Bıçak Sanatı - Forum

Çok güzel bir aparat

Metnes71

• 66
  • Metin CANSEVER
  • Meslek: Makine Resim Konstruksiyon Teknikeri
  • Yer: Kocaeli
« Son Düzenleme: 03 Ekim 2012, 20:57:57 Gönderen: Metnes71 »

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
    • ma | d tasarım ve danışmanlık (sadece iletişim bilgileri)
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir, Konak
Ynt: Çok güzel bir aparat
« Yanıtla #1 : 03 Ekim 2012, 21:29:37 »
Güzelmiş de o sistemi çözsek bile, piyasada sözü geçen elmas macunları bulunuyor da ben mi farketmedim?
Sabır bittiğini düşündüğümüz yerde başlar...
Ve bireylere verdiğimiz değerle ters orantılı olabilir ;)

OnurErdogan

• 383
  • Onur ERDOĞAN - 1979
  • Meslek: bilgisayar satis ve destek
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #2 : 03 Ekim 2012, 22:49:50 »
forumda bi arkadaş var nick i keskin yanlış hatırlamıyorsam onda olması lazım elmas macunlardan. http://rasoir-sabre.fr/
Si vis pacem, para bellum.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #3 : 03 Ekim 2012, 22:54:46 »
http://www.bicaksanati.com/forum/ev-yapimi-gerecler/duzgun-bicak-agzi-acmak-icin-duzenek/ mantık aynı. Eğe yerine taşı sabitleyecek bir düzenek yapılırsa, hem ağız açar hemde en sonunda aynı düzenek ile bileme de yapabilirsiniz.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #4 : 03 Ekim 2012, 23:53:28 »
Valla bu çözüm çok iyi ama biraz tecrübe edindiken sonra bu yöntem sineği balyoz ile öldürmeye benziyor.

Az önce hem yıllardır ortalıkta olmayan bir çakımı hem de babamın iyice körelmiş çakısını biledim. Öylece fazlaca kademe atlamadan iki adımda işi bitirmeyi tercih ettim. Ortalığı gece gece fazla karıştırmayayım dedim. İlk olarak girit taşı ile başladım. Girit taşı ile işim bittiğinde bıçaklar kağıt keser hale geldi. Daha sonra da üzerine Dremel'in kahverengi cilası yedirilmiş deri kayışla bir kademe daha ileri gittim.  Bu adımdan sonra kağıt çok rahat kesilir oldu.

Yukardaki sistem eğer doğru açıyı tutturma probleminiz varsa elzem. Sistem açı işini halletmiş. Böyle bir sistem derde deva ama mümkün mertebe el becerisini, alışkanlığını geliştirmek gerek.

Elmas pasta/macun bulmak... Bunları teknik hırdavatçılarda ya da kalıpçı malzemesi satan yerlerde arayabilirsiniz. Ucuz olmadıklarından dolayı İMES'te bulmuşken almadım diye hatırlıyorum.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #5 : 04 Ekim 2012, 00:03:19 »
Valla bu çözüm çok iyi ama biraz tecrübe edindiken sonra bu yöntem sineği balyoz ile öldürmeye benziyor.
:D :D :D

tufan

• 1180
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: kırklareli/ lüleburgaz
« Yanıtla #6 : 04 Ekim 2012, 02:16:12 »
http://www.youtube.com/watch?v=zGNrdf1z7Ns&feature=player_detailpage#t=35s

daha ucuz bir ürün .eylem beyinde dediği gibi elde yapmak daha çabuk bu ürünle bir bıçağa yarım saatten fazla uğraşabilirsiniz.
Eğer bir örs isen kendini sabit tut,eğer bir çekiç isen zamanında vur. ( G.Herbert)

Metnes71

• 66
  • Metin CANSEVER
  • Meslek: Makine Resim Konstruksiyon Teknikeri
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #7 : 04 Ekim 2012, 08:33:52 »
Bu video yukarıdaki ürünün tam açıklaması , en azından bunu bulamazsak bile kendimizde buna benzer bir şey yapa biliriz.
sadece fikir verme açısından güzel videolar.

http://www.youtube.com/watch?v=Je4JEO1EFX4&feature=related

bunu mengenede kullana biliriz isteyene bıcağın bağlantı parcalarının ( bıcağı tutan cene parcası ) imalat resmini çize bilirim.
bende mengenede yok , ilk işim mengene almak olacak.

Bu aparat bıcağı bilemekten ziyade bıcağın ilk ağız acma aşamasında çok faydalı olur.Bileme için zaten eli alışanların bu aparata ihtiyacı yok.Bıcak yapılırken agız acma fab.işçiliği gibi olur.20 derece agız açısı tam bir çizgide yürür.

