Bıçak Sanatı - Forum

Zımpara makinası yapımı ..

Bekir Çankırı

• *
  • 506
    • Metal El Sanatları
  • Meslek: makine tasarımı
  • Yer: istanbul - ümraniye 1956 0 rh +
Ynt: Zımpara makinası yapımı ..
« Yanıtla #160 : 04 Haziran 2011, 22:41:10 »
kaynak  ve  tornalı  parça kullanmadan  çok güzel  bir  yekpare  gövde  tasarlamışsın  özgür  .Lazerde  kesildikten sonra   toplanıp  bağlanmasıda  hemen  hemen  hiç  ustalık  gerektirmiyor .
 Bana  geldiğinde  söylemiştin , anlattığın  kadar var  herkesin  kolayca  kestirip ,  kolay  toplayacağı   güzel  bir  tasarım  olmuş  güle  güle  kullan .
"Hiçbir şey zor değildir, yeteri kadar ufak parçalara bölersek..." HENRY FORD

http://bekircankiri.blogspot.com/

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #161 : 04 Haziran 2011, 22:42:59 »
eyvallah ustam teşekkürler ama ilk makine olduğundan biraz dizayn hataları var bazı noktaları atlamışım ama hallattim :)
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

agel

• Demircilerin piri Hz. Davud'a selam olsun.
  • 306
  • Ebu Davud Ahmet Geloğlu
  • Meslek: Tesbih
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #162 : 05 Haziran 2011, 11:39:13 »
yok yahu susuz 304 paslanmaz :)
Ha iyi sallayamamışım demekki  :-*

Abi fotoğraflardan nasıl anladın  :P  :P
Çok kolay uğurcan , salladım . . . Hem de çok desteksiz
Demircilerin piri Hz. Davud'a selam olsun.

« Yanıtla #163 : 05 Haziran 2011, 19:12:30 »
Eminin makinası süper olmuş bence, ellerinize sağlık, el birliğiyle güzel iş çıkmış :2up

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #164 : 05 Haziran 2011, 19:59:29 »
sonunda emınde erdı muradına :)  güle güle kazasız belasız kullansın.     benım makınadakı sorunu sonunda hallettım.

tahrık kasnagının bağlı bulunduğu bılyalardakı setuskurlar vıbrasyon sonucu  gevşemiş  ve mıl bılya yatağında kendı eksenınde bır muddet dönmuş.
bunun akabınde mıl üzerinde yarım mm kadar aşınma olduğunu gördük. setuskuru sıktığımız zaman bu uç kısımda 1,5mm  2mm kadar eğiklığe neden oluyordu. sonucu kasma ve vıbrasyon.   30mm  transmısyon mılını aynı sekılde işledik, yerıne taktım hıssedılmeyecek derecede  vıbrasyon var onuda kayıs yapıyor.  mılın eksen ayarlarını yaptım ama bayağı uğrastırdı .
sırası ıle en düşük devirden en yuksek devırde  "59,4m/d  " bır,er saat çalıştırdım .  motorun sesı değiştı ,ısınma problemı yuksek devırde oluyordu onda,da bayağı azalma oldu. ancak tabladakı üst makaranın bılyaları iflas ettı..
skf yenı bılyalarla değiştırdım.    dıkkat ettığım bır konuda  yenı 15cm çaplı tahrık tekerını taktıktan sonra  ,en dusuk devırde motor tork sayesınde bayağı kuvvetlı orta devırde  çok yuklenıldığınde hafıf bır yığılma yapıyor.  son kasnakta ıse yuksek devırden faydalanarak sorunsuz çalışıyorum. yenı kasnaklar yaparak en verımlı çalışanını bulmaya çalısacağım "14,12, ve 17 19cm çaplı"
rahat ayarlamak için bır ıkı eklemem daha olacak sonrada resımlerını yayınlarım.

Özgür ısıl işlemı yapılmıs 440c varsa buyur gel  ;D  yanlız ben makınanın karsısına geçmem ona göre O:-)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #165 : 05 Haziran 2011, 22:20:58 »
elimde birkaç bıcak olsa sırf senin için 2379 ısıl işleme göndereceğim ama pes etmek yok :)
neyseki benim makinaya ayıracak biraz daha vakit buldum bir iki montaj yaptım .yeni aldığım kaynak makinasını paslanmaz kaynağı yaparak denedim gayet iyi iş cıkarıyormuş.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #166 : 05 Haziran 2011, 23:30:38 »
dıkkatlı ol ..  kaynak yaptığın malzeme çeker hele paslanmazsa  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

« Yanıtla #167 : 05 Haziran 2011, 23:34:28 »
dıkkatlı ol ..  kaynak yaptığın malzeme çeker hele paslanmazsa  ;)
+1

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #168 : 06 Haziran 2011, 00:55:16 »
toplamda 8 cm kaynak arkalı önlü cekme yapmadı :)

