Bıçak Sanatı - Forum

Gijondan bıçak olur mu?

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
    • ma | d tasarım ve danışmanlık (sadece iletişim bilgileri)
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir, Konak
Gijondan bıçak olur mu?
« : 05 Ekim 2012, 14:57:19 »
Cevap olmaz herhalde. Ancak pirelenmenin son raddesindeyken, bugünkü dersim kayıt sistemlerindeki sorun nedeniyle boşa düşünce, aniden 4 boş saat ve boş bir takı atölyesi ile başbaşa kaldım. Tabi oldukça eksik aletler ve öğrencilerin geçen seneden tenezzül etmeyip veya unutup bıraktıkları ufak tefekle idare etmek zorundaydım. Bulabildiğim çeliğe en yakın şey de 16cm boyunda bir galvanizli bir gijondu (uzun vida mili). Neyseki tüpler doluydu. Uzatmayayım bıçak mı, değil mi tartışılır ama şimdilik kesiyor  :D
Türk olduğum için fotograflamak baştan aklıma gelmedi tabi. Takımların, şalomanın ve parlatmanın fotografları ve Serge etkisi bariz metal kesici el aletimin fotograflarını ancak akşam evden atacağım. Bu gerzek aletin kart okuyucusu yok  :(
Yapmaya çalışınca "bisiklete binmek kitaptan öğrenilmez" sözünü andım. Yaklaşık 4 saat sürdü. Elimde sadece elin yarısı kalınlıkta 400grit onun da yarısı kadar 140 grit olunca uzuyor biraz. Neyseki parlatma motorluydu. Çok büyük keyif aldım...
Sabır bittiğini düşündüğümüz yerde başlar...
Ve bireylere verdiğimiz değerle ters orantılı olabilir ;)

yabantass

• **
  • 163
  • Meslek: müzisyen
  • Yer: İstanbul
Ynt: Gijondan bıçak olur mu?
« Yanıtla #1 : 05 Ekim 2012, 15:02:20 »
merak ettim gerçekten :)
cesaret keskin bıçak, tedbir ise onun kılıfıdır...

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #2 : 05 Ekim 2012, 16:21:27 »
forumda iki levhanın arasına koyup damascus benzeri çalışma yapan biri vardı kullanım sonuçlarını bildirirsen sevinirim.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #3 : 05 Ekim 2012, 18:52:55 »
Galvanizli materyali ısıtmak sağlık açısından iyi bir fikir değil diye biliyorum, aman kendinize dikkat edin.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

« Yanıtla #4 : 05 Ekim 2012, 18:56:45 »
Galvanizli materyali ısıtmak sağlık açısından iyi bir fikir değil diye biliyorum, aman kendinize dikkat edin.
Kesinlikle, kadmiyum zehirlenmesine yol açıyor.

Gijondan bıçak olur olmasına ancak o galvanizli olanlar genellikle karbonu düşük olanlardır. Çelik gijonlardan rahatlıkla dövülüp bıçak yapılabilir, karbonu %0.50 civarında.

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #5 : 05 Ekim 2012, 22:49:56 »
sağolun, ama iyi havalandırılmış bir yerde ve dibinde durmadan yapmaya çalıştım. Sonuçta amacım kor metalin çekiç ve örsle nasıl davrandığıydı.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #6 : 05 Ekim 2012, 23:12:36 »
Resimler nerede? Merakla bekliyorum nasıl birşey çıktı ortaya.

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #7 : 05 Ekim 2012, 23:15:31 »
Neyse ufaltıp upload ettiiik. Ayakkabıcı çekici ya da adı herneyse, gülmeyin lütfen. Ne bulduysam o teknolojisi. Zaten detay fotografında da görüleceği üzere, çizikler yok olmadı. Bilemedim de polisajda olduğu kadar, yumuşak nasılsa bari mektup açar...

boy toplam 18cc
malzeme meçhul

takımlarrr, tabi gözlük bulundu birinden ödünç!!

vatana millete hayırlı, uğurlu olsun  :)

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #8 : 05 Ekim 2012, 23:27:52 »
100gr. Cekic, kesiklik yapan lpg saloma ve 700-800 gr sabitlenmemis ors gerceklerini unutmayin lutfen yorumlarken.  ^-^
Antrparantez niyetim genis agizli (spear tipped)dagger tadinda birsey dovmekti ama simetrik yapmanin henuz haddim olmadigini farkedince rota degistirdim.
« Son Düzenleme: 05 Ekim 2012, 23:36:24 Gönderen: BAM_35 »

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #9 : 05 Ekim 2012, 23:55:48 »
Sonuçta buna deneme dersek, lafı uzatmayayım güzel ya :) Nerede kullanılır diye düşündüm o halde iyisi kötüsü ile birşeyler çıkmış ortaya. Bence bu hobi için kendinize ait bir atölye ayarlayın derim ama İzmir'de nerede oturuyorsunuz bilmiyorum. Bence bu merak ve istekle güzel şeyler çıkacaktır. Doğru malzeme ve alet ile neden olmasın. Ben sizi kandırayım ki İzmir'de dövme bıçak yapan bir arkadaşımız olsun ve atölyesini ziyarete gideyim :)