« Son Düzenleme: 04 Ekim 2012, 08:42:28 Gönderen: Metnes71 »

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
    • ma | d tasarım ve danışmanlık (sadece iletişim bilgileri)
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir, Konak
« Yanıtla #8 : 04 Ekim 2012, 10:33:21 »
Bu video yukarıdaki ürünün tam açıklaması , en azından bunu bulamazsak bile kendimizde buna benzer bir şey yapa biliriz.
sadece fikir verme açısından güzel videolar.

http://www.youtube.com/watch?v=Je4JEO1EFX4&feature=related

bunu mengenede kullana biliriz isteyene bıcağın bağlantı parcalarının ( bıcağı tutan cene parcası ) imalat resmini çize bilirim.
bende mengenede yok , ilk işim mengene almak olacak.

Bu aparat bıcağı bilemekten ziyade bıcağın ilk ağız acma aşamasında çok faydalı olur.Bileme için zaten eli alışanların bu aparata ihtiyacı yok.Bıcak yapılırken agız acma fab.işçiliği gibi olur.20 derece agız açısı tam bir çizgide yürür.
Mengene almak yerinde olur zira talaş alıyorsan kontrollü olmak için ya parçayı ya da takımı sabit tutmakta fayda var. (bkz, tornada takım sabit, frezede ise parça...)
Sabır bittiğini düşündüğümüz yerde başlar...
Ve bireylere verdiğimiz değerle ters orantılı olabilir ;)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #9 : 05 Ekim 2012, 06:29:10 »
Ben bu düzeneğin kullanımına hede hödö etmiştim ama şöyle bir keskinlik için çok faydası olacağına inanıyorum:

http://www.youtube.com/watch?v=IryMZFhBeWU 1.50 saniyesinde kesme testine başlıyor
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #10 : 08 Ekim 2012, 00:42:29 »
http://www.youtube.com/watch?v=iZOM_3Xi8O0 Bu videoyu incelemekte fayda var. Özellikle 2. dakikasından sonra. Normal bileyleme taşlarında da kullanılabilinir ve kolaylıklıkla yapılabilinecek bir aparat.
« Son Düzenleme: 08 Ekim 2012, 00:53:06 Gönderen: s_türk »

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #11 : 29 Ekim 2012, 01:15:26 »
ben egeleme aparatinda kullaniyorum .
yildizli asci bir arkadasimin sg2 celiginden bir bicagini bileyledim sonrada cok dikkat et dedim kendine simdi her seferinde bicagini bana yolluyor sadece sapindan iki parmakla domatesin ustunde ileri itiyorsun kendi agirligiyla asagi iniyor .bence usenmeyip mutlaka aparat yapmali
ben sahsen bilemede encok göbekli bileme stilini seviyorum  direk v stil bilemeler kesinlikle göbekli gibi dayanikli olmuyorlar bunu aparata uygulamak icin bayagi kafa yordum bir gun bir sitede hazir yapilmisina rastladim .Harika bir andi benim icin belki benim gibi sevinenler olur diye linki sizinlede paylasayim
usenmek gereksiz aparatla korkusuzca extrem keskinlik yakalaniyor bir de göbekli olunca saglamlikta buna hediye oluyor
http://www.youtube.com/watch?v=nynku3GQOoY
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Ercan Utkun

• 388
  • Meslek: eğitimci- 1975
  • Yer: aydın
« Yanıtla #12 : 23 Kasım 2012, 16:23:46 »
http://www.youtube.com/watch?v=zsuOxwxwXBI&playnext=1&list=PL828368E89450247B&feature=results_main

Acaba bu taşın üstünde durduğu aparat kaç derece açıya sahip?
Çok basit bir yapısı var fakat kullanışlı mıdır onu bilemiyorum.
Bilgi sahibi olunmadan,fikir sahibi olunmaz.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #13 : 23 Kasım 2012, 17:53:43 »
http://www.youtube.com/watch?v=zsuOxwxwXBI&playnext=1&list=PL828368E89450247B&feature=results_main

Acaba bu taşın üstünde durduğu aparat kaç derece açıya sahip?
Çok basit bir yapısı var fakat kullanışlı mıdır onu bilemiyorum.

Kullandığı taş değil deri masat. Açıya gelince yaklaşık 15 derece. Çokta fonksiyonel değil çünkü bıçak tutması elle yapılıyor. Ha düz olmuş ha açılı olmuş bence çok farketmez

Kaya

• 2867
« Yanıtla #14 : 24 Kasım 2012, 23:36:46 »
Elle bileme yapilinca herkesin iddia ettiginin aksine cok temiz bir v form bileme sanildigi gibi cok uzun sure keskinlik tutmuyor arkadasla  mesela 12  derece ile baslayip gittikce bir vya iki derece arttirarak bileme yapilmali  cok hassas diye birsey yok pantograf kalemi bilemiyorsunuz mikro acilarla daha ince kumlari uygulayarak yapilan bileyleme  hem daha uzun sure dayanikli hemde kolay uygulanabilen bir yontem arkadaslarimiz her seferinde yok cok hassas aci  falan diye itinaya davet ediyorlar bence agizin kesen profilinde hafif gobekli olmasinda bir sakinca yok  benim 5 senedir kullandigim japon beyaz kagit celiginden(shiro gami ) den yapilma rende agizlarim ve iskarpelalarim var  cok sert agaclarda yapmis oldugum testlerde (kiraz gibi) edindigim tecrubeler bunlar  ilk bicagim bora 92 yilinda almistim ilk tasim girit tasi  sonra sayisiz taslarla ve celiklerde bileyleme tecrubelerim oldu  bence  bileyleme celigin nekadar ince kum veya hangi aciyla bilendiginden ziyade bilemenin geometrisiylede cok ilgili burada  iki sefer  bileyleme konusunda kurs yaptim ( biri marangoz aletleri, birde bicaklar konusunda ) iki kurstada bana yenilik kazandiran tek sey bilemenin bir geometrye sahip olmasi gerektigiydi .dikkat edilmesi gereken olay  budur.

