Bıçak Sanatı - Forum

Ağaçtan Kabzaya..

DUMRU

  • Hüseyin DUMRU 1982
  • ***
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
Ağaçtan Kabzaya..
« : 08 Ekim 2012, 11:05:13 »
Sıfırdan başlayacak olursak ağaçtan kabzaya dönüş nasıl olur. Bu başlıkta bunlar hakkında kafama takılan sorular var.

 
Kabza malzemesi elde etmek istediğimiz ağacı (dal) hangi mevsimde kesmemiz uygundur?

Kestiğimiz ve kütük haline getirdiğimiz ağacı kütük olarak mı kurutmalı yoksa istediğimiz ebatta kesip (1,50*20 cm) o şekilde mi kurumaya bırakmalıyız?

 Kurutma süresi  en az ne kadar olmalı?

Kurutma ortamı nasıl olmalıdır?

Kurutma öncesi kimyasal uygulama olmalı mıdır? Ne tür kimyasallar kullanabiliriz?
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

erdi sari

  • ***
  • 323
  • erdi sarı
  • Meslek: ogrencı
  • Yer: izmir
Ynt: Ağaçtan Kabzaya..
« Yanıtla #1 : 08 Ekim 2012, 15:25:59 »
kesilme zamanini hakkinda net bir bilgim yok ama babamla hep son baharda budama yapariz. kuruturken agaci kutuk halinde kuruturduk ve kabuklarini mutlaka soyardik kuru bir yerde genelde evin alt katinda sobanin altina gelecek sekilde raflara koyardik duvara topraga deymemeliymis dedem oyle derdi yillarca dururdu orda dogrudan gunese magruz kalmamali ama gunes almayan biyerde de olmamaliymis benim dedem ve babamdan ogrendiklerim bunlar dogru ve yanlislarim hakkinda bende bilgi almak isterim

meemz1978

  • ***
  • 249
  • Kaan
    • Arma GIDA
  • Meslek: Yönetici
  • Yer: istanbul
Ynt: Ağaçtan Kabzaya..
« Yanıtla #2 : 08 Ekim 2012, 16:08:51 »
Bir bağlama yapım ustasından duymuştum, dut kütüklerini tavan arasında en az 2 yıl kuruturum demişti, çatı malzemesi kiremit olmalıymış ama. Bu da benim duyumumdu.
One for All, All for One...

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Ağaçtan Kabzaya..
« Yanıtla #3 : 08 Ekim 2012, 16:15:52 »
Eskiden kesilen kütükler uzun süre dere içinde tutulurmuş. Çok eski ahşap eserlerin yapımındaki geleneksel teknik imiş bu. Tabi biraz daha teferruatı vardı onları da sorup sonra yazayım.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

DUMRU

  • Hüseyin DUMRU 1982
  • ***
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
Ynt: Ağaçtan Kabzaya..
« Yanıtla #4 : 08 Ekim 2012, 16:47:19 »
Eskiden kesilen kütükler uzun süre dere içinde tutulurmuş. Çok eski ahşap eserlerin yapımındaki geleneksel teknik imiş bu. Tabi biraz daha teferruatı vardı onları da sorup sonra yazayım.


Ustam yazım yanlışı mı var ?
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Ağaçtan Kabzaya..
« Yanıtla #5 : 08 Ekim 2012, 16:58:58 »
Yani bildiğimiz akarsu.  ;)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

DUMRU

  • Hüseyin DUMRU 1982
  • ***
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
Ynt: Ağaçtan Kabzaya..
« Yanıtla #6 : 08 Ekim 2012, 17:13:49 »
Çarşambaya sallasak olur mu? İyide o zaman nasıl kuruyacak? ::)
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

SERDAR

  • ***
  • 259
  • Meslek: Özel Sektör Çalışanı (Orman Ürünleri)
  • Yer: ANTALYA
Ynt: Ağaçtan Kabzaya..
« Yanıtla #7 : 08 Ekim 2012, 18:25:25 »
Dere içinde tutulan ağaç Meşe ve Kestane'dir. Yani amaç su içerisinde bekletmek suretiyle acı suyunu boşaltmasını sağlamaktır. Yani her ağaç için geçerli bir yöntem değildir. Özellikle Kayın ve yumuşak ağaçlarda su içerisinde bekletince sonuç çok kötü olur.

