Bıçak Sanatı - Forum

Bowie denilen namlu tipi bize ne kadar yabancı?

ali rıza

• 1066
  • geçtiğimiz yüzyılın insanı - 1983
  • Meslek: Eczacı Kalfası
  • Yer: SAKARYA
Ynt: Bowie denilen namlu tipi bize ne kadar yabancı?
« Yanıtla #20 : 14 Eylül 2012, 23:41:08 »
e bowie niye diyoruz o zaman ben knife a isim bulalım demedimki bowie formuna dedim  ::)
sorun da burada zaten bizde kesici olan herşeye bıçak deniliyor :D o kadar özensiziz ki gerek bile duymamışız hesab et artık
İki Kişilikliyim İkiside Canavar

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #21 : 15 Eylül 2012, 01:17:26 »
Yaf, ben "bowie yatağan" diye adlandırdığın yukardaki resimdekine bıçak dedim. O hagaden de öyle geçiyor.

Bowie'ye ise bıçağın bütününe bakınca yine bowie demekten başka çare yok. Çünkü balçak, sap, kılıf tipiyle kendi adını hak ediyor.

Ancak, İngilizce'de "clip-point" denilen namlu biçiminin Türkçe'deki adı nedir dersek işte onun için çalışmak, araştırmak gerek. Örneğin söğüt yaprağı nedir, yılan dili nedir? Nasıl namlu biçimleridir?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Zafer-

• 340
  • Meslek: Kaptan-İşletme-Dijital resim tasarım
  • Yer: İstanbul-Yalova
« Yanıtla #22 : 15 Eylül 2012, 01:44:30 »
Yaf, ben "bowie yatağan" diye adlandırdığın yukardaki resimdekine bıçak dedim. O hagaden de öyle geçiyor.

Bowie'ye ise bıçağın bütününe bakınca yine bowie demekten başka çare yok. Çünkü balçak, sap, kılıf tipiyle kendi adını hak ediyor.

Ancak, İngilizce'de "clip-point" denilen namlu biçiminin Türkçe'deki adı nedir dersek işte onun için çalışmak, araştırmak gerek. Örneğin söğüt yaprağı nedir, yılan dili nedir? Nasıl namlu biçimleridir?
Bowie yatağan ı ben espri mahiyetinde söylemiştim isim bulalım diye kastettiğim bowie idi  ;D Gelelim bowie nedir e bowie balçak sap kılıf tipiyle bowie oluyorsa niye bowie namlu tipi diye türk bıçaklarını örnek gösterdin ustam demekki namlu tipi yetiyor bilgi eksikliğim varsa yanılıyorsam düzeltin ::) Bowie yi bowie yapan namlusudur bence çeşit çeşit balçaklı kılıflı saplı bıçaklar namlu tipinden dolayı bowie diye piyasaya sürülebiliyorsa..

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #23 : 15 Eylül 2012, 04:53:59 »
Konu kafa bulandıracak derinliğe ulaştı yahu. Derse iyi çalışmadan konuyu toparlayamak mümkün olmayacak.

Evet, başlıkta "Bowie denilen bıçağın namlu tipi bize ne kadar yabancı?" desem hatasız olacaktı ama başlık aşırı uzamasın derken karıştı.  O:-)

Üstünkörü bir arama için "Bowie knife" diye gugılladığımızda karşımıza gelen bıçak fotoğrafları arasında clip-point olmayanlar da var. Hatta amerikanize tanto namlu bile var. Bu namlusu uymayanlara baktığımız zaman bunların sap ve balçak kısmının bıçağı bowie olarak algılatacak biçimde olduğu görülüyor. Yani namlu bir bıçağın Bowie olarak algılanmasının tek nedeni olamaz. Tabi bu tipte aramalar yanıltıcı da olabilir. Olayın köküne inmek en güzeli.

Bowie adlı zatın hikayesine ve kendisiyle özdeşleşen bıçağın tarifine bakınca kılıflı, küçük siperlikli ( = çift tırnaklı balçaklı) kesik uçlu ve büyük bıçak diye geçtiğini görüyoruz.

Mister Bowie'nin İspanyol bıçaklarına bir yakınlığa varmış. Daha önceden sahip olduğu bıçaklar arasında kasap bıçağını andıran tipteki İspanyol avcı bıçağı da varmış deniyor. İlk bowie bıçağında belirgin bir Akdeniz etkisinden bahsediliyor. Bıçağının namlusunun navajaya benzerliği özellikle vurgulanıyor. O zamanki İspanyol kökenli korsanların bowie ile benzer, (keskin) yalmanlı büyük bıçaklar taşıdıkları söyleniyor.

Bu noktada wikipedia'nın yalancısıyım.   :)
« Son Düzenleme: 15 Eylül 2012, 04:58:23 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

Zafer-

• 340
« Yanıtla #24 : 15 Eylül 2012, 15:23:21 »
 :D evet karıştık ben jim bowie nin filmini paylaşmıştım burda tekrar paylaşayım filmde de ne balçağa göre ne sapa göre bıçağı yapıyorlar direk namlu bazlı bıçak, sonradan bowie kriterleri geliştirilerek bowie sapı balçağı kılı tüyü böyle böyle olmalı yoksa bowie olmaz deniliyo ise bilemicem
http://www.youtube.com/watch?v=HjJ4zFyJNJI&feature=related

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #25 : 15 Eylül 2012, 21:59:00 »
Adam çeliği Conan'daki gibi döktü yahu! O noktadan sonra ben tutarlılığı sorgulamayı bıraktım.  :-\

Şahsen ABD'lilerin böyle bir Amerigan kahramanı filminde İspanyolları taltif etmesi çok da beklenecek şey değil zaten. Ne de olsa ABD güney ve batıda bir çok eyaleti İspanya'dan (ya da Meksika'dan) kopardığı gibi orta amerikadaki işgalerini de İspanya aleyhine yapmıştı. Zaten daha sonra İspanya İmp. alehine olan işgal politikası ABD'yi Filipinler'in işgaline kadar götürdü.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Zafer-

• 340
« Yanıtla #26 : 16 Eylül 2012, 03:40:17 »
conan ;D evet ustam bıçak formunun çalıntı hikayeninde uydurma olduğu açık :)