Bıçak Sanatı - Forum

Zımpara için motor temini

ferroburak

• 539
  • Meslek: Teknik
  • Yer: ankara
Zımpara için motor temini
« : 07 Haziran 2010, 16:53:00 »
Merhaba,
Buzdolabı, klima gibi aletler ikinci el alınıp motoru çıkarılsa zımpara motoru işi görür mü?

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Zımpara için motor temini
« Yanıtla #1 : 07 Haziran 2010, 18:44:06 »
Kaç beygir, devir nedir. Bant zımpara için minimum 1 beygir motor lazım. Öyle bir motor yoktur buzdolabında filan. En iyisi sanayiye gidip motor tamiri-sargısı yapan atölyelere bir uğrayın, onlarda genelde çıkma ve çalışır halde motor bulunur. 1200 - 1700 RPM civarı devirde motorlar oldukça ucuzdur (50-75 tl arası olsa gerek). Ben gıcır bitane aldım ama düşük devirli disk zımparaya, onun fiyatı 100 tl idi.

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #2 : 07 Haziran 2010, 18:47:22 »
Buzdolabı, klima kompresörü motorları bu işi görmez. Bu motorlar trafo yağı ( yağlama ve soğutma amaçlı) içerisinde çalışırlar ve asıl görevleri kapalı duran gövde içerisindeki pistonlu kompresörlere güç sağlamaktır. Çok uğraşılırsa yapılabilir ama harcadığın emek edindiğin malzemeye değmez.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #3 : 07 Haziran 2010, 19:18:35 »
araştırıp ucuz zımpara makinesi bakın derim.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #4 : 07 Haziran 2010, 22:59:50 »
araştırıp ucuz zımpara makinesi bakın derim.
Evet, baksanıza Eylem'e  :P

Kipmen Sanat web sitesi

ferroburak

• 539
« Yanıtla #5 : 08 Haziran 2010, 08:30:50 »
Dakikada 100 devir ilk denemeler için yavaş mı olur? Sanayide 3  kW tek faz motor bulabilir miyim(En yakın Ostim var) böyle bir motorun ağırlığı yaklaşık ne kadar olur.

Üçfazlı olursa evden kablo uzatıp topraksız prize bağlasam çalışır mı ve güvenlik açısından sorun olur mu? (topraklı priz yok)

Düzeltme: Şuradaki yazıdan anladığım kadarıyla 3 faz motor tek faz hatta  çalışıyormuş ama kapasitörle bir devre hazırlamak gerekiyormuş:
http://www.metalwebnews.com/howto/phase-converter/phase-converter.html

Eylem Bey'de işine yaramayan bir motor mu var?

Çok soru oldu kusura bakmayın :)

Teşekkürler.
« Son Düzenleme: 08 Haziran 2010, 11:10:58 Gönderen: ferroburak »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #6 : 08 Haziran 2010, 11:25:00 »
Yok latife yapıyorum, Eylem'in bitti bitacek zımpara makinesiyle ilgili  ;)

Burak, dakikada 100 devir dönen bir tek faz 3kw motor anca olsa olsa redüksiyonlu bir motordur, o da aşırı pahalıya gelir. Devir çok önemli değil, kasnak mekanizması ile hızı istediğimiz hale getirebiliriz, ancak beygir gücü (kW) önemli. Çıkma ucuza 2-3 beygir motor bulma şansınız var yukarda dediğim gibi...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #7 : 08 Haziran 2010, 12:07:29 »
Bütçe düşük ise ufak bir  taş motoru ile işler idare edilebilir. piyasayı araştırıp bunun az üstüne bir tank zımpara yada taş + şerit zımpara makinesi alınabilir. Bunlardaki tek problem biraz aşındırmaları, sabır gerektirmeleri...

