Bıçak Sanatı - Forum

çakmak taşı ile ateş yakmak...

zucchero

• -Bora-
  • 420
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
Ynt: çakmak taşı ile ateş yakmak...
« Yanıtla #41 : 13 Haziran 2012, 16:15:24 »
İbrahim Hocam,
Bizim buralar diyince ben de Kızılcahamam, Nallıhan vs olduğunuzu düşünerek mantar avına çıkmak üzere lokasyon istemiştim  ;D

Eylem Hocam,
Bilgi için teşekkürler...

5 gün yatak istirahati aldım ve sıkıntıdan patlamak üzereyim. Evde ne yapacağımı şaşırınca büyüteçle ateş yakmayı denedim. Dumanın çıkması çok kolay ama onu aleve dönüştürmek biraz zordu. 
« Son Düzenleme: 13 Haziran 2012, 16:38:25 Gönderen: zucchero »

ibrahim 1969

• 540
  • Yer: ANKARA
« Yanıtla #42 : 13 Haziran 2012, 17:12:04 »
İbrahim Hocam,
Bizim buralar diyince ben de Kızılcahamam, Nallıhan vs olduğunuzu düşünerek mantar avına çıkmak üzere lokasyon istemiştim  ;D

Eylem Hocam,
Bilgi için teşekkürler...

5 gün yatak istirahati aldım ve sıkıntıdan patlamak üzereyim. Evde ne yapacağımı şaşırınca büyüteçle ateş yakmayı denedim. Dumanın çıkması çok kolay ama onu aleve dönüştürmek biraz zordu.
Bora bey tam tahmin ettiğiniz gibi memleket kızılcahamam :D

hüsnü

• 25
  • Meslek: su ürünleri müh.
  • Yer: izmir
« Yanıtla #43 : 13 Haziran 2012, 18:08:05 »
gökhan bey kav elde edilen ağaç, kavak ağacıdır, görüntü olarak aynı kadife kumaşın yüzeyini andırır.

zucchero

• -Bora-
  • 420
« Yanıtla #44 : 14 Haziran 2012, 11:39:44 »
Teşekkürler İbrahim Hocam..

gökhan bey kav elde edilen ağaç, kavak ağacıdır, görüntü olarak aynı kadife kumaşın yüzeyini andırır.

Kafam karıştı Hüsnü Hocam... Kav mantarı mı kavakta yetişiyor? Yoksa kavağın kabuğundan vs bir kav malzemesi yapılıyor?

zucchero

• -Bora-
  • 420
« Yanıtla #45 : 29 Haziran 2012, 16:18:59 »
Gökhan Ustam,
Bunun ısıl işlemi hakkında biraz bilgi verir misin? Ve su verme akabinde meneviş yapıldı mı?

hüsnü

• 25
  • Meslek: su ürünleri müh.
« Yanıtla #46 : 29 Haziran 2012, 17:10:07 »
(BİRAZ GEÇ CEVAP OLDU KUSURA BAKMAYIN LÜTFEN...)

KAV MANTARI, KAVAK AĞACINDA YETİŞEN BİR MANTAR TÜRÜ DİYE BİLİYORUM, YANİ AĞAÇTAN AYRI BİR  ORGANİZMA. AMA AĞAÇTAN KESİLDİĞİ GİBİ KULLANILMIYOR, YAŞ OLDUĞU İÇİN KURUTMAK GEREKİYOR...

tirendaz

• 214
  • Mert Topçubaşı-1974
  • Meslek: Diş Hekimi
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #47 : 29 Haziran 2012, 18:50:11 »
Sayın zucchero,
 Elimde bir miktar  kav mantarı (Fomes fomentarius) var.
Bir poligon buluşması yaparsak sizinle paylaşırım :)
Acaba elinizdeki mantarı biraz dövüp, inceltseniz ve yüzey alanını genişletseniz mi?
Saygılarımla
"ehl-i dil birbirini bilmemek insâf değil"
Nef'i

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
« Yanıtla #48 : 29 Haziran 2012, 23:06:03 »
Kurumuşunu bildiğin havladıktan sonra kullanıyorlar. Aşağıdaki videoda kullanılan "makbul" olan cins değil ama göreceğiniz üzere gayet başarılı. Bu tür mantarların çoğu kullanılabiliyormuş, havlanabilir katman varsa. İlginç anekdot: şu Alplerdeki buzulda bulunan m.ö. 3300 civarında donarak ölmüş avcının (Ötzi) cebinden de ateş yakma malzemeleri arasında bu mantar çıkmış.

http://www.youtube.com/watch?v=WrMYNl7itEE
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

erdi sari

• 323
  • erdi sarı
  • Meslek: ogrencı
« Yanıtla #49 : 30 Haziran 2012, 01:43:51 »
ben bu kav mantarını serdar kılıçin doğada tek başına programında görmüştüm. hangi bölümde olduğunu su an hatirlamiyorum vaktim olduğunda bulmaya çalışacağım. bende meraklandim o çok kolay tanıyordu mantarı

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #50 : 30 Haziran 2012, 10:09:29 »
Gökhan Ustam,
Bunun ısıl işlemi hakkında biraz bilgi verir misin? Ve su verme akabinde meneviş yapıldı mı?