DUMRU

  • Hüseyin DUMRU 1982
  • ***
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
Ynt: Ağaçtan Kabzaya..
« Yanıtla #8 : 09 Ekim 2012, 07:53:25 »
Serdar ustam bildikleriniz bu kadarla sınırlı olmadığına göre açalım şu dağarcığın ağzını...Bilgi ziyafeti çekelim.

Meşeyi suda ne kadar bekletmeli?

Şimşir nasıl kurutulmalı?
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Ağaçtan Kabzaya..
« Yanıtla #9 : 09 Ekim 2012, 09:01:36 »
Akşam konuyu detaylandıramadım, kusura bakmayın. eşimin ders notlarını talan edebilirsek anlatımı vereceğim. Yalnız şunu söyleyeyim hatırladığım kadarıyla beylikler dönemi yapılarında kullanılan ahşabın hazırlanma yöntemi bu.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

umutulken

  • ***
  • 246
  • Umut Ulken
Ynt: Ağaçtan Kabzaya..
« Yanıtla #10 : 09 Ekim 2012, 13:14:20 »
Kayınpederim oyma saz, kemençe yapar, kendisi Karadenizlidir. Onun yanında kaldığım sürede öğrendiğim; yaş olan ağaçlar kabuğuyla beraber gölgede kurutulur. Hava almaması için kütüğün kesim noktalarına bezir yağı sürülmesi  gerektiğidir. Şayet bu işlem yapılmaz ise çok büyük çatlaklar oluşurmuş. Süre için ise “damat bizim burda 1 senede kuruyan ağaç, sizin orada 6 ayda kurur” demişti. Her ağacın kuruma süresinin ise farklı olduğunu anlatmıştı. Üzerinde gövde boyunca oluşan çatlaklar ise ağaçtan ağaca değişirmiş. Mesela şimşir çatlamayı fazla yapmazken kiraz yarılır gidermiş kurudukça.

emrekipmen

  • *****
  • 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Ağaçtan Kabzaya..
« Yanıtla #11 : 09 Ekim 2012, 14:18:11 »
Kişisel deneyimim kışın uykuya geçen ağacın ahşabı daha az çatlamaya meyilli oluyor. Kesilen ağacın kabuğu üstündeyken kesik yüzeyini hızlı su kaybetmesini engelleyecek bir boya ya da wax ile kaplamak gerek. Bu işin kesim yapılır yapılmaz yapılması lazım. Sonra bunu kapalı ve karanlık bir depoya konulması en iyisi. 4-5 yıl içinde yeterince kuruyup bulunduğu atmosferin nem oranına dengelenir. Bu sayede hızlu kuruma çatlaklarından kurtulmuş oluruz.

Bir de "spalted" denilen versiyonunu yapmak için tomruğu toprak veya kompost malzemesine gömerler. Bu sayede ahşap içine yayılan bir mantar tabakası oluşur, bu tabaka bıçaklarda özellikle son derece estetik görünebilir. Ancak özellikle bu küflü "spalted" ahşabın kesimden sonra stabilize edilmesi gerekir.

Kipmen Sanat web sitesi

DUMRU

  • Hüseyin DUMRU 1982
  • ***
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
Ynt: Ağaçtan Kabzaya..
« Yanıtla #12 : 09 Ekim 2012, 18:53:55 »
Benim fikrimde ağaçların kışda dinlenme mevsiminde kesilmesinin doğru olduğu yönünde.  Bu dereye ıslatma işini deneyelim bakalım Kış boyu dursun derede. Baharda kapalı bir yere alırım.
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Ağaçtan Kabzaya..
« Yanıtla #13 : 09 Ekim 2012, 20:53:11 »
Hocam gerçi dere konusunu ben açtım ama dere işine karşı temkinli ol diyeyim. Bunun seli var, donu var... Bence en temizi evin güvenli ortamında kurutma işini yapmak.

Oldu olacak bir de kaynatma konusunu açayım. Zamanında kazanda çamaşırları karıştırmak için de kullanılan bir  tokuçumuz vardı. Kavaktan olmasına rağmen kaynar kazan sayesinde normalden çok daha sertti.

