Bıçak Sanatı - Forum

spatuladan bicak yapimi

erdi sari

• 323
  • erdi sarı
  • Meslek: ogrencı
  • Yer: izmir
spatuladan bicak yapimi
« : 01 Temmuz 2012, 22:40:41 »
youtubede gordugum bir video sayesinde bu bıçağı yapmaya karar verdim suan telefondan girdiğim için videoyu paylaşamıyorum. merak edenler bushcraft making putty knife diye aradığında bulabilir. 2gündür sitedeki birçok yazıyı okudum ve kendimce işlem basamaklarını sıraladım sizlerden ricam eksik ve yanlışlarımı düzeltmeniz.
1- ilk önce bıçağın modelini tasarlayip metale cizimini yapmak. bunun icin aklimda bir model var spatulanin sekline gore duzenliyecegim.
2- sonra spiral yardimiyla fazlaliklari kesicem. bunu yapicak birisini bulmam lazim sanayiden artik yalvar yakar yaptiricam insallah
3- ege ve bilumum zimpara numaralariyla bicaga formunu verip modeli ortaya cikartacagim bunun icin emre ustanin 3egeyle bicak yapiminda anlattiklarini uygulamaya calisicam tabi once kendime ucuz bir mengene, iskence, ege ve zimpara almaliyim.
4- kabza yapimi bunun icin spatulanin kendi kabzasini kullanmayi dusundum ama kabza yapiminida ogrenmek adina kendim yapmaya karar verdim.

erdi sari

• 323
  • erdi sarı
Ynt: spatuladan bicak yapimi
« Yanıtla #1 : 01 Temmuz 2012, 22:47:33 »
tabi bunun icin kabzadaki deliklere uygun pim ve kabza icin malzeme bulmaliyim
5- isil islem. bu konu ne yapmaliyim bilmiyorum. netten yaptigim arastirmalarda spatulalarin genelde yag celiginden yapildigi yaziyor ama daha detayli bir bilgi yok oyuzden isil islem olmadan kullansam ne olur merak ediyorum. simdilik aklimdakiler bunlar eksik ve yanlis bildigim seyleri duzeltirseniz ve isil islem hakkinda bilgi verirseniz sevinirim okumaya vakit ayirdiginiz icin tesekkurler.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #2 : 02 Temmuz 2012, 00:28:39 »
Erdi (isminizin böyle olduğunu varsayıyorum), bence spatula ilk deneme için güzel bir seçenek olabilir, en azından çelik genelde çoğunda iyi kalite oluyor. Ancak yay menevişi verildiğinden sertlik isteyeceğiniz sertlikten baya bir düşük olabilir. Bunun yanında eğeyle de çalışacağınızdan bu sertleştirilmiş çelikte çok zorluk çekersiniz. Belki en iyisi spatulanın kabzasını söküp spatulayı kızdıracak kadar ısıtıp yavaş soğuması için ısıtılmış kuma gömmek gibi basit bir yumuşatma denemesi yapabilirsiniz. Bu yumuşatma işleminden sonra eğe veya demir testeresi ile çalışabileceğiniz yumuşaklıkta olacaktır, hatta istediğiniz yerlere delik de delebilirsiniz. Ancak bunlar yumuşatmadan yapmak ciddi zorlayacaktır. Şeklinizi verip, istediğiniz yerlere delikleri delip, eğe ile taşlama açısını verdikten sonra sertleştirme işinden sonra işin çoğu kabzayı takıp şekillendirme olacaktır. Kolay gelsin...

Kipmen Sanat web sitesi

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #3 : 02 Temmuz 2012, 08:43:53 »
Bir ara bende kürek veya sıvacı malasından  yapmayı düşünmüştüm. Konuyu takip edelim bakalım spatula nasıl bir netice verecek.
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #4 : 02 Temmuz 2012, 09:10:33 »
Full tang ispatula bulmak bizim memlekette biraz zor gibi ya, hadi bakalım...
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

erdi sari

• 323
  • erdi sarı
« Yanıtla #5 : 02 Temmuz 2012, 14:04:58 »
saol emre ustam isitma islemini evdeki ocakta yapsam insaattan alicagim kumu bi tencerede isitip onun icinde sogutsam olurmu ev ocagi metali yumusatacak kadar isi uretebilirmi?