Bora, yağda ve kesintili su verdim, bu sebepten öyle  çok uzun bir meneviş değilde üzerindeki yağları yakacak kadar bir süre korun üzerinde gezdirdim ve suda soğuttum.

kullandığım eğe çeliği olduğundan ve sürekli darbe göreceğinden, çok yüksek bir sertlik hedeflememiştim.  ;)

ferhat, ötzi konusu aslında çok ilginç ve pek çok sır barındırıyor. seninde söylediğin gibi Ötzi'nin üzerindeki kav mantarı, bu tekniğin ve kullanılan malzemelerin ne kadar eskiye dayanan bir geçmişi olduğunun ispatı...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #51 : 30 Haziran 2012, 12:15:25 »
Bu ateş yakma konularına fena sardırdığımda pirit ile de ilgilenmiştim. Ötzi'nin de ateş yakma malzemelerinin bulunduğu kemerinde pirit olduğunu öğrenmiştim. Ancak piritten ben kıvılcım çıkarmayı beceremedim. Eski Yunan'da pirit kelimesi ateş kelimesinden türemiş. Herhalde o zamanlarda çakmak taşını demir yerine pirite vuruyorlardı.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

ali rıza

• 1066
  • geçtiğimiz yüzyılın insanı - 1983
  • Meslek: Eczacı Kalfası
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #52 : 30 Haziran 2012, 17:15:13 »
her iletiyi teeeek tek okudum ve birşeyi gerçekten merak ettim
abi neden ilkel yöntemlerle yakıyorsunuz ?
İki Kişilikliyim İkiside Canavar

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
« Yanıtla #53 : 01 Temmuz 2012, 02:36:11 »

Kendi nedenimi basitçe söyleyeyim (ki, Avustralya Aborijinlerinin felsefesidir): kamp ateşini aklımda ve kaslarımda taşımak için. Evde unutma olasılığı yok :).

Bir de keyif boyutu var olayın; kendi yaptığın bıçağı kullanmak gibi, kendi yaptığın yapay yemle balık avlamak gibi. Sopayı sopaya sürterek ilk ateşini yaktığın günü unutmazsın.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #54 : 01 Temmuz 2012, 14:39:47 »

Kendi nedenimi basitçe söyleyeyim (ki, Avustralya Aborijinlerinin felsefesidir): kamp ateşini aklımda ve kaslarımda taşımak için. Evde unutma olasılığı yok :).

Bir de keyif boyutu var olayın; kendi yaptığın bıçağı kullanmak gibi, kendi yaptığın yapay yemle balık avlamak gibi. Sopayı sopaya sürterek ilk ateşini yaktığın günü unutmazsın.

+1

zucchero

• -Bora-
  • 420
« Yanıtla #55 : 02 Temmuz 2012, 10:13:10 »
Teşekkürler Gökhan Ustam. Bazı forumlarda sertlik yüksek olsun diye sadece taşa vurulan yüzeye su verildiğini okumuştum. Ama sanırım sizin yöntem en sağlamı...

Sn Tirendaz,
Bu zat-ı muhtereme yaptığım işkenceleri bir ben bir de Allah bilir  ;D Kaynar sular mı dökmedim, çeşitli aletler ile mi  dövmedim ama kendisi yanmayacağım da yanmayacağım diye tutturmuş.  :)
İnşallah bir fırsat olur da poligon etkinliği sırasında bu mantarın yeteneklerini bana gösterirsiniz...

+1
Bir de insanda garip bir haz veriyor. Bir taş ve iki üç dala bakıp da ateş görmek ya da bunu yapabilmek garip bir duygu.

« Son Düzenleme: 02 Temmuz 2012, 10:17:56 Gönderen: zucchero »

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #56 : 04 Temmuz 2012, 18:31:05 »

bu işe girişmemdeki asıl faktör, demircilerin ürettiği bir malzemenin kullanım tekniğini öğrenmekti, diğer faktörler işin içine girdikten sonra ortaya çıktı,

benim en çok önemsediğim konu, çok uzun yıllara dayanan bir tekniğin hala kullanılıyor olması. ;)

ali rıza

• 1066
  • geçtiğimiz yüzyılın insanı - 1983
  • Meslek: Eczacı Kalfası
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #57 : 05 Temmuz 2012, 22:35:25 »
demekki kişinin kendi tekniğiyle ateşi yakması ap ayrı bir keyifmiş nasipse birgün bende denemek isterim :)
bir de lise yıllarında sınıfa bi arkadaş bi kimyasal malzeme getirmişti böyle az birşey tükürük sürüyordu bi zemine sonrada üzerine bir parça o malzemeden koyuyordu koymasıyla da bir alev peyda oluyordu o nedir acaba senelerdir merak ederim
« Son Düzenleme: 05 Temmuz 2012, 22:37:06 Gönderen: ali rıza »
İki Kişilikliyim İkiside Canavar

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #58 : 05 Temmuz 2012, 22:40:19 »
Lisenin lab.ından sodyum aşırmıştır.  :D
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

zucchero

• -Bora-
  • 420
« Yanıtla #59 : 06 Temmuz 2012, 09:54:21 »
Yabancı forumlarda gliserin ve potasyum taşıyanlar da var ateş yakmak için. Gliserin zaten doğada kullanılabilecek birşey yanına da potasyum ekleyip ateş kiti yapıyorlar...