Bıçak Sanatı - Forum

Kith Değiş tokuşu - Çocuklar gibi mutluyum :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Kith Değiş tokuşu - Çocuklar gibi mutluyum :)
« Yanıtla #20 : 26 Aralık 2009, 21:53:25 »
Her şeyin çaresi vardır ama atılan taşın ürkütülen kurbağaya değmesi açısından en iyisi hiç bulaşmamak tabii.  8)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #21 : 27 Aralık 2009, 00:31:14 »
evet kulaga mantıklı geliyor. ancak J. Hirosoulas ın kitabında galvanizlere hiç bulaşmayın gibilerden bir tavsiye vardı. elbet bir sebebi vardır diye düşünüyorum..
Haklısın, eğer çinko kaplama varsa direk işe başlayamazsın ama seyreltik hirdoklorik asitle tamamen yok edersin. Çinko kaplama yok olunca çelik hafiften kararmaya başlayacak, o zaman damascus seferine hazırsın :)
Ancak unutma çelik ile hidroklorik asit karışımından salınan gazlar paslanmaya neden olur, atölyede yaptığında bir de bakarsın, daha yeni aldığın tüm çelikler, aletler vs. pasla kaplanmış. Mutlaka bu işi dışarda yap baba...

Yani galvanezli olsa da yüksek karbonlu olduğu sürece bize yarıyor gibi. Ne dersiniz. Mesela Nisan ya da Mayıs ayında bir değiş tokuş çekilişi yapalım mı? Kablo damaskus bıçakları yapan çekilişe katılsın, 4 kişiyiz zaten, ben yaptığımı birine yollarım, başkası da bana  O0 Hoş bir etkinlik olabilir, hazır hepimiz kablo damascus olayını merak ettik...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #22 : 27 Aralık 2009, 00:42:57 »
sanayiye ilk gittiğimde ( ki en geç 4-5 gün sonra ) kim istiyorsa istediği kalınlığı söylesin
galvanizssiz -ama kalın olanların ortası büyük olasılıkla iplidir- alıp göndereyim. Emre mengenede burmadan önce tavlamakta yarar var, tavlayınca helva gibi olur :)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #23 : 27 Aralık 2009, 00:44:30 »
Hımm, zaten iyice kızdırıp turuncuda (850 derece civarı) buruyorlardı borax ile kaplayıp, şimdi hatırladım  :-[

Ben isterim 15 mm gibi bir kalınlıkta. Eğer zahmet olmazsa, bedelini yollarım baba, çok olmaya başladım  ;D

Eee, yapalım mı böyle bir etkinlik? Hadi arkadaşlar, birbirimizin bıçaklarını inceleme şansı işte :)
« Son Düzenleme: 27 Aralık 2009, 00:46:52 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #24 : 27 Aralık 2009, 00:50:50 »
Amaan saçmaladım iyice, 850'de turuncu olmaz ki, her neyse turuncuda da kaç derece, metalurjide Sefa'nın koyduğu skalaya bir bakayım  :-X

(hımm baktım 950 imiş :) )

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #25 : 27 Aralık 2009, 00:56:49 »
Bak demekki skala işe yarayacak ;) merak etmeyin benim için iş değil zahmet filan da olmaz ama uzunluk ta söylerseniz ne güzel olur.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #26 : 27 Aralık 2009, 01:04:49 »
Bak demekki skala işe yarayacak ;) merak etmeyin benim için iş değil zahmet filan da olmaz ama uzunluk ta söylerseniz ne güzel olur.

Ahh unuttum  :D. Sanki ilk deneme için sadece 1 metre filan yeter, değil mi ?? Hatta 50-60 cm yeter sanırım, zaten bu meret dövdükçe uzayacak, 10 santiminden bir bıçak çıkar, hadi firesiyle 15 santim... 60 santim olsun usta...

Sağolasın teklifin için, baklım nasıl olacak...

Bu arada atölyenin içleri bitti, tezgahlar filan herşey oturdu, güzel bir mekan oldu :) Yarın filan bir atölye turu yaparım resimli... Tek eksiğim Amerika'dan gelecek diskim, motoru ve hız kontrolörü hazır.
Toz emme sistemi harika oldu, saatlerce zımpara yaptım bugün bir eklenti yapmak için, 1 gram toz yoktu havada....