Düşük bütçeden kastım 100 lirayı aşmayan bir bütçe. Önerdiklerim ise 50 lira civarına bile gelebilir. Bir tanıdık taş +şerit makinesini 60 liraya düşürmüş mesela...
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #8 : 08 Haziran 2010, 12:29:38 »
Dakikada 100 devir çok yavaş olur, bu devirde dönen bir zımparaya parçayı bastırsan zımparanın kumları çok çabuk dökülecektir. üç fazlı motoru tek fazla kullanabilirsin ama bu seferde araya invertör koyman gerekir, bu da yaklaşık 200 tl civarında, ama bir avantajı var o da devir sayısını istediğin gibi ayarlayabilirsin. 3 KW monofaze motor piyasada var.
Evde üç fazlı piriz varsa bundan uzatma yaparak topraksız da kullanılabilir ama motorda kaçak vs olursa çok güvenli olmayacaktır.

ferroburak

• 539
« Yanıtla #9 : 08 Haziran 2010, 14:28:29 »
Merhaba,

3 kw bir tek fazlı alıp kasnak ayarlamak gerekiyor gibi bir sonuç çıkarıyorum. Devir  sayısında yavaştan hızlıya doğru alıştırarak gitmek için invertör harici bir yol var mı? Motor ağırlık olarak 30 kilogramı geçer mi? Metal bir düzenek olur üzerine oturduğu ama motoru bahçeye çıkarma/eve taşıma gerekir gibi yağmur filan yağınca bozulur yoksa. Motor dışında ocak yaptırmak lazım ve kasnak tertibatı olacak o nedenle para yönünden fazla açılmadan motor bulabilirsem iyi olacak.

Teşekkürler.
« Son Düzenleme: 08 Haziran 2010, 14:40:43 Gönderen: ferroburak »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #10 : 08 Haziran 2010, 14:40:11 »
3 kw'lık ilk kalkış anında sigortaları da indirebilir hani...  >:D

Bu arada 3kw, 4 beygir gücü ediyor. Gerçekten o kadar gerekecek mi, sistemin gerisi bu güce uyum sağlayabilecek mi?
« Son Düzenleme: 08 Haziran 2010, 14:42:18 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

ferroburak

• 539
« Yanıtla #11 : 08 Haziran 2010, 14:42:30 »
Tamam 1 kw olsun diyecem ama 1 kw da az değilki ev hattı için, ayrı atölye şart mı  :(

Kapasitör devresi olmadan bu iş zor gibi kapasitör devresi de motordan pahalı işin içinden çıkamadım..

Birde bahçe olunca yangın filan çıkma riski var galiba  :'(

Neyse yinede sağolun ben biraz daha düşüneyim  :)

2 kw(3 beygir) gücünde koşu bantları satılıyor Türkiye'de aslında onların motorunda ayrı bir koruyucu düzenek var mıdır sizce?

« Son Düzenleme: 08 Haziran 2010, 15:02:43 Gönderen: ferroburak »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #12 : 08 Haziran 2010, 14:59:12 »
Bunu evde kullanmayı mı düşünüyorsunuz yoksa?  ??? Umarım müstakil evdir....
Namık Kemal
Instagram'da ben

ferroburak

• 539
« Yanıtla #13 : 08 Haziran 2010, 15:03:14 »
Müstakil evin bahçesinde evet zemini karo taş ama yinede yangın filan çıkabilir mi diye şüpheliyim bir tane de yangın söndürücü alayım diğer şeyleri bir araya getirebilirsem  :)
« Son Düzenleme: 08 Haziran 2010, 15:05:32 Gönderen: ferroburak »

« Yanıtla #14 : 08 Haziran 2010, 15:18:44 »
Yangı söndürücü her zaman gerekli ama yangın neden çıksın? Kimi zaman metal talaşlarıyla bant zımparanın bez kısmının partikülleri tutuşabiliyor ancak talaş gelecek yerin altına bir kova su koyunca hem bu risk ortadan kalkıyor hemde tozların bir kısmı  bu suya yapıştığından ortam daha az toz oluyor o ayrı konu. Benim kullandığım bant zımparanın motoru 0.75 KW, 1450 dev/dak trifaze bir motor, şu ana kadar sorunsuz çalıştı ve öyle ayılma bayılma yapmıyor.

ferroburak

• 539
« Yanıtla #15 : 08 Haziran 2010, 15:51:04 »
Yangı söndürücü her zaman gerekli ama yangın neden çıksın? Kimi zaman metal talaşlarıyla bant zımparanın bez kısmının partikülleri tutuşabiliyor ancak talaş gelecek yerin altına bir kova su koyunca hem bu risk ortadan kalkıyor hemde tozların bir kısmı  bu suya yapıştığından ortam daha az toz oluyor o ayrı konu. Benim kullandığım bant zımparanın motoru 0.75 KW, 1450 dev/dak trifaze bir motor, şu ana kadar sorunsuz çalıştı ve öyle ayılma bayılma yapmıyor.

