Bıçak Sanatı - Forum

Tasarım fikri yoklaması

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
    • ma | d tasarım ve danışmanlık (sadece iletişim bilgileri)
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir, Konak
Ynt: Tasarım fikri yoklaması
« Yanıtla #20 : 28 Eylül 2012, 17:41:16 »
Nezaket ve anlayisiniz icin tesekkurler Taner Bey.
Sabır bittiğini düşündüğümüz yerde başlar...
Ve bireylere verdiğimiz değerle ters orantılı olabilir ;)

« Yanıtla #21 : 28 Eylül 2012, 20:06:17 »
Denemedim ama kişisel düşüncem; bıçağın profilini uca doğru incelterek yapsanız bile, burun kısmında kademeli bir bileme ( tanto gibi) yapmaz iseniz, bıçağın burun kısmında keskin olmayan bir bölge bırakmak zorunda kalırsınız.

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #22 : 28 Eylül 2012, 22:25:30 »
Denemedim ama kişisel düşüncem; bıçağın profilini uca doğru incelterek yapsanız bile, burun kısmında kademeli bir bileme ( tanto gibi) yapmaz iseniz, bıçağın burun kısmında keskin olmayan bir bölge bırakmak zorunda kalırsınız.
Simdi ben de suphelendim. Kontrol edip sizi de bilgilendirecegim.

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #23 : 29 Eylül 2012, 00:13:52 »
Simdi ben de suphelendim. Kontrol edip sizi de bilgilendirecegim.
Kontrol ettim ve haklısınız. Bir ara tırmalayıp olur mu diye deneyeceğim ancak şu an hafif ve değişken eğrilikli bir yüzey var. Değişkenlik çok az ama burulma mevcut. Ekte yüz eğrilik renklendirmesini görebilirsiniz (kırmızı taraf daha düze yakın)

« Yanıtla #24 : 29 Eylül 2012, 00:17:53 »
Evet ben bir anlamda bu sorundan söz etmiştim. Yani ağız tam düz olacaksa, burun kısmını ayrı bilemek gerekir, veya renklendirdiğiniz gibi düz olmayan bir yüzey olur. Her durumda sizin ilk çizdiğiniz gibi bir namlu çıkmayacaktır.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #25 : 29 Eylül 2012, 00:32:47 »
Bu bıçak iş yaparken ıslanır, yağlanırsa ileri doğru kaymak ister. Sap, bıçağın elde geri kaçmasına mani olur gibi ama ileri kaçmayı engellemeyecek gibi.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #26 : 29 Eylül 2012, 00:57:17 »
pişiyor üstatlar az sonra ekranda : )

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #27 : 29 Eylül 2012, 01:23:24 »
Bilgisayarda tasarım iyi hoş da; bıçak kullanmayla el su toplamadan, nasırlar oluşmadan yapılan tasarım, sonradan su toplayan ve nasır olan eller demek.
Namık Kemal
Instagram'da ben

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #28 : 29 Eylül 2012, 02:08:17 »
Eylem Bey,
Haklısınız ama atölye şu an erişimim. Bu kısmı anladığım, uygulaması görece kolay, tarafı işin. Şimdilik iyi bir planlama olarak bakıyorum. Tabi iş bitinde bu resimlere ne kadar benzer ya da benzemez hep beraber göreceğiz. Niyetim başarısız olursam kendimle dalga geçmek, böylece her koşulda bir eğlence çıkıyor  ;)
Bıçağı ne kadar kullanırım bilmiyorum. Yılların birikimi birkaç victorinox, bir helle, iki kershaw, bir CRKT (o çalındıydı galiba), minicik bir spyderco, bir maserin, eşime aldığım bir böker ve birkaç parçam daha var. Bırakın doğayı uçak hariç her yerde herzaman birşey taşırım. Hiç silah gibi algılamıyorum, Allaha şükür o duruma gelmedim (gerektiği birkaç enstantene oldu ama doğru gelmedi kullanmak, araç olarak daha faydalı), ama hep de bir işlere yarıyor. Hatta CRKT KISS vardı onu 11Eylül öncesi çatır çatır uçuruyordum da. Sonra seramik bir bokerim oldu ama kuzenime hediye ettim (tel kesmeye kalktı eşek kafalı). Sonuçta ellerim su toplayacak kadar kullanmadım hiç, kullanırmıyım bilmem. Ben yapmak istiyorum bıçağı ona ruh, can vermek istiyorum. Çok abartılı da olsa Wolfgang Loerchner'in eserleri çok etkileyici.
Neyse ölçüler pek değişmedi kabza ucundaki ekle oluşan uzama hariç. Söylenenleri dinledim ve sanal tarafta işlet yolunda makete geçiyorum. Ağırlık merkezi tam ortada kesit daha kalın biraz daha ağır vs vs. Şimdilik resimden başka birşey gösteremem.