Kipmen Sanat web sitesi

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #27 : 27 Aralık 2009, 13:18:57 »
emrenin bu güzel teklifine bende katılıyorum, hadi yapalım. bu olayı geleneksel bir hale getirelim ve her yıl tekrarlayalım. güzel bir başlangıç olur.

daha önce birkaç kablo çalışmam olmuştu. aradan uzun zaman geçti, tekrarlamak hoş olacak.

emre 15 mm bence çok ince olur ben 15 mm kablodan 15 veya 20 mm yüz elde edebildim ve bence bu biraz ince olur. kabloyu tavlayıp burduğunda daha da inceliyor meret. körük kaynağından sonrada, sırtta ve yüzde oluşan kenar bozukluklarınıda alınca da inceliyor. boy uzuyor ama enden çok kaybediyor.
anca iki parçayı kaynatıp, daha sonra bunları tekrar birleştirek bir bıçak yüzü oluşturma yoluna gidersek düzgün bir en elde edilebiliyor.

sefa hocam eğer bulabilirsen 2 yada 3 cm kalınlığında olanlardan alırsın bana, 1 metre olursa sevinirim. burada kalın halat bulmak problem.
( iki eşit parça halinde de gönderebilirsin, ücretide vereceğin hesaba göndeririz hocam ;) teklifin içinde çok teşekkürler.)
« Son Düzenleme: 27 Aralık 2009, 13:23:37 Gönderen: Gökhan BAKLA »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #28 : 27 Aralık 2009, 22:37:14 »
Hımm o kadar küçülüyorsa haklısın, sağol Gökhan, eee 2 santim yapalım o zaman  :-\

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #29 : 28 Aralık 2009, 01:22:49 »
çelik halata bağlı kalmayıp zincir de denesek ( mi acaba) nasıl olur? olur mu?

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #30 : 28 Aralık 2009, 01:30:18 »
Motosiklet ve bisiklet zincirleri, rulman bilyalarından filan yapıyorlar, ancak araya karbon çeliği tozu doldurup hava almaz bir kutuda hidrolik preste presliyorlar, sonra dövüyorlar. Ben bu sinterleme tozu gibi bir toz bulamadım buralarda... Ben de o kadar toz üretmiyorum, zaten çıkan toz da talaşla vs. ile karışıyor...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #31 : 28 Aralık 2009, 21:21:28 »
emrenin bu güzel teklifine bende katılıyorum, hadi yapalım. bu olayı geleneksel bir hale getirelim ve her yıl tekrarlayalım. güzel bir başlangıç olur.

daha önce birkaç kablo çalışmam olmuştu. aradan uzun zaman geçti, tekrarlamak hoş olacak.

emre 15 mm bence çok ince olur ben 15 mm kablodan 15 veya 20 mm yüz elde edebildim ve bence bu biraz ince olur. kabloyu tavlayıp burduğunda daha da inceliyor meret. körük kaynağından sonrada, sırtta ve yüzde oluşan kenar bozukluklarınıda alınca da inceliyor. boy uzuyor ama enden çok kaybediyor.
anca iki parçayı kaynatıp, daha sonra bunları tekrar birleştirek bir bıçak yüzü oluşturma yoluna gidersek düzgün bir en elde edilebiliyor.

sefa hocam eğer bulabilirsen 2 yada 3 cm kalınlığında olanlardan alırsın bana, 1 metre olursa sevinirim. burada kalın halat bulmak problem.
( iki eşit parça halinde de gönderebilirsin, ücretide vereceğin hesaba göndeririz hocam ;) teklifin içinde çok teşekkürler.)
Gökhan ilk fırsatta alır gönderirim, ücretin önemli birşey tutacağını sanmam, hurdacıya gidersem hiç sanmam ;) yalnız bugün rahatsızım biraz ( farenjit olmuşum) normalde yarın sanayiye gidecektim ama bu durumda yarın gidemem, zaten şiddetli yağış var. Haftaya olur sanıyorum

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #32 : 28 Aralık 2009, 21:59:06 »
kith için illa cable damascus mu yapmak gerek?  :o

:D :D :D :D Şaka şaka... Sırada niyetlendiğim çok bıçak var ama makineleri bitirince işler rayına girer. Bir tane de aranızdan bir şanslıya yapıveririm.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #33 : 28 Aralık 2009, 22:17:18 »
Valla aslında bizim KITH'de olacaksa bence hiç dert değil, damascus olayını şart yapmayıveririz. Zaten benim de başarılı olabileceğim meçhul  :(

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #34 : 30 Aralık 2009, 22:01:00 »
Bugün sanayideydim, hurdacılara gidemedim zamanım azdı, malzemeci bir tanıdığa uğradım, ellerinde galvanizssiz çelik halat var, ortası kendirsiz olarak en kalın çap 24mm epeyce kalın bir malzeme, orta kısmı daha ince bir malzemeden örülmüş, eğer gözüm beni yanıltmadıysa orta örüm ( kendir yerine olan ) sanki ana örgünün tersine bir hatveye sahipti. Fiyat biraz pahalı gibi, metresi KDV ekleyince 25 tl. Bir metre damascus yapmak için çoook fazla bir ölçü, daha araştırma bitmedi, bir de hurdacılara bakacağım orada çok daha ucuz olduğunu sanıyorum , hoş bundan da yarımşar metre alsak işleri rahat rahat görür. Durum budur

