Bıçak Sanatı - Forum

HSS Bıçak

HSS Bıçak
« : 08 Temmuz 2010, 00:51:42 »
Bir arkadaşım için acil olarak bir iş bıçağı (bağ bahçe vs işleri için) yapmam gerektiğinden, ısıl işlem vs ile uğraşmadan bitebilecek bir malzeme seçip bugün öğleden sonra başlayıp bitirdiğim çok fazla özelliği olmayan ama yinede belki bir başka arkadaşın aklına bir şey düşürür amacıyla paylaşmak istediğim bir bıçak. Malzeme HSS, hidrolik testere bıçağı, tüm işlemler taşlama ve bant zımparayla yapıldı. Delikler matkapla delinemediği için mecburen oksi-gaz kaynağıyla delindi, yüzey işlemi yapmadım. Sapta kullanılan ahşap Afzelia, tropik bir ahşap. Yüzeyde epoksi esaslı namlu boyası kullandım. Hepsi bu

yavuz selim

• 162
  • 1975
    • turkuaz metal
  • Meslek: sıcak demirci-süsleme demirciliği
  • Yer: 41.045586,29.065682
Ynt: HSS Bıçak
« Yanıtla #1 : 08 Temmuz 2010, 04:58:50 »

Sefa hocam eline sağlık, hem ısıl işlemsiz olsun hemde yarım günde bitsin :) hocam daha ne olsun bağ bahçe için biçilmiş kaftan . enazından rahat rahat kullanmaya kıyılabilir, profili de hoşuma gitti bu arada... elimdeki eski testerelerden bitane de ben deneyeyim.
Kuvvete dayanmayan adalet aciz, adalete dayanmayan kuvvet zalimdir

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #2 : 08 Temmuz 2010, 09:32:14 »
Ustam eline sağlık diyorum.   :2up Yine çok güzel bir eser.

Zamanında bu nesneleri delmek için nasıl uğraştığım geldi aklıma. HSS ile çalışmak değişik bir deneyim.

Ağızda ufak kırıklar bu malzemede dikkat edilmesi gereken asıl husus.

Ahşap güzel olmuş.

Boyadan bahseder misin? Kutusunun var mı bir fotosu? Türkiye'den mi aldın, getirrtin mi?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #3 : 08 Temmuz 2010, 14:19:09 »
Eline saglik , Sefa Hocam . Boyayi ben de merak ediyorum, cunku cok guzel gorunuyor , tamamini boyayip agzi sonradan mi actin , agiza serit cekip namluyu sonra mi boyadin , firinlaniyor mu bu, bir de ne kadar kalici birsey ?
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

juba06

• Serhat YILDIRIM
  • 62
  • Meslek: 657
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #4 : 08 Temmuz 2010, 14:51:38 »
Ürün güzel kullanışlı :2up
Condor'un bu modeline biraz benziyor...
Bıçak;Kaya Kadar Sağlam,Jilet Kadar Keskin,Plastik Gibi Esnek Olmalıdır...

« Yanıtla #5 : 08 Temmuz 2010, 17:44:25 »
Boyayı Cenevreden almıştım, tesadüfen rastladım, boya yüzeye sıkıldıktan sonra hafifçe kurumasını bekleyip ardından 70-80 derecede ısıtıyorsunuz ( saç kurutma makinasıyla) sıcaklık gelmesiyle kurumuş boya tekrar erir gibi oluyor, yüzeyi sıvılaşmaya başlıyor ve ardından sıcaklığın devam etmesiyle beraber sertleşiyor, toplam sertleşmesi 3-4 günü buluyor. Üzerinde Almanca, fransızca yazıyordu ama şu an yazı filan okunmuyor, yanında mavi bir boya patlamıştı her yanı mavi renk :D daha önce bıçakta denememiştim, bir kaç havalı tüfek namlusunda kullandım o kadar. Ama bıçakta da işe yarayacağını düşünüyorum. Hatta sırası gelmişken söyleyeyim, motorda kullandığım siyah veya metalik renk eksoz boyası vardı, 690 derece dayanıklı bir boya, eksoz yüzeyine attığınızda, motor ilk çalıştığında boya duman çıkarıyor, sanki yanıyor gibi ama ardından bir boya kalıyor sormayın çatalla kazınmıyor . Bu boya da kullanılabilir, siyah mat renkli ve koçtaşta her daim var, dupli-color marka.

« Yanıtla #6 : 08 Temmuz 2010, 17:47:57 »
Eline saglik , Sefa Hocam . Boyayi ben de merak ediyorum, cunku cok guzel gorunuyor , tamamini boyayip agzi sonradan mi actin , agiza serit cekip namluyu sonra mi boyadin , firinlaniyor mu bu, bir de ne kadar kalici birsey ?
Burak boyamak sonradan aklıma geldi, zaten bilemesi filan bitmişti, bende ağız kısmına bant çektim, yüzeyde çok kalıcı olacağını sanıyorum, bende 1945 yapımı bir maçhete var US ordusuna ait, onun yüzeyinde de benzer boya olduğunu düşünüyorum ve hep kullandığım halde hala duruyor.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #7 : 08 Temmuz 2010, 22:09:30 »
Böyle bir boya bulursam önce bir fosforik aside sokup sonra boyarım diye düşünüyorum. Fosfatlamayı boya yüzeye daha iyi tutunsun diye de yapıyorlarmış da...
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #8 : 09 Temmuz 2010, 00:14:29 »
Fosfatlamayı elektrostatik toz boya öncesi kullanırlar, normal boyada iş yapar mı? yapabilir, sonuçta yüzeyi gözeneklendiriyor, kumlama gibi etki yapıyor heralde.