erdi sari

• 323
  • erdi sarı
« Yanıtla #6 : 02 Temmuz 2012, 14:07:36 »
babamin kullandigi bi spatula var ona goz diktim suan ful tang ustelik eger onu alabilirsem 1kac gune baslicam olmazsa haftasonu alisverise cikip baslicam insllh

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #7 : 02 Temmuz 2012, 18:14:06 »
Taşlardan güzel bir ocak yap. Odunları yerleştirirken aralarına sokuştur spatulayı Yak ateşi bak keyfine... Güçlü bir ateşin olursa çeliğin hamur gibi kalıyor. Çeliğin sertliğini kontrol ettikten sonra salla ateşin içine... Ateş köze, köz küle döndüğü zaman, kül soğuduğu zaman 4-5 saat sürecektir... İşlem tamam. Tabi bu benim deneyimim. Burda odunda, çok açık alanda...
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

erdi sari

• 323
  • erdi sarı
« Yanıtla #8 : 02 Temmuz 2012, 20:45:52 »
abi burda oyle bi sansim yok malesef evde yazlikta musait degil baska birsey dusunmem lazim fikirlere acigim

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #9 : 03 Temmuz 2012, 00:08:13 »
Mangal  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

erdi sari

• 323
  • erdi sarı
« Yanıtla #10 : 03 Temmuz 2012, 01:48:24 »
mangalda oluyorsa supermis hemen etleri hazirlayip kadroyu toparliyayim ozaman<=

erdi sari

• 323
  • erdi sarı
« Yanıtla #11 : 20 Temmuz 2012, 10:55:22 »
ustalarim ben bu spatuladan bicak yapimini beceremedim bir tanesini egelerken kirdim digerinide su verirken agzi catladi ve kirildi galiba ben bicak yapamicam>=

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #12 : 20 Temmuz 2012, 13:04:21 »
pes etmek yok hemen, baştan başlarsın bu sefer ve spatuladan değil de bir eğeden yapmaya çalışrısın, ya da normal çelik levhadan, olmaz mı ;)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

erdi sari

• 323
  • erdi sarı
« Yanıtla #13 : 20 Temmuz 2012, 13:42:21 »
abi olur olmasinada elimdeki imkanlar kisitli 2tane ege 1iskence ve bikac parca zimparayla cok bisey yapamadim bayramdan sonra cadir kampina gidecegiz ailemle orada kendi bicagimi kullanmak istiyorum oyuzdn okuldan bos kalan butun vaktimi buna harciyorum 1 ayim kaldi insallah biseyler yapicam bu hafta bit pazarini gezip bakicam belki ise yarar biseyler bulurumda yaparim ama pek umitli degilim maddiyatta zorluyor beni bu ara>=
« Son Düzenleme: 20 Temmuz 2012, 13:45:34 Gönderen: erdisariiii »

emin albayrak

• 3909
« Yanıtla #14 : 20 Temmuz 2012, 15:31:13 »

erdi sari

• 323
  • erdi sarı
« Yanıtla #15 : 20 Temmuz 2012, 19:15:11 »
emre ustam onerdigin konuya baktim hatta egeden bicak yapimiyli ilgi bikac konuya daha baktim ama ben avuc ici taslama makinasini daha once hic kullanmadim babaminda kullanmama izin vericegini dusunmuyorum dovme isini hele yapicagim bi ortamim bile yok>=

emin albayrak

• 3909
« Yanıtla #16 : 20 Temmuz 2012, 19:42:46 »
dövme yapmana gerek yok illa ki... geniş yüzlü lama eğe alırsın ilk önce, bunu güzelce mangalda ısıtır, sertliğini alırsın. yumuşadıktan sonra onu yine eğe ile işlersin ;) yani bir lama eğeyi çalışabileceğin bir çelik kıvamına/yumuşaklığına getirdikten sonra zaten yaptığın gibi eğe ve zımpara ile çalışırsın. ve sanıyorum spatuladan yapacağından çok daha mukavemetli bir bıçağın olur...

erdi sari

• 323
  • erdi sarı
« Yanıtla #17 : 22 Temmuz 2012, 13:09:25 »
yanlis konuya bakmisim ben zaten simdi farkettim telefondan girdigim icin her seyi goremiyorum kusura bakmayin. ege hakkinda arastirirken bazi egelerin sadece dis kisminin sertlestirildigi soyleniyor bunun farkini nasil anlayabilirim veya belirli bir markanin urunlerinimi almaliyim aksama bit pazarina gitmeyi planliyorum ordan bir ege bulursam alip denicem bu hafta