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #35 : 30 Aralık 2009, 22:25:24 »
Metresi 25 bence fazla değil, sonuçta temiz ve kalın, Hurdacıda olan ne olursa olsun oldukça paslı olacaktır eğer galvanezli değilse. Tabii yine sen bilirsin baba.
Diğer dir sorunumuz tel halatın düşük karbonlu olması ihtimali. Çok mümkün bir ihtimal, sonuçta dayanım ve süneklik gerektiren bir iş yapıyor bu halatlar... Bunun için daha kablo damaskusu yapmadan önce bir parça üzerinde ısıl işlem testleri yapmak en mantıklısı olacak...
http://forums.dfoggknives.com/index.php?showtopic=15621 burada bir tartışma var konu hakkında. Ters bükümlülerde genelde tüm halatları ayırıp, iyice temizleyip, sonra hepsini ocak kaynağı ısısında bol boraks ile birlikte aynı yöne büküyorlar. Bu büküm sırasında da çoğu tel zaten kaynaklanıyor. İkinci bir ocak kaynağı ısısın da da dövülüyor. Normal katmanlı damaskustan daha kolay uygulanabilirliği var gibi görünüyor...

Sefa Ustam, fazla oluyorum ama karbon çeliği ya da nikel tozu bulabilir miyiz? Ben aradım baya ama bulamadım...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #36 : 30 Aralık 2009, 22:54:32 »
çelik halatların içeriğindeki karbonu ve kimyasal kompozisyonu biliyordum ama unuttum biraz evi karıştırayım ( vinç fabrikasında 5 yıl çalışmıştım :) :)) döküman bakayım, ama yanılmıyorsam bunların içerisinde krom da var eser miktarda da olsa. Nikeli ne yapacaksın, aralara mı serpiştireceksin  ::) ( karbon çeliğini anlamadım nasıl yani??)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #37 : 30 Aralık 2009, 23:09:35 »
Mozaik damaskus denemesi yapabilmek için gerekli olan bişey.

Şunun gibi birşey yapmak için mesela  ;)
Sinterleme için hammadde olarak genelde tedarikçileri var ama oldukça eminim ki tonlarla satışı olacaktır bunların da. Metal parçaları önce şekillendirip hava geçirmez bir kabın içinde aranjman yapıyorsun, ardından aradaki boşluklara nikel ya da çelik tozu koyuyorsun, sonra kabı kapatıp ocak kaynağı ısısında presliyorsun. Sonuç mozaik damaskus...

http://www.tozmetal.com/turkce.htm
http://www.sinter-metal.com/
Böyle firmalar var ancak eminim nasıl bir şekilde peki kaç ton size gerek diye soracaklarından  :D
« Son Düzenleme: 30 Aralık 2009, 23:11:39 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #38 : 30 Aralık 2009, 23:21:39 »
eğer tozu fazla miktarda istemiyorsan sana bir iki tane 3mm çapında 30 cm uzunluğunda saf nikel göndereyim sen de onları eğeleyip toz yap.
Bu arada eğer aralara serpiştireceksen bronz dene ( özellikle nikel bronzu)
çelik halatlara baktım karbon oranını bulamadım ama sert olduğunu biliyorum, iyi haber buldum bu ara eğer orta çekirdekte kendir halat değil de normal tel halat kullanılıyorsa bu kısım yumuşak ( adi karbonlu) malzemeden üretiliyormuş
( sen bu mozaik desenleri beğeniyormusun? ben kendi adıma hiç estetik bulamadım ::))
« Son Düzenleme: 30 Aralık 2009, 23:24:14 Gönderen: sefa çabuk »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #39 : 30 Aralık 2009, 23:28:36 »
Açıkçası beğenmek değil sorun, bir süpriz yapmak istiyordum, ama süprizi bozalım peki  :)
Üstünde mozaik damaskus ile "bıçak sanatı" yazan bir bıçak çeliği üretmek gibi bir hayalim vardı, birimiz kabzasını diğeri kılıfını filan yapıp bu forumun bir maskotu olacaktı. Malzemeleri topladığımda size açacaktım fikrimi...
Ne dersiniz hoş olmaz mı  :2up

Kipmen Sanat web sitesi