Bıçak Sanatı - Forum

yeni çalışmalarım

tolga arıkan

• 525
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bolu- ankara
yeni çalışmalarım
« : 10 Temmuz 2010, 00:49:01 »
uzun zamandır uğraştığım iki çalışmam en sonunda ısıl işlem aşamasına ulaştı. çelikler ck 67, saplarını ceviz veya maun düşünüyorum. en son 400 lük zımpara ile zımparalayıp bıraktım. fotolarda biraz yorgun çıkmışlar ama göründüklerinden daha temizler  :) eleştiri ve tavsiyelerinizi merakla bekliyorum

Ynt: yeni çalışmalarım
« Yanıtla #1 : 10 Temmuz 2010, 02:30:06 »
Tolga öncelikle ellerine sağlık diyorum, ikinci bıçağaın profiline, taşlama açısına bayıldım çok güzel görünüyor umarım ısıl işlemde başına bir kaza gelmez. Birinci bıçak sanki biraz kamayı andırmış, hatta ben önce çift ağızlı kama sandım sonradan taşlama açısının sadece bir tarafta olduğunu farkettim. İkinci bıçağa laf yok ama birinci bıçakta balçak bıçağa göre gözüme çok hantal gözüktü, sanki biraz daha incelse daha mı güzel olacak bilmem. Bir nokta daha var bıçak ilk bakışta ağız ve sırtta simetrik görünüyor, acaba fotoğraf mı aldatıyor yoksa öyle mi? eğer öyleyse ben olsam ya ağız kısmını biraz yukarıya kaldırırdım ya da sırt kısmını burundan biraz aşağıya indirir simetriyi bozardım. Madem eleştiri istedin sen kaşındın ;) ama tekrar söylüyorum ikincisi bence çok çok çok güzel olmuş.  :2up

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #2 : 10 Temmuz 2010, 05:58:27 »
İkisi de harika bence. İlki bir Sgian dubh tipolojisinde, bence güzel bir yorum olmuş, üstüne üstlük herşeyiyle çok temiz bir çalışma. İkincisi de güzel Tolga, eline sağlık. Son hallerini merakla bekliyoruz.... (Ocak işini bitiremedim gitti  :-[ brülörlerde bir konu var onu çözmeye çalışıyorum...)

Kipmen Sanat web sitesi

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #3 : 10 Temmuz 2010, 09:44:06 »
Bicak formlarindan ben pek anlamiyorum henuz ama taslama egimleri cok guzel olmus. 1070 iyi bir celik , ilik tuzlu suda 800-815 c isida su verildiginde 65 hrc yi bulabiliyormus. Isi bilenlerin  yaninda ukalalik etmek istemem ama benim 1060 ile yaptigim su verme islerinde sifir agizda bile herhangi bir egilme bukulme catlama vb. olmadi. Ozellikle basta taslama esigi ( plunge cut ) olmak uzere su vermeden butun yuzeyi en az 280 ( hatta 400) gren ile bitirmeni tavsiye ederim. Sonra cok zor oluyor. Bir de en onemli konu isi altinda celigin yuzeyinin mutlaka ama mutlaka  ortulmesi ( o2 ile temasinin kesilmesi ) sonradan bu tip celiklerde cok ciddi dekarb cokuntuleri oluyor , telafi etmek icin bazen 1 mm ye varan asindirmalar gerekebiliyor. Ben zor yoldan ogrendigim icin aman diyorum, kolay gelsin
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #4 : 11 Temmuz 2010, 01:12:34 »
Bunların ısıl işlemine girişmeden önce çeliğin artanıyla bir iki basit su verme tecrübesi iyidir derim. Benim gönderdiğim bir plaka vardı. Bunlar ondan di mi? Sürecin içine girince beni bir tedirginlik alıyor hep.

