Son halini yeniden veriyorum.
Bkz.:
http://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=B%C4%B1%C3%A7ak&stable=0&redirect=no
Bıçak
Bıçak, keskin ağızlı el aletidir. İşlevine, icrasında kullanıldığı iş ya da hobiye göre farklı biçimleri bulunmaktadır.
Bıçağın temel kısımları
Namlu
Namlu, bıçak ver kılıçların en temel ve kesme işlevine sahip olan kısmıdır. Namlu, çoğunlukla metalden yapılmaktadır.
Günümüzde namlu yapımında çoğunlukla çelik kullanılmaktadır. Bunun dışında geçmişte ve günümüzde çeşitli malzemeler de tercih edilmiştir. Örneğin, çakmaktaşı, obsidyen, kemik, bakır, tunç, titanyum, seramik vs.
Namlununu kısımları:
Ağız
Ağız, namlunun keskinleştirilmiş olan kısmıdır. Bir bıçak tek ya da çift ağızlı olabilir.
Sırt
Sırt, tek ağızlı olan bir bıçakta, namlu üzerinde, ağızın aksi yönde olan diğer küt hattır.
Uç
Uç, bıçağın iki ağzının yahut ağzı ve sırtının en öndeki birleşim noktasıdır.
Burun
Burun, bıçağın namlusunun uçtan başlayarak genişliğini kazandığı kısmıdır.
Yanak (yan)
Yanak, bıçağın ağız ve sırtı (ya da iki ağzı) arasında uzanan iki geniş yüzeydir.
Taşlama
Yanakların birbirine yaklaşarak ağızda kavuştukları, taşlama eşiğinden uca kadar devam eden yüzeydir.
Taşlama eşiği
Namlununun üzerindeki taşlamanın sapa yakın bir hat üzerinde sonlanma eşiğidir.
Kuyruk
Kuyruk, namlunun sap dahilinde kalan kısmıdır.
Sap
Sap, bıçağın kullanımı sırasında elde tutulabilmesini sağlayan kısımdır. Bir çok bıçak sadece namlu ve saptan oluşabilmektedir. Bıçakların aksine kılıçlar için sap kelimesi yerine kabza kelimesi kullanılır.
Saplar çoğunlukla kuyruğun içinden geçtiği tek bir parça ya da namlunun iki yanağıyla perçin ya da vida yardımıyla birleştirilmiş iki parçadan ibaret olabilirler.
Günümüzde sap malzemesi olarak ahşap, boynuz, kemik, deri, çeşitli kompozitler, metaller, yarı değerli, hatta değerli taşlar kullanılabilmektedir.
Kompozit malzemelerde matris olarak dokuma cam elyafı, kumaş, kağıt vs. ve takviye olarak epoksi reçine, polyester reçine kullanılabildiği gibi stabilize edilmiş ahşap da kullanılmaktadır. Stabilize edilmiş ahşap hem desenlerinin güzelliği ve eşsizliğiyle hem de dayanıklılığıyla beğeneilmektedir.
Sapın kısımları:
Baş
Baş, bıçağın sap üzerinde bulunan, sapı tutan elin dışında kalan aksi ucudur. Kıvrık ya da geniş olması durumunda bıçağın (ya da kılıcın) elden fırlamasını önleme işlevine sahip olduğu gibi ağır olmasıyla da denge noktasını iyileştirmeye yarar.
Boyun
Boyun, sapın tutuş sırasında avuç içinde kalan kısmıdır.
Balçak
Balçak, sapın kesici ağıza en yakın noktasında yer alan, çoğunlukla metalden yapılmış olan parçadır. İşlevi sapı ve elleri korumaktır.
Balçaklar, tek ya da çift tırnaklı olabileceği gibi tırnaksız da olabilir. Tırnaklar, balçağın üzerinde olabilecek iki çıkıntıdan her birinin adıdır. Tırnaklar sapı tutan elin ileri doğru kaymasını engellerler.
Balçaklar tek parça ya da her bir yanak üzerinde iki parça olabilirler.
Balçaklar geçme olabileceği gibi lehimle, perçinle, vidayla tutturulmuş olabilir.
Kılıf
Kılıf, bıçağın bir parçası olmamakla beraber bıçağı taşımaya yardım etmesi ve bıçak ile taşıyıcısını korumasından dolayı önemlidir. Bıçakların aksine kılıçlar için kılıf kelimesi yerine kın kelimesi kullanılır.
Bıçağın tarihçesi
Bıçak, eski dönemlerden beri silah olarak kullanılır ama 1365 yılından sonra bıçakların bel yerine masada yemeklerde kullanılmaya başlamıştır Pek çok çeşidi bulunur. Savaş aracı olarak da kullanılabilir.
Dış bağlantılar
Bıçaksanatı Forumu - Bıçak yapımı hakkında bir forum
Cebehane - Kesici silahlar ve kılıç hakkında bir site ve forum