Bıçak Sanatı - Forum

Tasarım fikri yoklaması

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
    • ma | d tasarım ve danışmanlık (sadece iletişim bilgileri)
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir, Konak
Ynt: Tasarım fikri yoklaması
« Yanıtla #80 : 15 Ekim 2012, 23:18:41 »
hayır :( şimdi baksam?. gerçi rengi görmek için tel fırça sürttüğümde tınısı değişmişti. Hem gözüme de daha sert göründü ama sanırım bu psikolojik  :)
Sabır bittiğini düşündüğümüz yerde başlar...
Ve bireylere verdiğimiz değerle ters orantılı olabilir ;)

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #81 : 15 Ekim 2012, 23:21:26 »
bu gece uyku yok en kötü ihtimal. mangal sıcak kömür var bir posta daha geçeriz işlemi, olmaz mı? Bu arada çok hafif eğrilik var ama galiba işlemden önce de vardı düzeltmeyi planladım ama yaptığımdan emin değilim. Beni gidi beni! ilk heves işte  ;D

« Yanıtla #82 : 15 Ekim 2012, 23:25:54 »
Sabırsızlık en büyük düşman bu işte  ;) Şimdi de baksanız olur, sertleşmişse zaten eğe almayacaktır. Yinede eğeyi ağız kısmına doğru açıyla sürtün ki eğer sertleşmemişse en azından yüzeyi çizmemiş olursunuz. Sertleşmişse düzeltmeye uğraşmayın şimdilik, kırarsınız.

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #83 : 15 Ekim 2012, 23:34:00 »
Eğe yüzeydeki cürufu kazıyor, ama sert. Sürttüğüm yer parladı ama derin çizik şeklinde değil. Cama sürtme hissi kadar olmasa da başka bir eğeye sürmek gibi. Yani metal eğe dişlerinin etkisiyle akmıyor. Sanki normalize etmeden önceki gibi ama çok sıcaktı deri eldivene rağme çok tutamadım. Fazla soğutmak da istemedim açıkçası. Soğuma gerçekleşmeden ve kristal yapı otumadan eğe sürtmek riskli olur gibi geldi ama, neyse siz dediğinize göre... Bu arada 60-70 derecelere soğundunda eğe testi yapsaydım ve yumuşak çıksaydı ne yapacaktık?
Bu saatte başınız çok ağrutmıyorum umarım?

« Yanıtla #84 : 15 Ekim 2012, 23:45:10 »
Onu fırından çıkarıp suya sokup soğutun ( korkmayın çatlayıp patlamaz ) ve eğeyi ağız kısmına biraz açılı sürtün. Yüzeydeki sihay veya katmanlı tabaka ( tufal) yı eğe zaten alır, bu tabakdan sonra eğe yüzeyden talaş almıyorsa işlem tamamdır, yarım saat kadar menevişleseniz yeterli olur. Alıyorsa işlemi tekrarlayacaksınız,  başta da olsa işlemi yaptığınızda eğe alsaydı yine işlemi tekrarlayacaktınız.

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #85 : 15 Ekim 2012, 23:53:00 »
Sadece saç teli kalınlığında parlak çizgiler (şu an kelim ama saçım çok ince telliydi ;D ). Yüzeyin geometrisinde hiç değişikllik yok. Galiba oldu bu iş. Hemen temizliğe girişiyorum  :) ;D

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #86 : 15 Ekim 2012, 23:56:04 »
Hadi bakalım kolay gele

« Yanıtla #87 : 16 Ekim 2012, 00:01:09 »
Geçmiş olsun, kolay gelsin.

erdi sari

• 323
  • erdi sarı
  • Meslek: ogrencı
  • Yer: izmir
« Yanıtla #88 : 16 Ekim 2012, 00:13:00 »
abi kolay gelsin ben gordugumde profildi simdi bitmis neredeyse bence bu haftasonu test edelim istersen balcovanin daglarinda cikip :)

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #89 : 16 Ekim 2012, 00:37:26 »
Sağol Erdicim,
Ama ilk denememiz patladı. Az önce iki çatlak buldum. Mangaldan geldiğini ümit ettiğim iki "çıtınk" sesi bıçaktanmış :( Ağızı tam eşit aşit aralıklarla  üçe bölüyor iki çatlak ve profile tam dik olarak gidip taşlama sınırından hemen önce bitiyorlar. Becerirsem fotograf koyacağım. E moralim bozuldu ama maksat öğrenmekse bıçak işe yaramakta.

« Yanıtla #90 : 16 Ekim 2012, 00:58:14 »
Su verme işlemini suda mı yaptınız? eğer öyleyse aslında yağda yapsaydınız bu çatlak işi başınıza büyük olasılıkla gelmeyecekti. Neyse, sağlık olsun, en azından çatlağın nasıl olduğu konusunda deneyiminiz var, hoş deneyimli de olsanız yinede arada bir çatlar  ^-^

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #91 : 16 Ekim 2012, 01:14:22 »
Açıkçası kapaklı iri bir kap da bulamayınca 50 derece sıcaklıkta tuzlu suda verdim. Bu arada bir dahaki sefere yağ kesin tabi  :-\
ama ne yağı açıkçası ezoterik birşey değil aradığım. İş görsün mümkünse de parlamasın. O kadar çok şey söylenip yazılıyorki. Doktor hesabı bir süre forumun dışına bakmayacağım galiba.