Hayırlısıyla tamamına ererler inşallah.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

tolga arıkan

• 525
« Yanıtla #5 : 12 Temmuz 2010, 14:44:17 »
Çok teşekkürler arkadaşlar çok sevindim beğendiğinize  :)
Sefa hocam birinci bıçağın şekline dokunma fırsatım kalmadı ama balçak konusunda haklısın, hantal ve kaba olmuş inceltip ufaltacağım. usta sözünün başımın üstünde yeri var  :)
Emre ye hediye olarak gelen sgian dubh  benim tarz olarak bayıldığım bir bıçak o yüzden ilk bıçağı Emre nin dediği gibi bir sgian dubh olarak düşündüm ama attan düşmüş hali oldu, kabzayla beraber güzel olacağını düşünüyorum. Emre sen uygun olana kadar ocak işi bekleyebilir benim acelem yok.
Eylem bunlar senin gönderdiğin plaka. ısıl işlem işini kendim yapamıyorum şu anda, babam bir ısıl işlem atölyesine götürecek ankara da, umarım yamulma çatlama gibi bir kaza olmaz. yalnız artan parçaları sakladım ilk denememi onlarla yapacağım. bir de benim tedirginliğimi düşün. bir çok değişkeni kontrol altında tutmak, göz kararı uygun ısıyı bulmak ve daha varlığından haberdar olmayıp o anda karşılaşacağım diğer problemlerle beraber endişelendiriyor beni.

« Yanıtla #6 : 12 Temmuz 2010, 16:46:45 »
Tolga sen benim dediğime bakma ;) balçak üzerine işleme filan düşünüyorsan  biraz geniş olması iyidir, bu biraz bıçağın tipiylede ilgili ben en son bitmiş halini canlandıramadığımdan belki bana öyle geldi. Tekrar söylüyorum, işçilekler süper olmuş :2up.

tolga arıkan

• 525
« Yanıtla #7 : 19 Ağustos 2010, 15:21:36 »
merhaba arkadaşlar. izin tatil derken bir süre ara verdikten sonra çalışmaları tamamlayabildim. saplarda maun kullandım 2000 lik zımparayla yüzeyi tamamladım. ısıl işlemini ankara da bir firmaya yaptırttım. 56 hrc sertlikte olduğunu söylediler. sertliği test edemedim (korktum açıkcası)  ısıl işlemden geldikten sonra eğe denedim keskin köşelere. normal kullanışımla eğe kaydı yüzeyden fakat güç uyguladığım zaman az buçuk aşındırmaya başladı. bu normalmidir sizce? ağızlarını bugün açacağım becerebilirsem o zaman pirinç çubuk üzerinde deneme fırsatım olacak

tolga arıkan

• 525
« Yanıtla #8 : 19 Ağustos 2010, 15:23:42 »
bu da ağbisi

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #9 : 19 Ağustos 2010, 15:29:45 »
Ellerinize sağlık.
Abi kardeş çok güzeller.

Fakat kardeş daha bir yakışıklı gibi gözüktü gözüme  :2up
derler ya filinta gibi  :2up

Tekrar tekrar ellerinize sağlık olsun diyorum
« Son Düzenleme: 19 Ağustos 2010, 19:01:22 Gönderen: mehmet şentürk »
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

« Yanıtla #10 : 19 Ağustos 2010, 15:50:10 »
Tatil süresince internetten-bilgisayardan uzaktım, döner dönmez foruma girdim ve müthiş mutlu oldum. Herkes boş durmayıp üretmiş, bu forumun bu anlamda var olan bir boşluğu doldurduğuna bir gösterge. Tolga her ikiside çok güzel olmuş, sanki birbirlerinin zıttı gibiler. Birinci bıçaktaki topyekün kalın görüntü ikinci bıçakta yerini ince ve kıvrımlı hatlara bırakmış. Sapta kullandığın ahşapta tam olmuş bence. Her ikisini de çok beğendim, elin kolun dert görmesin.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #11 : 19 Ağustos 2010, 18:58:06 »
Mükemmel Tolga usta  :2up
Taşlamalardaki simetri hepsinin üstünde dikkatimi çekti. Gerçekten ciddi şekilde sabır ve yeteneğin belirtisi. Formlar ve malzemelerin birleşimlerinde hatasızlık, eğimlerin ve dik açıların dengesi herşeyiyle çok çok iyi... Kutlarım ...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #12 : 19 Ağustos 2010, 23:42:45 »
Vay, vay vaaay, Ne güzel şey bunlar böyle!  ;D :2up
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

