Bıçak Sanatı - Forum

parfüm yapımı

fatma82

• 159
  • Fatma Daban
  • Meslek: tekstil
  • Yer: Giresun
Ynt: parfüm yapımı
« Yanıtla #40 : 13 Kasım 2012, 22:44:13 »
Babamın dedesi esans ustasıymış. Cumhuriyetin kuruluş yıllarında Bozkır yöresinde yaşanan olaylardan dolayı kaçmış gitmiş İstanbula. Tam 22 sene hiç dönmemiş. İstanbulda Demirciler iş hanı varmış bir orda herkes tanırmış onu. 22 sene sonunda elinde 2 damacana esans ile dönmüş. Ertesi hafta vefat etmeden önce "benim evlat adam olursa bu esansın parası onada yeter torununa da" diye hayıflanmış. Haa dedem yani adını aldığım merhum, tam bir berduş yemiş içmiş kumar vs...

Babam hayal meyal köyden çuval çuval çiğdem toplayıp gönderdiklerinini hatırlarmış. Yalnız şunu iyi biliyorum ki o esansların boş şişesi bile 60 yıl sonra hala türül türül tüter. Çocukluk ne şişeler attık, kırdık. Aaaah eşşek kafam.Değerini bilemedik. Dededen yadigar tek kalan şimdi boş bir sandık ve benim bıçak sevdamın başlangıcı bir bıçak...Birde adı..Esanscı Sadele...

Esans ile parfüm galiba aynı şeyler. Tek fark biri alkollü biri alkolsüz galiba???

esans parfümün özünü oluşturan bitki yağlarının karışımıdır sonradan alkol eklenerek edt ( eu de toilet) yada edp (eu de parfume) olurlar  :)