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #10 : 06 Ekim 2012, 00:06:13 »
Biraz daha cevap gelmese "bu da mı gol değilée bağlayacaktım  :'(
Evet deneme, bıcak çıkmasını bile beklemiyordum. Elime aldığımda iyi hissettim, oturdu, dediğim gibi anca mektup açacağı ve sonuçta sıfırdan ilk bıçağım. Ben edinmek istediğimden fazla bilgi edindim. Sonuçta bıçak yapımı bir sac ayağına oturuyor;
TEKNİK  -malzeme, işleme
BECERİ  -ayarsız bir el veya göz varsa ya da bunlar koordine değilse olmaz
BİLİM     -ısıl işlem, ısıl işlem, ısıl işlem
makul bir malzeme bulup 10larca daha evvel post ettiğim modelden yapıp bileme ve ısıl işlem çalışmam gerekecek. Ne olup bittiğini anlayınca devam. Şu an bütçe negatif, doğum günümde gelen dremeli saymazsak pek bu işe uygun alet yok. Çevremin imkanları ile yürüyeceğim. Ama 2 yıl içinde içine girdiğinizde sizi sarıp selamlayacak neredeyse kendi canı olan bir mekanım olacak inşallah, beklerim, hepinizi.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #11 : 06 Ekim 2012, 00:16:14 »
Bende balkonda yapıyorum. Bendeki malzeme el matkabı, bir adet işkence 4-5 adet eğe ve bolca zımpara :) Çalışma masamda katlanır bir masa. Bir tarafını duvara doğru bastırmam gerekiyor. Yoksa eğe yaptıkça sallanıyor. Özgür kardeşimiz sağolsun çelik, profil ihtiyaçlarımızı ve isteklerimizi geri çevirmedi. Siz inşallah gönlünüze göre atölyenizi kurun o zaman bir çay içmeye geliriz.

« Yanıtla #12 : 06 Ekim 2012, 00:46:01 »
Teori ve pratik örtüşmüş aslında, tüm bunların dışında eğer iyi olanaklar ve biraz da deneyim olsaymış çok yaratıcı bir düşünce hayata geçecekmiş. Bence estetik olarak bakılınca çok ince hatlara sahip ve estetik bir iş çıkmış ortaya, bunu yakalamak her zaman mümkün olmuyor. Bence aynı düşünceyle yeni bir iş daha dövün ve bu defa sertleştirilebilir çelik gijon olsun, sap sonunuda biraz şişirirseniz ortaya çok değişik bir iş çıkar. Tebrikler.

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #13 : 06 Ekim 2012, 01:13:56 »
Çalışacağımdan eminim, bu konuda romantik bir saplantı oluştu sanırım bende. Sanki hep bu işi yapmalıymışım da şimdi farketmişim gibi. (Deli olduğumu söyleyenler arada çıkar, alıştım,  kimse çekinmesin.) Sanırım bu ara bir yerlerde daha yazdım, "arkama bakarak koşmam beklenen bu zamanda ben önüme bakarak yürümeyi tercih ediyorum" ve şu an itibarı ile önümde bu var. Bana düşen de yapmak. Sefa Bey çok teşekkürler şimdiye kadar bu kadar gurur okşayıcı bir "olmamış" duymamıştım. Sanırım tanışmamız çok da uzak gelecekte değil.

« Yanıtla #14 : 06 Ekim 2012, 01:23:56 »
Yok "olmamış" demek haksızlık olur, ben sadece olanları ve olmayanları söyledim  ;) "delilik" kısmına da buradaki herkes biraz aşinadır sanıyorum  ^-^. Görüşmek üzere.

muraterkut

• 1119
  • Murat E. Köroğlu / 1969
  • Meslek: muhasebe
  • Yer: samsun
« Yanıtla #15 : 06 Ekim 2012, 09:03:59 »
ben çok beğendim, zira bende de var böyle "şeyler"den, masamın üzerinde dururlar, soranlara zarf açacağı deyip geçiyorum.... ayrıca fikir olarak da hoşuma gitti... elinize sağlık... :2up
girdim ilim meclisine, eyledim kıldım talep
dediler ilim geride, illa edep illa edep.....

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #16 : 06 Ekim 2012, 12:56:00 »
Tesekkur ederim. Bu arada ortaya bir sorum var bir parca gecti buldum CK75 nedir bicsk olur mu bilenedim. Disaridayim arastirma imkanim yok. Bir bilgisi olan var ve paylasirsa sevinirim. Istersem verecekler su an bulundugum yerden. Simdiden tesekkurler

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #17 : 06 Ekim 2012, 13:14:58 »
Olur, kapın o parçayı.  ;)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #18 : 06 Ekim 2012, 19:02:41 »
olur hemde güzel olur . ama ya parça suluysa  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #19 : 07 Ekim 2012, 18:42:42 »
Sizden cevaplar gelmeden önce oradan ayrılmam gerekti ama sitede arama yapacak ufak bir fırsatım oldu (Eylem Bey'in tarif ettiği şekilde googleladım). Parçaları aldım sonuçta. Parçalar sulanmış gibi geldi bana zira renk menevişli ve adı gibi yaylanıyor. Bugün babamın 52si nedeniyle douluydum şimdi niyetim bir parçayı elektrikli fırında anneal etmek. değerleri bulurum sanırım. Olmadı 250°C max değer, aluminyum folyoya sarıp atarım ısınmış fırına 2,5 (2+folyo izolasyon payı) sonra kapatıp bırakırım sabaha kadar. Olmaz mı?
Yarın gündüz lazere falan bulaşmadan ilk tasarımın serbest el denemesine başlayacağım.