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

DUMRU

  • Hüseyin DUMRU 1982
  • ***
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
Ynt: Ağaçtan Kabzaya..
« Yanıtla #14 : 10 Ekim 2012, 08:12:06 »
Bu gün ne öğrendik şeklinde özetleyecek olursak.

Ağacın kesim mevsimi kış olması gerekir

Kesimden sonra beklemeden hızlı nem kaybından olabilecek çatlaklar için  kesim bölgelerine macun vs sürüyoruz.

 Meşe- Ceviz gibi gözenekli yapıya sahip kesilmiş kütüklerimizi mümkünse  dere gibi bir akarsuya yatırıyoruz ki kendi acı suyu gitsin.

İyi bir kurutma ortamı, direk gün ışığı görmeyen fakat çokda karanlık olmayan bir yer.

Kurutma  ortamında ani nem değişikliğine izin verilmemeli.

Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

Gürkan TEKİN

  • ***
  • 74
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Balıkesir
Ynt: Ağaçtan Kabzaya..
« Yanıtla #15 : 12 Ekim 2012, 20:49:10 »
Fazla rüzgar almayan bir yerde kurutulması gerekir , aşırı rüzgar çatlamaya neden olur.
Elimdeki kök cevizleri kuruturken izlediğimiz yol ise şöyle ; söküldükten sonra takribi 5-6 ay o halde bekledi, sonra 50x15x10 cm gibi işime yarayacak şekilde latalara ayrıldı. Ağaçlar güneş görmeyen ve rüzgar almayan bir yerde düzgünce istiflenip 1 sene bekledi, 1 senedir de benim evde beklemeye devam ediyor..

BAM_35

  • ***
  • 589
  • Murat ARIKUT
    • ma | d tasarım ve danışmanlık (sadece iletişim bilgileri)
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir, Konak
Ynt: Ağaçtan Kabzaya..
« Yanıtla #16 : 12 Ekim 2012, 20:53:48 »
Şarap fıçısı yapımında kullanılan ahşap teoride bir kez kullanınılıp atılırmış. Acaba burdan bir kaynak çıkar mı?
Sabır bittiğini düşündüğümüz yerde başlar...
Ve bireylere verdiğimiz değerle ters orantılı olabilir ;)

deserteagle

  • Eylem Cengiz, 49
  • *****
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Ağaçtan Kabzaya..
« Yanıtla #17 : 12 Ekim 2012, 21:41:40 »
Biri bana kullandıkları fıçı meşesinin Avusturya meşesi olduğunu söylemişti ama o diyalog buralarda mı geçmişti yoksa Almanya'da şarap tadarken geçmişti de yakın diyar diye mi Avusturya'dan getiriyordular meşeleri hatırlamıyorum.

Kanaatimce meşe şarapta tanen tadı bıraktığına göre ahşap tanik asitten bu sırada kurtuluyor. Bir kere kullanmaları da bu tanenin şaraba karışıp bitmesinden olsa gerek. Belki ahşabın tanik asitten kurtulması ahşabı iyleştiriyor olabilir.

Bu ahşabın bükük plakalar olması ve kalın olmaması sap yapmak açısından sıkıntılı olabilir. Hem zaten çok muteber olmayan bir ahşabın böyle sorunlusu için fıçı ziyan etmek de akıl karı değil.

Son olarak bir kaç ton gibi şaraba bir fıçı kadar şarap karıştırılmasından dolayı bu fıçıların artanlarından bulmanın kolay olmayacağını da söyleyebilirim.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

BAM_35

  • ***
  • 589
  • Murat ARIKUT
    • ma | d tasarım ve danışmanlık (sadece iletişim bilgileri)
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir, Konak
Ynt: Ağaçtan Kabzaya..
« Yanıtla #18 : 13 Ekim 2012, 10:08:26 »
Anlaşıldı tamam. Zaten ahşaptan anlamıyorum, iyice anlamadım  :D
Sabır bittiğini düşündüğümüz yerde başlar...
Ve bireylere verdiğimiz değerle ters orantılı olabilir ;)