Bıçak Sanatı - Forum

TAŞKENT BIÇAĞI...

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
Ynt: TAŞKENT BIÇAĞI...
« Yanıtla #20 : 19 Eylül 2012, 01:53:02 »
Soytürk, sanıyorum keçe değil de keçeye geçirilmiş ( dairesel ) bant zımpara kullanılıyordu.

İlk önce bende öyle sandım fakat arkada havada asılı duran keçeyi görünce ne bileyim  ::)

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #21 : 19 Eylül 2012, 01:55:34 »
Makasla kesilmiş namluları düzeltmek için çekiçle dövüyor gibi. Susuzken çok da dert edilecek bir durum değil. Su verilmiş çelik için çok şık bir hareket olmaz tabii.

Eylem ustam, usta ısrarla belirtiyor "Dövme bıçak " diye. Yada acaba su vermeden düzeltme yapmasına mı dövme bıçak diyor ?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #22 : 19 Eylül 2012, 07:41:23 »
Videoda namluyu sadece soğukken mi dövdü? Eğer namluyu sıcak döverek biçimlendirmiyorsa buna dövme denemez.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #23 : 19 Eylül 2012, 10:57:21 »
esasen aldığımız levhalarda dövülmüş değilmi?
sonuç olarak hadeden gecerken cekiç yerine devgibi merdaneller kulanıyorlar sıfır boşluk ?
ustamızın yaptığı sadece eylem ustamızın dediği gibi soğuk olarak çekiçle şeklini düzeltiyor
ama anlamadığım konik parcamıydı o malzeme yoksa normal levhadan kesmemiydi.
herhalde emekli olunca tabi nasip olursa bende böyle küçük bir dükkan acarım :)
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #24 : 19 Eylül 2012, 11:31:18 »
Özgür ustam sen emekli oluncaya kadar ışın kılıçları çıkar :)

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #25 : 19 Eylül 2012, 12:05:33 »

normal şartlarda ilk kanununagöre emekliyim sonra cıkan kanuna görde emekliyim ama en son kanuna uyarsak
18 sene var
ve bu şartlar altında cıkan kanunlar 1000 iş günüm kaldı akabinde işi bırakıyorum ve serbest çalışacağım
anlıyacağın 3 senem var sonra ÖZGÜRÜM  :D
inşallah

EDC-Cancan

• 733
  • Meslek: Belediyeci - 1973
  • Yer: KOCAELİ - Eskişehir
« Yanıtla #26 : 19 Eylül 2012, 12:07:35 »

normal şartlarda ilk kanununagöre emekliyim sonra cıkan kanuna görde emekliyim ama en son kanuna uyarsak
18 sene var
ve bu şartlar altında cıkan kanunlar 1000 iş günüm kaldı akabinde işi bırakıyorum ve serbest çalışacağım
anlıyacağın 3 senem var sonra ÖZGÜRÜM  :D
inşallah

sen öyle zannet...
Hepimiz peşindeyiz...
bize çay söylemekten iş yapamıyacan... >:D >:D >:D :D :D :D
Sevelim , Sevilelim.
     Yunus EMRE

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #27 : 19 Eylül 2012, 12:21:01 »
İnşallah ama ihtiyaçlar yakamızı bırakmıyor ki. Ben emekliyim ama mecburen çalışıyorum. 

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #28 : 19 Eylül 2012, 12:28:44 »
Bilgisizlikten yanlış hesap yapıyor olabilirim ama 2034'te emekli oluyorum galiba. Aboov.  :o
Namık Kemal
Instagram'da ben