yuceldeniz

• *
  • 369
  • LANDSCAPEPHOTOGRAPHER
  • Meslek: İdareci
  • Yer: DENİZLİ
« Yanıtla #15 : 25 Kasım 2012, 00:28:56 »
Kaya bey,
Biley konusuna hepimiz takıntılıyız. Paylaştığınız bir videoda elektronik açı ölçeri de gördüm, teşekkür ederim. Kafama takılan soruya net cevap alamadım. "Bilemenin Geometrisi" nedir? Yeni yaptığım bıçakta konveks açıyı mecburen uyguladım, elde ağız açtım. Gözlemlediğim bir olay; Bıçak kağıdı jilet misali keserken, arkasından iki kere daha bilediğimde hiç kesmemeye başladı...Geometri nedir?
Selamlar.
YUCELMORE

« Yanıtla #16 : 25 Kasım 2012, 10:56:41 »
Kaya'nın söylediklerine katılıyorum, benzer mantıktaki geometriyle ilgili bu başlıkta http://www.bicaksanati.com/forum/sabit-namlu/yanagiba-(-damascus)/msg65162/#msg65162 biraz konuşmuştuk, belki yararı olur.

yuceldeniz

• *
  • 369
  • LANDSCAPEPHOTOGRAPHER
  • Meslek: İdareci
  • Yer: DENİZLİ
« Yanıtla #17 : 25 Kasım 2012, 21:18:23 »
Sefa Hocam,
Linkteki konuyu okumuştum. Gerçekten de önemli ve ilginç ancak ben öncelikle böyle spesifik bir Japon tekniğinden önce normal ağız açmanın gerçek ve normal mantığını öğrenmek isterim. Emre ustanın İngilizce önerdiği makaleyi de okudum. Esasen konuda matematiğin  tam olarak işaret edilmesi gerektiğini de anladım. Sihirli bir deride masatlama işi de var, buradaki mantığın da sadece kılağıyı yok etmek olmadığını anladım. Gerçek bilemeyi şansa bırakmadan nasıl yaparım? Bıçak 3mm,makas çeliği,8,5 mm ağızdan-sırta uzaklık planladım, beceremedim, yarısına kadar ağız açabildim. Hedeflediğim açı oranı ise 22-24 mm. arası. Nerede hata yapıyorum?
Not: Açıyı da ayrıca ölçeceğim, bıçak kurumada.
Selam ve saygı ile.
YUCELMORE

« Yanıtla #18 : 25 Kasım 2012, 21:46:17 »
Sefa Hocam,
Bıçak 3mm,makas çeliği,8,5 mm ağızdan-sırta uzaklık planladım, beceremedim, yarısına kadar ağız açabildim. Hedeflediğim açı oranı ise 22-24 mm. arası. Nerede hata yapıyorum?
Not: Açıyı da ayrıca ölçeceğim, bıçak kurumada.
Selam ve saygı ile.
Koyu renkli yazılanları anlayamadım  ::) Biraz daha açık yazabilirsen detaylı bir şeyler yazabilirim.

Kaya

• 2867
« Yanıtla #19 : 26 Kasım 2012, 00:05:47 »
selam Yücel Bey
Ben saniyorum sizi anliyorum .Daha önce ayni sorunlar sebebiyle bayagi uykusuz geceler gecirdim.3mm profil uzerine 8,5 mm agiz actiginizda yaklasik 10,3 derece bicak acisi vermis olursunuz. 24 derece agiz acisi  vermeye calisirsaniz bicagin altina  7 derece vermelisiniz bunu saglamlastirip uzun sureli olmasini saglamak icin bicagin altina 9 derecelik bir sablon hazirlamali ve kesici agzi daha ince gritlerle acmalisiniz.Rahatsizligimiz icabi ekstrem keskinlik icinde aciyi 2 derece artirip cok daha ince grit tasla ve strop + macunla uygulama yapmalisiniz bunu daha rahat anlamaniz icin bir diagram  ve sekiller hazirladim .
sanirim sorunuzu yeterince aciklamisimdir.ayrica bir sorunuz olursa sormaktan cekinmeyin
« Son Düzenleme: 26 Kasım 2012, 00:10:24 Gönderen: Kaya »