Bıçak Sanatı - Forum

Su Taşı

tufan

• 1180
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: kırklareli/ lüleburgaz
Ynt: Su Taşı
« Yanıtla #40 : 14 Kasım 2012, 13:20:07 »
ne zahmeti abi aksine paylasmak hosuma gidiyor.
yucel bey yuzeyi purtukluydu ben biraz duzledim cunku o haliyle daha cok 400 gritlik tas gibiydi bende daha hassas bileme yapmak icin 2 yuzeyi zimparayla duzledim bir yuzeyi daha fazla yaptim onda dediginiz ipeksi yuzeyi elde ettim. bugun bileme yaptim mutfak bicaklarinin biledim. meydan kamptan aldigim opinel tasla masat yaptim. kolumda yer yer bosluklar olustu butun bicaklar kil kesiyor. bu tas uzun sure bana yeter herhalde :)

o taşı aldın ya artık kolunda yer yer boşluklar olmayacak tamamı boşluk olacak :D :D :D
Eğer bir örs isen kendini sabit tut,eğer bir çekiç isen zamanında vur. ( G.Herbert)

tufan

• 1180
« Yanıtla #41 : 14 Kasım 2012, 13:44:36 »
bu arada ustura kullananların  kıl testi şu şekilde

HHT-0 - tıraş:kıl tutma noktasına yakına yerden kesilebilir. Bu doğru bir kıl testi değildir, ancak tıraş edebileceğine dair bir işarettir.. [diğer bütün denemeler tutma noktasından yaklaşık yarım cm uzaktan olmalıdır.]
HHT-1 - violin : kıl kesilmez, ama ağızda violin benzeri his oluşturur.. BU kıldaki çıkıntıların ağız tarafından yakalanmasının işaretidir., ancak titreşim için yeterli değildir.. full hollow usturada çınlama sesi duyulabilir, . Diğer bütün çeşit usturalarda kılı tutan elle hissedilebilir.
HHT-2 - split: kıl ağza dokundurulduğunda , yakalar ve uzunlamasına keser.
HHT-3 - catch&pop: enlemesine kıl ağza değdirildiğinde ağız kılı yakalar ve kopartır.,kopan parça sıçrar..
HHT-4 - pop: kıl ağza değince hemen kopar ve sıçrar
HHT-5 - silent slicer: kıl ağza değer değmez sessizce kesilen kısım düşer
Eğer bir örs isen kendini sabit tut,eğer bir çekiç isen zamanında vur. ( G.Herbert)

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
    • ma | d tasarım ve danışmanlık (sadece iletişim bilgileri)
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir, Konak
« Yanıtla #42 : 14 Kasım 2012, 20:15:26 »
Bıy bıy bıy @ HHT-5. Nasıl oluyor da oluyor diyesim geldi.

Yücel Bey, taşın dokusu tırtıklı değil. Daire testereyle doğranmış olduğundan radyal kesim çizikleri mevcut. Zımparalayınca ipek gibi oluyor.
Sabır bittiğini düşündüğümüz yerde başlar...
Ve bireylere verdiğimiz değerle ters orantılı olabilir ;)

erdi sari

• 323
  • erdi sarı
  • Meslek: ogrencı
  • Yer: izmir
« Yanıtla #43 : 14 Kasım 2012, 20:58:05 »
ne zahmeti abi aksine paylasmak hosuma gidiyor.
yucel bey yuzeyi purtukluydu ben biraz duzledim cunku o haliyle daha cok 400 gritlik tas gibiydi bende daha hassas bileme yapmak icin 2 yuzeyi zimparayla duzledim bir yuzeyi daha fazla yaptim onda dediginiz ipeksi yuzeyi elde ettim. bugun bileme yaptim mutfak bicaklarinin biledim. meydan kamptan aldigim opinel tasla masat yaptim. kolumda yer yer bosluklar olustu butun bicaklar kil kesiyor. bu tas uzun sure bana yeter herhalde :)

o taşı aldın ya artık kolunda yer yer boşluklar olmayacak tamamı boşluk olacak :D :D :D
abi kiz arkadasım gordu bugun halimi iyi bir fırca yedım artık kagıt dograyacagım firca yememek için :)

tufan

• 1180
« Yanıtla #44 : 15 Kasım 2012, 15:11:25 »

