Bıçak Sanatı - Forum

Bu nasıl bir bıçaktır?!

SertacMezereli

• 1256
  • Yer: Mersin
Bu nasıl bir bıçaktır?!
« : 23 Ağustos 2012, 03:29:31 »
Cold Steel yapmış gene yapacağını. 90 dereceye kadar eğilebiliyor. İzlemenizi tavsiye ederim.  http://www.youtube.com/watch?v=Xq1EFWVV3C0  :2up
« Son Düzenleme: 23 Ağustos 2012, 03:31:37 Gönderen: SertacMezereli »
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Bu nasıl bir bıçaktır?!
« Yanıtla #1 : 23 Ağustos 2012, 09:55:02 »
Çelik yeteri kadar ince ve/veya uzunsa kendi üzerine saracak kadar bile bükebilirsin. Bushman da ince bir bıçak.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #2 : 23 Ağustos 2012, 11:32:19 »
Çelik yeteri kadar ince ve/veya uzunsa kendi üzerine saracak kadar bile bükebilirsin. Bushman da ince bir bıçak.

Peki eski haline dönmesi? Bu mümkün müdür diğer çeliklerde?
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

B.B

• Başıma başlık.
  • 242
  • Meslek: Aslan Terbiyecisi
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #3 : 24 Ağustos 2012, 00:43:10 »
sulu çeliklerde mümkün :)
Forumun kendi söyleyen kendi gülen delisi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #4 : 24 Ağustos 2012, 01:16:27 »
Söylediğimi farklı çelik için düşünmeyin. Varsayın ki elinizde aynı çelikten yapma farklı kalınlıkta ve uzunlukta bıçaklar var.

---- o ----

Metalurji terimlerinden uzak bir şekilde anlatmaya çalışacağım. Yanlış kullandığım terimler olursa kusuruma bakmayın.

Geometrisinin kısıtlamalarına göre değil de insafsızca bükülürse, her bıçak ruhunu bir noktada teslim edecektir. Ama diyelim ki abartmadan bıçağı büktük. Eğer bıçak büküldükten sonra eski haline dönmüyorsa, kalıcı olarak biçim değiştiriyorsa, o bıçağa doğru su verilmemiş ya da gereğinden fazla temperlenmiş/menevişlenmiş demektir.

Neden derseniz, bıçağa su verilince bıçak artık elastik hale gelmiştir. Önceden plastik olan yani kendine verilen şekli hamur gibi koruyan susuz çelik, su vermeden sonra plastik olarak şekillenemez. Olsa olsa kırılır.

Bıçak, su vermeden sonra bizi fazlasıyla mutlu edecek kadar sertleşir. Ancak buna rağmen beraberinde getirdiği aşırı kırılganlık işimize gelmediğinden menevişleme yaparız. Bu menevişlemeyi yaparken seçtiğimiz sıcaklık değeri yay menevişinin sıcaklığından fazla ise bu çelik bir yay gibi eski haline gelmek yerine plastik olarak biçim değiştirir.

Ck67 için konuşayım. Ben bıçağı menevişlerken uygulamaya göre değişen bir menevişleme sıcaklığı seçerek katlanabileceğim bir sertlik ve tokluk kombinezonunu yakalamaya çalışıyorum. Bunlara örnek verebileceğim sıcaklıklar genelde 200-250 C civarında. Eğer bir çakı için yay yapmayacaksam yay meneviş sıcaklığı olan 450'ye de çıkmıyorum. Eğer daha yukarıya çıkarsam bunun karşılığında kazanacağım hiç bir şey yok. Ne bıçak sert kalıp keskinliğini koruyabilir ne de biçimini koruyabilir.

Sokaktaki bıçak eğer bükülüyorsa ya en başından daha su verilmemiş ya da yanlış verilmiştir ya da daha kullanılan çelik bile yanlıştır.

