Bıçak Sanatı - Forum

turşu

fatma82

• 159
  • Fatma Daban
  • Meslek: tekstil
  • Yer: Giresun
turşu
« : 02 Kasım 2012, 21:06:25 »
fasulye turşusu

Malzemeler (Yaklaşık 2 lt.lik kavanoz için)

1 kg yeşil fasulye
3-4 diş sarmısak (olmasa da olur)
1 çay bardağı sirke
2 yemek kaşığı kaya tuzu
1 silme tatlı kaşığı şeker

Fasulye Turşusunun yapılışı

Fasulyeleri yıkayıp ayıklayın
Bir tencereye su koyun. Kaynamaya başlayınca ayıklanmış fasulyeleri ilave edin.
Sadece 2 dakika kadar, fasulyenin rengi hafif dönünce kevgir yardımıyla alıp, buzlu suyun içine atın ve çabuk soğumasına yardımcı olun.
Sarmısakları soyun ve 2 dişi kavanozun dibine atın.
Tamamen soğuyan fasulyeleri boşluk kalmayacak şekilde dizin.
Fasulyeler bitince, sirkeyi kavanoza koyun ve ağzına kadar suyu doldurun.
Daha sonra bu suyu, kavanozun ağzına elinizi tutarak bir kaba dökün.
Suyun içine tuz ve şekeri katıp karıştırın ve tekrar turşunun üzerine dökün.
Ağzına temiz bir poşet kapatıp, kapağını sıkıca kapatın.
Güneş görmeyen bir yerde 1 hafta kadar bekletin.

salatalık turşusu

Malzemeler:

1 kilo kornişon salatalık
su (mümkünse kaynak suyu)
4-5 çorba kaşığı kaya tuzu
1 çorba kaşığı toz şeker
10 diş sarımsak
2 çay bardağı sirke
10-12 al maydanoz
Yapılışı;

Taze, sert yapılı, küçük boy ve aynı kalınlıktaki salatalıklar kullanın. En uygun çesit “kornişon”dur. İçlerinde ezik, çürük ve küflü olanları ayırın; üzerlerindeki çamur, toprak v.b. kirleri yıkayın.
Salatalıkları kavanoza doldurun.
tuzunu uzerine ilave edin
Sarımsaklarınıkavanoza yerleştirin.
Sirkeyi içine boşaltın.
Suyunu salatalıkların tümü salamuranın içinde kalacak şekilde ilave edin.
Maydanozu kapak yapın ve kavanozun kapağını kapatın. Tezgah üzerinde yada düz bir zemin üzerinde 2 gün bekletin ki suyu azalırsa ki azalacaktır: üzerine biraz daha su ilave edin.
Kapağını sıkıca kapatıp, serin bir yerde 4-5 hafta bekletildikten sonra kullanabilirsiniz.
***Salatalık turşusunun yenilecek olgunluğa geldigi şöyle anlaşılır:Salatalıkların rengi sarıya döner; ortadan ikiye bölündüğünde etinin rengi dıştan içe doğru aynı ve saydam görünüştedir. Ayrıca tat, koku ve ekşilikteki değişme ile de anlaşılabilir.                   

karışık turşu

Malzemeler:

1 kg havuç
1 kg salatalık
1 kg körpe yeşil biber
1 kg yeşil domates
5-6 çorba kaşığı turşu tuzu
1 su bardağı sirke
10-12 diş sarımsak
Yapılışı:

Havuçların dışını kazıyın.
Sivri biberleri yıkayıp uçlarından biraz kesin.
Salatalıkların baslarını alın.
Turşuyu yapacağınız kavanozu dolduracak kadar suda tuzu eritip: sirkesini ilave ederek salamurasını hazırlayın.
Hazırladığınız sebzeleri kavanoza değişimli olarak yerleştirin.
Aralarına sarımsak dişlerini  ekleyin.
Salamurayı kavanoza sebzeleri geçecek kadar bosaltın.
Maydanozu üzerine yerleştirip kapağını sıkıca kapatın.
Kuru ve serin bir yerde 15 gün bekletin.

domatesli acı biber turşusu

Malzemeler:

2 kilo ufak açık yeşil acı biber
1 kilo domates (salçalık)
1 su bardağı sirke
15 diş sarımsak
6 çorba kaşığı kaya tuzu
Yapılışı:

Domatesleri ikiye bölerek geniş bir kabın içine rendeleyin.
Biberlerin sapını kesin.
Domates rendesinin içine tuzunu, sirkesini, sarımsağını, biberleri katıp güzelce tüm malzemeleri harmanlayın ve ufak kavanozlara doldurun.
Maydanozu üzerine yerleştirin ve kapağını sıkıca kapatın.(Domates asit yapacağı için kavanozları bir tepsi üzerine yerleştirirseniz 2-3 gün kadar kavanozdan sızma yapabilir. Suyunu 1 hafta kadar sonra kontrol edin. Azaldığı kadar su üzerine ilave edebilirsiniz.
Serin bir yerde muhafaza edin.
Afiyet olsun.

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
Ynt: turşu
« Yanıtla #1 : 02 Kasım 2012, 21:28:05 »
 :D

arkadaşlar Fatma hanım'ın açtığı konular tam mideden vuruyor adamı... resimler de albenili,
bundan sonra bizim göbekler olacak 2 misli...
hapı yuttuk galiba..

..
teşekkürler paylaşımınıza..
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

fatma82

• 159
  • Fatma Daban
« Yanıtla #2 : 02 Kasım 2012, 21:29:53 »
bıçak yapamıyorum bari forumda yemek yapayım şöyle ortalığı temizleyip toplayayım dedim  :) :)

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #3 : 02 Kasım 2012, 22:11:11 »
Fatma hanım beni yemek konusunda muhalefet gibi göreceksiniz ama bir giresunlu olarak turşuya müdahale etmek isterim çünkü bizim memleketimizin turşusu anadolunun turşularından farklıdır asidi ilavesiz olur yani sirke limon vs.
bir kavanoz için bende yazayım bir ev ekonomist olarak,kavanozun alacağı kadar haşlanmış fasulye kornişon olursa haşlamadan sekiz on diş sarımsak dış kobuk soyulur komple soyulmazbir avuç kalın tuz,7-8 arnavut biberi bir kapta dövülerek macun haline getirilir.bu harcın birazı kavanozun dibine,biraz fasulye sonra tekrar harç tekrar fasulye tekrar harç en üstede harçla kapatılır kavanozun boğazına kadar su doldurulur üzerine bir baskı yapılır yasulyeler suyun üstüne çıkmasın diye ışık almayan bir yere bırakılır.taşıp taşmadığı kontrol edilir.üç aydan önce turşuyu açmak doğru olmaz fermantasyon üç ayda tamamlanır en az.Tüm salamuralar için geçerlidir.Kap olarakta toprak veya ağaç kap tercih edilmeli hava sülkülasyonu sağlar yoksa cam asla plastik kullanılmamalıdır.Eğer sirkesiz erir diye düşünüyorsan suyun kireçli veya biberin azdır unutma
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

fatma82

• 159
  • Fatma Daban
« Yanıtla #4 : 02 Kasım 2012, 22:19:41 »
Fatma hanım beni yemek konusunda muhalefet gibi göreceksiniz ama bir giresunlu olarak turşuya müdahale etmek isterim çünkü bizim memleketimizin turşusu anadolunun turşularından farklıdır asidi ilavesiz olur yani sirke limon vs.
bir kavanoz için bende yazayım bir ev ekonomist olarak,kavanozun alacağı kadar haşlanmış fasulye kornişon olursa haşlamadan sekiz on diş sarımsak dış kobuk soyulur komple soyulmazbir avuç kalın tuz,7-8 arnavut biberi bir kapta dövülerek macun haline getirilir.bu harcın birazı kavanozun dibine,biraz fasulye sonra tekrar harç tekrar fasulye tekrar harç en üstede harçla kapatılır kavanozun boğazına kadar su doldurulur üzerine bir baskı yapılır yasulyeler suyun üstüne çıkmasın diye ışık almayan bir yere bırakılır.taşıp taşmadığı kontrol edilir.üç aydan önce turşuyu açmak doğru olmaz fermantasyon üç ayda tamamlanır en az.Tüm salamuralar için geçerlidir.Kap olarakta toprak veya ağaç kap tercih edilmeli hava sülkülasyonu sağlar yoksa cam asla plastik kullanılmamalıdır.Eğer sirkesiz erir diye düşünüyorsan suyun kireçli veya biberin azdır unutma