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #29 : 29 Eylül 2012, 02:09:20 »
Yaparken su toplar heralde ellerim eğeden.

Zafer-

• 340
  • Meslek: Kaptan-İşletme-Dijital resim tasarım
  • Yer: İstanbul-Yalova
« Yanıtla #30 : 29 Eylül 2012, 11:41:16 »
şimdi tam tanto oldu  ;D bora nın shogun modelinin uç kısmını kıranların olduğunu duymuştum gerçi bende big bowie modeli var o da aynı ucunu incecik yapmışlar en ufak bir zorlamada kırılır sanıyorum yeri gelmişken daha dayanıklı bir namlu ucu nasıl yapılabiliriz, taşlama genişliğini uç kısımda kısa tutup açıdan feragat etmek dışında ne yapılabilir dış bükey ağızmı tercih edilmeli?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #31 : 29 Eylül 2012, 12:57:02 »
Aman muhterem, silah gibi algılayıp da eli nasır etmek için Niğbolu'na Sırpsındığı'na falan gitmek gerek. Benim dikkat çekmeye çalıştığım husus tasarlanan bir ürünün  tasarımı için kriterleri görmek amacıyla kullanmak. Kullanmak derken bir parkta, piknikte de olsa otururken bir sopayı yontup ufak bir aleti, örneğin bir kaşığı işlevsel bir biçimde yapmak, bir sapan, bir düdük yapmak, bir kamıştan kalem yapmak gibi gündelik işler.

Hazır siz sistematik gitmeye odaklandınız diye bunları saymak istiyorum. Yoksa bir tasarımda amaçlar her zaman tasarımcının kendisinin belirlediği şeylerdir. Tasarım tek doğru bir yanıtın bulunabildiği bir problem değildir. Her koşul için doğru olan bir bıçak yoktur. O nedenle vazgeçilir ve vazgeçilmezler belirlenmeden evvel çok bilinmeyeni olan bıçak tasarlama problemi çözülemez.

Bir bıçağın farklı amaçlar için farklı şekillerde kullanışları ve tutuşları görüp bunların gereklerini belirlemek tasarımdan önce atlanmaması gereken bir adımdır. Örneğin yontma, meyve sebze doğrama, yere yakın yerden bir dalı size doğru tutup kesme, bir çalının dirençli dalını kesme, vurarak bir ağaç dalını kesme, buçak ucuyla bir oyuk açma vs. vs.

Ha, unutmadan bıçakların tasarımını yaparken bunların nasıl bir kılıfa uyacağını, kılıfta güvenli durması için neyin gerektiğini hep planlamak gerek. Örneğin çift tırnaklı bir bowie için sapı da kapsayan scandilerinki gibi deri bir kılıf olmaz. Aynı şekilde çıtçıtlı bir kılıf bir scandiyi tutmaz. Bir laz yatağanını tutacak kılıf namludan çok farklı biçimde olacaktır.

