bu bıçak işi iyiden iyiye bulaştı banada galiba , ısıl işlemde hem tufal tabakasından büyük ölçüde kurtulmak (tamamen kurtulmak için vakumlu sistem gerekiyorki çok daha pahalı

) esasende farklı çeliklerde hem su verme hemde menevişlemede gerekli ısılara
kontrollü bir şekilde ulaşmak için anladığım kadarı ile elektrikli bir fırın şart gibi...
kendimce biraz araştırma yapıp birkaç firma ile görüştüm fiyatlar oldukça yüksek ,enazından bu işi hobi olarak yapacak olanlar için. aşagıdaki listede 1260 derece kapasiteli olanın fiyatı 3500tl
1450 olanınki ise 5500 tl . üç faz olanın farkı aslında enerji tüketiminde aktif reaktif durumundan yararlanabilme ve normal kesitte kalblolama ile bağlantı kolaylığı. tek faz olduğunda tüm reziztanslar tek faza yükleneceği için şebekeye kadar kalın kablo gerekebiliyor bu sanayi sitelerinde zaten var ama şehir içindeki atölyelere kadar gelmeyebiliyor.
birde kontaktör ile değilde sürücü eklenmiş bir kontrol panosu ile akım kontrolü reziztansların sağlığı açısından önemli imiş...
ben bu fırını yapabileceğimi düşünüyorum, bir abimle görüştüm kendisi fabrikalara bantlı seramik fırını yapıyor, ölçüleri duyunca çok basit dedi benimde iyice aklıma yattı reziztans olarak ise kanthalA1 sarma tip oluyormuş ve değiştirilmesi sıkıntılı SiO2 tipte olanlar U veya H şeklinde tüplü olduğundan değişimi çok daha pratik. ama şöyle bir durum var bu boyutlardaki fırın duvarlarında kanthalA1 kullanıldığında 3ün katları olmak üzere 9 veya 12 sıra denk geliyormuş
SiO2 tip kullanıldığında 2 sıra yeterli geliyormuş burada fark şu kanthalA1 kullanılan fırın birazdaha homojen ısınıyor. ama ikisinide birlikte açıp gerekli ısıya çıktıktan sonra SiO2 kullanılanı 10dk daha tutunca aynı homojenliği fazlası ile yakalıyormuş.
küçük boyutta elektrikli fırın kullanan ustalarımın yorumlarını bekliyorum önümüzdeki hafta gerekli malzemeleri temin etmeye başlayacağım...
yapım aşamasınıda fotoğraflamayı düşünüyorum, benim gibi yapmaya kalkan olursa belki bir fikir verir hemde benim imalat sırasında yapacağım hataları eleştriler ile düzeltebilme şansım olur