tolga arıkan

• 525
« Yanıtla #13 : 20 Ağustos 2010, 02:40:44 »
çok sağolun arkadaşlar, çok sevindim beğendiğinize  :) Emre de bana usta demiş, bilmiyorum havalandığım yerden beni nasıl indirecekler  8)

Bekir Çankırı

• *
  • 506
    • Metal El Sanatları
  • Meslek: makine tasarımı
  • Yer: istanbul - ümraniye 1956 0 rh +
« Yanıtla #14 : 20 Ağustos 2010, 06:21:50 »
Ainesi  iş  ise  kişinin ; biz de işinize  bakarak  ustalığınızı  onaylıyoruz  Tolga  usta  . :) hatta  ben  izninizle  fazladan  birde  şapka  çıkartıyorum. Her ikiside  örneklerini  aldığınız modelleri  kıskandıracak  kadar güzel   nurtopu  gibi  maşaallah. Elinize , Emeğinize  sağlık .
"Hiçbir şey zor değildir, yeteri kadar ufak parçalara bölersek..." HENRY FORD

http://bekircankiri.blogspot.com/

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #15 : 20 Ağustos 2010, 09:08:51 »
 :2up çok temiz iş tolga, gerçekten tebrik ederim... ;)

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #16 : 20 Ağustos 2010, 19:37:12 »
Cok guzel olmuslar , hakikaten cok temiz iscilik , yurekten tebrik ederim. Gizli kuyruk - skin tuh deki - kabza cift parca gibi duruyor. Kuyruk icin gereken yeri nasil actin?
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

yavuz selim

• 162
  • 1975
    • turkuaz metal
  • Meslek: sıcak demirci-süsleme demirciliği
  • Yer: 41.045586,29.065682
« Yanıtla #17 : 20 Ağustos 2010, 20:46:41 »
       eline sağlık harika parçalar çıkarmışsın, tebrikler... :2up
Kuvvete dayanmayan adalet aciz, adalete dayanmayan kuvvet zalimdir

Metin Sakin

• 404
  • Meslek: Uzay Mühendisi
  • Yer: İstanbul > Ümraniye
« Yanıtla #18 : 21 Ağustos 2010, 00:13:33 »
Tolga bey harika işler gerçekten
hele gizli kabza oldukça enteresan roma hançerlerini andırıyo
aslında tahta bir kın ona iyi gider ;)
Eliyle çalışan işçidir; eli ve kafasıyla çalışan ustadır; eli, kafası ve gönlüyle çalışan sanatkârdır.

tolga arıkan

• 525
« Yanıtla #19 : 21 Ağustos 2010, 03:58:17 »
çok teşekkürler arkadaşlar :) kendimi öğretmeninin dikkatini çekmiş öğrenci gibi hissediyorum ve bu çok heyecan verici, insanı ne kadar mutlu ettiğini unutmuşum ayaklarım daha yeni yere basıyor. Şimdi ekmeğini yiyeceğim kırk fırın bulmam lazım, yolum çok uzun  :) Burak kabza iki parça, ahşap yüzeyleri cam üzerinde gönyeleyip sıfırladıktan sonra çizdim ve yarı yarıya oydum. Dremel ve ağaç oyma takımı kulandım. Yapıştırıcı olarak 404 epoksi kullandım. Kabzanın estetik olduğunu düşünüyorum ama ne kadar kullanışlı hiç bir fikrim yok.  Metin bey tahta kın çok güzel fikir artan parçalarım var, deneyeceğim.
« Son Düzenleme: 21 Ağustos 2010, 04:06:34 Gönderen: tolga arıkan »