Bıçak Sanatı - Forum

Çelik Önerisi Yardım

Knife

• **
  • 73
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Hatay
Çelik Önerisi Yardım
« : 07 Temmuz 2012, 20:23:07 »
Arkadaşlar foruma yeni katıldım. Çelik hakkında pek bilgim yok biraz anlayacağım dilden bilgi verirseniz sevinirim. Paslanır çelikler susuz ve yumuşak oluyormuş sanırım fakat ben boşa emek vermek istemiyorum. Bu çeliği fırınlayıp güçlendirdikten sonra da paslanır mı?

Paslanmaz çelik paslanan çeliklere göre sert mi oluyor. Başlangıç için uygun mudur?

Forumda önerilen çelik tedarikçilerinden sipariş vermek istedim paslanmaz çelik biraz tuzlu geldi. 2mm x 5cm x 100cm ölçülerinde paslanmaz çeliğe 200TL fiyat verdiler. Önerebileceğiniz uygun fiyata paslanmaz çelik bulabilir miyiz. Herkes ÖzgürÖzdemir arkadaşımızı öneriyor, Kendisine mail attım fakat yanıt alamadım.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Çelik Önerisi Yardım
« Yanıtla #1 : 07 Temmuz 2012, 20:53:20 »
Merhaba
şu bölümü inceleyiniz, konu hakkında tüm bilgileri bulabilirsiniz.
http://www.bicaksanati.com/forum/metalurji/

Çok özel bir çelik olmadıkça o boyutta bir çeliğe bu kadar fiyat vermek mantıksız.
Metalurji bölümümüzü incelerken tüm sorularınıza yanıtları fazlasıyla bulacaksınız...

Kipmen Sanat web sitesi

Knife

• **
  • 73
« Yanıtla #2 : 07 Temmuz 2012, 23:54:10 »
Hocam bahsettiğiniz kısıma göz attım, fakat çelik konusunda bilgim olmadığından pek anlayamadım doğrusu. Ben paslanmaz ve kolay şekil verebileceğim keseme uygun çelik arıyorum. Sertleştirme işlemini ben uygulayabilirim. Tedarik açısından da sıkıntı yaşıyorum. Tavsiyelerinizi bekliyorum.

Teoman.

• 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar
« Yanıtla #3 : 08 Temmuz 2012, 00:58:11 »

Teoman.

• 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar
« Yanıtla #4 : 08 Temmuz 2012, 01:04:30 »
 Hocam, gözünü korkutmak gibi olmasın ama, Emre ustanın bahsettiği metalurji bölümünü birkaç defa hatmetmeden, belirli imkanlara sahip olmadan, ve birkaç kez pratik yapmadan paslanmaza dört başı mamur bir "sertleştirme işlemi" (su verme-ısıl işlem) uygulayamazsınız. Emekleriniz boşa gidebilir ve hevesiniz kaçabilir. :(

selamlar...
« Son Düzenleme: 08 Temmuz 2012, 01:15:53 Gönderen: Teoman. »

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
« Yanıtla #5 : 08 Temmuz 2012, 01:24:32 »
Hocam bahsettiğiniz kısıma göz attım, fakat çelik konusunda bilgim olmadığından pek anlayamadım doğrusu. Ben paslanmaz ve kolay şekil verebileceğim keseme uygun çelik arıyorum. Sertleştirme işlemini ben uygulayabilirim. Tedarik açısından da sıkıntı yaşıyorum. Tavsiyelerinizi bekliyorum.

