Bıçak Sanatı - Forum

Eğeden EDC

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
    • ma | d tasarım ve danışmanlık (sadece iletişim bilgileri)
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir, Konak
Eğeden EDC
« : 26 Ekim 2012, 15:16:22 »
Ukalalık değil, yorum merakı:
Tekrar iyi bayramlar, forumdaşlar.
Bayramda planım çalışmaktı. Bir sürü misafir/lik, şükür, eksik olmasın insanlar. Hanımın kardeşleri derken dün normalize bu gün imalattı plan. Bir gün attı. Tatil başından beri çiziyorum. EDC konusu da güzel geldi. 30mm enli, t: 5mm bir eğem var. Ucunu denedim tavlayıp soğutup su verince kırılıyor  :).
Ekte eskizler ve niyetlendiğim final parça var.
Tümü ~14cm boy olarak düşünüldü.
fikirleri merak ediyorum.

Bu da final kararım. Buna göre işe koyuldum zaten:
Sabır bittiğini düşündüğümüz yerde başlar...
Ve bireylere verdiğimiz değerle ters orantılı olabilir ;)

Ynt: Ynt: EDC Severler Buraya...
« Yanıtla #1 : 26 Ekim 2012, 16:45:33 »
Eğeye su verme işlemi iyi yapılırsa, çok sağlam bir bıçak ortaya çıkabilir, hele de bu boyda. Son tasarım güzel olmuş ancak kişisel düşüncemi söylemek isterim, sapın arka tarafı çok ince olmuş, bu tür bıçakların sap kısmının sonu genellikle ( küçüklüklerinden ötürü ) avuç içinde kalır. Bu nedenle sapın bitiş kısmı, avuç içinde kalacak şekilde yapılırsa, sert kullanımda çok daha konforlu olacaktır. Bir başka gözlemim de taşlama eşiğinin başladığı nokta, sıyırma veya yontma işlemleri düşünüldüğünde bu bölgenin içeriye doğru çok hafifçe de olsa kavislendirilmesi bu işlemlerde çok yararlı. Hoş, tanto bir profile yakışır mı orası ayrı.

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #2 : 26 Ekim 2012, 17:36:24 »
Sefa Bey,
Tekrar iyi bayramlar. Tabiiki 14 yaş sabırsızlığında bir 40 yaş insanı olduğum için elimdeki makineleri kullandım. Taşlamamın devir ayarı olduğu için kontrollüce oldu ve şu çıktı:

Gerçi konuyu bulandırıyorum mu diye düşündüm şimdi. Model yapınca kabza ucu bana da zaafiyetli geldi böyle toparlamaya çalıştım. Ele fena oturmuyor. Eşik konusunda tarif ettiğinizi kavrayamadım  :(
En önemlisi de su verme. Gönlüm hala tuzlu suda kısa ani soğutma ve kontrollü martensitik oluşumu hayallerinde ama gözüm korkmuş durumda. Her yerde yağ kullanın diyor, ama adı (teoride) water'ın W'sinden gelen bir çelik. Çok yer okudum ama kafam hala karışık. Bu arada 14cm olunca ikinci bir bıçak çıkacak malzeme kalıyor gibi ;) onda dediklerinize daha uyan birşey denemek mümkün. Eh, sonuçta içinde bulunduğumğz günleri éBıçak bayramı" olarak adlandırsak gerçekle çok ters düşmeyiz  :D
Sevgi ve Saygılar.

« Yanıtla #3 : 26 Ekim 2012, 17:52:42 »
Tuzlu su ve eğe malzeme... heyecanlı olur  ^-^ söylemek istediğim şey eklediğim fotoğraftaki kırmızı çizgiyle gösterdiğim bölümdü. Taşlama eşiği dediğim yer ise yeşil çizgiyle gösterdiğim bölüm.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #4 : 26 Ekim 2012, 18:46:53 »
Tuzlu su... Az tamah çok ziyan getirir diyyim.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #5 : 26 Ekim 2012, 19:10:52 »
Bu A.M.E.T.(*) formundaki ağız için şunu söylemeliyim: Kesme işi bir ağızda uç ve köşelerin üzerine yıkılır ve bu noktalar da erken körelir. Örneğin maket bıçağının hep ucu körelir kırıp kırıp dururuz. O nedenle ağızın sürekli bir eğri biçiminde olması bence daha pratik.

