
Malzemeler:
10 kilo domates,
Zeytinyağı ve kalın tuz
İlk olarak domatesleri genişçe bir leğenin içinde bol suyla yıkayın.
Sap kısımlarını bıçakla kesip,iri iri doğrayın.
2-3 kez aralarına biraz kaya tuzu serpiştirin ki suyunu daha rahat versin.En üstede bir miktar tuz serpin.
Yaklaşık 10 saat kadar üstü kapalı bir şekilde bekletin
Bu süre sonunda dibinde bol miktarda sarı bir su birikecek,domatesler yüzeye kalkacaktır.
Kabı hafif eğerek bu suyu süzün.Eğer süzmezseniz salçanız hem geç olgunlaşır,hem de daha ekşi olur.
Suyunu iyice süzdükten sonra,kaptaki domatesi elinizle iyice mıncıklayıp,kabuklarının ayrışmasını kolaylaştırın.
Kapağını yeniden kapatıp,3-4 saat daha bekleyin.
Şimdi küçük delikli,genişçe bir süzgeci,derin bir kovanın üzerine koyun
Domatesten bir miktar süzgece alıp,elinizle bastırarak suyunun ve püresinin alta geçmesini sağlayın.
Suyu ve püresi kalmayıncaya kadar sıkın.Posayı atabilirsiniz yada çiçeklerinizin dibine koyabiliirsiniz
Domates püremiz salça olmaya hazır.Bu püreyi geniş temiz kaplara paylaştırın.
Kapları doldurmayın ki salçamız çabuk olgunlaşsın.
Sıcak bölgelerde keskin güneş ışınlarından dolayı salça yapmak çok daha kolay olur.Salçanın olgunlaşması geciktikçe ekşime oranı dao kadar artar.Örneğin Adana civarında yapılan salçalar daha kırmızı ve lezzetli olur.
Tepsilerdeki salçaları sık sık karıştın,kurumasına izin vermeyin.
Suyunu çok fazla çektirip,katı yapmayın ki kullanımı zor olmasın.
Salçayı kaplara basmadan evvel tuzunu kontrol edin.Ben tuzlu olmasını tercih ediyorum.Bu şekilde salça iki sene bile kalsa bir şey olmuyor.