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #29 : 19 Eylül 2012, 12:53:28 »
Bilgisizlikten yanlış hesap yapıyor olabilirim ama 2034'te emekli oluyorum galiba. Aboov.  :o

ne yaptın ustam öyle yahu sen bizim dükkana bastonla gelirsin ozaman :)
şaka bir yana kimin ne olacağı belli değil Saliminde dediği gibi ihtiyaclar peşimizi bırakmıyor
esasıda bu aslında 3 yıl önce bu işleri bırakmayı özgür olmayı planlıyordum iyikide bırakmamıştım sizlerle tanışmak dost olmak varmış allah hepimize uzun sağlıklı ve güzel bir yaşap nasip etsin
taş kentli ustamızada elbet birşeyler yapmak için çabalıyor bizise hobi maksatlı yapıyoruz
forum olarak üzt kalitede calışmamız bu şekilde oluyor türkiye olarakta üst düzey kaliteyi öğrenmemiz şart
ben şirketten başladım bu işe mutfakta ihtiyacı olan bana geliyor ve eninde sonunda mutfağına en iyi kalitede bir bıcak alıyor
bu arz talap meselesi talep olursa bu ustalarımızın hepsi üst düzey kalitede bıcak yaparlar bundan eminim
20 yıl kulanacağımız bir bıcağa 200 tl vermektense
1-2 yıl kulanacağımız cep telefonuna 2000 tl veren bir milletiz anlamadığım nokta bu  >:(

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #30 : 19 Eylül 2012, 13:14:15 »
Hakketten ya askeri ücretle çalışan bir adam bile 2000TL verip alıyorlar. Yazıktır başka birşey demiyorum.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #31 : 19 Eylül 2012, 13:24:11 »
...
1-2 yıl kulanacağımız cep telefonuna 2000 tl veren bir milletiz anlamadığım nokta bu  >:(

Bıçaklarımıza i-cut adını verelim 4000 TL'ye satalım  >:D
Namık Kemal
Instagram'da ben

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #32 : 19 Eylül 2012, 14:30:53 »
[quote autho

+1000

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #33 : 19 Eylül 2012, 15:11:20 »
Facebook adresimde gördüğüm bir resim :)

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #34 : 19 Eylül 2012, 15:22:33 »
cuk oturmuş diye buna denir  >:(

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #35 : 20 Eylül 2012, 08:37:14 »
Eylem ustam. Taşkent'li ustamız soğuk dövme konusunda iddalı idi.. Sıcak veya soğuk  "Dövme"nin  kalitede ne gibi bir farkı oluyor?
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #36 : 20 Eylül 2012, 12:29:44 »
Eğer kullandığımız çelik olmasaydı da sertleştirmek için su veremeseydik dövme bir kalite farkı yaratabilirdi. Hani tuncu döverdik ağzı sertleşirdi falan... Onun dışında dövülecek bir çubuk falan değil de hazır plaka kullanıyorken, bir iki düzeltmeden başkasını çekiçle yapmıyorken dövmenin adı anılmamalı.

Eski çivileri çekiçle düzeltenler de çivilere artık dövme çivi mi diyecekler yani?

Dövme bıçak nedir? Bir çubukla, lamayla başlar; ona kuyruğun, namlunun biçimini örste verirsin. Yanakların biçimini döverek verirsin. Uca doğru "distal taper" döversin. Belki kendinden balçağı da döversin. Olur da belki perçin deliklerini de zımbayla delersin. İşte o zaman "dövme" sözünün kullanımına cidden saygı duyarım.

Buradaki dövme ise sırf makasta keserken profil yamuluyor diye uygulanan bir işlem. Gidip o plakayı lazerle kesip de profilleri yamultmasa esamesi okunacak bir adım dahi değil.

Tağralardaki gibi bir sap için plakayı sıcakken çekiçleyerek büküp fotoğraftaki bıçağı yaptım ama bu dövme bıçaktır demek ayıp gibi geliyor bana. Ha, alttaki namluda olduğu gibi dar ve kısa bir eğe parçasını döverek açarım, işte o dövmedir.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #37 : 20 Eylül 2012, 20:09:29 »
Eğer kullandığımız çelik olmasaydı da sertleştirmek için su veremeseydik dövme bir kalite farkı yaratabilirdi. Hani tuncu döverdik ağzı sertleşirdi falan... Onun dışında dövülecek bir çubuk falan değil de hazır plaka kullanıyorken, bir iki düzeltmeden başkasını çekiçle yapmıyorken dövmenin adı anılmamalı.

Eski çivileri çekiçle düzeltenler de çivilere artık dövme çivi mi diyecekler yani?