Emre'nin linkini verdiği bölüme göz atıp da, çelik konusunda bilginiz olmadığından anlayamamışsanız, paslanmaz çeliklere su verebileceğinizi hiç sanmıyorum.
Büyük bir ihtimalle siz bütün çeliklerin ocakta ısıtıp suya daldırınca su aldığını düşünüyorsunuz.
Eğer bu sanata gerçekten hevesiniz varsa o bölümü iyice anlayana kadar okumanızı tavsiye ederim.
Sorduğunuz soruya tam anlamıyla bir cevap yazacak olsak, yazdıklarımız bir kitap olur. Kısacası sorduğunuz sorunun cevabı öyle birkaç cümleyle anlatılamayacak kadar uzun bir iş. O yüzden daha önce forumda yazılmış olanları tekrar uzun uzun yazma zahmetine bizi sokmayıp Emre'nin linkini verdiği bölümü okuyun derim.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

Knife

• **
  • 73
« Yanıtla #6 : 08 Temmuz 2012, 12:29:36 »
Aslında gerçekten öyle düşünüyordum. Youtube birkaç video izledim adam bıçağın taslağının kabasını aldıktan sonra fırınlıyor, mavi alev çıkana ve kırmızı renk alana kadar sonra yağa daldırıyor. Bende böyle yapacaktım açıkçası. Tekrar bir göz atayım o zaman bahsettiğiniz konuya.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #7 : 08 Temmuz 2012, 12:38:15 »
Öğrenmek iyidir, (öğretmen olduğunuzdan biliyorsunuzdur). Konu o kadar teknik bir konu ki bundan bir süre sonra konu hakkında bilgi sahibi olduğunuzda yukarda dediğiniz cümleyi komik bulabilirsiniz  :) (mavi alev ve kırmızı renk şeklinde) ..
« Son Düzenleme: 08 Temmuz 2012, 12:41:21 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

Knife

• **
  • 73
« Yanıtla #8 : 08 Temmuz 2012, 12:55:22 »
Haklısınız. Demir Çelik kömürü var elimde, kalorifer kazanında kullanıyorum, bu iş için uygun olduğunu düşünüyorum. Bahsedilen işlem için yeterli sıcaklık ve fırında olması gerenken özelliklere sahip. Sertleştirme içinde gerekli önlemleri aldıktan sonra doğrudan su verme tekniği benim için en uygun gözüküyor.

karapinar

• *
  • 7
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: ankara yenimahalle
« Yanıtla #9 : 21 Kasım 2014, 02:56:32 »
ben bu hobiye şimdi başlamaya karar verdim ve bi tavsiyem var cogu arkadaş çelik temin edemiyor nerden bulacaklarini soruyorlar ben size soyle yardimda bulunam çelik köşebentler 1015 çelik den yapiliyor ben ev inşaat halinde oldugu için gözüme takildi bi ondan denicem sanayilerden vs. çogu yerden temin edilebiliyor çelik köşebent
allahhın rahmeti bereketi üstünüze olsun

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #10 : 21 Kasım 2014, 06:10:41 »
Köşebentten bıçak olmaz malzemesi bıçak yapımı için uygun değildir.

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
  • Meslek: özel güvenlik
  • Yer: Niğde-Kocaeli
« Yanıtla #11 : 21 Kasım 2014, 06:16:34 »
ben bu hobiye şimdi başlamaya karar verdim ve bi tavsiyem var cogu arkadaş çelik temin edemiyor nerden bulacaklarini soruyorlar ben size soyle yardimda bulunam çelik köşebentler 1015 çelik den yapiliyor ben ev inşaat halinde oldugu için gözüme takildi bi ondan denicem sanayilerden vs. çogu yerden temin edilebiliyor çelik köşebent
Allah iyiliģinizi versin :) keske sizi anlatan bir takma adla uye olsaydiniz. Forum ahalisine saygı geregi enazindan. Bu arada bahsettiginiz gibi bir celik bulamadim ben. Muhtemelen o malzemeyle yapacagınız deneme bosa gidecek emek anlamina gelecek. Nacizane önerim forumda araştırma yapip daha makul secenekler bulmanız. Yada en kolayi bir ege bulup yumusatarak celigini isleyip bir bicak yapabilirsiniz. Tabi forumda biraz arastirma yapma zahmeti var nasil yapacaginizla ilgili bilgi donanimı icin.
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #12 : 21 Kasım 2014, 07:30:04 »
Troll arkadaşlar cevap yazmaya gerek bile yok. Moderatorler temizlik yapar.
Okinawian

HALİL İBRAHİM

• 264
  • Meslek: Metalurji Malzeme
  • Yer: HATAY
« Yanıtla #13 : 21 Kasım 2014, 13:14:50 »
Köşebentten bıçak olmaz malzemesi bıçak yapımı için uygun değildir.

