Bıçak Sanatı - Forum

CK67 çelikteki kayıplar

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
CK67 çelikteki kayıplar
« : 22 Haziran 2010, 11:09:07 »
Elimizde bulunan ve bıçak yapma gayretinde bulunduğumuz CK67 susuz çeliğini el taşlama motoruyla kestik, 1  ..  2 parça. hatta lazerle de birkac profil çıkartma niyetindeydim. Fakat duyuyorum ki taşlama veya lazerle kesme yapıldıgında çelikte sertleşmeler veya kayıplar oluyormuş. hatalı bir iş mi yaptık?
bu kayıp veya sertlesmeler nelerdir acaba?
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: CK67 çelikteki kayıplar
« Yanıtla #1 : 22 Haziran 2010, 11:43:59 »
Taşlamayla veya lazerle kesim sırasında kesiğin iki kenarı hızla ısınır ve ufak bir bölge olduğundan hızlıca soğur, bu yüzden kesik etrafında sertleşmeler görülebilir. Eğe ile çalışan arkadaşlar için bir problem olabilir. Bıçak profilini demir testeresiyle çıkarmak da zorlaşabilir. Bir yöntem zımpara ile almak bu sert kısımları, herhalde bundan bahsediyordunuz kayıp derken. Hatalı bir iş yok Mehmet Bey, çok dert etmeyin, eğer eğe ile çalışırken filan çok zorlarsa kesik kenarları kestiğiniz bıçak profiline önce bir yumuşatma tavı yaparsınız...

Kipmen Sanat web sitesi

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
Ynt: CK67 çelikteki kayıplar
« Yanıtla #2 : 22 Haziran 2010, 12:12:18 »
sağolasın Emre.
bu sertlesme olayını Taner anlatmıştı çeliği alırken, sorunun bu kısmını biraz genel bilgiye açılması amacıyla sordum.
Fakat bir arkadaş çelikte kayıplar oluyormuş deyince, acaba o da ne? nasıl ve ne kaybı diye meraklandım.
Görüyorum ki ortada aslında yanlış yapılan bir iş yok  8)

not.imla duzeltmesi yapıldı
« Son Düzenleme: 22 Haziran 2010, 12:17:04 Gönderen: mehmet şentürk »
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''