Bıçak Sanatı - Forum

bicak tutucu cok yönlü kullanim icin

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
bicak tutucu cok yönlü kullanim icin
« : 21 Ekim 2012, 03:28:14 »
Selamlar
Daha önce birkac konuda bahsi gectigi halde resim cekmedigim icin siz degerli arkadaslara gösterememistim.
bir parca taslanmis flans üzerine daha önce siparis etmis oldugum neodyn miknatislardan gömdüm .denemelerim sonucu cok fonksiyonlu bir aparat oldugu icin sizlerede faydali olur düsüncesi ile paylasmak istedim.
ne kadar kuvvetli oldugu anlasilmasi icin ufak bir test ve bir kac foto...
« Son Düzenleme: 21 Ekim 2012, 03:33:27 Gönderen: Kaya »
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Kaya

• 2867
Ynt: bicak tutucu cok yönlü kullanim icin
« Yanıtla #1 : 21 Ekim 2012, 03:32:33 »
bu da test  :)

ali rıza

• 1066
  • geçtiğimiz yüzyılın insanı - 1983
  • Meslek: Eczacı Kalfası
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #2 : 21 Ekim 2012, 08:41:31 »
teknik konulardan pek anlamayan birisi olarak lütfen bi uzman bunun nasıl bir mıknatıs olduğunu azıcık açıklayabilir mi  ???
İki Kişilikliyim İkiside Canavar

Mızrak

• 214
  • Çetin KAYALIK
  • Meslek: Ziraat Mühendisi
  • Yer: Niksar Tokat
« Yanıtla #3 : 21 Ekim 2012, 11:46:46 »
teknik konulardan pek anlamayan birisi olarak lütfen bi uzman bunun nasıl bir mıknatıs olduğunu azıcık açıklayabilir mi  ???
Ali Rıza bu mıknatıslar Neodymium Mıknatıs deniyor.Çok güçlü ve kırılgandır http://www.neohobi.com/tr/ adresinde bulabilirsin.

erdi sari

• 323
  • erdi sarı
  • Meslek: ogrencı
  • Yer: izmir
« Yanıtla #4 : 21 Ekim 2012, 12:16:52 »
birde isindiklari zaman mıknatıs ozelligini kaybeder dikkat

SertacMezereli

• 1256
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #5 : 21 Ekim 2012, 13:07:43 »
Merhaba çok iyi bir fikir çok iyi düşünmüşsünüz elinize sağlık.Ancak bildiğim kadarıyla bazı çeliklerin manyetik özelliği yoktu onlarda sorun yaratabilir yada ben öyle hatırlıyorum yanlışım varsa düzeltin?  O:-)
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #6 : 21 Ekim 2012, 13:18:44 »
Yoğun krom içerikli çeliklerde mıknatıs tutmuyordu sanırım, yanlış hatırlıyorda olabilirim.

Benim amortisör milinden yaptığım bir bıçağımı mıknatıs tuttmuyor mesela  ;)?..

Birde bu tip mıknatıs ile hiç denemedim ama bıçak çeliği normal mıknatıs ile teması sonucu az bir miktar yapay mıknatıs özelliği alıyor ve sürekli etraftaki küçük demir tozlarını üzerine topluyor. bu da çok can sıkıcı bir durum.

Neodymium mıknatısları da aynı sorunu oluşturuyor mu?

erdi sari

• 323
  • erdi sarı
« Yanıtla #7 : 21 Ekim 2012, 13:35:46 »
metalde miklatislanma olur ama zamanla bu ozelligi kaybolur isitir veya kendinden daha buyuk bir metale temas ettirip biraz bekletirseniz bunun kaybolucagini saniyorum

Kaya

• 2867
« Yanıtla #8 : 21 Ekim 2012, 13:56:35 »
Ben egeleme tertibatinda  ve perdah islemlerinde kullaniyorum isi gören durumlarda atölyede  manyetik tablam var elektrikli oldugundan güc kaybi olmadi simdiye kadar ama uzerinde kaynak yapmayi denemedim :) ayrica yuksek kromlu celiklerde beklenildigi gibi basarili degil
Ama carbon celiklerinde  yeterli oluyor digerleri icinde mecburen birkac iskence bulundurmak gerekiyor tabii ;)

« Yanıtla #9 : 21 Ekim 2012, 13:59:21 »
Bıçak yapımında kullanılan ve krom içeren çelikler martenzitik paslanmaz çelikler sınıfındadır ve mıknatıstan etkilenir, yani mıknatıs tutar.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #10 : 21 Ekim 2012, 14:04:15 »
Bıçağın mıknatıslanması sorununun çözümü hakkında daha önce şu başlıkta çeşitli öneriler yapılmıştı:
http://www.bicaksanati.com/forum/sabit-namlu/yeni-calismalarim-1468/

metalde miklatislanma olur ama zamanla bu ozelligi kaybolur isitir veya kendinden daha buyuk bir metale temas ettirip biraz bekletirseniz bunun kaybolucagini saniyorum

Erdi, su verilmiş bir bıçağı mıknatıslılığı geçecek kadar ısıtmak istemezsin. Bir metale temas ettirip bırakmak da işe yaramaz.