Dövme bıçak nedir? Bir çubukla, lamayla başlar; ona kuyruğun, namlunun biçimini örste verirsin. Yanakların biçimini döverek verirsin. Uca doğru "distal taper" döversin. Belki kendinden balçağı da döversin. Olur da belki perçin deliklerini de zımbayla delersin. İşte o zaman "dövme" sözünün kullanımına cidden saygı duyarım.

Buradaki dövme ise sırf makasta keserken profil yamuluyor diye uygulanan bir işlem. Gidip o plakayı lazerle kesip de profilleri yamultmasa esamesi okunacak bir adım dahi değil.

Tağralardaki gibi bir sap için plakayı sıcakken çekiçleyerek büküp fotoğraftaki bıçağı yaptım ama bu dövme bıçaktır demek ayıp gibi geliyor bana. Ha, alttaki namluda olduğu gibi dar ve kısa bir eğe parçasını döverek açarım, işte o dövmedir.

Eylem bey size sonuna kadar katılıyorum o sadece düzeltme yapıyor zaten soğuk dövse iç yapı bozulacağından normalleştirme tavı (normalizasyon) uygulaması gerekir.Ben saygıdan yorum yapmadım.Bazı tanınmış bıçaklar 420 hazır profili alır(ısıl işlem uygulanmış) sap takar üzerinede ..... dövme bıçak diye yazar bunları biliyoruz sap hazır sadece perçinlik 6 mm aliminyum çubuğu kesip perçin yapar ve ağzını bilerler birzahmet
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #38 : 20 Eylül 2012, 20:26:44 »
Zannımca ustamız dövme sözü ile" kestiği levhaya kesici ağız kısmını inceltme" olarak  bakıyor.

O gün gördüğüm benim gibi bir aceminin dahi bildiği farkında olduğu bir çok bilgiden mahrum bırakmış kendisini. İşlediği çeliğin sadece adını biliyor. Maalesef oda eksik.

Gel gelelim benim adet yerini bulsun amacı ile satın aldığım bıçak sonradan hoşuma gitti.

Yalnız benim kafamdaki şu soru halen cevap bulmadı.  Sıcak dövme ile kuru dövme arasında ne gibi bir fark var?
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

« Yanıtla #39 : 20 Eylül 2012, 21:58:59 »
Yalnız benim kafamdaki şu soru halen cevap bulmadı.  Sıcak dövme ile kuru dövme arasında ne gibi bir fark var?
Aynı cins iki malzemeyi sıcak dövmeyle soğuk dövme arasındaki birincil fark, soğuk olan malzemenin sertleşip sıcak dövülenin sertleşmemesidir. Soğuk dövülen malzemede gerginlik oluşurken sıcak dövülende olmaz. Soğuk dövmede malzeme tane yapısı baskı altına alınıp formu zoraki şekillendiği için bu gerginlik ve sertleşme kaçınılmaz olur, ısrar edilirse malzemede mikro hatta makro çatlaklar oluşabilir. Eğer duyduysan, Tor çeliği sadece soğık olarak dövülerek sertleştirilmiş bir malzemedir, dövülür veya merdaneden geçirilip bırakılır, soğuk çekme transmisyon malzemelerde, örneğin 10mm de başlanıp 8 mm ye düşürülerek sertleştirilmesi sağlanır. Sıcak dövme bu işlemlerden daha farklı bir işlemdir, malzeme plastik şekillendirmeye uygundur ve bu işleme çok iyi cevap verir, uygun sıcaklıklarda dövüldüyse makro mikro çatlak oluşumuna pek rastlanmaz, istenilen form kolayca verilir. Her iki malzeme içinde geçerli olan, eğer işlem sonrasında ısıl işlem uygulanıp malzeme iyileştirilecekse ( sertlik, tokluk, normalleştirme, vs vs) malzemede yapılan işlemlerin hepsi normale döner, yeni yapı, malzemenin orijinal haline gelir hatta orijinalliğindeki kusurlar bile iyi yönde düzelir. Son söylediklerim soğuk veya sıcak dövmenin hepsi için geçerlidir. Durum budur.