____________________________________________________________________________________________
AMET: Amerikalılarca Murdar Edilmiş Tanto. Adı tanto olup da aslında Japon kültürüne ait olmayan, köşeli ağızlı bir namlu biçimi. Bu kısaltmayı yeni uydurdum. Ne mutlu bana. :)
Namık Kemal
Instagram'da ben

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #6 : 26 Ekim 2012, 19:14:51 »
Yahu, şimdi baktımda altalta dururlarken, çizdiğim hadar iyi talaş kaldıramıyorum henüz  :D
Evet, tecrübeyle sabittirki, ustalar böyle dediğinde git ayçiçek yağı kullan (yangın!!!). Gelelim ağıza profiline. Sefa ustam dediğiniz dümdüz ağız ile yontmak zor olur bir kavis ve değil mi? İlla taşlama eşiğinde içeri yanaşmak değil sanırım.
Burada ikinci cevap başlar;
Eylem ustam son yazdığınızı şimdi gördüm, açık söyleyeyim tek bir eğriyi düzgün çıkaracağıma emin değilim. AMET konusunda haklısınız galiba. 2 numara tüm bu söylenenleri dikkate alarak denenecektir. Hemen yarın :).

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #7 : 26 Ekim 2012, 20:09:12 »
Hocam farklı bir dilde düşünüp de Türkçe'ye google ile çevirmiyorsun di mi?  ::)  ;D ;D

Yahu, şimdi baktımda altalta dururlarken, çizdiğim hadar iyi talaş kaldıramıyorum henüz  :D
Evet, tecrübeyle sabittirki, ustalar böyle dediğinde git ayçiçek yağı kullan (yangın!!!). Gelelim ağıza profiline. Sefa ustam dediğiniz dümdüz ağız ile yontmak zor olur bir kavis ve değil mi? İlla taşlama eşiğinde içeri yanaşmak değil sanırım.
Eylem ustam son yazdığınızı şimdi gördüm, açık söyleyeyim tek bir eğriyi düzgün çıkaracağıma emin değilim. AMET konusunda haklısınız galiba. 2 numara tüm bu söylenenleri dikkate alarak denenecektir. Hemen yarın :).
Namık Kemal
Instagram'da ben

yabantass

• **
  • 163
  • Meslek: müzisyen
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #8 : 26 Ekim 2012, 20:09:49 »
bark river'ın harika edc formları var. örneğin Mini-Canadian:

cesaret keskin bıçak, tedbir ise onun kılıfıdır...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #9 : 26 Ekim 2012, 20:13:29 »
Bu Bark River da ne-yardan-ne-serden bıçağı olmuş. Kısa bir tasarımsa amaç, az daha kanaatkar olmalı tasarım...
Namık Kemal
Instagram'da ben

yabantass

• **
  • 163
  • Meslek: müzisyen
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #10 : 26 Ekim 2012, 20:23:56 »
Bark river'in ölçüleri şöyle:
Toplam uzunluk: 15 cm
namlu: 5 cm

(sitedeki inch ölçüsünü çevirip cm cinsinden yuvarladım)
cesaret keskin bıçak, tedbir ise onun kılıfıdır...

ali rıza

• 1066
  • geçtiğimiz yüzyılın insanı - 1983
  • Meslek: Eczacı Kalfası
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #11 : 26 Ekim 2012, 20:39:56 »
Hocam farklı bir dilde düşünüp de Türkçe'ye google ile çevirmiyorsun di mi?  ::)  ;D ;D

vallaa bunu ingilizceye çevirdim google da sonra çıkanı da Türkçeye çevirdim şu çıktı

"Hocam google di Çevirmeli ile İngilizce farklı bir dilde düşünce"

sonuç ?

yahşi batıdaki şu repliği hatırlayıp tebessüm ettim
"İngilizceye çevirince bi manası kalmıyor Aziz Efendi"
İki Kişilikliyim İkiside Canavar

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #12 : 26 Ekim 2012, 21:06:27 »

