Ben bu konuda uzun zamandır el yazısı imzamı kullandım. Hoş olsa da pratik bir yöntem değildi. Sonra çıkartma şeklinde kalıplarda elektro aşındırma yaptım bugüne kadar. Yeni logom çıkmak üzere sanırım, onu nasıl isleyeceğim konusunda daha bir fikrim yok. Hem damga ile istenirse kalıp ile, hatta istenirse gravür ile işlenebilecek basit ama özgün bişey olma yolunda...
Ne yaparsan yap Sinan öncelikle bıçakların imzanı kaldırmalı. Hedefin ne olduğuna önce kesin bir karar ver. O hedefe varamasan da yine de o hedefe yürüyüşünü lekeleyecek bir bıçağa imzanı atmaktan kaçın...
Açıkçası sana özgü olduğu sürece ne olduğu pek önemli değil, ancak yıllar sonra bu işlere biraz meraklı birisinin eline bıçağın geçtiğinde "bu ustayı tanıyorum, çalışmaları çok başarılıdır" diyebilsin, imzan sayesinde de seni hemen tanısın...
Birkaç örnek:
1- bruce Bump ustanın logosu : kendi ismi, "özel yapım" (custom) ifadesi ve en alt satırda eyaleti ve ili... Yöntem: elektro-aşındırma kalıbı

2- Don Hanson III'ün "Sunfish Forge" logosu. Herhangi bir açıklama yok, sadece herkes tarafından bilinen ünlü balık logosu. Yöntem: elektro-aşındırma kalıbı

3: Ron Best: Sadece Ustanın baş harfleri, R.E.B şeklinde. Yöntem soğuk damga...

4: Jay Fisher: Ustanın imzası. Yöntem: Lazer Gravür - Foto rezist aşındırma (her neyse o)...

Daha bir sürü yöntemler var. Japonların kullandığı keskilerle oyma yöntemi, gravür, asit indirme, hatta bazıları isimlerini eğe işlemesi ile sırta atarlar... Yöntem çok önemli değil. Ancak hepsinin bazı avantajları, dezavantajları var.
Onu da sonra tartışırız... Çok sıcak, oturamıyorum fazla bilgisayar başında...