Bıçak Sanatı - Forum

Çakı Yapıyoruz

Çakı Yapıyoruz
« : 13 Temmuz 2010, 18:53:04 »
Uzun süredir aklımdaydı ancak bugün zamanım oldu. Hazır başlamışken adım adım burada da paylaşayım dedim. Bu arkadaş biraz irice, nedeni, kılıflı bıçak heryerde taşınmıyor, çantaya filan pek uygun değil. Dağda bayırdada kimi zaman iri bir bıçak gerekiyor, özellikle yemek vs işlerinde. Bu yüzden açılıp kapanır olsun istedim. Neyse, işlemlere geçelim.
Öncelikle yapmak istediğiniz bıçağın bir resmini çiziyoruz, hem açık hem kapalı formda. Resmi çizdikten sonra parçaları numaralıyoruz, daha sonra bunlardan şablon çıkaracağız.

Ynt: Çakı Yapıyoruz
« Yanıtla #1 : 13 Temmuz 2010, 18:54:57 »
Çizdiğimiz resimdeki tüm parçaları ayrı ayrı çizip, bunların şablonlarını çıkarıyoruz

« Yanıtla #2 : 13 Temmuz 2010, 18:57:28 »
Bu şablonlara göre parçaları kesiyoruz. İlk resimde bıçağı ve tüm mekanizmayı tutacak olan dış parçalar. Ben 2mm pirinç tercik ettim, paslanmaz çelikte olabilirdi ama pirinci daha çok seviyorum, hem de daha sorunsuz ( delik delme vs için). Bıçak malzemesi AEB-L, tırnak vs de aynı malzeme.

« Yanıtla #3 : 13 Temmuz 2010, 19:01:13 »
Bu arada delikleri de 2.5 matkapla deldim, delikleri deneme yanılma yöntemiyle deldim, prova yaparak en uygun noktayı bulabiliyorsunuz. Provalar kartonla yapılırsa kolay oluyor. Tüm iş bittikten sonra kesin şablonları burada yayınlarım, yapmak isteyenlere kolaylık olur.
Kesilip hazırlanan tüm malzemeleri bir tahtanın üzerine pimleri çakarak monte edip deneme yapıyoruz. Taşan kısımları daha sonra bantta yada eğeyle düzelteceğiz, fazlalıkları önemsemeyin.

« Yanıtla #4 : 13 Temmuz 2010, 19:03:58 »
Kilit mekanizmamız çalışıyor, hiç rastlamadığım bir şey deniyoruz, bıçak kapalı konumdayken de kilitli olsun diye kapalı pozisyona da tırnak yatağı açarak bıçak kapalıykende kilitli olmasını sağlıyoruz.
Şu ana kadar herşey yolunda gitti, üst kapağı kapatıp kontrol ediyoruz, çalışıyor. Bugünlük buraya kadar, yarın diğer kısımlar.
Yapacaklara kolay gelsin ;)

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #5 : 13 Temmuz 2010, 21:27:33 »
 :2up ellerine sağlık sefa ustam, harika görünüyor

Carmentality

• *
  • 49
  • Şeref Yılmaz ARSLAN
  • Meslek: IT Uzmanı
  • Yer: Edirne
« Yanıtla #6 : 14 Temmuz 2010, 00:50:33 »
Hocam harika bir çalışma, yapacaklar için.
yol gösterici olmuşsunuz,
eminim elinize yakışır güzel bişey çıkacaktır.

« Yanıtla #7 : 14 Temmuz 2010, 02:02:47 »
Valla şimdiden bir şey söylemek zor, bitmeden nasıl olacağından emin değilim, ilk çakı denemem, çöpe de gidebilir. Açıkcası bende merak ediyorum ;)

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #8 : 14 Temmuz 2010, 02:11:49 »
Sefa Hoca. kilit mekanizmasinin sirta gelen parcasinda yaylanmayi nasil saglayacaksin ?
not: acik hali 24 cm mi bunun ? acilir kapanir bir kilic yapmissin :)
« Son Düzenleme: 14 Temmuz 2010, 02:15:01 Gönderen: circassian »
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

« Yanıtla #9 : 14 Temmuz 2010, 02:29:38 »
 Yok canıım 23.5 cm :)) Kılıca çok güldüm, haklısın bu biraz çakı irisi oldu. Açılıp kapanmada direnç sağlayacak bir yay teli kullanacağım, 2 nolu parçanın üzerine delik delinip oraya girecek, fotoğraf çekerken elimde yoktu o yüzden görünmüyor.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #10 : 14 Temmuz 2010, 03:17:58 »
Sefa ustam, çok ciddi zorlu bir projeye giriştin, hadi hayırlısı, benim önceki 2 çalışmam çöpe gitmişti, En büyük sorun tırnağın olduğu parçanın açıkken ve kapanıkken aynı noktada durmasına çabalamam oldu...