:D :D :D Rakı da var tabi ama Eşim sık sık benim aslında buralı olmadığımı söyler. Bırak ülkeyi gezegen konusunda bile şüpheleri varmış. Bu arada yüzünü hiç görmediğim insanlarla iletişim kurmak bana pek rahatsız edici gelir. Siz olmasanız, daha doğrusu burası böyle olmasaydı, çoktan sessizce kenara çekilmiştim.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #13 : 26 Ekim 2012, 21:23:01 »
Muhterem, söz gümüşse sükût altındır diyen zatın az bir miktar saçmaladığını düşündüm hep. Konuşmak, paylaşmak iyidir.
Namık Kemal
Instagram'da ben

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #14 : 27 Ekim 2012, 00:29:33 »
Muhterem, söz gümüşse sükût altındır diyen zatın az bir miktar saçmaladığını düşündüm hep. Konuşmak, paylaşmak iyidir.
Ben konudan koptum yine, konudan. Genel durum iyiyse şahane.
Bu arada yağla su verdim, korkudan yağı da ısıttım 80°C'a. Yangın çıkmadı pek beceremedim ama kömürüm de az kalmış. CK75 gibi cammm gibi değil ama eğe pek ısırmıyor. Tufalın 1000i 1 para. Galiba bir de elektrikli ocak gerekecek.  Bak hocam yine kopuk ve düşük cümleler. Zaten ne yapıp edip bir şekilde Emre, Eylem, Sefa şeklinde bir hac ziyareti gerecek :D İnşallah becerip gözümüz görerek sohbet ederiz. Tabii ben olup, gavurun dediği gibi kulağımla diğer deliklerimi karıştırmayacak kadar bilgilendiğimde.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #15 : 27 Ekim 2012, 00:33:26 »
Muhterem, senin canın mangal yapmal istediğinden mi bıçak yapıyorsun ne?

Bu bir tüp al, Çankaya'dan da bir şalümo al olsun bitsin. Son gittiğimde Çankaya'da şalümo satılıyordu. Bir iki  parça ytong ile de ısıyı hapsedersin işlem tamam...
Namık Kemal
Instagram'da ben

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #16 : 27 Ekim 2012, 10:32:30 »
Eylem ne yapılmasını yazmış. bırde bır mıknatısı demır çubuğa tel ıle sabıtleyıp malzemeyı tavlarken mıknatısın tutup tutmadığını kontrol etmek en ıyı yol bence. profılın ıyı su almış olsaydı eğe kayıp gıtmelıydı uzerınden  :)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #17 : 27 Ekim 2012, 11:48:31 »
Her zaman yaptığım bir hatırlatmayı yapıp işe yarayan bir konumuzun linkini vereyim:

Şalümonun tüplerle bağlantısı -- http://www.bicaksanati.com/forum/ev-yapimi-gerecler/salumonun-tuplerle-baglantisi/
Namık Kemal
Instagram'da ben

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #18 : 27 Ekim 2012, 14:25:29 »
Yok ısıtamadığımın farkındayım ama sonuçta tufalı göze alıp havayı basınca mıknatısı geçti, az önce tufalsız bir alan bulup o yüzeyde denedim hisstettiğim şey için kayıyor uygun bir tarif. Sadece o sıcaklıkda demlenmedi hiç. Tüp + ytong aklıma gelmedi. Hep elektrikliye odaklanmış durumdayım. Hakkaten niye olmasın. Oldu bu iş.
« Son Düzenleme: 27 Ekim 2012, 14:31:58 Gönderen: BAM_35 »

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
Eğeden EDC
« Yanıtla #19 : 27 Ekim 2012, 22:35:47 »
Sırtta Erdi'nin daha önceki önerisini uyup kaymasın diye bir operasyon denedim, hepsini eşit yapmayı denemek riskli geldi ben de farklı yaptım. Bu çalışma gravür işini denemem gerektiğini net gösterdi :D :D Geceden başlayan normalizasyonu da katarsak tam 1,5 gün sürdü ama bölüntülü çalıştım.
Ele gayet iyi oturdu. Hayırlı olsun :)
Malzeme: Eğe (case hardened değil) kusura bakmayın Türkçesini belirtirseniz iyi olur.
Kalınlık: ~5 mm
Boy: 153
Ağız boyu: 67
Kabza: çıplak
Yağda su verildi.

Tabii ki 1 adet var, photoshopla halledildi.