Yani parçacıklar hep aynı yere mi düşüyor? Hız alıp başka yönlere saçılma durumu olursa tehlike oluşabilir.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #16 : 08 Haziran 2010, 16:00:23 »
Bu kadar detay, soru yanıt usulüyle paylaşmak için bence artık biraz fazla.  :-\

Sahaya çıkıp gözlem yapma, elde bir iki kör bıçakla bileyciye gidip "Senin işin de zor be abi." muhabbetiyle bağlama çekme ve ustayı takip etme; sanayide metal atölyelerindeki ortama bakınma zamanınız gelmiş. Okumayı öğrenmeden atölyeleri dolanmaya başlamış, kalemden önce çekiç ve testere tutmayı öğrenmiş biri olarak konuştuğumu hatırlatayım. ;)
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #17 : 08 Haziran 2010, 16:03:38 »
Benim makine 2.2 Kw, trifaze. Ancak tasarımı düzgün olduğu sürece .75  kw bile iş görür. Yahu korkacak bişey yok, evlerde 2KW ısıtıcılar filan rahatlıkla çalışıyor, .75 kw neden çalışmasın. Sorun toz ise Sefa ustamızın dediği gibi altına bir su kovası koy yeter. Benim atlattığım türden bir yangın ahşap tozu ve metal tozlarının kıvılcımla yanmasından doğmuştu. Metal yangını durmak da bilmiyor yani, bu yüzden tek yapılması gereken şey ahşap ile çalışma yaptıktan sonra etrafı iyice temizlemek, tek başına metal yangını titanyum gibi metallerle çalışırken doğabilir, yokse çelik tozu kendi kendine alev almaz...

Ne olursa olsun çalıştığın yere yakın bir yangın söndürücü hazırda tut, bu aklı selim bir davranıştır. Ancak zımpara makinesiyle çalışırken yangın söndürücüden daha önemli şey gaz maskesi ve iş gözlüğüdür. En azından basit toz maskesi bile hiç yoktan iyidir.

Eylem çok mantıklı bişey söylüyor. Kendin yapacağına çok daha ucuza ilk başlangıçta deneyim kazanmak için yeterli bir zımpara makinesi alabilirsin. Bu makine çok güzel iş görmeyebilir ama seni bir makine yapmaktan bir süreliğine kurtardığı gibi deliler gibi eğe başında ter dökmekten de kurtarır. Sonra bir makine yaptıktan sonra bile küçük bir makine her zaman işine yarar, takımları bilemede vs. Artı bazen bant değiştirmek bile zul gelebiliyor bir iş ile uğraşırken. Topu topu 5 saniye bir şeyi ince zımparaya tutman gerekiyor mesela. Sonra yine kaba kum zımpara ile devam edeceksin, ya da zımpara tekeriyle iş görürken kısa bir anlığına düz plakada işin oluyor. İkinci bir zımpara makinesi süper olur o durumda. Yani küçük bir zımpara makinesi almayı öncelikli olarak düşün derim.

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #18 : 08 Haziran 2010, 16:04:27 »
Bu kadar detay, soru yanıt usulüyle paylaşmak için bence artık biraz fazla.  :-\

Sahaya çıkıp gözlem yapma, elde bir iki kör bıçakla bileyciye gidip "Senin işin de zor be abi." muhabbetiyle bağlama çekme ve ustayı takip etme; sanayide metal atölyelerindeki ortama bakınma zamanınız gelmiş. Okumayı öğrenmeden atölyeleri dolanmaya başlamış, kalemden önce çekiç ve testere tutmayı öğrenmiş biri olarak konuştuğumu hatırlatayım. ;)
^-^

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #19 : 08 Haziran 2010, 16:09:02 »

:2up
Önce okuyun, araştırın, soruların cevapları hauhazırda var mı diye bir bakın etrafa, hala bulamadıysanız soru sorun. Forumda cevapsız soruya hepimizin alerjisi var maalesef  :D Ancak her soruya atlayıp sürü sepet yazı döşeniyoruz. Soru sormayın demiyorum ama sorduğunuz sorular bire bir artık deneyim soruları. Kimse size forum üzerinden deneyim kazandıramaz.
Bu arada sorunuzun cevabı, evet bir kısım toz - kıvılcım sağa sola saçılır. Önu önleyen bişeyler de yapılabiliyor, ya da sakıncası yoksa çalıştığınız yerde ciddiye almayabiliyorsunuz...

Kipmen Sanat web sitesi