Şafak Karslıoğlu
  • 404
« Yanıtla #29 : 14 Kasım 2012, 11:42:05 »
Hüseyin bu standardize edilebilen bir çözelti değil. Bahsettiğim gibi sabun yapımında da her zaman tutmuyor. İşi garantiye almak istiyorsan bunu seyreltilmiş Kostik soda ( NaOH, çamaşı sodası ) ile dene. Sana daha önce tarif ettiğim solüsyonu 10 kat sulandırarak deneyebilirsin. Tekrar: GÖZLERE DİKKAT! En iyisi bir maske kullan sıçramalara vs karşı.
Kolay gelsin.
PRIMUM NON NOCERE

Mızrak

• 214
  • Çetin KAYALIK
  • Meslek: Ziraat Mühendisi
  • Yer: Niksar Tokat
« Yanıtla #30 : 14 Kasım 2012, 12:51:23 »
Hüseyin bu standardize edilebilen bir çözelti değil. Bahsettiğim gibi sabun yapımında da her zaman tutmuyor. İşi garantiye almak istiyorsan bunu seyreltilmiş Kostik soda ( NaOH, çamaşı sodası ) ile dene. Sana daha önce tarif ettiğim solüsyonu 10 kat sulandırarak deneyebilirsin. Tekrar: GÖZLERE DİKKAT! En iyisi bir maske kullan sıçramalara vs karşı.
Kolay gelsin.
NaOH çözeltisini boynuzu boşaltmak için %0,5-0,3 lük konsantrasyonda kullansak nasıl olur diyrum

LCLegend

• Şafak Karslıoğlu
  • 404
« Yanıtla #31 : 14 Kasım 2012, 13:44:36 »
O yöntemi denemedim. Bildiğim ve denediğim  2 yol var: kaynatmak ve asitle muamele. Ancak kaynatmakla ilgili Sinan ve Abdurrahman Usta'ların ikazlarını  araştırıyorum. Boynuz esas olarak keratinden oluşmuş bir madde yani protein esaslıdır, ne kadar yağ içeriyor bulamadım. Ayrıca yurt dışı forumlarda boynuz işleme ile ilgili bilgiler benim verdiklerimle paralel, kaynatma yöntemi kullanılıyor, hem boşaltma hem yumuşatma için. NaOH da yumuşayan boynuz kemikten ayrılır mı? bilemiyorum , denemek lazım.
Boynuzun kullanılma amacına göre işlenmesi de farklılık gösterebilir. Mesela yay yapımında kullanılacak boynuzda esneklik ön planda iken sap yapımında kullanılacak boynuzda sertlik ön plana geçebilir.
Gerçekleri burada hep birlikte bulacağız.
PRIMUM NON NOCERE

Abdurrahman

• 346
    • yataganelsanatlari
  • Meslek: emekli
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #32 : 14 Kasım 2012, 16:15:58 »
sizlere şöyle anlatayım boynuz temini için kemik işleme fabrikalrında araştırma yaparken kemiklerin yağlarını cıkartmak için büyük kazanlara kemikleri dolduruken gördükleri boynuzları kazana atmıyorlar kenara ayırdıklarını gördüm sordu niye yağı alınmış boynuz kazandan sonra değirmene girerse unun kalitesini bozduğunu onun için kazana atmadılarını gördüm ve hatayla kazana girmiş ve yağı alınmış boynuzkarı gördüm kenarda  değirmene girmeden ayrımışlar  işte o boynuzları aldık işlemeye kalkltık ne gezer bonuzu doğrultma esnasında patır patır bölünüyor hiç işimize yaramadı kesinlikle yağı alındığı için içinde hiç nemi kalmamış onun için kaynatmanın yanlış olduğunu biliyorum ama asit dediğiniz kimyasallarla nasıl olur onu bilmem hiç kullnmadım vede bizim oralada kullananında görmedim

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #33 : 14 Kasım 2012, 16:49:22 »
Kül durusunda bu akşama kadar bekledi. Bakalım, yumuşama var ise ne ala.. Yoksa NaOH denemesi sırada. Birde deneme yaptığım boynuz keçi boynuzu idi.... Diğerine kıyamadım. Hani keçi inadı meselesi boynuzuna kadar işlemiş olmasın :D

Mızrak

• 214
  • Çetin KAYALIK
« Yanıtla #34 : 14 Kasım 2012, 17:44:15 »
boynuzları kaderine bıraktım.artık çürüyerek çıkarsa çıkar.yoksa en son çare asit banyosu.

LCLegend

• Şafak Karslıoğlu
  • 404
« Yanıtla #35 : 14 Kasım 2012, 19:01:55 »
Kül durusunda bu akşama kadar bekledi. Bakalım, yumuşama var ise ne ala.. Yoksa NaOH denemesi sırada. Birde deneme yaptığım boynuz keçi boynuzu idi.... Diğerine kıyamadım. Hani keçi inadı meselesi boynuzuna kadar işlemiş olmasın :D

Güldürdün beni Hüseyin, Allah iyiliğini versin!
PRIMUM NON NOCERE

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #36 : 14 Kasım 2012, 22:59:35 »
 ;D  Üstat bizede anamızın  sütü yetmeyince geçi sütü içirmişler... Boynuz imana gelmiş akşama kadar. Şimdi mandafon boynuzunu bıraktım aynı suya.. Yeni netice yaın akşama inşallah

Mızrak

• 214
  • Çetin KAYALIK
« Yanıtla #37 : 15 Kasım 2012, 23:43:01 »
;D  Üstat bizede anamızın  sütü yetmeyince geçi sütü içirmişler... Boynuz imana gelmiş akşama kadar. Şimdi mandafon boynuzunu bıraktım aynı suya.. Yeni netice yaın akşama inşallah
Hüseyin bey senin mandofon boynuzu ne oldu akibetini yazmadın

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #38 : 16 Kasım 2012, 08:07:44 »
 ??? ::) Çözemedim ama manda boynuzunda sadece çok az bir yumuşama gördüm. Acelemiz yok, bir gün daha bekleyelim bakalım ne olacak?

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #39 : 17 Kasım 2012, 20:54:35 »
Netice:

NaOH Kullanıldı.

Bileşiminde %30 NaOH olan 75 gr kimyasaldan 1 lt suya ilk olarak 20 gr eklendi ve karışımın içerisinde boynuz 30 dakika bekletildi, kontol edildi. TIK yok..

Sonra " bu böyle olmaz "deyip poşetin tamamı döküldü. Suyun bir anda ısınması "geliyorum" diyordu.

Garanti olsun dedim ve her 30 dakikada bir kontrol ettim. Tam istediğim kıvama gelmesede aceleciliğimden 3 saat sonra çıkarıp mengenenin iki yanağına yasladığım tahtaların arasında prese aldım.

Kısmen ince (2 mm) ve geniş olan bölmü istediğim gibi esnerken 6 mm bulan ve dar olan bölmü ise direndi.

1 saatlik kuruma evresinden sonra yeniden solusyona bırakılan boynuz 2 sat daha bekletildi.Ve netice tam düz olmasa da idare eder bir kalıp çıktı.

Bu gün ne öğendik?

1) Ameliyat eldivenleri ile kostik mıncıklanmaz.
2) Kokusundan rahatsız olacak komşu yok ise mangalda boynuz yeğdir.
3) Mengeneniz sağlam bir zemine oturacak ve kesinlikle güçlü olacak...
4) fotoğraf makinemiz kimseye emanet verilmeyecek