çok güzel anlatmışsınız ama benim tariflerim tüm Türkiyeyi kapsıyo bu tarifteki turşu başka memleketten birinin damak zevkine uymayabilir  mesela pancar çorbasınında biz iç yağı kullanırız ama diğer yörelerde iç yağı kullanmayabilirler araştırmalarımda en fazla margarin kullanıldığını gördüm Giresuna özgü tarifleri başka bi başlık altında toplayacağım

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
« Yanıtla #5 : 02 Kasım 2012, 22:22:28 »

çok güzel anlatmışsınız ama benim tariflerim tüm Türkiyeyi kapsıyo bu tarifteki turşu başka memleketten birinin damak zevkine uymayabilir  mesela pancar çorbasınında biz iç yağı kullanırız ama diğer yörelerde iç yağı kullanmayabilirler araştırmalarımda en fazla margarin kullanıldığını gördüm Giresuna özgü tarifleri başka bi başlık altında toplayacağım
Sizi anlıyorum ama istanbulda sosyetede karadeniz usulü turşu çok meşhurdur

fatma82

• 159
  • Fatma Daban
« Yanıtla #6 : 02 Kasım 2012, 22:31:25 »

Sizi anlıyorum ama istanbulda sosyetede karadeniz usulü turşu çok meşhurdur

evet ama geneli bizim tatlara yabancı mesela adana kebap normalde koyun etinden yapılır ama karadenizde koyun eti koktuğu için fazla yenmez giresundaki bütün kebapçılar dana eti ve kuyruk yağı kullanırlar kuyruk yağının kokusu bile bize itici gelir her yörenin damak lezzeti bir değilki

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
« Yanıtla #7 : 02 Kasım 2012, 22:34:10 »
Doğru söze nedenir

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #8 : 02 Kasım 2012, 22:49:05 »
Fatma Hanımın yazdıklarına ekleyeceklerim var:

Biberiye denilen küçük acı biberlerin yıkandıktan sonra sapı kesilirken içine turşu suyu girmesi için kısa olarak yarılır veya delinir.

Bende benzer ölçü vereyim:
1000 cc lik kavonoza  biberler doldurulduktan sonra 10 diş kadar sarımsak, yarım çay bardağı sirke, 1 yemek kaşığı tuz konulduktan sonra üzeri suyla doldurulur.

Salatalık turşusu yapılınca kullanımı kısa olur hemen yumuşar ve erirler,
Bunu önlemek için:
Sönmüş kireç duru suyu içinde 3 - 4 saat beklettikten sonra yıkayıp, temizleyip sonra turşu kurulursa uzun süre sert olarak kalır.

fatma82

• 159
  • Fatma Daban
« Yanıtla #9 : 02 Kasım 2012, 22:56:47 »
Fatma Hanımın yazdıklarına ekleyeceklerim var:

Biberiye denilen küçük acı biberlerin yıkandıktan sonra sapı kesilirken içine turşu suyu girmesi için kısa olarak yarılır veya delinir.

Bende benzer ölçü vereyim:
1000 cc lik kavonoza  biberler doldurulduktan sonra 10 diş kadar sarımsak, yarım çay bardağı sirke, 1 yemek kaşığı tuz konulduktan sonra üzeri suyla doldurulur.

Salatalık turşusu yapılınca kullanımı kısa olur hemen yumuşar ve erirler,
Bunu önlemek için:
Sönmüş kireç duru suyu içinde 3 - 4 saat beklettikten sonra yıkayıp, temizleyip sonra turşu kurulursa uzun süre sert olarak kalır.

teşekkür ederim Murat Bey sönmüş kireçi duymuştum ama hiç denemedim bizim evde turşu fazla beklemediği için  :) ama en kısa zamanda denemek gerek