Yücel Bey, taşın dokusu tırtıklı değil. Daire testereyle doğranmış olduğundan radyal kesim çizikleri mevcut. Zımparalayınca ipek gibi oluyor.

hht 5 videosu

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=26YdX4xG7VE

BAM_35

• 589
  • Murat ARIKUT
    • ma | d tasarım ve danışmanlık (sadece iletişim bilgileri)
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir, Konak
« Yanıtla #45 : 15 Kasım 2012, 22:26:19 »

hht 5 videosu

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=26YdX4xG7VE

Rahatsız edici ;)
Sabır bittiğini düşündüğümüz yerde başlar...
Ve bireylere verdiğimiz değerle ters orantılı olabilir ;)

« Yanıtla #46 : 15 Kasım 2012, 23:21:55 »
E usturaları bileyince zaten böyle oluyor  ::)

SertacMezereli

• 1256
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #47 : 16 Kasım 2012, 16:51:32 »
Sefa hocam diğer taşları gördünüz mü sizin soktuğunuz bu şekle girebilecek durumdalar mı? Tane cinsinden mi yoksa kilo cinsinden mi satıyor? Benim başka sorularımda var ayrıca normal denizde bulduğumuz oval taşların üzerini önce düzeltsek daha sonra 80 kumdan istediğimiz kum sayısına kadar yükseltsek bir bileme taşı olarak kullabilir miyiz? Böyle bir şey sizce mümkün müdür?
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

« Yanıtla #48 : 16 Kasım 2012, 17:34:49 »
Sefa hocam diğer taşları gördünüz mü sizin soktuğunuz bu şekle girebilecek durumdalar mı? Tane cinsinden mi yoksa kilo cinsinden mi satıyor? Benim başka sorularımda var ayrıca normal denizde bulduğumuz oval taşların üzerini önce düzeltsek daha sonra 80 kumdan istediğimiz kum sayısına kadar yükseltsek bir bileme taşı olarak kullabilir miyiz? Böyle bir şey sizce mümkün müdür?
Bana gelen taşında yüzeyleri çok düzgün değildi, zımparayla yüzeyleri düzelttikten sonra bu forma kavuştu, diğerleride aynıdır sanıyorum. Denizden bulduğun taşın niteliğini bilmeden veya denemeden bir şey söylemek çok zor Sertaç, öyle sanıyorum ki denizden değil de karadan bulunan taşlar daha iyi iş görecektir. Bileme taşlarındaki temek mantık, taşın içeriğindeki maddeler ( kristaller) sertleştirilmiş çeliği aşındırabilecek nitelikte olmalı. Örneğin kum taşları gibi. Sert bir çeliği eline alıp, doğaya çıkmak ve denemeler yapmak en iyi çözüm.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #49 : 16 Kasım 2012, 17:42:09 »
Sefa hocam birde Sertaç kardeş herhalde Düzeltilen zımpara numarası ile taşın numarasının eşitlendiğini düşünüyor. Örneğin girit taşı yaklaşık 1200 grit değerindedir. Bu taşı 80 grit bir zımparada düzeltsende bu taş yine 1200 grit kalır. Diğer taşları bilmem ama doğal olan girit taşı genelde kilo ile satılıyor. Onun için genelde standart boyutlarda değildir.

« Yanıtla #50 : 16 Kasım 2012, 18:27:47 »
Sefa hocam birde Sertaç kardeş herhalde Düzeltilen zımpara numarası ile taşın numarasının eşitlendiğini düşünüyor. Örneğin girit taşı yaklaşık 1200 grit değerindedir. Bu taşı 80 grit bir zımparada düzeltsende bu taş yine 1200 grit kalır. Diğer taşları bilmem ama doğal olan girit taşı genelde kilo ile satılıyor. Onun için genelde standart boyutlarda değildir.
Haa  ::) Ben farklı anladım o zaman. Durum tamamen senin açıkladığın gibi.

erdi sari

• 323
  • erdi sarı
« Yanıtla #51 : 16 Kasım 2012, 18:40:14 »
abi ozaman benim bir sorum olucak ben aldıgıim girit tasının yuzeyını tam duzeltmedim biraz puruzlu bıraktım bu tasın grit  degerinde bir degisiklik yaparmı?