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
    • ma | d tasarım ve danışmanlık (sadece iletişim bilgileri)
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir, Konak
« Yanıtla #11 : 21 Ekim 2012, 14:13:08 »
Bıçağın mıknatıslanması sorununun çözümü hakkında daha önce şu başlıkta çeşitli öneriler yapılmıştı:
http://www.bicaksanati.com/forum/sabit-namlu/yeni-calismalarim-1468/

Erdi, su verilmiş bir bıçağı mıknatıslılığı geçecek kadar ısıtmak istemezsin. Bir metale temas ettirip bırakmak da işe yaramaz.
Eskiden manyetik ortam oynatan (kaset teyp, makara teyp, vhs/betamax video oynatıcı, vb.) cihazlarda zamanla oluşan mıknatıslanmayı gidermek için bir gavurun demagnetizer dediği bir cihaz vardı. Babam kullanırdı oradan biliyorum. Prensibini de anlattıydı direk şebekeden alternatif akımı geçirdiğiniz ufak bir yük olan çok sarımlı bir bobin ve ortasında ferrit bir nüve. Metale çalışırken yaklaştırıp yavaş yavaş uzaklaştırınca sıfıra yaklaşan bir manyetik yükleme yaparak demanyetize ediyordu. Bugün biraz halsiz ve hastayım. Yazım kontrolü yapamayacağım, şimdiden kusura bakmayın...
Sabır bittiğini düşündüğümüz yerde başlar...
Ve bireylere verdiğimiz değerle ters orantılı olabilir ;)

erdi sari

• 323
  • erdi sarı
« Yanıtla #12 : 21 Ekim 2012, 14:22:59 »
sagol eylem ustam benimki tahmindi zaten. murat abi o dedigin cihazdan bizim okulda var hatta birtanesi bozuktu ben tamir etmek istedim (gercek amacim icini acip kurcalamakti :)  ) ama hocalarim izin vermedi anlattiginiz icin tesekkurler merakimi biraz giderdim :)

umutulken

• 246
  • Umut Ulken
« Yanıtla #13 : 24 Ekim 2012, 01:24:32 »
Bu kadar mıknatısın üzerinde, bıçaktan talaş kaldırdığımız zaman mıknatıslara yapışan talaş ve tozları nasıl temizliyoruz?  ::)

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #14 : 24 Ekim 2012, 01:36:08 »
Araya ince bir iletken olmayan malzeme koyabilirsin. Örneğin ince alüminyum saç. Bu sacı mıknatıslı alandan uzaklaştırarak talaşları başka bir yere atabilirsin. Buna benzer bir şeyi ben zımparadaki talaşları almak için yapıyorum. Plastik bir kutu içine mıknatısı koydum. Zımparanın üzerinde gezdirince talaşları topluyorum. Kutuyu ters çevirdiğimde mıknatıs aşağıya düşünce tozları kolaylıkla çöp kutusuna atıyorum. 

Kaya

• 2867
« Yanıtla #15 : 24 Ekim 2012, 17:40:52 »
Miknakislar toplam olarak cok kuvvetli ben bir tanesi 3 kg. lik miknatislardan 120 tane kullandim toplamda muthis bir baglama kuvveti ortaya cikiyor ama miknatislar birey olarak cok güçlü degil  üzerine bir kagit koyuyorum hem parlatma yaptigim yüzeyi cizmiyor kagidi kaldirdigimda talasi cöp kutusuna döküyorum.

Yilmaz Dogan

• 1047
  • Meslek: kaynakci
  • Yer: almanya
« Yanıtla #16 : 26 Eylül 2013, 12:54:29 »
Bu kadar mıknatısın üzerinde, bıçaktan talaş kaldırdığımız zaman mıknatıslara yapışan talaş ve tozları nasıl temizliyoruz?  ::)

miklatis tozlarini cikarmak cok basit elinizlen tozlarini biraz süpürürsünüz bir yere toplandimi kücük bir makkap ucuylan yavas yavas
cekersiniz haydi kolay gelsin

Yilmaz Dogan

• 1047
  • Meslek: kaynakci
  • Yer: almanya
« Yanıtla #17 : 26 Eylül 2013, 12:57:28 »
Miknakislar toplam olarak cok kuvvetli ben bir tanesi 3 kg. lik miknatislardan 120 tane kullandim toplamda muthis bir baglama kuvveti ortaya cikiyor ama miknatislar birey olarak cok güçlü degil  üzerine bir kagit koyuyorum hem parlatma yaptigim yüzeyi cizmiyor kagidi kaldirdigimda talasi cöp kutusuna döküyorum.

kayacigim ne 3 kg mi 750kg kaldiran magnet var capi70mm X 70mm kalinlik20mm ( MAGNETTE NEODYM 52N)

Kaya

• 2867
« Yanıtla #18 : 26 Eylül 2013, 14:49:30 »
Yilmaz Abi yapistirmak kolayda ayirmasi çok zor oluyor şimdi bile  etini filan kısarsa miyavlatiyor vallahi

legolas

• 1067
  • Gökhan
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #19 : 26 Eylül 2013, 18:22:55 »
bu olay harika birşey, bant zımpara makinesi için yüklenen videoların birinde vardı raylı bir tabla, tutucusu da mıknatıslı idi. aynı sistem olmuş
"Bir delil ile 40 alimi yendim ama 40 delil ile bir cahili yenemedim." (İmam Şafi)