Bıçak Sanatı - Forum

Deri İzleme Kalemleri

Deri İzleme Kalemleri
« : 19 Haziran 2010, 23:33:03 »
Son yaptığım kılıfta kullanmak üzere yaptığım bir kaç tane kalemi fotoğrafladım, basitçe nasıl üretildiğini, kullanılan malzemeleri paylaşayım dedim.
İlk resimdeki 10 mm çapında pirinç malzeme, ilk olarak yuvarlak pirinç malzemenin uç tarafını kare haline getiriyorsunuz, ardından da kıl testereyle kanalları açıyorsunuzve son olarak 220 kum zımparayla keskin köşeleri kavislendiriyorsunuz ( deriyi delmesin-kesmesin diye). Aslında yuvarlak malzeme yerine kare malzeme olsa daha iyi olursu ama elde bu vardı. Arkadaşlar bunlar sadece örnek elbette sınırsız çoklukta kalem yapılabilir, her yeni kalemi burada paylaşsak ne zengin bir veri bankası olurdu düşünsenize.
« Son Düzenleme: 19 Haziran 2010, 23:43:57 Gönderen: sefa çabuk »

Ynt: Deri İzleme Kalemleri
« Yanıtla #1 : 19 Haziran 2010, 23:37:22 »
Bu kalem de özellikle kenar konturları izlemekte kullanılabilen yarım ay, yada hilal motifi veriyor, yapması çok basit, hatta belki de en basiti. Bu arkadaşın çapı 8mm yuvarlak parçanın bir yanını hafifçe, ( yuvarlak eğe tutacak kadar) düz olarak eğeliyorsunuz ardından bu eğelediğiniz kısımdan yuvarlak eğeyle açılı bir şekilde eğeliyorsunuz, hepsi bu. Elbette yine zımparayı unutmamak lazım.

« Yanıtla #2 : 19 Haziran 2010, 23:39:23 »
Bu yıldız motifi veriyor, ilk verdiğim örnekteki gibi önce malzemeyi kare yapıyorsunuz ( yada kare malzeme kullanıyorsunuz) çap 8mm, karenin ardından yuvarlak eğeyle orta girintileri açıyorsunuz ve bitiyor, yine zımpara.

« Yanıtla #3 : 19 Haziran 2010, 23:42:44 »
Bu arkadaşı yapması biraz uğraştırıyor, tamamen oyarak yapılıyor, bunu logo olarak kullandım ( logoyu ne yapacaksam :D) önce kalemle çizip, ardından elde ne varsa ( dremel, torna, tığ...) girişip açmaya çalışıyorsunuz. Bunun esas kafa yapan bir tipi daha var, o da bunun pozitif yani dışa doğru çıkan tipi. O ciddi uğraştırıyor, ondan da bir tane yaptım oradan biliyorum ( ama maalesef nereye koyduğumu bulamıyorum :()

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #4 : 20 Haziran 2010, 00:05:38 »
Hımm, ben niye hazır alıyorum bunları ki? Harbiden yapması çok da meşakkatli görünmüyor. Sağolasın Sefa ustam, yine başıma iş açtın  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #5 : 20 Haziran 2010, 00:10:41 »
Usta çok ciddiyim bunların yapımı ( logo hariç) 20 dak sürdü sürmedi. İstersen sen uğraşma yarın aynılarından yapayım ^-^

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #6 : 20 Haziran 2010, 00:14:44 »
Usta çok ciddiyim bunların yapımı ( logo hariç) 20 dak sürdü sürmedi. İstersen sen uğraşma yarın aynılarından yapayım ^-^
20 dakikanı boşuna harcama ustam, nedense deriyle uğraşmaktan nefret ediyorum aslında. Hele bi de üstüne işleme filan olunca ifrit oluyorum. Kılıf işi olmasa çok mutlu bir bıçakçı olacaktım :) Eğer gerçekten bir projede belli bir motif gerekirse sana danışırım ustam, tabii daha hiç kullanmadığım bi sürü damgayı bir denedikten sonra  ::)

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #7 : 20 Haziran 2010, 00:16:42 »
Üzerinde çalıştığın dagger için şöyle yapraklı filan bir motif olsa mesela...