erdi sari

• 323
  • erdi sarı
  • Meslek: ogrencı
  • Yer: izmir
« Yanıtla #92 : 16 Ekim 2012, 02:53:27 »
saglik olsun hic degilse deneyim oldu yanlis yapa yapa dogrusunu ogrenimedik hayatimiz boyunca :)

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #93 : 16 Ekim 2012, 08:33:57 »
Kendi başıma olsam dahaokuyup ne yapsam diye düşünüyor olurdum. Burası (BSF) sayesinde karar verdim (tavsiseyle verdirtildim) ve 10 gün içerisinde herbiri farklı metodla 3 bıçak yaptım. Bir fire önemli değil. Toplam bir ayda öztenitik terimini sadece duymuş bir adamdan "acaba hipoötektoid alaşım kullanmasam mı?" diyebilen (ama yazarken kaynaktan nasıl yazılıyordu bu meret diye bakan) bir adama doğru evrildim ve devam ediyorum. Aslında niyetim daha az çalışılmış parçalarla deney yapmaktı ama ısı kontrolü olmadığı sürece deneyler kontrollü olmak çok uzak.
Bu artada daha önceki operasyonlarda yaptığım hatalar ayna gibi bir finisaja izin vermiyor, olsa da dalgalı olacak. Ben istediğim çalışmaları yaptım, sonuçları gördüm, şimdi bu bıçağı toparlayıp Eylem Usta'nın imzasına ithafen bileyip kullanılır hale getireceğim, kırılana kadar yaşayacak.

Yunus Emre TOK

• 1005
  • 1971
  • Yer: İZMİR
« Yanıtla #94 : 16 Ekim 2012, 14:04:47 »
Çalışmalarınızdan dolayı tebrik ederim gerek tasarım gerek harcadığınız emek ilerleyen zamanlarda ürettiğiniz şaheserleri izleme imkanımız olacak bu heves ile devam ettiğiniz sürece başarıya ulaşmanız çok kolay olacak sevgi ve saygılarımla

« Yanıtla #95 : 16 Ekim 2012, 21:55:51 »
Açıkçası kapaklı iri bir kap da bulamayınca 50 derece sıcaklıkta tuzlu suda verdim. Bu arada bir dahaki sefere yağ kesin tabi  :-\
ama ne yağı açıkçası ezoterik birşey değil aradığım. İş görsün mümkünse de parlamasın. O kadar çok şey söylenip yazılıyorki. Doktor hesabı bir süre forumun dışına bakmayacağım galiba.
Ooo hem de tuzlu su, çok iddialı olmuş doğrusu. Yağ olarak mutfakta kullandığımız, ayçiçek yağı, kanola yağı veya soya yağı ( artık hangisi ucuzsa) kullanabilirsiniz. Parlama yapabilir, deri bir iş eldiveni kullanmakta yarar var. Yağa bir seferde ve tereddüt etmeden daldırmak gerek, daldırıp çıkarırsanız anında parlar.

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #96 : 16 Ekim 2012, 22:04:19 »
Deri kaynakçı eldivenim var, daldırıp çıkarmama uyarısı iyi oldu ben (hem de böyle kaın üzerine merakla eğilip) bakayım soğudu mu diye çıkarıp bakabilirim. Şimdi sorun bileme. Gerçi bıçağım çatlak ama hem çeliğe ve emeğe hürmeten, hem öğrenmeye devam için hem de  Eylem Usta'nın imzasına ithafen (ki demiştim daha önce) kılık kıyafetini toparladım. Zamanında aldığım gudik bir taş var ama çok kalın grenli, victorinoxun kalem formunda bir bilemesi var (için kalın pembe taş, kapağı seramik V sanırım), 1200 zımparam var, bir de üzerinde az pasta tozu (beyaz) olan bir köselem. Düzgün bür taş er geç gerekecem ama ben bant zımpara rüyası görmeye başladım.
Neyse fotografları yükleyeyim görün son halini yumurcağın. Bir çok araç, teknik ve zımpara grit kombinasyonu denediğim için tutarlı değil. Namlunun uca yakın yarısı fena değil o kadar.

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #97 : 16 Ekim 2012, 22:07:21 »
Evet kuzu burada
Malzeme: CK 75, normalize ardı mangal ve tuzlu suda su verme.
Boy: 222mm
Kalınlık: 4mm

« Yanıtla #98 : 16 Ekim 2012, 22:11:18 »
Bence bileme antrenmanını yeni bıçakta yapın  ^-^ daha bilemeden önce yüzey temizliği yapmak gerekiyor, takoza zımpara sarıp yüzeyi perdah gerekiyor. Bileme tüm bunların ardından. Zımparayla da yapılabilir, illa da taş gerekmez. Benim endişem yüzey perdahı yaparken oradaki çatlaklardan kırılıp size zarar vermesi durumu. Bu nedenle yeni bıçakta deneyin dedim. Bant zımpara hayalleri bu aşamadayken sıklıkla görülür ama çokta gerek yoktur, bırakın bir hayaliniz olsun  ;) Eğeyle iş yapmak kesinlikle yeterlidir, hele de bizler gibi kesintili iş yapanlara.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #99 : 16 Ekim 2012, 22:12:56 »
Çok güzel, plandan sonuca ulaşmak herkese nasip olmuyor. Baya da bir tecrübe ettiniz. Sefa ustam söylenecekleri de söyledi zaten. Bundan sonra çok daha güzel bıçakları sizden göreceğiz gibi geliyor.