Olur abi, niye olmasın.. Profili çıkar, ağzını aç, kabzayı yerleştir tamam bitti.. Mis gibi bıçak  :D :D :D
Şaka bir tarafa arkadaşa 1015 çeliği nedir ısıl işlemi nasıl yapılır diye sorsak ne der acaba  :-[ Gerçi daha "şimdi başladım" demiş ama; gözüne takılmış sonuçta; bir denesin bakalım  :)

karapinar

• *
  • 7
« Yanıtla #14 : 21 Kasım 2014, 22:02:06 »
bahsettiğim köşenet bunlardan fotoğrafi attim yinede olmaz derseniz başım gözüm üstüne hürmet eder başkasna yönelirim :D
1015 çelik demek çeliğin kimyasal kodudur din aısı olarak geçer carbon alışımlı ve paslanmaya dayanıklı bir çelik türüdür en yisi 1080 1070 cıvarlardır bunlala jopon bıçakları kılıçları yapılmaktadır bu bilgiyi araştırmalarım ve forumdaki kaynaklardan öğrendim saygılarımla
http://www.sonteknik.com.tr/img/urundetay/kosebent/6.png
« Son Düzenleme: 21 Kasım 2014, 22:07:15 Gönderen: karapinar »

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
« Yanıtla #15 : 22 Kasım 2014, 10:22:28 »
Şekilleri güzelmiş çok yakışıklı gözüküyorlar.
Bence denemek lazım, belki olur.
Mesela siz bir deneme yapın sonucu buradan açıklayın. Eğer oluyorsa biz de çelik arayışından kurtuluruz.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

kebude

• 78
  • Ali Kebude - 1978
  • Meslek: Inşaat mühendisi
  • Yer: Adana
« Yanıtla #16 : 22 Kasım 2014, 10:52:31 »
İnşaat Mühendisi olduğum için ben cevap vereyim. Bu profillerde karbon oranı düşük binde 15 civarında. Isıl işlemde uygulanamıyor. Kısaca bu çeliği sertleştiremezsiniz. bahsettiğiniz 1070 vs malzemede ise karbon oranı yüzde 7 civarıdır. Karbon çeliği ile ilgili bilgi hatalı ise arkadaşlar düzeltsin.
Emeksiz yemek olmaz...

« Yanıtla #17 : 22 Kasım 2014, 10:59:28 »
bahsettiğiniz 1070 vs malzemede ise karbon oranı yüzde 7 civarıdır. Karbon çeliği ile ilgili bilgi hatalı ise arkadaşlar düzeltsin.
% 0,7 (sıfırı unutmuşsunuz  ;) )

kebude

• 78
  • Ali Kebude - 1978
  • Meslek: Inşaat mühendisi
  • Yer: Adana
« Yanıtla #18 : 22 Kasım 2014, 14:48:07 »
Teşekürler sefa ustam. Kullanılan inşaat profilleri genelde st 37 dediğimiz az karbonlu çelikten imal edilmektedir. o da  %1.5 karbon içeriyor. st 52 olunca bu oran biraz daha artıyor ama ısıl işlem uygulanamıyor.
Emeksiz yemek olmaz...

karapinar

• *
  • 7
« Yanıtla #19 : 22 Kasım 2014, 17:46:46 »
teşekür ederim bilgileriniz için öğreniyoruz bu şekilde benim derdim basit ve kolay şekilde saglam bi çelik  yolu bulma bende eğeden deniyem bari araba makasıda olabiliyormus forumdaki yazılardan okudum onu bulabilirsem onla yaparım