---- o ----

Bu yukardaki su verme ile ilgili prensipler çeliğe yerel olarak su verildiği yahut çeliğin yerel olarak menevişlendiği hali kapsamaz. Bütün namluya homojen su verildiği ve homojen olarak menevişlendiği hali kapsar. Ağzı çok sert, sırtı çok tok olsun diye özel bir uygulama yapıldığında yukardaki karşılaştırmaların dışına çıkarız.
Namık Kemal
Instagram'da ben

muraterkut

• 1119
  • Murat E. Köroğlu / 1969
  • Meslek: muhasebe
  • Yer: samsun
« Yanıtla #5 : 24 Ağustos 2012, 08:42:34 »
eylem, valla bu kadar yalın ve açıklayıcı anlatılırdı, helal.... ;)
girdim ilim meclisine, eyledim kıldım talep
dediler ilim geride, illa edep illa edep.....

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #6 : 25 Ağustos 2012, 12:21:31 »
Çok iyi anlatım hocam teşekkürler.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #7 : 25 Ağustos 2012, 14:09:45 »
Lafı çok dolandırmışım ama kestirmeden gitmeye kalkınca çok şey açıkta kalıyor.   :)
Namık Kemal
Instagram'da ben

tamahagane

• 438
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #8 : 25 Ağustos 2012, 15:57:13 »
Cold steel kendi videolarında bıçaklarını 80- 90 dereceye kadar büküyor, ancak bıçakların doğrulup eski haline geldiğini göstermiyor. Youtubede ki kullanıcı testlerinde de bıçaklar 80-90 derece esniyor ancak yamuk kalıyorlar, bazı videolarda kullanıcılar çekiçle döverek bıçağı düzeltiyor.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #9 : 25 Ağustos 2012, 18:12:40 »
Ne olacak reklam sonuçta. 90 dereceye kadar büküyor ama video birden kesiliyor. Belkide kırılma noktasıydı bıçağın :) Cold steel diğer ürün videoları da dikkatli incelenirse ürünün doğrulmadığı ve yamuk kaldığı görülüyor zaten. Bu tür reklam videoları yerine kullanıcıların yorumları dikkate alınmalı bence.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #10 : 25 Ağustos 2012, 18:53:51 »
Reklam şarlatanlıklarından birisi de bir bıçak için kriter olmaması gereken kriterlerler icat edip bunların eldeki bıçağa uygun olanlarını kullanarak müşterinin beynini yıkamaktır.

Bir bıçağın bükülme açısı neyi ispatlar ki?

Hadi sorumu mundar edip kendim yanıtlayayım. Diyelim ki fileto yapacağız o yüzden bıçağın esnek oluşundan memnunuz. Peki fileto bıçağını 90 derece mi bükeriz?

Hadi diyelim bıçağın sağlam olmasını istiyoruz. O halde bıçağın dayanıklılığını niye kaç kilo yüke dayanmasıyla değil de kaç derece açıyla bükülmesine bakarak değerlendirelim ki? En ufak bir zorlamada dahi bıngıldamaya başlayacak bir bıçak iyi mi yani?
Namık Kemal
Instagram'da ben

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #11 : 25 Ağustos 2012, 18:58:07 »
Reklam şarlatanlıklarından birisi de bir bıçak için kriter olmaması gereken kriterlerler icat edip bunların eldeki bıçağa uygun olanlarını kullanarak müşterinin beynini yıkamaktır.

Bir bıçağın bükülme açısı neyi ispatlar ki?

Hadi sorumu mundar edip kendim yanıtlayayım. Diyelim ki fileto yapacağız o yüzden bıçağın esnek oluşundan memnunuz. Peki fileto bıçağını 90 derece mi bükeriz?

Hadi diyelim bıçağın sağlam olmasını istiyoruz. O halde bıçağın dayanıklılığını niye kaç kilo yüke dayanmasıyla değil de kaç derece açıyla bükülmesine bakarak değerlendirelim ki? En ufak bir zorlamada dahi bıngıldamaya başlayacak bir bıçak iyi mi yani?
+1
İşin özeti budur fazlada uzatmanın anlamı yoktur :)

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #12 : 25 Ağustos 2012, 19:27:44 »
Uzmanlardan yanıtı aldıktan sonra videonun bi anlamı yok. :D