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #9 : 09 Temmuz 2010, 02:40:48 »
Merak ettim maceteyi nerde kullaniyorsun Sefa Hoca ?
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #10 : 09 Temmuz 2010, 03:24:36 »
Ustam, güzel olmuş. Et kalınlığı nedir? Sanırım 2.5 - 3 milim gibi görünüyor, bu durumda gerçekten en mantıklısı senin yaptığın gibi "scandi" taşlama/ağız olmalı. Güle güle kullansın arkadaş...

Kipmen Sanat web sitesi

Seyit Hüseyin Barbarus

• 181
  • Meslek: eğitimci
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #11 : 09 Temmuz 2010, 14:54:20 »
Sefa  hocam  güzel bir çalışma  olmuş. tebrikler

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #12 : 09 Temmuz 2010, 15:01:50 »
Genelde 3 milime kadar çıkmıyorlar bile.

Bir de benim scandilere laf etmiştiniz.   ::) :P
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #13 : 09 Temmuz 2010, 16:13:06 »
Merak ettim maceteyi nerde kullaniyorsun Sefa Hoca ?
Maçeteyi budama yaparken kalın dalları keserken kullanıyorum, kimi zamanda gittiğimiz bir yerde, sudan geçerken kamışlar yolu kapatmış oluyor o zaman işe yarıyor.
Ustam, güzel olmuş. Et kalınlığı nedir? Sanırım 2.5 - 3 milim gibi görünüyor, bu durumda gerçekten en mantıklısı senin yaptığın gibi "scandi" taşlama/ağız olmalı. Güle güle kullansın arkadaş...
Usta et kalınlığı 2.5 mm . Aslında HSS çelikler çok kırılgan, elimden geldiğince her bir tarafını kavislendirdim ama yine de taşa vs gelirse garantisi yok. Yine de çok dayanıklı bir ağıza sahip, en azından çoook uzun süre körelmeyecektir.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #14 : 09 Temmuz 2010, 21:08:17 »
Yukarıdakinin yanına yakışmıyor ama akşamüstü ben de bunu yaptım. Bu kadar aceleye getirdiğim hiç olmamıştı. Bu kırk dakikada falan bitti. Zımpara makinası işleri inanılmaz hızlandırdı.

Bunu bir tilki kuyruğu testereden yaptım. Sapın ortasındaki perçin için kuyrukta varolan bir deliği kullandım. Öndeki iki perçin için delik açmadım. Bunun yerine bıçağın perçinin olduğu yere denk gelen yerine birer çentik açtım.

« Son Düzenleme: 09 Temmuz 2010, 21:13:54 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #15 : 09 Temmuz 2010, 21:49:15 »
Eylem tilki kuyruğu testerenin bıçaklarıda genellikle HSS malzemedir diye biliyorum. Şipşak işlem için hiç de fena görünmüyor, sap zeytin mi bana mı öyle geliyor. Ellerine sağlık :2up

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #16 : 09 Temmuz 2010, 22:09:03 »
Yok abi, göründüğü kadar güzel değil, yine de sağol.

Bir 15-20 dakikam olsa bıçağı az daha adam gibi zımparalardım herhalde.

Sapı silindirik yapmayıp iki parmak oyuğuyla daraltmam hataymış. Öndeki pinler fazla kenarda kaldılar.

Ahşap, eski ekmek tahtamızdan bir vakit kesmiş olduğum kare parçalardan. Herhalde gürgendi. Gerçi biraz farklı da duruyor ama zeytin değil.

Tilki kuyruğu maalesef bimetal ancak belki taşladıklarımdan biraz HSS kalmıştır da işe yarar. Zamanında HSS sanıp almıştım. Neyse zaten çok da önemli değil bu. Bir süre için idare etse yeter. Sonra bunun yerine adam gibi birşey yaparım.
« Son Düzenleme: 09 Temmuz 2010, 22:11:22 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #17 : 10 Temmuz 2010, 00:14:07 »
Eylem saptakı ahşap büyük ıhtımal ıle kestane veya meşe.
kayın "gürgen",de  o göruntu olusmaz.

ıyıce baktım bana göre %70 kestane..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

« Yanıtla #18 : 10 Temmuz 2010, 02:32:14 »
Abi hakikaten de perçin neredeyse dışarıya çıkacakmış sen söyleyinde farkettim.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #19 : 11 Temmuz 2010, 01:04:54 »
Biraz kestane ahşabı için bakındım, o gibi duruyor.

Perçinin başına gelenin ben de farkına varmadım. Yeni makinayla işler çok hızlı gelişiyor.
Namık Kemal
Instagram'da ben