Bu arada yay için bende daha önceki mekanizmada işe yaramış eklenti ince bir çelik parçasını 2 nolu parçanın önüne bir kesik açıp oraya yerleştirmek olmuştu... Bir eskizini çiziverdim.
Çok kolaylar gelsin ustam, ilk denemede büyük bir proje mantıklı bu arada, hata marjini daha yüksek... Devamını sabırsızlıkla bekliyorum  :2up
« Son Düzenleme: 14 Temmuz 2010, 03:20:15 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #11 : 14 Temmuz 2010, 11:07:26 »

Bu arada yay için bende daha önceki mekanizmada işe yaramış eklenti ince bir çelik parçasını 2 nolu parçanın önüne bir kesik açıp oraya yerleştirmek olmuştu... Bir eskizini çiziverdim.
Zaten aynen öyle planladım ustam, ama ben tel düşünmüştüm. Yaprak yay daha mantıklı olabilir, hem delik delmektende kurtulmuş olurum. Sağolasın

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #12 : 14 Temmuz 2010, 11:21:43 »
ben de basindan beri nedense yay lafini hep yaprak yay olarak dusunmustum. Sefa Hoca yine bu meslekteki en zor islerden birini cok kolaymis gibi anlatiyorsun, kolay gelsin.
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #13 : 14 Temmuz 2010, 12:16:33 »
Eveet, okullarin tatil olmasinin en cok kime yaradigi da boyle belli oluyor. :)

Güzel planlanmis, malzeme seçimi de iyi olan bir proje. Boyutlar da disarida iyi is görecek gibi...

Yay tercihinde sertligin seçimi çok önemli.

Bendeki Buck'taki yay da tel çubuk seklinde.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

yavuz selim

• 162
  • 1975
    • turkuaz metal
  • Meslek: sıcak demirci-süsleme demirciliği
  • Yer: 41.045586,29.065682
« Yanıtla #14 : 14 Temmuz 2010, 12:41:14 »
     harika proje Sefa hocam ellerine sağlık , bitmesini sabırsızlıkla  bekliyorum.   
Kuvvete dayanmayan adalet aciz, adalete dayanmayan kuvvet zalimdir

tolga arıkan

• 525
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bolu- ankara
« Yanıtla #15 : 14 Temmuz 2010, 13:32:18 »
Sefa hocam eline sağlık, teşekkürler  :2up çok merak ettiğim bir konuya başladın, çok faydalı olacak. devamını merakla bekliyorum.  çelik ve pirinç temin ettikten sonra ilk fırsatta ben de başlayacağım

« Yanıtla #16 : 14 Temmuz 2010, 18:35:20 »
Arkadaşlar bugün tüm öğleden sonrayı bu işe ayırdım, neredeyse bitirdik sayılır. Çok zor değilmiş gerçektende içtenlikle söylüyorum bir iki kıl detay var hepsi bu.
Bugün iyi iş gördük, önce balçak kısımlarını oluşturacak ön ve arka paslanmaz çelikleri pirinç parçalara alıştırıp, sert lehimle paslanmazları pirince monte ediyoruz.

« Yanıtla #17 : 14 Temmuz 2010, 18:38:19 »
Tırnak itki yayını yuvarlak 2mm bir yay malzeme seçtim ama içime sinmedi, yarın paslanmaz bir yay çeliği bulursam onunla değiştireceğim, yayın torsiyonu iyi aslında defalarca açıp kapanmaya karşın bir deformasyon yok, tek sorunu zaman içerisinde paslanma olasılığı. Tırnak itki yayını arka tarafta bulunan parçaya delik delerek monte ediyoruz

« Yanıtla #18 : 14 Temmuz 2010, 18:39:25 »
gövde üzerine yapacağımız sap kısmını monte edebilmek için perçin deliklerini deliyoruz

« Yanıtla #19 : 14 Temmuz 2010, 18:42:10 »
Bıçağımıza ve tırnağımıza ısıl işlem bugün yapıldı ve sertleştirildi, sertlikleri mükemmel, yüzeyini meneviş sonrası yağa daldırdım o yüzden siyah, belki siyah bırakabilirim. Isıl işlemi tamamlanan malzemeleri, arka yay itkisini gövdeye geçici pimlerle monte ediyoruz