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #8 : 20 Haziran 2010, 00:23:11 »
Onda belki gümüş ya da paslanmaz sac kulanmayı düşündüydüm kılıf kaplaması olarak, belki ahşap bırakabilirim hatta. Deri pek yakışmaz gibi geldi bana nedense...
Şu tarz yani:

ya da:

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #9 : 20 Haziran 2010, 00:30:17 »
 ??? ??? Süpermiş, bunların en kolay yeri bıçak kısmı. ???

yavuz selim

• 162
  • 1975
    • turkuaz metal
  • Meslek: sıcak demirci-süsleme demirciliği
  • Yer: 41.045586,29.065682
« Yanıtla #10 : 20 Haziran 2010, 17:53:16 »
??? ??? Süpermiş, bunların en kolay yeri bıçak kısmı. ???
  :2up

Kuvvete dayanmayan adalet aciz, adalete dayanmayan kuvvet zalimdir

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #11 : 20 Haziran 2010, 20:24:54 »
Benim bu konudaki siparişler yolda. Umarım yapması zor olanları seçmişimdir.  :-\
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #12 : 20 Haziran 2010, 20:34:09 »
Umarım ;)

agel

• Demircilerin piri Hz. Davud'a selam olsun.
  • 306
  • Ebu Davud Ahmet Geloğlu
  • Meslek: Tesbih
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #13 : 16 Aralık 2010, 23:19:22 »
sefa ustam deri izlemeye , elinizdeki bıçaklarla yapılmış örnek varsa görebilir miyiz?
Demircilerin piri Hz. Davud'a selam olsun.

« Yanıtla #14 : 16 Aralık 2010, 23:54:07 »
Aşağıdaki başlıklarda örnek var.
http://www.bicaksanati.com/forum/firindan-yeni-cikti-(eserlerimiz-galerisi)/1075-bicak/
http://www.bicaksanati.com/forum/firindan-yeni-cikti-(eserlerimiz-galerisi)/damascus-bicak/20/
ama tabi bunlardan sonra bir kaç kalem daha kattım envantere, bu kalemlerde sınır yok gibi, aklına eseni yapabiliyorsun ;)

agel

• 306
« Yanıtla #15 : 17 Aralık 2010, 00:14:11 »
Sefa ustam çok güzel olmuş , şimdi kafama yattı , peki kalemi yaptık diyelim , hiçbir işlem yapmadan sadece çekiçle vurup iz mi bırakacağız , yani işlemin hepsi bu mu?

« Yanıtla #16 : 17 Aralık 2010, 00:18:09 »
Aynen öyle hepsi bu ;) ancak yaptığın izleme kalemlerinde keskin ve çapaklı kenar bırakma , bu durumda keskin kenarlar deriyi zedeliyor.

agel

• 306
« Yanıtla #17 : 17 Aralık 2010, 00:31:25 »
Anlaşıldı ustam , bir sorum daha olacak ben nasip olursa bu tekniği yapacağım tesbihlere , bohça niyetiyle kullanacağım , yani pek kalın bir deriye ihtiyacım yok , fakat ince deri kullanırsam yine iz çıkarabilir miyim acaba , mesela 1 veya 2 mm lik derilerde , bir de işlenmiş boyalı deride bir sorun çıkar mı acaba (Sefa ustam ya sabır çekme , usta sensin biz çırağız :2up

« Yanıtla #18 : 17 Aralık 2010, 00:39:19 »
Yok, merak etme ben asla sıkılmam sorudan ;) alışkınım o yüzden rahat ol. 1-2 mm lik derilerde iz çıkar derinin boyalı olması çok önemli değil. Bu durumda iz yapacağın derinin altına denk gelecek şekilde mutlaka kalın bir deri koymalısın yoksa ince deriyi yırtıyor. Ayrıca ince deride vurmadan önce çook ince vazelinle kalemin ağzını yağlarsan( abartmadan)  çok çok iyi sonuç alırsın.

agel

• 306
« Yanıtla #19 : 17 Aralık 2010, 00:42:42 »
Ayrıca ince deride vurmadan önce çook ince vazelinle kalemin ağzını yağlarsan( abartmadan)  çok çok iyi sonuç alırsın.
Bak bak bak , valla ben diyecek bişey bulamıyorum , bizim oralarda derler ki ; 'Büyüğün yoksa yerine büyük taş koy' başın sıkışınca gider gelir ona sorarsın . Taşı unutalım , şimdi siz bunu tasdik ettiniz ustam , Allah sizleri başımızdan eksik etmesin vesselam
« Son Düzenleme: 17 Aralık 2010, 00:44:22 Gönderen: agel »