Bıçak Sanatı - Forum

ESKİ BİR BIÇAK

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
ESKİ BİR BIÇAK
« : 12 Ekim 2012, 10:37:38 »
elime yeni geçen bir bıçak neresinin yapımı bilemiyorum ama ince şiş gibi bir bıçak sapda çift renk kullanılmış....

yalnız dikkatime çeken sapın etrafını çevreleyen krom parçanın nasıl bir leğimleleme yöntemi ile bıçağa sabitlendiği çok merak ettiğim bir konu yatağan tarzı palalarda da görüyorum bu leğimleme yöntemini yardımcı olursanız sevinirim ustalarım...

devam resimleri : https://picasaweb.google.com/110028840843912084700/SALDIRMA02#
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
Ynt: ESKİ BİR BIÇAK
« Yanıtla #1 : 12 Ekim 2012, 11:06:23 »
Güzel bir bıçak Sinan, bana daha çok Karadeniz yöresine aitmiş hissi uyandırdı.

Senin bıçakta kullanılan çerçeve gümüş yada alpaka olabilir Sinan, kesin konuşmak zor!
Bu tür sapı çevreleyen yada kında kullanılan metalleri birleştirmede lehimleme yöntemi kullanılıyor. lehimlemek içinde bildiğimiz lehim ( kurşun kalay karışımı ) yada aynı metalin daha düşük ayarı lehimleme malzemesi olarak tercih ediliyordur büyük ihtimal.

Ama şu anda buna benzer bir bıçağı yapacak olsam, tercihim kesinlikle gümüş alaşımlı kaynak teli olurdu! ;)

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
« Yanıtla #2 : 12 Ekim 2012, 11:34:19 »
teşekkür ederim Gökhan ustam affınıza sığınarak leğimleme işini kademe kademe açıklayabilirmisiniz normal tüp şaloması ile olurmu nasıl bir sıralama izleyeceğim...

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #3 : 12 Ekim 2012, 11:39:14 »
Sinan sarı ve gümüş kaynak telinin nasıl kullanılacağını soruyorsan şu konularda sana gerekli olan bilgiler var, ;)

http://www.bicaksanati.com/forum/bicakcilik/sert-lehim-yapmak/msg41836/#top

http://www.bicaksanati.com/forum/nasil-yapilir-(adim-adim)/yuksek-isi-lehimleme/msg2784/#msg2784

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #4 : 12 Ekim 2012, 11:41:39 »
Lehimde pastayı atlamamak gerek.

Lehimle ilgili yazdığım bir şeyler: http://www.bicaksanati.com/forum/kesici-el-aletleri/hat-kalemtrasi/msg1641/#msg1641
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
« Yanıtla #5 : 13 Ekim 2012, 10:01:27 »
Gökhan ustam,Eylem ustam teşekkürler en yakın zamanda bu tip bir bıçak denemesi yapacağım...

buda Yaşar PEHLİVAN abimizin elinde bulunan sürmene sallaması her iki bıçakda aynı yöreye ait anlaşılan...

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
« Yanıtla #6 : 13 Ekim 2012, 10:02:18 »
 :)

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #7 : 13 Ekim 2012, 21:27:24 »
Sinan usta bu bıçak karadeniz imalatına benziyor burada çokca kullanılan bir yöntem yumuşak lehimle yapılıyor (kurşun -kalay) yapılışına gelince öncelikle bakır ısıtma havya (balta ağzına benzer) yaklaşık 400-500 gr.bir havya kullanmanı tavsiye ederim ısıyı muhafaza açısından.öncelikle lehimlenecek yüzeyleri iyice temizlemek gerekir (yağ-oksit vs.) bu işlemi zımparayla yapabilirsın kalın zımpara olması daha iyi tutunma açısından.sonra en iyi sonucu almak istiyorsan içersinde çinko eritilmiş hidroklorik asit çözeltisi kullan temizlediğin yüzeylere bu çözeltiyi sür sonra iyice ısıttığın havyanın ucunu eğeyle temizle lehim çubuğuna değdir ve havyaya sarmasını sağla ve ondan sonra lehimleyeceğin her iki yüzeyide kalaylar gibi kapla sonra uygun şekilde lehimlenecek parçaları yerleştir ve ısıtılmış havyayla üzerine bastırarak gezdir ve lehimin eridiğini gör her tarapa eşit işlem yaptıktan sonra somasını bekle tabiki açılmasına müsade etme.Yardımcı olabildiysem nemutlu saygılar sunuyorum
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''