Bekir Çankırı

• *
  • 506
    • Metal El Sanatları
  • Meslek: makine tasarımı
  • Yer: istanbul - ümraniye 1956 0 rh +
« Yanıtla #169 : 06 Haziran 2011, 21:05:51 »
Tüü ..  şimdi  fotoğrafı görünce aklıma  geldi    Özgür .  benim  makinanın  üçlü  döner kafa teknik resmini  sana  gönderecektim  değilmi ?
Çektiğin fotoğraftan çıkratmış ve   yerine  bile  bağlamışsın çok da güzel  olmuş  , ayarlı  alt dayamayı  göremedim   henüz  yapmadınmı , resim istermisin .
Günlük  hay huy içinde  aklımdan çıkmış kusura  bakma .
"Hiçbir şey zor değildir, yeteri kadar ufak parçalara bölersek..." HENRY FORD

http://bekircankiri.blogspot.com/

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #170 : 06 Haziran 2011, 21:47:15 »
bunu ondan önce yapmıştım ayarlı alt dayamayıda köşebentten yapacam 80lik köşe benten direkt olarak 90 derece olduğudan sadece arasını açmak yeterli olacak

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #171 : 27 Haziran 2011, 14:25:35 »
evet arkadaşlar ilk startı verdim makinaya benim ufak birader tahrik makarası ile oynamış tekrar çalıştırınca zımpara tahrik makarasının sacına sürtünce boom
param parça olu verdi denememde en yüksek devirde gayet başarılıydı ama motor 1450 devir olduğundan tork yüksek sanırım :)
şimdi sadece tablası kaldı zımpara siparişi verdim  22 adedi seremikk olmak kaydıyla 85 tane zımpara 200 tl ye sipariş ettim hayırlısı ile
60-120 kum seramik
240-400-600-800-60 kum yumşak bezli olanlar alanümyum oksit
ilk testlerde alünimyum oksit deneyeceğim ardından seramiklere gecerim
saygılar yeni yapacaklara kolay gelsin

« Yanıtla #172 : 27 Haziran 2011, 22:49:22 »
Özgür hem geçmiş olsun hemde hayırlı olsun. Hatta birde kolay gelsin, size bir şey olmasın gerisini boşver ;)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #173 : 27 Haziran 2011, 23:25:17 »
alışık  "O "   zıplamaya Sefa usta   ;D   ;D

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #174 : 28 Haziran 2011, 10:49:31 »
Özgür geçmiş olsun yahu, korkutucu bir deneyimdir biliyorum. Ben de geçenlerde patlattım birtanesini, kalbi insanın küt-küt atıyor, hiçbişeye benzemiyor kopan bant zımparanın sesi  :o

Hayırlı ola yeni makine ve bantlar. Sorması ayıp, tedariği nereden seramik ve AlO bantların ?

Kipmen Sanat web sitesi

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #175 : 28 Haziran 2011, 11:25:58 »
deniz zımpardan yaptık ustad hali hazırda gelmedi ama bu gün yarın şipariş tamam olunca alırım zaten evin 500mt üstündeymiş
birde tam patlamadı zımpara tahrik makarasının sabitleme sacına sürtünce mubarek 1 sn de 10mt olu verdi  :))
bakalım tablasını yapacam şeritler gelince 40x40 profili 39x39 a düşürmem gerekecek

sefa ustam sağ olasın ama benim makina ağır oldu biraz zımpara hız düşük yani motor 1450 devir :) yavaş yavaş birşeyler yamaya çalışacaz inşallah

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #176 : 28 Haziran 2011, 12:00:19 »
Yavaş iyidir, ama hız da lazım seramiklerde. En hızlı kaç mt/sn? 20 civarı iyidir  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #177 : 28 Haziran 2011, 12:56:06 »
Yavaş iyidir, ama hız da lazım seramiklerde. En hızlı kaç mt/sn? 20 civarı iyidir  :2up

en fazla hızı 19,7 mt/sn
tahrik makarasını değiştirirsem ki değiştirecem ozaman  25mt/sn cıkacak :) 19,7 de yeter herhalde :)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #178 : 28 Haziran 2011, 15:16:23 »
59mt/sn  ıyıdır ıyı ;D :D  ama sadece makınayı çalıştırıp seyretmek ıçın..  karşısına geçmıyorum bıle ;)

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #179 : 28 Haziran 2011, 15:34:00 »
59mt/sn  ıyıdır ıyı ;D :D  ama sadece makınayı çalıştırıp seyretmek ıçın..  karşısına geçmıyorum bıle ;)
heyt be kim tutar seni 
yahu alüminyum döküm makaralar var 158 lik ve 200 lük olarak onlarda alabilirsem hızımı aralıklarla arttıra bilirim sanırım ama en fazla 40mt sn ye cıkabilirim hesaplamayla
birde makaranın millerini 58crv6 ile yaptım ısıl işleme gönderiyorum ana milide 4340 dan yapılacak oda ısıl işlem gidiyor bakalım hayırlısı
ama makina gayet stabil calışıyor 

saygılar