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #52 : 16 Kasım 2012, 18:53:47 »
Grit değerinde bir değişiklik kesinlikle olmaz ama taşın yüzeyi ne kadar düzgünse bilemede o kadar düzgün olacaktır.

erdi sari

• 323
  • erdi sarı
« Yanıtla #53 : 16 Kasım 2012, 19:08:24 »
tamam abi sagol hemen duzeltıyorum ozaman yuzeyı :)

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #54 : 16 Kasım 2012, 19:36:25 »
Hatta taşları düzeltmek için elmas bloklarda satılmakta.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=22rUzTizM6Q

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #55 : 16 Kasım 2012, 21:46:54 »
Hatta taşları düzeltmek için elmas bloklarda satılmakta.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=22rUzTizM6Q

Bu nasıl bir işkencedir arkadaşlar  :'(  Adamlarda herşey mevcut. Nedir bu çilemiz anlamadım gitti. Aradığımızı bulamıyoruz bu güzel memlekette . Niye bize bu cefa  :(  Ben bilemede kullandığım giriti düzeltmek için canavara elmas kesme diski aldım onunla önce kesiyorum  .Sonrada zımparayla kestim izlerini düzeltmek için uğraş babam uğraş. Adamlar her şeyin kolayını bulmuş. Getirtelim desek bir sürü işkence .  Biz daha istediğimiz çeliği bile bulamıyoruz doğru düzgün. Efkarlandım gene  kusura bakmayın  :(

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #56 : 16 Kasım 2012, 22:37:07 »
Soytürk ustam sonuna kadar katılıyorum. Özgür kardeşimiz olmasa çelik bulamayacağız. Hadi çelik bulduk profili çıkardık. Sağolsun Taner usta da suyunu verdi. İş bitiyor mu yok. Micarta G10 ve yeğik boynuzu ara yok. Yine sağolsun Özgür kardeşin verdiği ahşaplarla sapını yaptık. Sapa liner koyalım var mı yok. Bir şekilde bıçak bitti, işbittimi? Nerede deri arıyorum yok, hadi deri bulduk diyelim en azından bir şekilde temin ederiz. Kydex kılıf yapmak istiyorum birtek İstanbul'da var onlarda sadece depo teslimi yapıyor. Elmas biley taşı arıyorum oda yok bizde. Daha neler neler. Bu forumda bakıyorum da aslında eldeki imkanlarla ne güzel işler çıkıyormuş.

tufan

• 1180
« Yanıtla #57 : 16 Kasım 2012, 22:50:10 »
vallahi aynı dert iki tane elmas taş sipariş ettim  (best sharpening )diye bir amerikan sitesine bir ay oldu gelmedi maillere cevap bile vermiyorlar.Bir dünya para veriyoruz her işimiz şansa kalıyor.Böyle olunca hevesimiz kaçıyor :( :( :(

« Yanıtla #58 : 16 Kasım 2012, 22:52:31 »
Bu tür düzeltmeler için aslında böyle bir blok zorunlu değil. Blok DMT nin üretimi, sanıyorum servettir  ;) bunun yerine sert bir yüzeye gereceğiniz 40-60 zımpara aynı işi rahatlıkla görüyor.

tufan

• 1180
« Yanıtla #59 : 16 Kasım 2012, 23:02:28 »
Bu tür düzeltmeler için aslında böyle bir blok zorunlu değil. Blok DMT nin üretimi, sanıyorum servettir  ;) bunun yerine sert bir yüzeye gereceğiniz 40-60 zımpara aynı işi rahatlıkla görüyor.

Evet DMT düzeltmek için değilde sert bıçaklarımı bilemek için sipariş etmiştim. :'(