Bu şekilde önünüzü görmenin mümkün olmadığı durumlar tasarımcının zorlandığı durumlardır. Kaşık oymak ve diğer ahşap oymacılığıyla fazla ilgim olmadığından oyma bıçağı yaparken, geleneksel ciltçilik konusunda tecrübem olmadığından bıçkı yapımında hep tedirginimdir. Hat kalemtıraşı yapmadan önce kalem açılırken çokça izledim sonra  ben de kalem açıp bir kalemtıraştan ne bekleneceğini öğrenmeye çalıştım. Mümkün mertebe yaptığınızın sonuçlarını kestirebilin ki gönül rahatlığıyla, keyifle çalışma lüksünüz olsun.  ;)
Namık Kemal
Instagram'da ben

Zafer-

• 340
« Yanıtla #32 : 29 Eylül 2012, 13:14:01 »
Ben saçma soru sordum heralde ::) luzumsuzsa gönderiyi silin bi zahmet ya da bizede silebilme izni verilirse iyi olur

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #33 : 29 Eylül 2012, 13:19:20 »
Ben saçma soru sordum heralde ::) luzumsuzsa gönderiyi silin bi zahmet ya da bizede silebilme izni verilirse iyi olur

Aman muhterem, ben daha dün yazmaya niyetlendiklerimi ancak yazabiliyorum. Sizin sorunuza karşılık olabilecek bir bıçak yapmaya geçenlerde başlamıştım. Tam da sizin sorunuza denk düştü ama daha o bıçağa ancak bir saat mesai ayırabildim. Kısmetse akşama bir şeyler yazacağım. Sizin sorunuz için iyi bir fikir verebilir.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Zafer-

• 340
« Yanıtla #34 : 29 Eylül 2012, 13:30:54 »
Ne bileyim usta benimde kafa karışık bi ton şeyle uğraşıyorum şüphe ettim bi an cevap gelmeyince  ;D

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #35 : 29 Eylül 2012, 14:12:36 »
Haydaa ben buraya cepten cevap yazmıştım!!! Neyse, malum bir durum bıçak ağzında tipik bir amatör gibi amerikayı yeniden keşfetmeye kaltım Japonya'yı buldum. Tanto zamanla evrilip olmuş bir tasarım. Bir bildikleri var tabii.
Eylem Bey,
Yanlış anlaştık, silah konusundaki yorumum benim yanlış anlaşılma korkumun sonucu çıktı sizin ifadelerinizde öyle bir anlam algıladığım i,çin değil. Diğer yorumlarınıza gelince tekrar sağolun, henüz yapacağımın bile farkında olmadığım işler ve potansiyel sıkıntılar konusunda önümü aydınlatmanız iyi oldu. Bu arada alıştırdınız susta hızında cevaplara bir süre sessizlik olunca acaba yanlış bir söz mü sarfettim, bilmeden diye tedirgin olmuştum.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #36 : 29 Eylül 2012, 14:23:26 »
Geçen gece boyunca bilgisayar başında fırsat çok olmuştu.   :)
Namık Kemal
Instagram'da ben

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #37 : 29 Eylül 2012, 19:24:01 »
Murat Bey öncelikle kolay gelsin. Aşağıdaki resimdeki bıçağı incelerseniz yardımı olacaktır diye umuyorum.

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
« Yanıtla #38 : 29 Eylül 2012, 19:47:25 »
Teşkkürler Salim Bey,
Bu açılı ağaç keskisi hissi veren bir yapı, bileme geometrisi evet, aslında sap da enteresan sanki boşluğa sonradan yerleştirilmiş gibi. Bu arada dedemin büyük amcasından kalma bir tören kılıcı vardı. Osmanlının yüzünü batıya dönüp Almanlardan kılıç aldığı dönemlere ait. Bugün oğlanla temizleyip parlattık. Ama sanırım bunun için ayrı bir konu açmak daha doğru....

« Yanıtla #39 : 29 Eylül 2012, 20:03:26 »
Nasıl parlattınız ?