Bıçak Sanatı - Forum

Bileme

Ercan Utkun

• 388
  • Meslek: eğitimci- 1975
  • Yer: aydın
Bileme
« : 12 Eylül 2012, 17:37:59 »
   Bileme, sitemizle tanışmamı sağlayan bir konudur.Bıçaklarımı daha keskin hale getirmek için ne yapmalıyım? Nasıl bir taş kullanmalıyım ? soruları zihnimi meşgul etti.
  Netten videolar ve en son site sakinlerimizin videoları Sefa Usta ve Emre Ustanınkileri izledim, kendimce bir şeyler öğrendim.Sonunda kolumdaki kılları kesmeyi becerdim :)
Bileme konusunda dikkat edilmesi gerekenler(Bana göre):
1. Bileme de açıyı sabit tutmanın önemi büyük, bıçağımızın ağzını her seferinde farklı bir açıyla taşa sürtersek bileme gerçekleşmez,ağzı bozarız.
2. Taşa sürterkenki ses önemli : pürüzsüz ve kulağı tırmalamayan bir ses olmalı.sanki keskin bir kılıçla bir şeyi keserken çıkan ses gibi bir ses…
3.Açıyı sabit tutmanın bana göre en iyi yolu: Bıçağın üst kesitinden ,iterken baş parmakla çekerken işaret parmağıyla sabitlemek ya da tutmak,foto 1-2 de gösterildiği gibi..

İki tür taş kullanıyorum kombine taşın beyaz kısmı ile kabasını düzelttikten sonra (küçümseyerek aldığım fakat nefis bir taş olduğunu farkettiğim) siyah ince ve daha yüksek gritli bir taşı da  son kısımda kullanıp, deride masatlıyorum. 

Üstteki taş büyük bir ihtimal Karacasu taşı

Bıçağı taşa sürteken sap yakınından  başlayıp uç kısmına doğru itiyorum ve geri çekerken de gene aynı şekilde. yapıyorum
iterken:

çekerken:

Umarım yeniler için yaralı olmuştur ,konu biraz aceleye geldi,fotoğraf boyutu büyük oldu kusura bakmayın...
Bilgi sahibi olunmadan,fikir sahibi olunmaz.

yuceldeniz

• *
  • 369
  • LANDSCAPEPHOTOGRAPHER
  • Meslek: İdareci
  • Yer: DENİZLİ
Ynt: Bileme
« Yanıtla #1 : 17 Eylül 2012, 11:37:58 »
Ercan bey,
Bileme işine ben de kafayı takmış durumdayım. Elimde paslanır bir Bursa Çakısı! var, onu deneme tahtasına çevirdim, keskin ama "traş yapmıyor"...
Acizane,
Bileme taşı olarak Aydın Karacasu, Arkansas ve Girit taşlarım var, Karacasu hariç diğerlerinin orjinalliğinden emin değilim, öyle olduklarını farzediyorum. Kalın gritliden inceye doğru biliyorum, sonuç o zaman tatminkar oluyor. Bileme başarısının çeliğin cinsi ile ilgili olduğunu da söyleyebilirim, açı önemli dediğiniz gibi, arkadan öne yapılan bilemeler var, ben sizin de işaret ettiğiniz gibi ağızdan sırta doğru düz şekilde bilemeyi tercih ediyorum, Meşhur! Fransız çeliğinden yapılma deneme çakısının ağzı jilet gibi oluyor, sonra bozuluyor, küçük bir müdahale ile yeniden bileniyor. Açıyı mümkün olduğu kadar düşük tutuyorum, 20derece gibi bir bilgi var ancak açıyı bıçağın durumuna göre daha yatay tutmakta fayda var, bu sefer de namluda çizikler oluşuyor, her güzelin bir kusuru var...
Selamlar.
YUCELMORE

Ercan Utkun

• 388
  • Meslek: eğitimci- 1975
  • Yer: aydın
Ynt: Bileme
« Yanıtla #2 : 17 Eylül 2012, 16:48:55 »
Ercan bey,
Bileme işine ben de kafayı takmış durumdayım. Elimde paslanır bir Bursa Çakısı! var, onu deneme tahtasına çevirdim, keskin ama "traş yapmıyor"...
Acizane,
Bileme taşı olarak Aydın Karacasu, Arkansas ve Girit taşlarım var, Karacasu hariç diğerlerinin orjinalliğinden emin değilim, öyle olduklarını farzediyorum. Kalın gritliden inceye doğru biliyorum, sonuç o zaman tatminkar oluyor. Bileme başarısının çeliğin cinsi ile ilgili olduğunu da söyleyebilirim, açı önemli dediğiniz gibi, arkadan öne yapılan bilemeler var, ben sizin de işaret ettiğiniz gibi ağızdan sırta doğru düz şekilde bilemeyi tercih ediyorum, Meşhur! Fransız çeliğinden yapılma deneme çakısının ağzı jilet gibi oluyor, sonra bozuluyor, küçük bir müdahale ile yeniden bileniyor. Açıyı mümkün olduğu kadar düşük tutuyorum, 20derece gibi bir bilgi var ancak açıyı bıçağın durumuna göre daha yatay tutmakta fayda var, bu sefer de namluda çizikler oluşuyor, her güzelin bir kusuru var...
Selamlar.

Bıçağın ağız açısına uygun bir bileylemede ağızda ince bir tabaka siyahlık oluşuyor bu bize doğru açıyla yaptığımızı gösteriyor (Karacasu taşı için geçerli) veya bıçağın ağzına markalama yaparak nereyi sürttüğümüzü tespit edebiliriz,zamanla el alışkanlığı sağlanıyor aslında ...
Bilgi sahibi olunmadan,fikir sahibi olunmaz.